Bani de buzunar pt. copii.. CIT?????
Raspunsuri - Pagina 6
conchita spune:
discutia voastra aminteste de disputa celebra intre stoici si epicuristi :))
eu nu sunt pentru educatia spartana, inclin mult spre stilul Oz si Otilia, in sensul ca orice curs spre care simte atractie musiu cupilu este o binefacere educationala, o investitie, daca vreti asa (ma adresez propovaduitorilor teoriei "sa simta ce e lipsa"). nu mi-as putea frustra copilul de o bucurie cum este aceea a descoperirii baletului, in caz ca vrea, a muzicii, a sportului. astea nu sunt mofturi, chiar daca descopera mai tarziu ca nu poate face performanta in domeniile respective. in viitor, va stii sa pretuiasca un spectacol de balet in detrimentul unei seri de betie si droguri, va fi ceva mai romantic in relatiile amoroase (stie sa cante o serenada la chitara cel putin), mai curajos (pentru ca a facut sport, atata cat a facut), mai curios pentru lumea inconjuratoare (a calatorit cat s-a putut), mai deschis culturii universale ( a invatat o limba straina in plus, chiar daca nu poate scrie nuvele in limba respectiva)....nu asta era visul de aur al epocii in care am crescut noi? ma refer la omul multilateral dezvoltat??? :)) ce rau ii poate face ca studiaza diferite domenii, chiar daca nu la nivel de performanta? pana si faptul ca renunta inainte de finish este o lectie a intelepciunii: stie cand sa se opreasca, se cunoaste indeajuns ca sa decida ca nu asta este ceea ce vrea, are destula foame pentru nou sa se reapuce a mia oara de altceva, dupa atatea esecuri (lectia perseverentei).
darul educational cel mai de pret, cum il vad eu: sa invete sa se bucure de viata cu generozitate. ce folos ii aduce lipsa? uitati-va la tara natala, ce a facut saracia din romani! si unde i-a dus bunastarea (decenta) pe occidentali? la civilizatia relationala in primul rand!! un om fericit priveste fericirea altuia ca pe o normalitate, nu ii starneste nici invidia, nici ura, nici dorinta de a-l distruge.
ce castiga copilul ca invata lectia lipsei? dar parintele? ambii numai frustrari, resentimente, complexe de inferioritate...sa zicem ca parintele cheltuie o avere pe "toanele" copilului si adopta metoda spartana, intr-un final. dar daca al o sutalea curs extra-scolar era tocmai acela unde copilul si-ar fi descoperit in sfarsit vocatia? ce fac adultii altceva decat ca traiesc din incercari, din repetitii, din luari de la capat dupa ce invata cate o lectie de viata? copiii cu ce ar fi diferiti?
vorbiti aici despre "copii normali". va intreb, ce e aceea normalitate? uitati de legea proportiilor, in primul rand si faceti erori de judecata in privinta parintilor cu posibilitati. nu uitati ca pentru copilul lui Bill Gates, un Mercedes este acelasi lucru cu o bicicleta pentru un copil de muncitori din Titan. este aceeasi cheltuiala, pastrand proportiile....
mie mi se pare ca de fapt unii parinti isi pedepsesc proprii copiii pentru propria copilarie nefericita...intreba cineva la un topic daca este posibil ca un parinte sa fie invidios pe fericirea propriului copil...cateodata imi pun si eu aceeasi intrebare...
conchita spune:
quote:
Originally posted by rici35
La mine una cva fii clar. Cind copii mei vor sta pe salar nu le voi mai da nici un ban, in afara de cadouri de craciun sau ziua lor. Si asta inclusiv daca le sta executorul judecatoresc la usa.
Vad ca unii s-au obisnuit cu vorba "Eu vreau sa mostenesc cind mai sunt tinar, nu cind sunt batrin". Eu asta o vad invers. Ai mei vor mostenii cind noi nu vom mai fii, si nu inainte.
vai de mine, nu imi vine sa cred ca citesc asa ceva! adica suntem parinti numai pana cand copiii nostri devin salariati sau majori? si eu care credeam ca ne asumam o responsabilitate pe viata...dar cu dragostea cum ramane pana la urma? o calculam in banii de mostenire???? atitudinea asta mie imi spune ca parintii de acest gen tin mai mult la bani decat la proprii copii....
OtiliaLia spune:
quote:
Originally posted by conchitaquote:
Originally posted by OtiliaLia
Eu am spre exemplu o amintire foarte clara de la varsta de 1 an si 4 luni
nu am mai auzit de asa ceva! memoria de lunga durata a copilului incepe sa functioneze de la 3 ani.
Posibil sa fiu "exceptie", dar am amintiri si anterioare varstei de 1 an si 4 luni, e drept cam vagi. Cele dupa 1 an si 4 luni sunt extrem de clare si unele "confirmate" de evenimentele din preajma momentului respectiv.
Si nu sunt singura, una din prietenele mele avea amintiri clare de pe la 1 an jumate (tot "confirmate" de alte evenimente ") si alte prietene de-ale mele au amintiri anterioare varstei de 2 ani !
rici35 spune:
Draga conchita,
la tine unitatea de masura pt dragoste este banul?? Sau mai bine zis procentajul din salar ce il dai copiilor ca bani de buzunar???
Pt mine nu.
Eu cred ca daca asociatia de tineret recomanda 1 euro la saptamina bani de buzunar, astia stiu de ce o spun asa, si nicidecum nu o spun pentru ca le vor rau copiilor.
Dar ma rog, faceti voi cum vreti. Eu ma voi tine de aceste sume, si nu vad de ce sa ma simt vinovat cu ceva.
Eu sunt foarte multumit cum este copilul meu pina acuma la virsta de 8 ani.
Uite, altii isi cumpara carti de alea Yuggy YO si prostii, al eu nu, l-am intrebat o data daca le cunoaste, da le cunoaste, dar nici nu e atras de ele. Si gasesc f bine asta.
Uite al meu, poate nu iti vine a crede, nu are play station, nu are gameboy si nu are tv la el in camera. Incredibil, asai?
Are la el in camera un computer pe care se afla numai jocuri pt scoala, din cind in cind mai are voie la al meu.
IN schimb are skiuri, pantofi cu rotile si pina acuma a avut 4 biciclete.
Uite, noi nu cunoastem problemele ce le stiu de la altii: Ca nu ii mai dezlipesti de la TV. La noi copii seara la 6 pina la 6 jumate au voie la TV, In cursul saptaminii e mai mult. Nu am probleme ca toata ziua se joaca la computer, playstation, gameboy. Ei se joaca cu lego, deseneaza, cinta, se joaca cu trenuri brio, mergem cu bicicleta, mergem la locurile de joaca, etc.
Tu esti mai fericita ca copilul isi cheltuie banii de buzunar, decit sa ii stringa? El trebuie sa stie unde pune prioritatile.
Cu drag
Rici
oz spune:
quote:
Originally posted by rici35
Dar poate nu iti vine a crede. Andreas din putinii bani de buzunar ce ii primeste, ii stringe, stringe euro cu euro si vine cind are 5 euro sa ii schimbe, si sa ii bage la cec.
Si nu cheltuieste din ei decit cind este ruga si la ruga primeste 3 euro si restul trebuie sa cheltuie din banii lui, sau in concediu, ii lasam pe copii fiecare zii pe o masinarie de invartit si de vroiau mai mult plateau singuri.
preocuparea copilului tau de 8 ani pentru strangerea banilor este nefireasca. Asa cum cei pe care ii condamni tu ca au stricat copiii facandu-le toate mofturile, tot asa si tu influientezi negativ copilul inducandu-i mania asta pentru economii. Copilul tau va avea probleme sa se bucure de o masa la un restaurant bun sau de o sedinta de masaj, etc pentru ca sunt scumpe. Nu-i pacat sa-i iei aceste bucurii?
quote:
Dar pentru ce le trebuie lor bani??? Uite, la noi in casa exista dulciuri tot timpul, si de toate felurile, nici nu prea vad pt ce sa le trebuiasca bani....
EXACT! daca au tot ce le trebuie acasa nu vor cheltui banii, fiica mea are bani in pusculita ei si rar ramane fara, nu are insa nici un fel de mustrari de constiinta daca isi cumpara un moft sau daca isi invita prietenele la o inghetata.
quote:
Eu cred ca daca asociatia de tineret recomanda 1 euro la saptamina bani de buzunar, astia stiu de ce o spun asa, si nicidecum nu o spun pentru ca le vor rau copiilor.
esti sigur ca nu recomanda MINIM 1 euro/saptamana?
quote:
Tu esti mai fericita ca copilul isi cheltuie banii de buzunar, decit sa ii stringa? El trebuie sa stie unde pune prioritatile.
prioritatile unui copil sunt sa invete, sa se joace, sa rada, sa iubeasca, sa se simta bine. In nici un caz un copil nu trebuie incarcat cu probleme! Oricat de dur pare, dar sa aduci un copil de 8 ani in situatia sa-si refuze mici placeri si sa faca o obsesie din economisirea banilor este pervers. Pentru ce economiseste fiul tau? din suma pe care o primeste strange cam 50 euro pe an, in 12 ani va avea 600 euro, cu alte cuvinte se lipseste obsesiv de tot pentru ca dupa 12 ani sa aibe banii pe care ii castiga in 2 saptamani cand incepe sa lucreze? Nu ti se pare aiurea?
rici35 spune:
Dupa parerea ta aici in germania mai toti oamenii sunt perversi, adultii nu mai merg la restaurante, nu se duc la masaj, si sunt toti deplasati si nu au nici o bucurie. Sau asta cel putin asa este la cei ce dau banii de buzunar in functie de cit spune asociatia de tineret.
Ma intreb ti-ai facut vreodata lucrul sa vezi cit recomanda la voi asociatia de tineret ca sa le dai bani de buzunar copiilor, sau crezi ca aia si asa sunt blegi si tu stii mai bine?
Daca iti faci lucrul, o sa vezi ca am scris mai sus la ce virsta citi bani se recomanda sa dai la copii bani de buzunar.
quote:
Originally posted by oz
preocuparea copilului tau de 8 ani pentru strangerea banilor este nefireasca. Asa cum cei pe care ii condamni tu ca au stricat copiii facandu-le toate mofturile, tot asa si tu influientezi negativ copilul inducandu-i mania asta pentru economii. Copilul tau va avea probleme sa se bucure de o masa la un restaurant bun sau de o sedinta de masaj, etc pentru ca sunt scumpe. Nu-i pacat sa-i iei aceste bucurii?quote:
EXACT! daca au tot ce le trebuie acasa nu vor cheltui banii, fiica mea are bani in pusculita ei si rar ramane fara, nu are insa nici un fel de mustrari de constiinta daca isi cumpara un moft sau daca isi invita prietenele la o inghetata.
Ma rog, este felul tau de a o educa sa se dea importanta invitindu-si prietenele la inghetata, ma intreb, oare asta face deja la virsta de 8 ani??? Cum ma mai spus, sper sa te tina buzunarul si in continuare la mofturile fetei, ele oricum nu vor deveni mai mici ci firesc mai mari.quote:
esti sigur ca nu recomanda MINIM 1 euro/saptamana?
Da, sunt foarte sigur de asta. Si poate te surprinde, dar la multe dintre cunostintele noastre acesta este pensumul de bani de buzunar.
[quote]
prioritatile unui copil sunt sa invete, sa se joace, sa rada, sa iubeasca, sa se simta bine. In nici un caz un copil nu trebuie incarcat cu probleme! Oricat de dur pare, dar sa aduci un copil de 8 ani in situatia sa-si refuze mici placeri si sa faca o obsesie din economisirea banilor este pervers. Pentru ce economiseste fiul tau? din suma pe care o primeste strange cam 50 euro pe an, in 12 ani va avea 600 euro, cu alte cuvinte se lipseste obsesiv de tot pentru ca dupa 12 ani sa aibe banii pe care ii castiga in 2 saptamani cand incepe sa lucreze? Nu ti se pare aiurea?
Nu, nu mi se pare doloc, nici pervers, si nici nedrept. Copilul meu este fericit, ride, de joaca, este dintre cei mai buni in clasa. Pentru tine care se pare ca masori dragostea in $ desigur este incredibil aspectul acesta, dar este adevarat.
Se pare ca avem stiluri complect diferite de a ne educa copii, dar asta nu inseamna ca sunt pervers sau ca nu imi iubesc copilul. Inseamna doar ca il invat sa economiseasca si NU il invat sa se dea mare invitind la virsta de 8 ani prietenii la inghetata.
Stii, copilul meu nu trebuie sa faca P.R. pt mine ca sa spuna lumea, "Vai, uite ce instariti sunt astia". Pe noi ne stie lumea ca pe niste oamani cumsecade care au niste copii f bine crescuti. Asta mie imi ajunge.
Dar ma rog fa tu cum stii, si cum ti se pare tie drept, rezultatul il vom vedea amindoi, nu acuma cind sunt mici, ci cind sunt mai mari. Deja la 14 ani vei stii care e directia deffinitiva a copilului.
oz spune:
quote:
Originally posted by rici35
Dupa parerea ta aici in germania mai toti oamenii sunt perversi, adultii nu mai merg la restaurante, nu se duc la masaj, si sunt toti deplasati si nu au nici o bucurie.
dragule,
nu le amesteca! nu am spus ca in Germania oamenii nu se duc la masaj si la restaurant, de unde ai scos-o pe asta? am spus ca daca induci o manie spre economisirea banilor la un copil atat de mic, va ajunge sa se simta vinovat atunci cand cheltuie pe altceva decat strictul necesar si nu va reusi sa savureze o masa la un restaurant bun (pentru ca isi gatea acelasi lucru acasa la un sfert de pret) sau o sedinta de masaj (bani aruncati, mofturi). De fapt face asta deja, nu isi cumpara prostii pe care cheltuie copiii banii pentru ca face economii. Aproape toate rudele mele traiesc in Germania (si eu am locuit acolo o vreme) dar nu am auzit la careva sa dea 1 euro/saptamana la copil, chiar si asa, te-ai gandit ca de fapt fiul tau nu CHELTUIE banii aia recomandati de asociatia de tineret? ei recomanda ca un copil de 8 ani sa cheltuie 1 euro/sapt iar fiul tau practic nu cheltuie nimic.
quote:
Pentru tine care se pare ca masori dragostea in $ desigur este incredibil aspectul acesta, dar este adevarat.
de unde le tot scoti? eu masor dragostea in bani? explica-mi si mie rationamentul care te-a dus la aceasta concluzie!
quote:
Se pare ca avem stiluri complect diferite de a ne educa copii, dar asta nu inseamna ca sunt pervers sau ca nu imi iubesc copilul.
in primul rand nu am zis ca esti pervers si nici ca nu iti iubesti copilul. Ca sa iti explic mai clar: consider ca este pervers sa dai la o parte linia aia care desparte adultul de copil, sa fortezi copilul sa constientizeze probleme la care nu ar trebui sa se gandeasca. Problema la tine nu este ca ii dai bani cat zice asociatia aia dar i-ai bagat in cap ca este rau sa-i cheltuie si esti foarte mandru cand vezi ca ii pune deoparte. Nu stiu daca ma intelegi, dar pe de o parte ii dai bani si pe alta te astepti sa nu-i cheltuie, cu alte cuvinte, nu tu il lipsesti de mici bucurii ci trebuie sa o faca singur. Sa nu spui ca este alegerea lui, la varsta asta copiii cauta acceptul parintilor si vor sa ii faca mandri.
quote:
Inseamna doar ca il invat sa economiseasca si NU il invat sa se dea mare invitind la virsta de 8 ani prietenii la inghetata.
daca mananci o inghetata te dai mare? la noi in cartier vine cateodata o masina cu inghetata si fiica mea impreuna cu cele 2 prietene ale ei isi cumpara. Nici una din ele nu considera ca se da mare din cauza asta, cateodata cumpara una din fete, altadata cumpara alta...altadata isi cumpara fiecare inghetata ei. Ma indoiesc ca le-a trecut vreodata prin cap ca fac parada, ele fac ceva firesc pentru varsta lor: mananca inghetata!
quote:
Stii, copilul meu nu trebuie sa faca P.R. pt mine ca sa spuna lumea, "Vai, uite ce instariti sunt astia". Pe noi ne stie lumea ca pe niste oamani cumsecade care au niste copii f bine crescuti. Asta mie imi ajunge.
trebuie sa te dejamagesc, habar n-am ce inseamna PR si oricum pe mine nu ma intereseaza si nu m-a interesat niciodata ce zice lumea. Cat despre copii, sa stii ca si ai mei sunt politicosi si cumsecade, impartitul inghetatei cu prietenii nu le-a stricat caracterul.
te-am intrebat mai demult ceva si ai evitat sa-mi raspunzi, totusi ma intereseaza: cum vede fiul tau viata voastra (mai ales a lui) daca ati fi atat de bogati ca si prietenii pe care ii considera el bogati. Stiu ca ai zis ca ai mai multi bani ca aia dar el nu stie asta. Intreba-l sa vezi ce isi doreste!
conchita spune:
quote:
Originally posted by rici35
Draga conchita,
la tine unitatea de masura pt dragoste este banul?? Sau mai bine zis procentajul din salar ce il dai copiilor ca bani de buzunar???
aceeasi intrebare iti pusesem tie, Rici, caci asta se deduce din mesajele tale: calculezi dragostea pentru copiii tai in functie de banii de buzunar, TU stabilesti ce trebuie sa vrea EI, tu decizi ca e mai bine pentru ei sa aiba schiuri si nu play station, intelegi? tu ai hotarat ca , indiferent ce necazuri financiare vor avea dupa majorat, nu ii vei ajuta si le vei ceda mostenirea traditional, adica abia dupa ce tu...intelegi.
asa cum inteleg eu, tu pui prea mare accent pe bani in relatia cu copiii tai...
descintec spune:
Am citit atent mesajele voastre si imi pare ca felul asta de a diseca discutia ,paragraf cu paragraf, o face sa isi piarda sensul, i-l modifica. Ne-am expus punctele de vedere in legatura cu banii de buzunar pentru copii, nu trebuie sa ne convingem unul pe altul care din atitudini e mai buna. Sint convinsa ca ficare dintre noi isi iubeste copiii si incearca sa determine in ei o anumita atitudine fata de bani. Din fericire, atitudini diferite inseamna moduri de actiune diferite, caractere diferite, nu neaparat unul mai bun decit altul. Am doi copii, o fetita si un baiat. Fetita economiste ea cit are rabdare, apoi "sparge" toti banii cind i se nazare. Baiatul, in schimb, parca e fiul lui rici: pune banut linga banut, schimba mereu in bancnoote cit mai mari sa nu fie tentat sa ii cheltuie. In general are un scop pt care economiseste: schiuri, bob, ochelari de inot....Uneori are mai multi bani decit mine (norocul meu, chiar ma imprumuta uneori, inca fara sa-mi ceara dobinda ). Dar cind chiar are chef de ceva, nu se da inapoi sa isi implineasca dorinta.
P.S. Am o propunere: cind simtim ca un anumit mesaj naste in noi dorinta de a raspunde mai incisiv, lasam sa treaca o zi inainte de a da un raspuns. Altfel, teama mi-e ca ajungem sa ne certam.
D.
Adela P spune:
Cred ca depinde in mare masura de caracterul copilului cum vede banii. Eu de exemplu am fost destul de risipitoare la viata mea, cum aveam un ban cum era cheltuit. Abia cand m-am asezat la casa mea am inceput cat de cat sa vad altfel banii si utilitatea lor. In special dupa ce l-am nascut pe bebe.
Fratele meu (cu doi ani mai mare ca mine)a fost intotdeauna economicos, banii pe care-i primea ii strangea la pusculita, inca facea joburi pt care il plateam eu(imi facea ghiozdanul, patul, ducea gunoiul in locul meu).
Si am fost crescuti de aceiasi parinti.
Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P