Bani de buzunar pt. copii.. CIT?????

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

Fetita mea cea mare are doar 5 ani.Deocamdata nu se pune problema banilor de buzunar,pentru ca e prea mica.
O las de multe ori sa cumpere ea un dulce cand e cu mine la magazin-ii spun cati bani i-am dat,pretul produsului respectiv si o las pe ea sa calculeze cat rest trebuie sa primeasca.Cand pleaca in excursii cu scoala,ii dam bani de buzunar,de obicei 2-3 $-din care-si cumpara un sandvis si daca-i mai raman bani mai da si la altii:-)De multe ori s-a intamplat ca un copil sa nu aiba bani la el si ea sa-i doneze o mica suma din banutii ei,pt. ca si acel copil sa-si poate cumpara ceva de mancat.Nu pot sa o opresc sa faca asta,pur si simplu nu-mi sta in fire.Tin minte ca atunci cand eram mica,nu puteam sa mananc ceva bun in fata unui copil,fara sa-i dau si lui.Cred ca ma mosteneste:-)
La scoala se fac tot felul de "cakes sale" si "bazaruri",unde isi cumpara dulciuri sau diverse obiecte,iar banii castigati in felul acesta de scoala sunt donati copiilor de la orfelinate.Scoala pune foarte mult accent pe acest aspect,pe mila fata de cei in nevoi.Este o scoala sub patronajul bisericii.
Tot maruntul ce ne ramane prin buzunare(monedele) il bagam in pusculita ei,iar cu banii stransi isi cumpara de obicei inghetata sau se duce cu ei in parcul de distractii.Jucarii,carti si ce-si mai doreste ea i le cumparam intotdeauna din banii nostri,atunci cand ni le permitem(daca sunt mai scumpe).Aveam prostul obicei sa-i cumpar multe jucarii,mai tot timpul.De cand a mai crescut,am inceput sa o invat ca nu trebuie sa cumparam zilnic jucarii,ca sunt lucruri mai importante de facut cu banii:de ex. un ghiozdanel nou,un pantalonas etc.
Incerc sa nu o privez in general de ceea ce-si doreste,nu o rasfat,dar daca imi pot permite sa-i cumpar acel lucru nu i-l refuz.Cel mult il aman,pana la o ocazie(ziua ei,mos Craciun etc).Daca o prietena de- a ei are nu stiu ce jucarie,si-si doreste f. mult si ea una la fel,si daca ne-o permitem,bineinteles,nu vad de ce nu i-as cumpara-o.In cz ca nu ne permitem acel lucru,ii explicam asta si intelege.Nu ne-a facut niciodata crize pt. asa ceva.Stie ca sunt lucruri pe care ni le permitem si lucruri pe care nu.
Inca nu am stabilit sa-i dau regulat o anume suma de bani,dar cand va fi momentul,ii voi da cat voi simti ca se poate,fara sa o privez si fara sa o rasfat.Chestia cu organizatia care sfatuieste sa dai copiilor 1 euro pe sapt.-eu cred ca nu trebuie sa ne luam intotdeauna dupa ce spun altii.Nimeni nu stie ce e in casa mea,ce simt eu ca e mai bine pt mine si copilul meu,asa ca nu inteleg de ce o anume organizatie sa ma sfatuiasca ce si cat sa dau copilului.Nu suntem toti la fel.In plus,aceste orgnizatii s-ar putea sa se insele f. mult si,peste ani,dupa studii si cercetari s-ar putea sa se contrazica.
In incheiere,as dori sa povestesc un mic episod dintr-un desen animat ,pe care fetita mea il urmareste la TV(Familia Berenstain):doi frati isi doreau f mult nu stiu ce jacheta din vitrina unui magazin.Parintii le-au spus ca pretul este f mare si ca nu-si permit.Dar daca ei,copiii,vor strange acei banuti singuri, si le pot cumpara.Si aici incepe adevarata lupta:fratii fac tot felul de servicii,vand prajituri,sucuri,fructe de padure(apropos,personajele sunt niste ursuleti),atunci cand bunica ii roaga pentru un pahar de apa ei isi cer rasplata,absolut tot ce faceau trebuia rasplatit. cand prietenii vin la ei sa-i cheme la joaca,ei ii refuza pe motiv ca au treaba.Fericiti ca incet-incet ajung la suma dorita,isi dau seama ca de fapt si-au pierdut toti prietenii, ca s-au privat de multe bucurii si ca toti din jurul lor ii privesc cu mare suspiciune.Isi cer iertare de la toti,si ,cand hotarasc ca nu mai vor jachetele respective,iata ca se fac mari reduceri la ele.Si le cumpara si-si promit ca vor tine cont de acum incolo de prieteni si de omenie.
E doar un desen animat:-)

Ortansa-deX mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

M-ai inteles gresit, rici. Concediul il facem departe de casa, de cele mai multe ori la mare. Citim, ne jucam si ne plimbam zilnic sau saptamanal, dupa caz.
Nu trebuie sa urmaresc vreo statistica a unei asociatii de tineret sa stiu cati bani sa-i dau fiicei mele de cheltuiala.
Daca ai deschis subiectul inseamna ca te preocupa foarte mult acest aspect si, daca ne-ai cerut parerea, ai unele indoieli cu privire la felul in care procedezi.
Tu spuneai ca majoritatea celor apropiati te considera "zgarcit". Poate cautai confirmari ca nu e asa. E dreptul tau sa faci ce vrei cu banii pe care ii castigi, daca le faci o bucurie copiilor tai sau nu, dar mi se pare nefiresc sa privezi copilul de placerile varstei lui.
Oz a punctat foarte bine un lucru: intreaba-l ce si-ar dori daca ati fi bogati si o sa-ti dai seama daca el se simte frustrat pentru ca tu ii impui un anumit mod de a vedea banii, care pana la urma sunt doar o moneda de schimb, nu?

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

eu fetitei mele mai mari(12 ani) incepand de anul acesta ii dau alocatia.Din ea isi ia cartele de mobil,haine sau face cadouri prietenelor ei.
In rest este f. bine educata si am invatat-o ca intr-o relatie nu banii conteaza.Nu a fost data in care sa duca lipsa de ceva.
Cat despre note,tatal ei a pus o rasplata(ea invata foarte bine si se straduie mult,deci tati ei considera ca aceste eforturi trebuie rasplatiete).Rasplata este urmatoarea: la fiecare 5 note de 10 consecutiv mergem sa mancam in oras sau alte chesti.
Sunt pe de o parte de acord cu rici care nu pune accent pe valoarea banului dar nici chiar asa.(asta in educatia copilului,ca el parca prea ne aminteste mereu ca o duce bine cu baniii dar copilul lui nu are ceea ce au alti copii)Nici fetita mea nu are tv in camere dar o lasam la tv cat vrea dupa ce si-a terminat temel si dupa ce am ascultat-o.
si pe de alta parte sunt de acord cu oz care lasa copilul sa fie libertin,sa aiba proprii lui bani si sa-i cheltuiasca cum crede si pe ce crede.
Oricum banii de buzunar tin de modul de a rationa a fiecarui parinte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Eu nu consider ca este gresit ca ii dau copilului bani de buzunar in functie de ce recomanda asociatia de tineret.

Faptul ca am deschis acest subiect nu este pt ca am indoieli, nicidecum. Nu l-am deschis nici ca sa aflu ca sunt pervers asa cum se scria pe undeva mai sus. Am fost doar curios cum se procedeaza in alte tari.

Deoarece cineva a spus sa il intreb pe copil ce si-ar cumpara el de ar fii bogat si ar avea multi bani, iata a raspuns ca si-ar cumpara un taxi sa plimbe alti copii si sa cistige mai multi bani.... Probabil ca unii vad si in acest raspuns faptul ca sunt pervers.
Ma rog, fiecare cum crede...

La ideia ca imi privez copilul de placerile virstei, ce sa mai spun la asta??? Placerile lui cele mai mari sunt mersul cu bicicleta, (chiar acuma e plecat cu sotia in oras cu bicicleta) si skiatul (acolo mergem in 2 saptamini). Crezi ca o placere tipica virstei de 8 ani ar trebui la un copil normal sa fie cheltuitul a cit mai multi bani de buzunar??

Sa invat pe copii mei ca banii sunt doar o moneda de schimb??? Eu de cind ma stiu, vedeam in ban mai mult decit o moneda de schimb...Pentru mine banii inseamna siguranta.

quote:
Originally posted by alma

Nu trebuie sa urmaresc vreo statistica a unei asociatii de tineret sa stiu cati bani sa-i dau fiicei mele de cheltuiala.
Daca ai deschis subiectul inseamna ca te preocupa foarte mult acest aspect si, daca ne-ai cerut parerea, ai unele indoieli cu privire la felul in care procedezi.
Tu spuneai ca majoritatea celor apropiati te considera "zgarcit". Poate cautai confirmari ca nu e asa. E dreptul tau sa faci ce vrei cu banii pe care ii castigi, daca le faci o bucurie copiilor tai sau nu, dar mi se pare nefiresc sa privezi copilul de placerile varstei lui.
Oz a punctat foarte bine un lucru: intreaba-l ce si-ar dori daca ati fi bogati si o sa-ti dai seama daca el se simte frustrat pentru ca tu ii impui un anumit mod de a vedea banii, care pana la urma sunt doar o moneda de schimb, nu?

http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria m m spune:

tu nu te-ai gandit la faptul ca ,copilul tau isi strange banutii pe care tu i-i dai tocmai datorita faptului ca ii ascunzi situatia voastra materiala!Daca ia-ti spune ca aveti o situatie materiala foarte buna poate ca si-ar dorii si el un play station sau gameboy!
Tu nu te-ai gandit ca el economiseste banii pt. ca crede ca intr-o zi voi veti avea nevoie de acei bani. Poate el crede ca necheltuind banii va ajuta! Spunei cum stati cu banii si o sa ai surprize sa constati ca lista cu lucruri pe care si le doreste copilul tau este luuuunga.

Mergi la inceput

El nu ca nu isi doreste play station, sau TV la el in camera. La fel stie foarte bine ca orcind am putea sa o cumparam, dar stie ca noi nu vrem sa ii cumparam play station sau game boy. Si a acceptat asta.

Sau crezi ca daca parintii isi permit asa ceva este musai sa ii cumpere?? Uite eu sunt absolut inpotriva ca copilul sa aibe la virsta de 8 ani play station si tv la el in camera. Inseamna ca il privez de bucurii?

Iata am un coleg asta e si mai "pervers" asa parca am fost numit. Asta desfiinteaza primavara TV total si il duce in beci. Iarna il aduce iar sus. Deci inclusiv TV-ul parintilor. Ei coloreaza cu copii, merg cu bicicleta, si se joaca cu ei. Incredibil sau???

Dupa parerea mea pt un copil este mult mai inportant ca sa faci cu el ceva inpreuna, sa colorezi, sa faci plimbari, excursii, sa citesti cu el, decit daca ii cumperi un gameboy, sau un playstation si il lasi cu orele in fata ecranelor.

In mod sigur pentru parinti metoda cu ecranele este mult mai comoda. Macar nu te mai bate la cap sa ii citesti sau sa te joci cu el. Dar din punct de vedere educativ cred ca aceste "Jucarii" nu au de loc avantaje.

In al doilea rind aceste "Jucarii" sunt si mai ieftine. Le cumperi o data, si ai scapat de ei ore si zile intregi. Ca ei se afla in timpul aceste in lumea lor, a ecranului. Si tu iti poti vedea de treaba ta.

Sau???? Nu am oare dreptate??

Cu drag

Rici

quote:
Originally posted by maria m m

tu nu te-ai gandit la faptul ca ,copilul tau isi strange banutii pe care tu i-i dai tocmai datorita faptului ca ii ascunzi situatia voastra materiala!Daca ia-ti spune ca aveti o situatie materiala foarte buna poate ca si-ar dorii si el un play station sau gameboy!
Tu nu te-ai gandit ca el economiseste banii pt. ca crede ca intr-o zi voi veti avea nevoie de acei bani. Poate el crede ca necheltuind banii va ajuta! Spunei cum stati cu banii si o sa ai surprize sa constati ca lista cu lucruri pe care si le doreste copilul tau este luuuunga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Rici draga, nimeni aici nu a spus ca a petrece timpul liber cu copiii e ceva rau. Sigur ca e bine sa faceti plimbari cu bicicletele, sa te joci cu ei. Nimeni nu contesta asta.
Singurul lucru care ti s-a reprosat e ca pui parea mare accent pe valoarea banului in relatia ta cu copiii tai. Atat.

Adela
http://community.webshots.com/user/adela23_1999

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Atunci intrebare, ce le explicam cind nu vrem sa le cumparam ceva. Ca doar nu le spui, din motive educative nu-ti cumpar mai multe jucarii, sau gameboy nu face parte din planul meu de educatie pentru tine? Incerc sa nu imi mint niciodata baietelul, si sint atenta de cele mai multe ori cum formulez frazele. De ex daca sintem la magazin si vede o masinutza (o nimica toata ca bani), si o vrea ii spun, ca nu are nevoie ca are deja masinutze destule acasa. Mai tirziu va argumenta insa (si asa il si vreau sa vina cu argumente). Cum le spunem ca e pentru educatia lor fara sa sune de neinteles sau ca le tin un speech?
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Pai daca vrea de exemplu un gameboy, si eu nu vreau sa i-l iau ii spun ca nu il primeste pt ca mi se pare prea scump, si in plus pt ca nu sint de acord ca el sa se joace cu gameboy... Unde e problema?

Are computer, si acolo are voie sa mearga cind noi ii permitem, si in plus ii pot pune jocuri si la fel le pot da jos cind vreau eu.

Eu sint cel ce se impune, nu copilul. Nu e firesc sa fie asa????

Ar fii mei simplu sa ii iau gtameboy si TV in camera ca am pace de ei.. stau acolo si se chioresc toata ziua...

Cu drag

Rici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angel_jp spune:

Eu fetitei mele ,ii dau 20.000 de mi de lei pe zi,vreau sa spun ca scoala este aproape...ea vine sa manance totusi acasa in pauza mare,sincer sunt la mare distanta de ea,dar merita!Ea strange banuti ca sa-si cumpere cate ceva,alocatia ramane intacta...numai intr-un caz de ugenta,ma suna sa ma intrebe daca poate sa scoata bani..in rest ...se descurca singura,telefon,mancare la MC.film,isi strange banisorii pentru weekend.Ma laud si eu...dar este un copil bun,sincer si foarte chibzuita!

Mergi la inceput