la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?(2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eu ma apucasem sa scriu ca sa ma iau de Daniela, dupa aia am citit cu atentie si mi-am dat seama ca ea a spus foarte exact ce am vrut sa spun si eu!
Da, exista locuri cu 400, 500, 1000 de dolari pe luna, e drept, nu sunt locuri 9-17, am plecat nu ma mai intereseaza. Exista si nu faci nici o concesie morala pentru ele, muncesti nene, sambata, duminica, noaptea pana la 11, cand si cat e nevoie si personal mi se pare firesc sa fie asa. Dar. Nu toata lumea are acces la ele, trebuie in primul rand sa fii intr-un anume loc, in Bucuresti, in Cluj, poate si in alte locuri dar putine, de exemplu ma intreb ce joburi de 500 de dolari exista la Mizil sa spunem? Si mai trebuie sa ai o anume meserie, sa fii in IT, sa vinzi, in fine nu mai stiu altele.
Se misca lucrurile si nu numai la termopane si la playboy, dar in prea mica masura si in prea putine locuri; mersul societatii e dat de cel cu viteza cea mai mica, nu de cel cu viteza cea mai mare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

"eu cred mai degraba ca guestus vrea sa spuna ca economia comunista mergea "din plin", de unde si lipsa de datorii. eu zic sa nu uitam totusi ca economia romaneasca era la pamant, toate fabricile mergeau in pierdere, la export ii pacaleau toti iar la import plateau preturi marisoare."

astea sint comentarii gratuite....gen aia ne pacaleau si noi eram prosti si cumparam scump. Daca nu stii cum functioneaza o economie mai bine nu comentezi. Poti sa vinzi banane cu 1 leu tona in Indiana dar daca ala cumpara capsuni cu 100 usd/bucata in Kansas iesi in cistig. Trebuie sa vezi tot pachetul si nu bucati.
Iar dintre fabricile care mergeau in pierdere in 89 vezi cazul Sidex. Aduce 4% din PIB. 20 bucati de indieni au facut fabrica sa mearga in profit. Si profitul la ei merge. Si fabrica facuta inainte de 89.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Guestus
atita timp cit acum in 04 economia de abia ajunge la nivelul din 89 inseamna ca atunci mergea mai bine. Logic sau nu?



logic, dar neadevarat si sa-ti spun de ce: piata de desfacere a Romaniei era stabilita prin Tratatul de la Varsovia, e vorba de vechiul CAER. care numai schimb regulat de marfuri nu era, ci intrajutorarea intre popoare. nu puteai vorbi de marfa competitiva exportata de Ro la ora aia, ca cehu era obligat fortat sa ia carbuni de la tine si sa-ti dea bere in schimb. exporturile valabile in lumea civilizata s-au facut cu cereale si lemn, dar nu-ti doresc sa consulti vreodata statisticile ca sa vezi la ce pierderi pentru Romania, ca ceasca dadea ieftin sa cistige bunavointa. mai am un argument: cifrele cresterii economice erau din burta, tovarasi! adica SF, sa ne exprimam civilizat. daca esti suficient de in varsta sa fi avut calitatea de martor al acelor vremuri, poate iti amintesti bancul ala cand raportau judetele productia la hectar si raspunsul de la centru a fost "opriti insamantarile, ati depasit granitele tarii".
ca sa vorbesti de stadiul economiei in termeni comparativi ar trebui sa judeci intrarile si iesirile (import/export) pe langa productia interna. or la noi intrau produse la fel de proaste ca alea de le exportam la unguri, sarbi, rusi, bulgari etc (proaste in sensul ca nu s-au expus competitiei mondiale dincolo de CAER), se stocau sau se revindeau in lumea a treia pe pietre pretioase sau orientul mijlociu unde ceasca avea interese in industria de armament si petroliera, iar ce nu se furniza la schimb si producea oarecare valuta nu reintra in circuitul de rentabilizare a profitului, cum ar fi normal, ci in buzunarele securitatii-ca ceasca avea nevoie de sclavi controlati-, ai peceristilor-buzunare personale si in facilitati oficiale pentru ei-calatorii, mancare occidentala, haine idem, diurne, salarii imense, case de vacanta etc. fraza lunga, sper ca se intelege ceva. pe de alta parte, ce se obtinea din productia interna era investit aiurea. constructii megalomanice-asta stie toata lumea. dar tie personal vreau sa iti amintesc realitatea din fabricile, uzinele si combinatele romanesti in '89: mijloacele de productie (alea fixe, nu vb de forta de munca inca) erau vechi, antice si de demult. cifrele de profit au fost fantasmagorice, praf in ochii poporului si ai lumii civilizate. cheama economistii sa iti explice mai bine decat mine ce se intampla atunci cand continui sa folosesti uneltele mult dupa ce s-au amortizat, ma refer in industria performanta: rezultate din parti, ca n-ai cum sa tii pasul cu agricultura americana, de pilda, careia ii dai grau, dar nu poti sa-i vinzi faina, ca tu ari cu plugul inca si faci faina la moara de pe rau. se mai vorbea aici de cat de buna si sanatoasa e leguma romaneasca, sa ma scuzati ca va mai distrug un mit, dar la cate chimicale s-au bagat pe vremea lu ceasca sa iasa porumbu cat curcanu si sa se insamanteze de doua ori pe an(cultura intensiva) la mai stiu eu ce...si cate terenuri agricole s-au distrus in felul asta, plus din cauza sistemului de irigatii facut cu, pardon, fundul...eu nu stiu cine face statisticile alea care starnesc nostalgii criptocomuniste, dar populatia ar trebui sa fie ceva mai educata nitel si sa nu le mai ia altfel decat ceea ce sunt: cifre. fara explicatii competente ale fenomenului, ajungem sa regretam pana si epoca de piatra, nu?

Authority Zero

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

quote:
Originally posted by cataghe

quote:
Originally posted by Laura B

Si eu stiu persoane care castiga in Romania intre $500 si $1.000 pe luna. In Bucuresti. Munca cinstita, insa vai de ei! Nervii intinsi la maximum, permanent sub stress, iar timp liber nu mai au!




Ei daaa... "da' ia o pauzatzi is posmagii ceia?!"...

Laura, eu cred ca am inteles sensul general al mesajului tau, tocmai de asta ma frapeaza acest pasaj. Exista destui oameni in tara asta cu "nervi intinsi la maximum, permanent sub stress, iar timp liber nu mai au", care fac chestia asta pentru 150$ pe luna. Si iti spun sigur ca multi dintre oamenii aia ar fi foarte bucurosi ca daca tot fac chestia asta, s-o faca pe bani adevarati, asa ca nu cred ca e cazul sa le plingem de mila celor despre care vorbeai tu...
In rest, de acord cu ce ai zis.

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!



Printre altele, imi plangeam de mila si mie. In tara castigam bine din munca cinstita, insa opt ani nu am stiut ce e aia concediu, programul sigur ca nu era fix, si m-am ales cu doua boli- una s-a lasat cu operatie, cealalta s-a tratat in special prin "nemai-pusul la inima a tuturor problemelor companiei" (citeste "un pic de nesimtire").

Dar acum eu nu spun ca nu sunt cazuri in care se poate munci si in Romania corect, pe bani, si intr-o atmosfera usor mai relaxata! Cred ca tine si de noroc, si de meserie, si nu numai...


Ca o concluzie, ii "plang" pe prietenii si pe rudele mele in primul rand, dar si pe romani in general. Mi-as dori sa poata avea o viata mai linistita (si indestulata; prin munca cinstita, nu la "pomana")!



Laura
http://photos.yahoo.com/laura00ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

quote:
Originally posted by Guestus


astea sint comentarii gratuite....gen aia ne pacaleau si noi eram prosti si cumparam scump. Daca nu stii cum functioneaza o economie mai bine nu comentezi. Poti sa vinzi banane cu 1 leu tona in Indiana dar daca ala cumpara capsuni cu 100 usd/bucata in Kansas iesi in cistig. Trebuie sa vezi tot pachetul si nu bucati.
Iar dintre fabricile care mergeau in pierdere in 89 vezi cazul Sidex. Aduce 4% din PIB. 20 bucati de indieni au facut fabrica sa mearga in profit. Si profitul la ei merge. Si fabrica facuta inainte de 89.



pai daca-s gratuite repet: da, eram prosti si ceilalti profitau si ne pacaleau, iar la cumparat plateau reprezentantii nostri comerciali cele mai ridicate preturi. unii dintre ei capatau postul pe puncte si trese, nu stapaneau o limba de circulatie internationala ca lumea, asa ca da, ii era usor neamtului, americanului sau mai stiu eu cui sa-i pacaleasca. ar recunoaste vreunul din ei asa ceva acum? pfuuuuu cum ar putea, doar ca noi nu-i nimenea. oamenii cu adevarat de valoare, specialistii competenti erau marginalizati si li se puneau bete-n roata, economia socialista era la mana mediocritatilor.in final toti erau multumiti: lu' ceasca i se umpleau conturile din tari "mai putin civilizate", precum elvetia [:P], clientul lua lemn de calitate excelenta pentru centi, iar specialistu' lu' peste (in economie, fireste) era "cineva" in cartier ca, deh, era in delegatie in cele lumi straine iar familia lui era si mai multumita, ca doara din diurna le lua blugi, ciunga si ochelari de soare.ce viata, domne', ce timpuri, pe care unii le regreta si ceilalti, nepriceputi, bineinteles, nu le inteleg.
recunosc, nu ma pricep asa bine la economie ca si tine, asa ca rogu-te, explica nitel chestia cu banana si capsuna pentru ca, m-ai pierdut complet si, daca-ti mai ramane timp, mai da un alt exemplu de fabrica, combinat sau ce-o fi, dinainte de '89, care nu era falimentar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pork spune:

...pentru tine Guestus. In 89' industria romaneasca producea sa zicem 1000 USD iar costurile de productie reprezentau 1100. In 1995 producea doar 300 USD dar costurile de productie erau 200 deci castig curat 100...e mai logic asa.

Altfel spus in 89' jumatate din economie lucra in pierdere,iar profitul produs de cealalta jumatate era folosit la acoperirea pierderilor primei jumatati(industria alimentara).

Imi amintesc si acum cum oficialii plangeau de mila Ungariei inglidate in datorii...diferenta de dezvoltare si nivel de trai dintre Romania si Ungaria in 89' era URIASA...o spun eu care am crescut pe frontiera de Vest.

AI INTELES?....iar daca ti-e dor sa muncesti de la 6 dimineata la 10 seara pt un litru de ulei si o conserva de peste se mai gasesc cateva locuri in care o poti face...de pilda Corea de Nord

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Guestus, eu sunt mai primitiva in gandire, dupa cum spui, si-n plus, recunosc, nici nu ma pricep asa bine la economie, vad ca fetele au explicat fenomenul, te-as intreba totusi, cum se face ca desi inainte de 89 economia era atat de competitiva oamenii traiau atat de prost? Ca, zau, statisticile pe care le invoci nu ma satisfac deloc.

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Si faptul ca vecinul de la 1 are Mercedes, ala de la 3 e patron peste doua gherete in piata, altul si-a pus termopane arata totusi ca cel putin pt. ei ceva s-a schimbat in bine.Eu una nu pot sa-mi doresc decat, ca si ceilalti vecini sa-i ajunga din urma si chiar sa-i depaseasca.Egalitarismul in sens negativ, adica toti sa fim la fel de prapaditi, nu mi se pare o solutie.

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by Guestus

Tot ce vreau sa spun este ca inainte de 89 au fost destul de multe lucruri bine facute si puse la punct. Dupa 89...in 15 ani, de abia daca au reusit sa ajunga la acelasi nivel cu economia. Vorbim de statistici...cu cit exporta si importa Ro...blabla...nu ca vecinul de la 1 are mercedes si ala de la 3 este patron peste 2 gherete in piata. Cei primitivi in gindire vad doar termopanele si playboyul de la chiosc.




Guestus draga, daca ti-e dor de comunism, emigreaza in Coreea de Nord.

Cei primitivi in gandire, cum spui tu, vad termopanele si play-boy-ul, unii insa mai vad si libertatea cuvantului :P:P:P si a optiunii in viata :P:P

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adivio spune:

Otilia, din cite stiu eu exista taxe de studii si la stat. Mai exact faculatile din ASE unde candidatii care intra fara loc, adica au medie dar nu s-au incadrat in numarul de locuri, opteaza pentru varianta cu plata, iar taxa este undeva la nivelul fac. particulare.
Nu stiu, insa, daca se refera la asta.

Mergi la inceput