retete din italia-partea II

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tilis spune:

Ciao, Alex!!!
Am fost fff ocupata zilele astea (ne-am apucat de renovat casa - ce sa-i faci se apropie nunta!) si nu am prea avut timp de bucatarit si ca sa fie meniul complet am mai si racit. Asa ca nu prea am ce sa va povestesc despre pizza, poate incerc sa fac zilele astea. Arata fff bine tortellini.
Va pup!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adamalex spune:

Ciao
sintem din nou activi :)
Raspund intii la cei ce sint raciti ca si mine,
adica lui Tilis ca i se apropie nunta si cred
ca are o multime de treburi de facut....
Trimitem chiar prin e-mail ingredientele
ce poti gasi ca sa ultimes sfaturile mele pentru
aperitive, a nu-mi amintesc faci bufet sau servesti
la farfurie? Sint si eu zilele aste fff ocupat trebuie
sa termin ziarul si sa ii fac si sirul am toate pe cap
si sint si racit incet incet le termin pe toate... sper!
Retete de aperitive sint pentru toti ce viziteaza acest
post binenteles cu dedicatie la tilis pentru nunta.

In ceeace priveste diversitatea este adevarat sint diverse
de cele facute in RO dar sint fff asemanatoare gusturilor
din RO se trateaza de gusturi mediteranee si RO sint cam aceleasi
gusturi un pic mediteran - continental. Probabil si mai cert este
cum vin prezentate produsele finite ca sint fff diverse.
Ane2 cu cea mai mare placere si iti doresc spor la treaba...
Ciao.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adamalex spune:

Ciao,
o mica demostratie pentru cele ce am scris
la Osna in propunere...
PT Tilis:
Simbata incep sa postez aperitivele ce ti-am promis.
In ceeace priveste raceala maninca multe verduri, lamii si
portocale conzin vitamina C si ajuta la raceala...
Te astept si sper sanatoasa, ca nunta este aproape...
Ciao

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anne-marry spune:

buna

vreau si eu retetele acelea de aperitive....va roooooooooooogggggg!
cand le dai alex?

pupici dulci la toata lumea!!!

anne-marry

NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adamalex spune:

Ciao anne-marry,
retetele le postez incepind de simbata.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tilis spune:

Ciao, Alex!!!
Ingrediente sper sa gasesc posteza retetele si vad eu ce o sa fac. As avea o conditie sa fie cat mai simplu de facut. Alex, iti spun sa postezi retetele ptr ca sunt fff multi interesati de aperitivele tale.
Pupici, pa!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fabi spune:

Buna Alex, am facut si eu vinetele stil lasagna si au fost un deliciu; toata familia am mancat pe nerasuflate.Mersi tare mult, ai niste retete super super faine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adamalex spune:

cu particolare atentie pentru Tilis

Conopida la cuptor --se pregateste inainte cu 2 zile--
Doze pentru un bufet de cam 30 de persoane.
4 kg. de conopida
2 litri de sos besamel
3 oua
suc de la o lamiie, sare piper, parmezan

Se fierbe conopida intreaga dar se poate si bucati,
dar taiate buchete ca pulpa de pui forma.
Strecurati, si lasati deoparte. Pregatiti sosul
besamel cum al mai explicat in trecut: dose la litru:
1 litru de lapte cald, 100 gr de unt sau margarina
100 gr de faina, sare, scortisoara, parmezan si un pahar
de zmintina nu cea acida aceea de bucatarie.
Puneti la foc untul sau margarina cind incepe sa friga
puneti toata faina si amestecati energic pina se desprinde de pe oala a oala de inox, adaugati laptele fierbinte, un pic de sare si amestecati in continuare. Cind incepe sa se ingroase adica dupa citeva clocote
dati-o la o parte de pe foc si puneti scortisoara,
zmintina si parmezan. Besamelul este gata se lasa sa se
raceasca un pic amestecind din cind in cind ca sa nu
faca deasupra pielea.
Intr-un castron puneti cam 4 polonice de besamel la care
veti adauga galbenusurile de ou crude, amestecati va
deveni o crema galben aurie. Puneti conopida pe o tava
unsa cu un pic de ulei sau unt, stropiti conopida cu sucul de lamiie, acoperiti cu un pic de besamel fara ou
si deasupra intinzi cea cu ou, se da la cuptor pina ce
se rumeneste deasupra. Se serveste rece sau caliie la
aperitiv.

Barcute de dovlecei:
Aceiasi procedare ca pentru conopida. Se fierb dovlecei cind sint gata
se taie pe jumate in lung si din nou pe jumate in larg. Se dau la cuptor
cu besamel deasupra.


Alici marinate
dosele pentru acelasi numar de persoane.

cam 3 kg de alici proaspate de dimensiune medie nu prea mari.
Patrunjel macinat cu usturoi inauntru o capatina de usturoi la
jumate de chil de patrunjel( cel ce ramine se poate congela).
Suc de la o lamiie, 3 cepe mari, ulei de masline, otet, sare si
piper.
Se curata pestele indepartind capul si sirea spinari se face cu
mina fiind un peste fff fraged, se spala si se pune intins in caspron
la care se va pune un pic de otet si apa, se lasa sa marineze cam 3 ore.
Intre timp se curata cepele si se taie solzi destul de subtiri se spala si
se pune la odihna intr-un castron cu apa si otet ca sa piarda iuteala.
Acum este faza un pic delicata spalati pestele cu mare atentie fiind
filete subtiri si marinate pot sa se rupa, pune pe un prosop sa se scurga
apa in ecces. Aranjeaza intr-un castron un rind de alici pui sare si piper
nu prea mult patrunjelul cu usturoi si un rind de ceapa stropiti cu suc de
lamiie se procedeaza mai departe pina la sfirsit. Se lasa in frigider pina
la servire. Se serveste pe platou intins rinduri ca in castron doar cu
diferenta ca sint rinduri singure. este un optim antipast.


Prosciutto e melone

30 de feli de jambon de Parma sau alt model dar sa nu fie tipul dulce,
15 feli pe lung de pepene galben sau alb de toamna

Taiati pepene pe lung la jumatate si cu o lingura indepartati semintele,
in continuare taiati tot pe lung in feli nu prea groase, taiatile pe
jumatate in diagonal. Puneti in platou pepenele si acoperiti in mod
fff decorativ cu jambonul. Platoul se pregateste inainte de a se servi
deci ingredientele trebuie sa stee la frigider. Ideal pentru bufet.


Masline cu scorte de agrumi


Masline stagionate se gasesc in borcane dar daca nu le gasesti merg si
acelea in saramura, cam 4 Kg.
Sare, piper, coaja de lamiie si portocale rasa pe razatoare, ulei de masline.

Daca ai cele stagionate condimentatia este ca pentru o salata pui sarea,
piperul, si cojile de agrumi, pui la camara se servesc cam dupa 2 zile, din
cind in cint cam 3-4 ori pe zi trebuies invirtite.
Daca ai cele in saramura, punele intr-o tava cu ulei de masline, sare si
piper si dale la cuptor la 160 de grade pe 15 minute, cind sint reci faci
acelasi lucru ca sua.



Salata de polipo(caracatita)
3 kg de caracatita, 1kg de telina tulpina, masline nere in salamoia cam 800
de grame, sare piper suc de lamiie ulei de masline.(extra pentru a imbunatat:
ardei taiat solzi morcobi pe razatoare si cam orice verdura de salata poate
fi pus inauntru.)

Fierbeti caracatita cam 40 de minute in apa dulce fara sare la care puneti
citeva dopuri de pluta, dupa fierbere lasati caracatiza sa se raceasca in
apa fierberi, intre timp pregatiti verdurele spalati si taiati dupa placere
eu le fac rondele sau fisii. Cind s-a racit caracatita taiati-o rondele
de cam 1,5 -2 cm. si puneti-o intr-un castron, adaugati verdurele, maslinele,
sare si piper dupa gust, ulei de masline si sucul de lamiie, amestecati bine.
Se serveste rece si are un gust super.



Mediteraneo:
5 kg de vinete, 5 de ardei rosi si galbeni, 400 gr. de talina tulpina,
3 catei de usturoi, sare piper ulei de masline.

Spalati ardeii, indepartati semintele si taiatii patrate cam 4 cm pe 4.
La fel vinetele. Intr-o tigaie mare adica larga puneti la fript vinetele
Intr-o alta tigaie frigeti ardeii impreuna cu telina atentie nu pune prea
mult ulei.
Cind sint aproape gara puneti intr-un castron vinetele si in altul ardeii.
Acum luati un pic de ulei si puneti in una din tigai nu are importanta,
usturoiul la fript taiat fff fin cind incepe sa se ingalbeneasca pune ardei
si vinetele sarati pepati adaugati un pic de apa calda si un pic de vegeta.
Amestecati cu grija ca sa nu sfarimati cuburile de ardei si vinete.
Se serveste rece sau cald nu face diferenza.


Caponata
Aceeasi reteta de deasupra in plus are:
ceapa, capperi si masline, ultimele 15 minute de coacere se adauga un pic de
otet.

Vinete la gratar cu erburi fine mi se pare ca am dat reteta.
Se taie vinete pe larg cam 1,5 cm nu mai mare, se dau la gratar sa i se
faca semnele gratarului. Se lasa sa se raceasca dupa aceea se pune intr-un
castron un rind de vinete se sareaza se pepeaza sau poti pune boia iute asta
este dupa gusturi, patrunjelul taiat marunt cu usturoi ca mai sua, se pune
un pic de ulei de masline si asa mai departe, intre rinduri daca ai poti
pune tim, menta, salvia ierburi aromatice ce ai in casa.
Se lasa o zi ca sa ii dee parfum se servesc pe platou intins.



Dovlecei marinati cu menta.

Taiati dovleceii pe lung nu pre fin. Frigeti in ulei dovlecei si lasatii
sa se scurga de ulei pe o hirtie de bucatarie. Intr-o oala puneti o parte
de vin alb sec si una de otet, 3 catei de usturoi citeva foi de dafin si
un pic de marar. Cind incepe sa fiearba dupa citeva clocote dati-o la o parte
de pe foc, lasat sa se raceasca.
In un castron puneti rinduri de dovlecei un pic de sare si piper si frunze
de menta, procedati pina se termina dovlecei. Acum varsati lichidul ce am
pregatit, trebuie sa acopere tot. Puneti la frigider, cind se serveste
se pun pe platou doar dovlecei un pic de ulei de masline si frunze proaspate
de menta. --SUPER--

O sa mai revin si cu alte retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adamalex spune:

Tot pentru TILIS
In aperitiv nu uita:
brinza, salamurile taiate feli fine, salata de biof, salata de
vinete, oua umplute, adica cam toate aperitivele romanesti se
abineaza foarte bine cu retetele ce am postat...
Voi reveni cu tartinele.
Ciao.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns missiday spune:

Alex, am si eu o intrebare legata de reteta de Tiramisu postata de tine: cate piscoturi se pun?si doar un strat de piscoturi si un rand de crema??Sunt extraordinare retetele tale, mai asteptam si altele.

Mergi la inceput