la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?(2)
Raspunsuri - Pagina 8
gorjan spune:
Voljena sa inteleg ca tu ori vindusi paduchii ori lasasi luxul de ajunsasi prin strainataturi?
Bai fratilor, astia plecati care hai hui, se pare ca uitaram de unde placaram.
Nu ne plac romancele ca sint dichisite si nu sleampete, nu ne plac drumurile pt ca au gropi made in Romania, nu ne place cind ne intreaba de servici si cit cistigam ca vor pomana, nu ne place cind ne intreaba de distractii ca sint lenesi si numai la bairamuri se gindesc.Ar trebuii sa ne ducem cu o brosurica sa stie si saracii romani ce au voie si ce nu au cind iau contact cu noi.
De unde o scosarati ca romanii sint lenesi si nu muncesc? A inceput satatul roman sa dea ajutor social sa poti traii din el fara sa muncesti? Daca vorbeati de Canada sau alte state mai rasarite mai zic dar asa? Ca sint si din astia aia e una dar sa acuzi o tara ca nu se tine de cit de benchetuit e alta.
In definitiv daca isi permit de ce nu ? Mi se pare mie sau sintem cam gelosi? Eu una cu al meu mare concediu de 2 saptamini sint.
Ira draga sper sa nu ajungi la vorba mea si sa fie Canada asa cum o vezi tu, io dicisa n-o vad asa grozava ca tine .
Ira spune:
Gorjan, numai un singur lucru, .... eu nu mi-am dat cu parerea despre Canada, nu uita asta. Eu vad Canada prin ochii tai, si acelor care sunt de acord cu tine, dar si prin ochii celorlalte fete care apreciaza viata lor acolo si nu s-ar intoarce niciodata. Eu mi-am dat cu parerea doar despre Romania, ca doar la atata ma pricep. Dar daca in Canada este la fel ca in occident, unde am muncit cateva luni (Franta, Germania, Olanda, Elvetia), atunci consider parerea ta o gluma, dupa mine nu exista comparatie intre aceste tari si Romania, e ca si cand ai compara Ciorogarla cu Bucurestiul. Dar nu ma mira ca exista foarte multi ciorogarleni care nu se adapteaza la Bucuresti, este chestie de context, flexibilitate si noroc. Ca la loterie.
try spune:
Raspund iarasi dupa ce in sfarsit am reusit sa termin de citit ce-mi ramasese din partea I a acestui subiect si ce s-a mai scris aici.
Poate pentru unii pot parea remarci care nu mai au legatura cu punctul in care s-a ajuns acum cu discutia, dar eu simt nevoia sa ma exprim. Doar am si eu un drept la opinie, nu-i asa? Mi-am luat si mi-am tras langa mine (impropriu spus, ca-s mamica cu burtica) si iata-ma divagand pe plaiurile forumului...
"Si uitasem sa spun ca se incepe ziua de munca la 9, nu la 6am ca pt multi romani inainte de 1989 si poate si acum."
Tu ce faci? Acum compari oameni din epoci diferite? pai asa si aia de pe vremea lu' bunicu' munceau 12 ore in mina in fiecare zi si nu mai comenta nici unul din ei.
Ce? in Ro acum se merge la servici altfel decat la 9am daca e vorba de birouri sau chestii de genul asta!?!? Bine-nteles ca in productie este vorba de alt regim, iar asta e valabil atat in Ro cat si-n UK sau mai stiu eu ce alta tara.
"Am toata admiratia pt mamicile care munceau 8,10 ore pe zi de dis de dimineata si apoi veneau acasa, calcau, spalau,faceau mancare, citeau seara copilului povestea de ''nani-nani'' si care azi au puterea de a-si accepta destinul lor de pensionare cu 1.500.000lei/luna!"
Dar ce-ai fi vrut sa faca? Sa-si puna streangul de gat ca sa-ti demonstreze tie ca nu-si accepta destinul? Nu, pur si simplu nu au ce face, nu pot lupta impotriva acestui destin. Unde vezi tu acceptare pe fata lor? Eu vad nemultumire, vad neputinta, vad, daca vrei, resemnare, dar nu acceptare. Pe mine m-a durut groaznic ca maica-mea n-a fost capabila sa lupte sa-si gaseasca alt serviciu. Cand a fost data in somaj pe la 50 de ani, singura solutie care i s-a parut viabila a fost sa se pensioneze pe caz de boala, psihologic nu putea face fata noului sistem. N-a incercat nici un moment sa vada daca poate gasi un alt serviciu, iar cuvintele "cine ma mai angajeaza pe mine acum" erau si sunt pe buzele fiecarui om trecut de o anumita varsta si trait pe vremea lui ceasca. Vai cata "acceptare" a destinului lor de pensionari.
Faptele/aspectele Romaniei raman aceleasi tot timpul, doar noi le vedem diferit, le percepem in mod diferit, cum este si acest exemplu. Cryssuk vede admiratie si acceptare in pensionarii de azi cu 1,5 milioane/luna, eu vad neputinta si resemnare.
Pe mine sincer ma uimesc cei care vad numai lucruri bune in Romania, dar in schimb isi traiesc viata in alte tari... considerate dezvoltate. Ce oare ii opreste sa se reintoarca definitiv in Romania? Daca oamenii sunt asa draguti in Ro, daca viata e asa animata si plina de satisfactii, daca vanzatoarele sunt atat de dragute si oamenii atat de petrecareti, ce te tine in Suedia, Idora? E pur si simplu o intrebare cat se poate e serioasa, care nu vrea sa fie nici ironica, nici retorica. Ti-am citit mesajele si mi-ai descris Suedia ca pe ceva mult mai rau decat Romania. Tu si sotul tau amandoi preferati Ro, dar traiti in Suedia... de ce asta?
Viceversa dupa mine nu mai e la fel de valabila: "de ce nu emigrati daca nu va place in Ro?" de cele mai multe ori emigrarea in conditii cat mai sigure presupune bani... bani care de multe ori ajung la sume ce nu-s accesibile oricui in Romania, pe cand relocarea dintr-o tara dezvoltata in Ro nu presupune asemenea eforturi financiare. Apoi mai este si aspectul posibilitatii de a-ti face meseria din Romania in tara de adoptie. De ex., un medic care nu se vede facand altceva sau nu vrea sa renunte la meseria de medic este descurajat sa emigreze de conditiile impuse de majoritatea tarilor dezvoltate (nerecunoasterea diplomei si a unei mari parti din studiile facute in Ro).
"Stiu si eu cum e viata in Romania, nu e nevoie sa-mi spuna cineva dar daca e sa o luam asa si sa vedem doar partea rea din Romania hai sa vedem si partea rea din Occident.Fiti siguri ca nici prin strainataturi nu e chiar atat de usor sa traiesti,sunt si aici oameni la limita saraciei, intrebati-i pe altii care au curajul s-o spuna dar din pacate nu prea sunt multi."
Idora, e o mare diferenta de procente aici. Nu a spus nimeni ca-n tara in care traieste el a fost eradicata saracia sau ca nu exista golani, borfasi, mafioti, criminali etc. De-astia sunt peste tot. Ideea e cat la suta din populatie traieste la limita saraciei, cat la nivel mediu si cat la nivel inalt. Faptul ca-n Germania sunt saraci nu-mi permite sa o compar cu Uganda. E vorba de majoritati aici, de cat de raspandit este, nu de existenta in sine a fenomenului.
--------------------------------------------------------------------------------
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by try
caldura oamenilor si neprefacatoria, in sensul ca daca sunt suparati sau nervosi o arata iar daca sunt fericiti la fel si sunt de acord cu asta.De ce sa te prefaci ca esti altfel decat esti?? Asta e o dovada de snobism!
Unii o numesc snobism, altii o numesc politete. Pentru unii nu-i politicos sa lasi sa transpara nervozitatea din tine acumulata cine stie din ce motive care poate n-au nici o legatura cu omul de langa tine cu care te conversezi.
Eu mai degraba numesc asta puterea de a te controla in fata celorlati. Nu-i cu nimic vinovat ala din autobuz care saracu' a gresit si el si m-a calcat pe picior (ca-n fond soferu' conducea cam aiurea) ca azi a tipat sefu' la mine si m-a amenintat iar ca ma da afara. E snobism sa-mi controlez nervozitatea si supararea? Pentru mine nu. Inteleg sa ti-o manifesti fata de ala care te-a suparat, dar cred ca tu nu la asta te refereai...
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
17+ sapt DNP 1 nov.
--------------------------------------------------------------------------------
Ba da, exact la asta ma refeream,nu suport oamenii prefacuti si in Romania in general ei iti spun ce au de zis in fata si nu se feresc sa-si arate sentimentele, oricare ar fi ele.Prefer asta in locul celor care iti rad in fata si apoi te vorbesc pe la spate.
Exista si acolo o gramada de genul asta dar totusi sunt mult mai deschisi!!
Cu badarania unor necunoscuti de pe strada nici eu nu sunt de acord, ca doar nu-s obligata sa le suport lor nervii!!
--------------------------------------------------------------------------------
Ho, ho, ho, mancatoria de c*r si barfa e profesie de baza pentru unii in Ro. Chiar asa, pe tine nu te-a mancat nimeni pe la spate in RO, doar in Suedia? In privinta alora de-ti spun in fata ce-au de spus, cred totusi ca faceai referire la alta natie, nu la romani... Perceptia mea e ca, dimpotriva, foarte multi nu prea-ti spun pe fata ce-au cu tine si te vorbesc pe la spate. Aici vorbesc de acei oameni cu care n-ai o relatie solida, bazata pe grade de rudenie sau prietenie adevarata, ci de restul lumii pe care o intalnesti in viata de zi cu zi.
Cataghe, sunt de acord intru totul cu mesajul tau de la pag. 9 din partea I a subiectului. E o mare diferenta intre a vizita si a trai sa-ti castigi traiul de maine atat in Roamania, cat si in alte parti ale lumii. Si asa este, multi confunda sentimentele ce le au fata de rude si prieteni, sentimentele fata de amintirile traite in Ro cu sitiatia actuala a Romaniei sau cu alte aspecte: economic, social etc.
In schimb, legat de discutia asta "inainte de '89, dupa '89" nu am prea multe de spus... ma mira ca inca se mai discuta aspectele astea. Iar faptul ca se mai discuta inca chetii de genul asta pentru mine e o dovada clara de direfente de mentalitate... diferente care vor naste permanent controverse, dupa mine inutile.
18+ sapt DNP 1 nov.
Cleomax spune:
quote:
Originally posted by descintec
ma uit prin casa..prin buzunare..arunc un ochi in oglinda..phii, sigur io nu-s luxul..da' sa mor daca nu-s un paduche simpatic chiar si la 35 de ani
D.
nu stiu ce s-a complicat subiectu-asta asa. intrebarea la topic era "la intoarcerea in romania, ce v-a socat", nu " ce banalitati ati mai intlnit la intoarcere"?.
si eu am fost tentata sa sar la jugulara adinei pana am vazut ca avea 9 ani cand a plecat acum doojde ani. clar, oameni ca ea va pot povesti despre socuri, nu cei plecati de 1 an. sau daca au trecut mai mult de 14 ani nu mai e voie la critica?
try spune:
[quote
Cu tine cum o dai nu iese bine!
Daca sint reclame ti-aduc aminte de Impu....
Daca sint masini frumoase, atunci sint prea frumoase si oricum n-au soselele corespunzatoare.
Femeile ar trebui imbracate asortat la blocurile din care ies...
Tigarile sint prea ieftine (sa inteleg ca nu fumezi...)
Culmea trebuie sa stii ce vrei cind intri in magazin..(ca o gluma, in Canada cum e ai advisor?).
Prietenii te intreaba cum te distrezi si nu cit faci pe ora (chiar ti-ar fi placut invers???).
Dar intrigata sint de dispretul tau pentru femeile prea frumoase, pentru oamenii cu care nu mai poti lega o punte de discutie, pentru copiii fara educatie care cad victimele soferilor asisderea, pentru saracia Romaniei pe care ai parasit-o acum 20 de ani.
Incearca mei si ea (Romania) saraca, ce-ai cu ea????!!!
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
[/quote]
Pai si e musai obligatoriu sa-i placa totul de la cap la coada sau sa dispretuiasca totul de la cap la coada?
Omu' a venit cu o parere legata de subiectul initial si si-a spus si el parerea. Asta nu inseamna ca-i pretentios daca n-are autostrazi sau dispretuitor daca n-a vazut nimic deosebit in femeile romance care ies din blocurile scorojite si fara apa calda.
18+ sapt DNP 1 nov.
conchita spune:
quote:
Originally posted by Guestus
Deci se poate ca moderatorul sa vb civilizat!
Conchita
de ce nu spui ca citesti doar printre rinduri si alegi ce vrei atunci cind ai de comentat? Am zis de zeci de univ unde predau cei gen Mischie. Pot sa fie si 1000 de univ pe metru patrat, nu asta ma intereseaza pe mine.
Iar daca incepi cu teorii gen ...copilul de fermier sa mearga cu banii strinsi de tac-su atunci nu avem ce discuta. Pina una alta in 2004 asta nu este posibil. Si inainte de 89 era posibil ca oricine de la tara sa urmeze o facultate. Asa ca lasa teoriile pentru altii si vezi ce este acum in Ro.
1. pai despre alea iti spuneam si eu: ca alde Mischie et comp s-au gasit sa se bage si in invatamant, n-a fost de-ajuns ca au distrus economia, tre sa compromita si educatia, nu? eram in consens la faza asta.
2. intamplator, fac parte dintre suplinitorii pe care ii amintea OtiliaLia, dar de pe vremea lui Ceasca, am apucat sa lucrez un an la tzara, ca nu se ducea nici naiba. repartitiile le respectau absolventii saraci, restul platea mita si profesau in orasul de resedinta. nu vrei sa auzi ce povesti de groaza am despre atitudinea profesorilor fata de elevi si in ce saracie cumplita si promiscuitate morala traiau bietii copii. plus abuzuri. nu incurajam metoda pentru care ma acuzi tu, era doar o constatare, te informam cu alte cuvinte, cum ajungeai la universitate pe vremea aia, copil de la tzara fiind.
Authority Zero
gorjan spune:
Pt Ira
Nu era nici ironie nici "misto" ci doar o urare sincera sa dea domnu sa iti placa . Poate sa fie Canada de o mie(milion )de ori mai grozava de cit Romania si daca nu iti place n-ai ce ii face. Cind am plecat am fost convinsa ca nu am ce regreta. Chestia nu e asa de simpla(cel putin pt mine nu e).
Ira spune:
Dar stiu, draga mea, ca ai fost sincera, numai ca ai scris ca eu stiu cum este in Canada si eu chiar nu stiu.
Iti doresc si eu numai bine si sa te linistesti cand vei ajunge in Romania ! Bafta !
gorjan spune:
Mama draga io n-am scris ca tu stii cum e aici ci ca iti inchipui cum e. Taman pe chestia asta am mai avut noi niste contre. Io spusai "cum o vezi tu" asta nu e egal cu "cum stii tu ca e". Una peste alta bafta multa ca e nevoie si mai vorbim de "Canada" mai la anu daca o-m mai fi pe forum.
Danutza Mamaruta spune:
O sa redau acum parerea unui roman caruia ii place Canada (e de 8 ani aici, fetele lui s-au nascut in Canada, lucreaza ca inginer la Ford, si-a cumparat casa lui, in rate ca toti de pe aici dar cu un downpayment de 50,000 CAD) si care tocmai s-a intors din Romania unde a petrecut 3 saptamini (dupa aproape 8 ani la Ford are totusi 3 saptamini de concediu). Mentionez ca este prima lui vizita in Romania de cind a emigrat.
Ce l-a socat pe el in Romania:
- ca cei mai multi dintre fostii lui colegi au joburi bune;
- ca aproape toti si-au platit deja casa sau apartamentul;
- ca toti s-au plins ca lucreaza mult, dar aveau timp de iesit cu el in oras de fiecare data cind ii suna;
- ca benzina este mai scumpa decit in Canada;
- ca centrul in orasul lui natal (undeva in Moldova) este mai curat decit isi aminteste sa fi vazut el downtown-ul aici in 8 ani;
- ca nu mai sunt atitia tigani, dar Gara de Nord (Bucuresti)e plina totusi de cersetori;
- ca preturile la alimente sunt uriase, dar magazinele alimentare sunt pline de clienti;
- ca mama lui se duce in fiecare zi sa faca piata;
- ca nu intelege cum traieste mama lui dintr-o pensie mica si nu
le-a cerut bani niciodata in 8 ani de zile;
- ca in blocul de pensionari ai mamei lui toti au centrala proprie;
- ca a gasit un bar atit de dragut ca ar fi vrut sa il aduca cu el in Canada;
- ca fetele prietenilor lui vorbesc engleza neasteptat de bine, ca stiu unde este Canada, si cele din clasa a doua stiu chiar si tabla inmultirii (asta l-a hotarit sa isi dea fata de la anul la meditatii din greu, pentru ca "nu se face scoala aici, domle, avea dreptate romanul X care este profesor de matematica in Canada si care ne-a inebunit ce slaba e scoala primara si secundara")
Peste 3 saptamini voi avea noutati despre Romania si de la sotul meu, care pleaca miine acolo.