la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?(2)
Raspunsuri - Pagina 7
conchita spune:
quote:
Originally posted by Guestus
Am mai auzit ca unii comenteaza ca erau 20/loc la facultati inainte de 89....poate este mai bine acum cind sistemul de invatamint se dezvolta haotic...cu zeci de univ private unde cu 100 euro lunar faci scoala cu profesori gen Mischie sau Vacaroiu.
n-ai sa crezi, dar modelul este occidental. numele date de tine dovedeste ca si scoala romaneasca e privita tot ca pe o oportunitate pentru lingaii de la putere ca sa mai faca un ban "cinstit". diferenta intre US de pilda unde si tu poti deschide o universitate daca ai calificarea necesara si Romania este tocmai asta: competenta. nu numarul universitatilor si chiar nu inteleg de ce te deranjeaza numarul?
quote:
Stie cineva citi copii de la tara isi pot permite sa continue cu o univ. Stiu ca nici in US nu vezi negri din Bronx la MIT....dar in Suedia, germania ...blabla...
copiii de la tara ar trebui sa isi permita, teoretic, fie pe merit cu examen la universitatile de stat, fie cu banii parintilor fermieri (daca ar fi rentabila agricultura privata) la universitatile particulare. dar, sistemul de repartizare a profesorilor inainte de '89 plus harababura in invatamant dupa a dinamitat accesul la educatie in zona rurala. cine e de vina?
cu negrii de care zici, tin sa te contrazic, ca pomenesti MIT, ba chiar se discuta despre asta aici, exista asa numita discriminare pozitiva, adica afro-americanii primesc locuri din oficiu la universitati renumite si extrem de scumpe, tocmai pentru a-i motiva sa iasa din cercul vicios al ghetoului. s-a mai discutat despre asta la subiectul despre rromi.
quote:
Ro inainte de 89... oricine avea acces in urma unui examen. Nu era sistemul perfect de admitere...dar era mai bun decit ce este acum. Bursa aia mica ajungea pt multi sa traiasca la "oras". Erau gramezi de anomalii inainte de 89....dar cu putina logica alea trebuiau eliminate si continuat intr-un fel sa se evite jegul care este acum.
probabil ca tu ai trait in Bucuresti si toate ti se pareau absolut grozave, nu te-a luat nimeni cu forta la munca agricola tot timpul anului, nu ai avut probleme sa dai admitere la ce LICEU ai vrut tu si habar nu ai avut ca existau locuri alocate "judetelor" pe diferite profile. adica daca un judet nu avea un anume profil, sa zicem matematica, un elev din judetul respectiv era fortat sa urmeze alt liceu daca nu erau locuri repartizate in judetul vecin. si la facultate cum luai altfel decat cu meditatii intense si banii parintilor?
quote:
Asa cum am mai zis unii vad doar playboyul de la chiosc sau hirtia de 1000 yen bagata in chiloti dupa un dans erotic. Si pt ei inseamna ca este mai bine dupa 89.
dupa cum vezi, tu ai atacat primul, si mai ai si prejudecati: nu tot ce traieste in japonia danseaza in cluburi de noapte, la fel cum nu oricine jinduieste dupa epoca lui ceasca e criptocomunist.
Authority Zero
voljena spune:
quote:
Originally posted by Iraquote:
Originally posted by voljenaquote:
Originally posted by pork
restul erau trimisi sa moara acasa.
...
... si acum unde sunt trimisi?
Sa moara pe strada, in cazul in care nu mai au casa.
de unde si bancul ala cu
- tot inainte!
- pai da, ca inainte era mai bine...
ungureaa spune:
Eu sint plecata de 20 de ani din Romania si cind am ajuns prima data dupa Revolutie in Romania, in 1996 m-au mirat cel mai mult...reclamele ! Unde mai vazusem eu reclame la Asos si la deodorante ? Pe acele panouri aparea doar Omul-lumina !
Apoi am mai fost de citeva ori in Romania si ceea ce m-a mirat sint :
- Mercedesurile tari care se pot zari in Bucuresti, masini cum nici aici in Canada nu prea vezi
- Fetele imbracate frumos de te miri de unde bani??
- Faptul ca si in ziua de azi sint case, ba chiar orase intregi care nu au instalatie sanitara si nu au apa curenta in case !!! Vazut si trait !
- Faptul ca toti ma intrebau "Cum ma distrez in Canada" in loc sa ma intrebe "Cum cistig banii si cam cit trebuie lucrat pentru un trai decent"
- Faptul ca oamenii nu prea au vocabular, ca nu prea au imaginatie, ca faceam 13-14 ca sa-i interesez si ei numai de distractii si de futilitati voiau sa discute
- Faptul ca nu exista decit o singura autobanda in Romania ! Hello ?? Sintem in 2004 ! C'mon !
- Faptul ca se arunca copiii in fatza masinilor ! Cred ca fac exprès pentru indemnizari, alt fel nu-mi explic atitea "coincidente"
- Faptul ca blocurile sint murdare si gri, cu apa rece (apa calda fiind raritate sau inexistenta in diferite orase moldovene) si totusi din acestea ies niste bucatzele dupa care fluiera golanii de zici ca e concurs !
- Faptul ca tigarile costa 1$ shi aici costa 6$ + taxe 15%! Din partea mea sa coste si 10$ ca nu ma pling !
- Faptul ca bill-urile de la restaurant nu sint clare (dar cind au fost vreodata ?)
- Faptul ca atunci cind te duci in magazin trebuie sa stii EXACT ce vrei alt fel esti aproape gonit. Si asta cu preturi aproape ca aici ! Hum...
Cam atit imi vine in minte acum,
Adina si Gabriel
Margot spune:
Lia
In Romania este foarte rusinos sa muncesti.
Niciodata n-o sa-i inteleg(exceptand cazurile de boala) pe cei care stau la bloc , nu fac nimic toata ziua, acumuleaza datorii de zeci de milioane la intretinere si se plang ca nu le ajung banii.
N-ar vinde apartamentul sa-si ia o casuta la tara, sa puna una alta in pamant, ar avea aer curat , liniste , de mancare dar ar trebui sa dea si cu sapa, si e cam rusinos.
Daca vrei sa ai misti, asta principiul meu si muncesti, nu te faci.
Asta nu inteleg multi.Daca au terminat o facultate trebuie sa fi pus imediat director, salariu mare si eventual munca ioc.
Eu mai tot timpul pe langa servicul de baza am mai facut cate ceva, cand eram mai tanara sampling, doua joburi , si acum cand am timp merg la prasit sa o ajut pe maica-mea , ca nu mi-e rusine chiar deloc si stiu sa mai dau cu sapa.
Acum am doua apartamente unul in care stau, celalat luat cu credit din banca, cu chiria platesc rata.
Visez si eu la o afacere a mea si sigur imi va iesi intr-o zi ca sunt optimista.
Tuturor numai bine.
Marga
giani spune:
Datu' cu sapa nu e o solutie, aia de ajung sa traiasca din datu' cu sapa, vai de ei, e saracie curata! Asa, agricultura de weekend (dar nu chiar in toate), mai mult ca fitness si motive de aer curat, mai merge. Asa ca, decit agricultura, mai bine emigrare: acolo un birou unde sa fii asuprit si sa muncesti ca un sclav se mai gaseste, numa' sa fie un serviciu cu Internet, sa accesam de zor forumurile, altfel nu. Unde mai pui ca iei si vo 3000 de dolari pe luna pentru asta.
Cred ca mi-ar place sa ma intorc in Romania cindva in viitor, da' problema mea e ca eu sint genul de merg la serviciu, sint cam comoda si nu prea am simtul afacerilor, da' nici nu imi place sa lucrez pe 80 $ pe luna (ultimul salariu luat in Ro).
Guestus spune:
Deci se poate ca moderatorul sa vb civilizat!
Conchita
de ce nu spui ca citesti doar printre rinduri si alegi ce vrei atunci cind ai de comentat? Am zis de zeci de univ unde predau cei gen Mischie. Pot sa fie si 1000 de univ pe metru patrat, nu asta ma intereseaza pe mine.
Iar daca incepi cu teorii gen ...copilul de fermier sa mearga cu banii strinsi de tac-su atunci nu avem ce discuta. Pina una alta in 2004 asta nu este posibil. Si inainte de 89 era posibil ca oricine de la tara sa urmeze o facultate. Asa ca lasa teoriile pentru altii si vezi ce este acum in Ro.
Andrada spune:
quote:
Originally posted by ungureaa
Eu sint plecata de 20 de ani din Romania si cind am ajuns prima data dupa Revolutie in Romania, in 1996 m-au mirat cel mai mult...reclamele ! Unde mai vazusem eu reclame la Asos si la deodorante ? Pe acele panouri aparea doar Omul-lumina !
Apoi am mai fost de citeva ori in Romania si ceea ce m-a mirat sint :
- Mercedesurile tari care se pot zari in Bucuresti, masini cum nici aici in Canada nu prea vezi
- Fetele imbracate frumos de te miri de unde bani??
- Faptul ca si in ziua de azi sint case, ba chiar orase intregi care nu au instalatie sanitara si nu au apa curenta in case !!! Vazut si trait !
- Faptul ca toti ma intrebau "Cum ma distrez in Canada" in loc sa ma intrebe "Cum cistig banii si cam cit trebuie lucrat pentru un trai decent"
- Faptul ca oamenii nu prea au vocabular, ca nu prea au imaginatie, ca faceam 13-14 ca sa-i interesez si ei numai de distractii si de futilitati voiau sa discute
- Faptul ca nu exista decit o singura autobanda in Romania ! Hello ?? Sintem in 2004 ! C'mon !
- Faptul ca se arunca copiii in fatza masinilor ! Cred ca fac exprès pentru indemnizari, alt fel nu-mi explic atitea "coincidente"
- Faptul ca blocurile sint murdare si gri, cu apa rece (apa calda fiind raritate sau inexistenta in diferite orase moldovene) si totusi din acestea ies niste bucatzele dupa care fluiera golanii de zici ca e concurs !
- Faptul ca tigarile costa 1$ shi aici costa 6$ + taxe 15%! Din partea mea sa coste si 10$ ca nu ma pling !
- Faptul ca bill-urile de la restaurant nu sint clare (dar cind au fost vreodata ?)
- Faptul ca atunci cind te duci in magazin trebuie sa stii EXACT ce vrei alt fel esti aproape gonit. Si asta cu preturi aproape ca aici ! Hum...
Cam atit imi vine in minte acum,
Adina si Gabriel
Cu tine cum o dai nu iese bine!
Daca sint reclame ti-aduc aminte de Impu....
Daca sint masini frumoase, atunci sint prea frumoase si oricum n-au soselele corespunzatoare.
Femeile ar trebui imbracate asortat la blocurile din care ies...
Tigarile sint prea ieftine (sa inteleg ca nu fumezi...)
Culmea trebuie sa stii ce vrei cind intri in magazin..(ca o gluma, in Canada cum e ai advisor?).
Prietenii te intreaba cum te distrezi si nu cit faci pe ora (chiar ti-ar fi placut invers???).
Dar intrigata sint de dispretul tau pentru femeile prea frumoase, pentru oamenii cu care nu mai poti lega o punte de discutie, pentru copiii fara educatie care cad victimele soferilor asisderea, pentru saracia Romaniei pe care ai parasit-o acum 20 de ani.
Incearca mei si ea (Romania) saraca, ce-ai cu ea????!!!
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
voljena spune:
andrada, degeaba te iei de adina ca are dreptate - romania asta este: luxul si paduchii...
descintec spune:
ma uit prin casa..prin buzunare..arunc un ochi in oglinda..phii, sigur io nu-s luxul..da' sa mor daca nu-s un paduche simpatic chiar si la 35 de ani
D.
Ira spune:
quote:
Originally posted by voljena
andrada, degeaba te iei de adina ca are dreptate - romania asta este: luxul si paduchii...
Esti tare, Voljena, ha ha ha, ce le mai scoti !