Bani de buzunar pt. copii.. CIT?????

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Ancuta,
foarte buna observatia ta, exista 2 categorii de oameni 'cu bani', cei care au avut bani intotdeauna (bunici, parinti cu bani) si care sunt educati sa traiasca in felul asta, care vad banii si ca o responsabilitate (ex. am o fabrica sunt responsabil pentru oamenii care lucreaza acolo, am grija de ei), oameni care nu fac mare parada de bani pentru ca sunt ceva absolut firesc si nici macar nu stiu cum este fara ei. Dar, trebuie subliniat ca daca nu faci parada nu inseamna ca te auto-lipsesti de anumite placeri sau ca impui o viata stricta copiilor tai, a trai cu bani se invata, in timp, la fel ca orice altceva. A doua categorie de oameni cu bani sunt cei parveniti, care au fost foarte saraci si care in general provin din familii sarace, persoane care au reusit sa faca bani (cinstit sau nu)si care nu prea stiu ce sa faca cu ei. Lor le lipseste educatia de care au beneficiat primii. Daca prima categorie vede banii ca pe ceva normal, au fost intotdeauna acolo si nu se autodefinesc prin marimea contului din banca, cea de-a 2-a categorie incearca sa-si creeze o noua imagine, din cauza ca nu pot sa ajunga la nivelul de educatie si gandire al celor din prima categorie vor face si ei ce pot, adica, o parada obsesiva a banilor, pozitiei si puterii pe care o au. Bineinteles ca in final atat cei saraci cat si cei bogati vor gasi aceste manifestari de prost gust ceea ce va face proaspatul imbogatit si mai galagios.
Mai exista o categorie de oameni cu bani si anume zgarcitii, astia de obicei au fost saraci si au muncit cinstit si din greu ca sa stranga bani si nu pot sa cheltuie. Am cunoscut si eu o familie care desi o duceau bine, gaseau reprobabil si aproape imoral sa iasa la restaurant chiar si de aniversarea casatoriei. Asta este un exemplu extrem, dar in final fiul lor a ajuns sa-i urasca pentru ca maica-sa nu-i cumpara decat ce era mai ieftin, ca oricum creste, ca oricum le strici, etc. Acum este in State si o duce foarte bine iar cand parintii lui din Ro care nu se mai descurca cu pensia i-au cerut bani le-a zis ca trebuie sa invete sa traiasca cu putin ca el nu munceste pentru mofturile lor. Este foarte trist dar ma gandesc cat de tare a suferit ca sa ajunga sa faca asta.
Si pentru ca se discuta de categoriile de oameni cu bani, eu doresc sa-mi educ copiii sa traiasca cu bani, sa-i vada ca pe ceva normal. Ei se considera mai norocosi decat cei care nu-i au, mai norocosi nu mai destepti sau mai cu stea in frunte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Oz, draga mea mi-au luat vorbele din gura. Se pare ca gandim cam pe aceeasi lungime de unda.
Mai e o vorba aiurea ... "daca eu am crescut cu pamant pe jos in casa, copilul meu ar trebui sa pornesca de la cort" - este o vorba total aiurea pe care am auzit-o nu o data spusa de altii...care aveau bani dupa ce au fost saraci lipiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Eu urmaresc foarte exact cum au facut altii, ce metoda de educatie au adoptat, si ce a iesit din copii, acuma cin sunt si ei mari.


Am de exemplu un prieten care erau si in Romania oamani instariti, si in Germania o duc la fel de bine fiind amindoi ingineri. Copii nu au dus niciodata lipsa de nimic, dar au invatat sa pretuiasca banul. Imi mai amintesc si acuma ca baiatul cind avea 18 ani m-a sunat si m-a rugat sa ii montez casetofon in masina lui tata, ca el are acuma permis, si primeste masina lui tata ca sa o conduca, dar asta nu are muzica in masina. Deci baiataul a lucrat in vacanta si si-a adunat bani ca sa cumpere casetofon in masina lui tata. Deci cauta pe cineva care sa ii monteze ieftin casetofonul.

Pentru tine asa ceva probabil este de neconceput....

La fel omul mi-a povestit ca le-a spus copiilor cind au intrat la facultate ca el va suporta cheltuielile de facultate pentru timpul normal de facultate, daca le trebuie prelungiri ca au restante sau au picat un an, pentru aia nu vor mai primi bani, si trebuie fiecare sa isi cistige cum stie.

Si incredibil, fata este profesor, baiatul architect si are inclusiv doctorat. Si NU isi uraste parintii.

DAR CUNOSC SI EXTREMA CEALALTA.

Am chiar un verisor. Asta de cind era mic primea de toate, bunica era in germania, si i se faceau toate mofturile... Nu cunostea cuvintul nu avem. In ziua de azi, e un ratat.

Nu trebuie sa fie aceasta o norma, dar este se pare regula.
Si de a le face copiilor toate mofturile..... eu cred ca asta este o metoda complet gresita.

Mai am niste neamuri, prapaditi de numai, si vazusem diferenta intre copii nostii cind eram in Romania la ruga.

Fiul meu a primit o anumita suma de bani pentru ruga si asta a trebuit sa ajunga. Bineinteles ca poate oricind sa o suplimenteze din banii ce el sii stringe din cei 1 EURO la saptamina cit primeste bani de buzunar. Al meu si-a cumparat ce vroia, a vazut ca nu mai prea sunt bani si asta a fost ok. NU a suplimentat de la banii de buzunar ( foarte greu ia un ban de acolo. Mai bine renunta la dorinta.)

Fata verisorului, ei fiind veniti in Ro cu un Audi de peste 200 CP venea mereu cu cite o papusa ce o arunca la mama pe masa. La care mama comenta in felul urmator. "Vaiiii, uite nici nu le dezpacheteaza, dar asa de mult ii place sa cumpere la papusica mea..." Si ii mai dadea cite 500 mii. Si asta desi (sau pentru ca)eram la masa cu oamni din Romania ce nu isi puteau permite asa ceva. Mi se paruse dezgustator, si acolo am vazut ca copilul meu are educatia ce eu vreau ca sa o aiba. Pe mine nu ma intereseaza ca romanii au spus uite ce prapadit e rici, si ce bogat e alfred. Cine ma cunoaste stie care e treaba, cine nu, treaba lui, eu nu am de ce sa ma afisez.

Si ma intreb, oare copilul tau caruia ii faci toate mofturile, de craciun se roaga si pentru copii saraci, si oamenii saraci (cersetori) ? Isi iroseste vreun gind si la astia???

Stii exista un proverb. "Taranul cind apuca un cal il calareste pina il omoara" roverb bun e asta.

Si ca ma va uri copilul meu pentru cei 50 de km cu bicicleta, nu stiu cum ai ajuns la ideia asta, dar el inca isi aminteste cu drag, si deabia asteptam vara.

Oricum, eu iti doresc sa te tina buzunarul sa ii faci copilului mofturile si mai incolo, si cind e adolescent, si cind deja lucreaza si nu se descurca. Cunosc destui ce au avut stilul acesta de a face copilului toate mofturile, si acuma la 40 de ani inca mai trebuie sa cotizeze.

La mine una cva fii clar. Cind copii mei vor sta pe salar nu le voi mai da nici un ban, in afara de cadouri de craciun sau ziua lor. Si asta inclusiv daca le sta executorul judecatoresc la usa.

Vad ca unii s-au obisnuit cu vorba "Eu vreau sa mostenesc cind mai sunt tinar, nu cind sunt batrin". Eu asta o vad invers. Ai mei vor mostenii cind noi nu vom mai fii, si nu inainte.

Dar dragilor, roadela educatiei se aduna nu acuma, ci cind sunt mari, cind trebuie sa stea pe picioarele lor, sau eventual pe spatele sistemelor sociale.

Clasificarea ce a facut-o cineva mai sus este exact ce ceea ce corespunde experientei mele. Mersi.

Deja credem ca toti snt cu ideia ca la copii le facem toate mofturile.

Cu drag

Rici



quote:
Originally posted by OtiliaLia

quote:
Originally posted by rici35

Dragii mei,


Cu drag

Rici



Mda, deci ceea ce vad eu pe viitor, pentru viitorul acestor copii, este exact ce am scris mai devreme. Ei te vor ura probabil pentru "privatiunile" impuse cand erau mici. Cred ca si aceste circuite de 50 km cu bicicleta vor fi un motiv de ura mai tarziu.Lia-S

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

quote:
Originally posted by rici35

Al meu si-a cumparat ce vroia, a vazut ca nu mai prea sunt bani si asta a fost ok. NU a suplimentat de la banii de buzunar ( foarte greu ia un ban de acolo. Mai bine renunta la dorinta.)


chiar crezi ca era daunator sanatatii sau educatiei daca ii mai dadeai bani? vorbesc serios, ruga este o data pe an.

quote:
Fata verisorului, ei fiind veniti in Ro cu un Audi de peste 200 CP venea mereu cu cite o papusa ce o arunca la mama pe masa. La care mama comenta in felul urmator. "Vaiiii, uite nici nu le dezpacheteaza, dar asa de mult ii place sa cumpere la papusica mea..." Si ii mai dadea cite 500 mii.


am incercat sa explic, nu banii sunt daunatori ci o atitudine gresita fata de ei. Daca vrei sa nu ajungi aici nu lipsesti copilul de bani ci il educi sa nu faca asa ceva avand bani in buzunar. E mult mai complicat decat a zice NU dar mai de viitor cred eu. In exemplul asta este evident ca greseala era a mamei fata nu are nici o vina.

quote:
Si ma intreb, oare copilul tau caruia ii faci toate mofturile, de craciun se roaga si pentru copii saraci, si oamenii saraci (cersetori) ? Isi iroseste vreun gind si la astia???


nu stiu daca la copilul meu te referi dar am sa-ti raspund.
Fiica mea a dorit sa sponzorizam un copil sarac prin WorldVision, am discutat si mi-a zis ca vrea sa fie o fetita de varsta ei. Am cautat impreuna pe internet (sunt mii de copii acolo) si am gasit o fetita din Africa care i-a placut. Cu banii pe care ii trimitem lunar copilul primeste asistenta medicala, mancare, apa curata si merge la scoala. Fata mea este foarte mandra de asta si doreste sa mai sponzorizam un copil care sa fie 'geamanul' mai nefericit al celui mic. Pe langa asta este implicata la scoala in proiecte de ajutorarea copiilor saraci, au strans anul trecut bani si ajutoare pentru cei afectati de seceta, merge la un camin de batrani si canta cu un grup de copii.

quote:
Stii exista un proverb. "Taranul cind apuca un cal il calareste pina il omoara" proverb bun e asta.


pagubos proverb, calul ala nu mai este rentabil la un moment dat dar taranul insista sa-l calareasca desi nu isi mai face treaba cum trebuie. Daca l-ar calarii cu masura, l-ar hrani si ingrijii ar avea mai mult de castigat.

quote:
La mine una cva fii clar. Cind copii mei vor sta pe salar nu le voi mai da nici un ban, in afara de cadouri de craciun sau ziua lor. Si asta inclusiv daca le sta executorul judecatoresc la usa.


daca iti spun ca eu am fost la facultate si am facut si un copil la 19 ani si parintii mei ne-au tinut in tot acest timp, te miri? dar daca iti spun ca tatal meu mi-a luat apartament si masina si tot ce mi-a trebuit, te sochezi? Si uite ca am luat-o de la inceput in alt capat de lume fara sa-i am langa mine si m-am descurcat fara probleme. Fratele meu care a primit acelasi tratament este si el realizat acum, are o pozitie foarte buna pentru varsta lui si o gramada de bani.

quote:
Vad ca unii s-au obisnuit cu vorba "Eu vreau sa mostenesc cind mai sunt tinar, nu cind sunt batrin". Eu asta o vad invers. Ai mei vor mostenii cind noi nu vom mai fii, si nu inainte.


adica tu stai cu o gramada de bani in banca si copilul isi face credite si plateste dobanzi pe la banci? Tu de fapt pentru ce muncesti? ce scop au banii pe care ii ai (la surplus ma refer)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OtiliaLia spune:

Draga Rici... mi se pare mie sau tu dai exemplele negative doar din familie ?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

N-am citit mesajele pana acum, dar indraznesc si eu sa-mi dau cu parerea. Cred ca educatia banului se face diferit, in functie de caracterul copilului, de familie, de societatea in care creste. Si mai cred ca e ceva absolut intim, ca nu poti generaliza.
Si eu fac parte din categoria celor care nu sunt de acord sa-i faci copilului coarne. Copilul trebuie sa invete sa pretuiasca banul, sa invete ca banii nu pica din cer. Dar asta nu inseamna ca nu-i fac surprize, savurand bucuria din ochisorii ei cand mai primeste cate ceva. Dac-ar avea in fiecare zi de exemplu meniuri de la McDonalds, s-ar mai bucura atata? Nu. Aici unde locuim noi e o societate total diferita de cele pe care le-am cunoscut eu: locuim intr-un sat cu oameni care au bani, dar nu chiar exagerat. Cartierul nostru e cel mai bine-vazut din localitate si majoritatea celor care lucreaza sunt medici, avocati, etc. Copiii insa nu depasesc limita la capitolul elegantei, iar cand unul dintre ei e mai elegant, bate la ochi si il evita. Asa ca e chiar mai indicat sa faca parte din colectivitate, sa se imbrace ca ceilalti. Dar nici n-as lasa-o pe fiica-mea sa fie sub media clasei imbracata, sa cada in extremitatea cealalta. Ma rog, fiecare are propriul punct de vedere. Eu nu vreau sa spun ca altfel e fals, vreau sa spun doar ca in cazul nostru e cel mai bine.
Sa fiti iubite si sa aveti copii buni!

Un an nou fericit si sanatos tuturor!

Lorelei & Family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Rici, 1 euro pe saptamana? Atat ii dau si eu fiicei mele si nu am decat 130 de euro salariu pe luna. Alocatia pe care o primeste lunar de la stat, adica 5 euro sta pe CEC si o scoate vara cand isi cumpara ce-si doreste.
Sa-ti spun ca fiica mea avea 5 euro in pusculita si mi i-a dat pentru ca m-a auzit spunand cuiva din familie ca am datorii si nu stiu cum ma voi descurca sau ca da cate ceva de mancare fiecarui cersetor sau caine vagabond de pe strada?
Nu-mi pot permite sa-i cumpar orice si cand nu am, intelege lucrul asta, dar n-o supun la privatiuni. Daca merge la ziua unui prieten eu sunt cea care cumpara cadoul, ea nu are decat 8 ani.
N-o platesc pentru notele bune, nici pentru ceea ce face in casa.
Felul in care va privi banul mai tarziu depinde de educatie si nu de impunerea unei austeritati in acest sens.
Concedii facem si noi in fiecare an, desi sunt mama singura si am salariul pe care il am. Citim mult, ne jucam, facem plimbari, dar asta nu inseamna ca nu-i fac mofturile din cand in cand. Asta inseamna iubire neconditionata.


http://community.webshots.com/user/freediaro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Hallo Marilena,

oare trebuie sa fie banii de buzunar parte a salariului parintilor? Asta ar insemna ca trebuie sa ii dau cam 20 de euro la saptamina.....

Eu sunt de parerea ca banii de buzunar sunt una si salariul meu cu totul alta. Eu ma limitez in suma ce o dau ca bani de buzunar la ceea ce indica asociatia de tineret.

Dar poate nu iti vine a crede. Andreas din putinii bani de buzunar ce ii primeste, ii stringe, stringe euro cu euro si vine cind are 5 euro sa ii schimbe, si sa ii bage la cec.

Si nu cheltuieste din ei decit cind este ruga si la ruga primeste 3 euro si restul trebuie sa cheltuie din banii lui, sau in concediu, ii lasam pe copii fiecare zii pe o masinarie de invartit si de vroiau mai mult plateau singuri.

Ultima data cind a spart din neglijenta geamul de la camera de zii, a venit plingind si a vrut sa o plateasca, a spus ca imi da din cei 120 de euro ce ii are la cec 100 de euro.. Ei bine, am luat 5 euro de la el si restul am platit noi, asta pentru ca a spart usa din gerseala. Altfel ar fii platit-o complet.

Dar pentru ce le trebuie lor bani??? Uite, la noi in casa exista dulciuri tot timpul, si de toate felurile, nici nu prea vad pt ce sa le trebuiasca bani.... Numai pentru ce refuz eu sa ii cumpar, atunci ii spun sa isi cumpere din banii lui. Si decit asta, mai bine renunta si nu ii mai trebuie.

Oricum e foarte economicos si deabia asteapta sa aibe 5 euro adunati sa ii duca la cec.

Acuma ca am spus ca ii investesc in actiuni si asa e terminat de tot, deabia asteapta sa vada cum creste suma lor.

Un euro pe saptamina in romania la copil de a doua cred ca totusi este foarte mult. Dar depinde daca copilul trebuie sa isi cumpere din asata mincarea pt la scoala. Ai nostrii primesc ori piinile unse de acasa, sau f rar daca nu avem acasa piine ii cumparam covrig sau asa ceva la brutarie.

Referitor la faptul ca nu iti permiti sa faci concediul "decit" citind, sau jucindu-te cu copilul, unde este problema, nu trebuie sa ai probleme cu asta. Pentru un copil este foarte frumos sa faca conncediul cu mama, pina si acasa. Si noi facem multe concediii cu copii mergind cu bicicleta, sau la plimbare.
Spre norocul nostru ne permitem deocamdata si iarna o saptamina la ski, si vara 2 la mare, dar inportant e sa fii cu ei si sa ii iubesti.

Cu drag

Rici


quote:
Originally posted by alma

Rici, 1 euro pe saptamana? Atat ii dau si eu fiicei mele si nu am decat 130 de euro salariu pe luna. Alocatia pe care o primeste lunar de la stat, adica 5 euro sta pe CEC si o scoate vara cand isi cumpara ce-si doreste.
Sa-ti spun ca fiica mea avea 5 euro in pusculita si mi i-a dat pentru ca m-a auzit spunand cuiva din familie ca am datorii si nu stiu cum ma voi descurca sau ca da cate ceva de mancare fiecarui cersetor sau caine vagabond de pe strada?
Nu-mi pot permite sa-i cumpar orice si cand nu am, intelege lucrul asta, dar n-o supun la privatiuni. Daca merge la ziua unui prieten eu sunt cea care cumpara cadoul, ea nu are decat 8 ani.
N-o platesc pentru notele bune, nici pentru ceea ce face in casa.
Felul in care va privi banul mai tarziu depinde de educatie si nu de impunerea unei austeritati in acest sens.
Concedii facem si noi in fiecare an, desi sunt mama singura si am salariul pe care il am. Citim mult, ne jucam, facem plimbari, dar asta nu inseamna ca nu-i fac mofturile din cand in cand. Asta inseamna iubire neconditionata.


http://community.webshots.com/user/freediaro


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns taisia spune:

Mai, imi cer scuze ca ma bag, de obicei doar citesc parerile celorlalti si incerc sa-mi formez o opinie, dar acum nu ma pot abtine.Fiul meu este foarte mic, are doar noua luni, asa ca nu se pune inca problema banilor.
Initial am vrut sa scriu un mesaj mai aprins, apoi m-am gandit ca fiecare isi creste copii cum vrea.
Parerea mea este ca nu banii sunt o problema ci modul in care sunt perceputi.Eu am crescut intr-o familie medie, in care nu-mi lipsea nimic din ceea ce era esential.Nu primeam bani in mod regulat, doar ce strangeam de la rude la evenimente.De obicei imi cumparam carti cu ei, sau ii ajutam pe ai mei cand erau in gaura.Cunosc valoarea banului, nu sunt o cheltuitoare, sunt chiar "zgarcita " familiei.
Cu fiul meu am sa fac altfel:am sa-i dau o suma de bani, nu foarte mare, asigurandu-i bineinteles ceea ce ii este necesar.Nu sunt de acord sa-l rasplatesc financiar pentru note bune, dar nu mi se pare gresit sa-i dau ceva daca face treburi gospodaresti ce nu sunt in atributiile lui, cu intentia de a castiga un banut in plus.De asemenea, daca este un eveniment deosebit, sau isi doreste un lucru util(de exemplu o carte), pe care nu si-ar permite-o din banii lui, nu vad de ce nu l-as ajuta sa-l cumpere.
Am si eu cazuri in familie de oameni care si-au crescut copilul gresit, cumparindu-i cate o jucarie sau un mic cadou infiecare zi, fara exceptie, astfel incat nu mai apreciaza nimic.Dar nici a-i refuza mici bucurii si surprize, chiar in bani, nu mi se pare bine.
Rici, tie ti se pare bine pentru caracterul copilului tau ca, daca tu nu-i cumperi ceva, in loc sa foloseasca banii lui, prefera sa-i stranga?
Oz, bravo mama, sustin parerea ta cu tot sufletul opinia ta!

mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by OtiliaLia
Eu am spre exemplu o amintire foarte clara de la varsta de 1 an si 4 luni



nu am mai auzit de asa ceva! memoria de lunga durata a copilului incepe sa functioneze de la 3 ani.

Mergi la inceput