la intoarcerea in romania, ce anume v-a socat?(2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Guestus, eu n-o sa uit niciodata cel putin vara lui 89,in 89 m-am casatorit si cu banii ce i-am primit la nunta ne-am dus 10 zile la Mamaia, (de fapt stateam in gazda in Constanta).Ce puteai manca? cu putin noroc, parizer prajit sau peste prajit pe plaja.In restaurantele in care se manca gratar nici vorba sa intri decat daca vorbeai alta limba decat cea romana, in tara noastra.Norocul nostru a fost ca un prieten care avusese curajul s-o-ntinda prin 86 in Germania, venise si el in vacanta, el mergea inainte cu fetita lui, vorbeau germana, intrau si spuneau ca mai asteapta pe cineva si-apoi intram si noi. Imi amintesc o faza tragi-comica in satul de vacanta, la casa X era in fiecare seara program si puteai manca gratar, zile la rand sotul meu si prietenul lui s-au dus sa faca o rezervare, n-a fost chip.S-au saturat si intr-una din zile s-au dus direct la casa(plateai intrare) si-au cerut o masa, in germana, casiera in romana ii intreba cate persoane, aratau pe degete, 4, in fine, au platit si cand luau restul apare seful de sala care le retinuse figurile si pe un ton suparat ii intreaba, ati uitat sa vorbiti romaneste?
Poate nu e cel mai bun exemplu, dar e Romania lui Ceausescu pe care se pare ca o regreti.In tara ta, erai individ de mana a saptea daca nu cunosteai/te ploconeai la cine trebuia.Probabil tu ai avut experiente bune in perioada aceea si-atunci sunt explicabile regretele.
Poate ca nu te impresioneaza cele 100 de case cu termopan dar desi putine, sunt semnul ca se misca totusi ceva, chiar daca extrem de incet.Iar milioanele de oameni amarati despre care vorbesti, chiar exista, din pacate, numai ca imediat dupa 89 nu vroiau cu nici un chip sa-si "vanda tara", acum probabil ca ar da-o si pe gratis numai ca nu mai sunt doritori.S-ar putea ca in viata sa ai o singura sansa, depinde de tine daca o fructifici sau nu.
Este o vorba care ni se potriveste tare bine "Dumnezeu iti da dar nu-ti baga-n traista".

http://community.webshots.com/user/lilianacsaki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Tot ce vreau sa spun este ca inainte de 89 au fost destul de multe lucruri bine facute si puse la punct. Dupa 89...in 15 ani, de abia daca au reusit sa ajunga la acelasi nivel cu economia. Vorbim de statistici...cu cit exporta si importa Ro...blabla...nu ca vecinul de la 1 are mercedes si ala de la 3 este patron peste 2 gherete in piata. Cei primitivi in gindire vad doar termopanele si playboyul de la chiosc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

guestus, eu in afara de securitate si cultul personalitatii cismarului nu tin minte sa fi fost altceva bine facut si pus la punct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anto spune:

guestus nu stiu cati ani aveai inainte de 89 ,dar eu mi-am petrecut tineretile in vremurile acelea si nu ai cum sa compari ce a fost atunci in Romania cu ce e acum. Ce lucruri bine facute si puse la punct o fi fost?!Ca nu a avut Romania datorii nu a tinut nimanui de foame.Adu-ti aminte ce gaseai in alimentare.Doamne daca as zice la cineva de aici cat am dat pe vremea aia pe un kg. de cafea(un salar)sau pe o pereche de pantaloni ar zice ca sunt nebuna .
Ca au pensionarii 2milioane,pe-atunci crezi ca nu erau pensii mici?Stii cat aveau pensie de la CAP?Eu aveam 1200 lei salar(coafeza),ce mare lucru puteam lua pe ei ?(noroc ca nu aveam ce )
Normal ca nu suntem multumiti de evolutia Romaniei in 15 ani,toti ne asteptam la mult mai mult.Dar nu putem spune ca pe-atunci a fost mai bine .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Cred ca Guestus a vrut sa spuna ca avind in vedere faptul ca Romania nu avea datorii externe in '89, s-ar fi putut ajunge foarte departe (vezi Polonia, Ungaria....) dar din cauza proastei administrari s-a ajuns la un nivel de saracie lucie.

Acest carte blanche nu se iveste de multe ori in istoria unei tari.



Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dpintilie spune:

"Dar, daca tot s-a deschis aici si sub-discutia cu salarii, sa ma bag si eu in seama. Si eu stiu persoane care castiga in Romania intre $500 si $1.000 pe luna. In Bucuresti. Munca cinstita, insa vai de ei! Nervii intinsi la maximum, permanent sub stress, iar timp liber nu mai au! "

Etete, ca am citit-o si pe asta ... Da cam ce ar trebui sa facem? Sa citim revista "Povesti adevarate" in timpul reclamei la telenovela X si sa fim foarte, foarte atenti sa nu ni se raceasca cafeaua...
Exemplul dat de ... nici nu mai stiu, scuze,e ceea ce trebuie sa se intample intr-o tara democratica. Muncesti pana nu mai stii de tine( si o faci pentru ca asa vrei tu, nu pentru ca sta "ala" in spatele tau cu biciul in mana), mai mergi si in week-end daca trebe, mai stai peste program, da iei 1000 de parai pe luna! Daca nu-ti convine reteta, faci altceva relaxant...Stai sub un par si astepti sa cada fructul mult dorit...
Din pacate Romania nu e inca in acest stadiu al democratiei, e tocmai invers. Sunt unii(multi) care muncesc de le sar capacele si salariul e numa bun de dat TOT pe intretinere( a se vedea medicii, profesorii, cei din cercetare, etc).

Bun, ce e socant in Romania...Lenea, oameni buni, lenea e socanta. Moare omul de foame, dar nu s-ar apleca sa ia bacnota de 500.000 de jos...Acuma ca sa lamurim lucrurile, sa nu isc polemica fara sens. Nu TOTI sunt lenesi, dar is taaare multi.
A, si mai e ceva socant, proasta organizare,administrare atat a resurselor umane cat si a celor financiare, de la firma cea mai mica pana la "colosii" nostri industriali.
Asta e socant si nu doar pentru cei care vin "acasa", ci si pentru cei care traiesc in Romania zi de zi...

,Dana si Andrei(12 dec 2003)

http://community.webshots.com/user/dpintilie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cleomax spune:

anamaria tu ai dreptate, dar nu cred ca la asta se refera guestus, poate gresesc, o sa ne lumineze el.
intr-adevar, in '89 datoriile erau zero, dar din pacate ajutoarele, dupa ce au dat in cap cizmarului, s-au repezit sa-si umple buzunarele personale si rezultatul il stim. au avut o sansa unica s-o ia de la capat si au ratat-o, inca lucra bine sistemul perfectionat de secu, deh.
eu cred mai degraba ca guestus vrea sa spuna ca economia comunista mergea "din plin", de unde si lipsa de datorii. eu zic sa nu uitam totusi ca economia romaneasca era la pamant, toate fabricile mergeau in pierdere, la export ii pacaleau toti iar la import plateau preturi marisoare.
tin minte, era un roman care lucra la o fabrica de cherestea in indiana si povestea cum importau din romania sticla la preturi derizorii, sticla pe care romanii o transportau in niste containere facute din lemn de stejar, dar erau mandri tare de sticla pe care o vindeau americanilor. astia, versati in afaceri, dupa ce primeau transportul spargeau sticla si vindeau lemnul de stejar din care erau facute cutiile la fabricile de mobila din n. carolina. eh? daca asa mergea economia socialista si in alte domenii, sa ne miram ca au dat faliment? indiferent ce-ar fi, mie imi este clar ca acum e de mii de ori mai bine ca inainte de '89. stiu, sunt complet off topic, scuze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Cleo, asta am vrut eu sa spun. Au avut sansa dar s-a FURAT tot ce a venit in tara si sintem in coada Europei.

Si acum se face economia prin politica. Dupa cum le vad eu de-aici dupa afacerea fiecarui politician se fac si legile. Cei care au furat, fura in continuare.

Anamaria mama la Nick (6)& Alex (3)
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Alex3.jpg
http://mywebpage.netscape.com/Ocebine/Nick3.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Unii inteleg din 3 in 3....dar ce vreau eu sa zic este ca....ma repet de 1000 ori...atita timp cit acum in 04 economia de abia ajunge la nivelul din 89 inseamna ca atunci mergea mai bine. Logic sau nu? Trebuie altceva de clarificat? Exista statistici facute de banca mondiala cu importuri exporturi acum si atunci ...asa ca orice alta poveste nu isi are sensul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by Laura B

Si eu stiu persoane care castiga in Romania intre $500 si $1.000 pe luna. In Bucuresti. Munca cinstita, insa vai de ei! Nervii intinsi la maximum, permanent sub stress, iar timp liber nu mai au!




Ei daaa... "da' ia o pauzatzi is posmagii ceia?!"...

Laura, eu cred ca am inteles sensul general al mesajului tau, tocmai de asta ma frapeaza acest pasaj. Exista destui oameni in tara asta cu "nervi intinsi la maximum, permanent sub stress, iar timp liber nu mai au", care fac chestia asta pentru 150$ pe luna. Si iti spun sigur ca multi dintre oamenii aia ar fi foarte bucurosi ca daca tot fac chestia asta, s-o faca pe bani adevarati, asa ca nu cred ca e cazul sa le plingem de mila celor despre care vorbeai tu...
In rest, de acord cu ce ai zis.

Numai bine,

Catalina.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput