Ghiseu cu prioritete femei insarcinate!!!
Raspunsuri - Pagina 21
danangie spune:
Nu-i vorba ca daca se fac aceste case.....tu ca tre' sa te simti ca esti bolnava. Aceste case sunt ptr gravide deoarece ele sunt mai sensibile, se pot simti rau....de exemplu eu nu reuseam sa stau in picioare mai deloc....ma lua cu ameteli si trebuia imediat sa ma asez. Eu o data m-am asezat la aceasta casa dar nu m-a bagat nimeni in seama. Nu am zis nimic. In schimb, cand cumnata mea era gravida, cumnatul totdeauna o baga in fata celor care stateau la rand. Nimeni nu-i zicea nimic. Aici e si ce feld e gravida esti. Sunt care rezista fac de toate cele si sunt si cele care suporta mai greu sarcina. Ca suporti mai greu sarcina, asta nu inseamna ca tre' sa te simti vinovata. Si nu inseamna ca nu iti doresti sarcina asta sau mai stiu eu ce. Nu rezisti sa stai la rand si gata.
robertzica spune:
IN primul rand, bine v-am gasit! Este primul meu mesaj pe acest forum si, din pacate, la un subiect destul de controversat, sper sa nu va suparati daca imi spun si eu parerea aici.
Sunt insarcinata, a doua oara, mai am 2 saptamani pana nasc si am, deja, o fetita de 2 ani. Si prima sarcina si a doua sunt sarcini toxice (= stari de greata si voma din primele saptamani pana in ultima zi de sarcina)... nu am facut mare caz din asta dar... nu e nici roz atunci cand mergi cu transportul in comun sa vezi cum lumea in jur (femei, barbati nu conteaza) iti vad burta si apoi intorc fata spre geam spunandu-ti, parca "eu nu am vazut nimic, nu stiu!!!" mai ales atunci cand stau pe scaunele rezervate (nu zic ca nu ar trebui sa se aseze acolo dar, cel putin, ar putea sa dea dovada de bun simt si sa se ridice atunci cand e cazul). Problema reala in mijloacele de transport nu este neaparat durerea sau greutatea ci o frana brusca ce te poate arunca pe jos si ii poate produce traumatisme copilului (imi amintesc, la prima sarcina, un troleibuz in fata celui in care eram, a fost lovit de o masina... evident balamuc, oameni speriati etc... troleibuzul in care eram eu era foarte aglomerat iar o doamna, pe la vreo 40 de ani, care statea pe un scaun rezervat imi explica: "sunteti gravida, ar trebui sa stati jos, daca se intampla sa aiba si troleibuzul asta un accident, va dati seama la ce riscuri va expuneti???!!!", toata lumea din jur a fost de acord dar nimeni nu s-a miscat de pe scaun. No comment!).
Cat despre prioritatea gravidelor in diverse situatii (consultatii medicale, cumparaturi etc) exista o lege care atesta si sustine acest drept, nu-i stiu numarul in acest moment dar, pot sa caut si sa revin. Starea de graviditate nu este o boala, este o stare fiziologica mai speciala, protectia fiind necesara pentru mama dar, in mod special pentru copil. Si daca sunt case speciale pentru femei insarcinate inseamna ca cei care au hotarat ca trebuie sa existe stiu de ce au luat o asemenea hotarare. Eu una, am incercat sa merg la cumparaturi la ore la care nu este foarte aglomerat tocmai ca sa nu fie nevoie sa apelez la acele case. Totusi, atunci cand nu am putut altfel am cerut voie sa intru in fata la asemenea case. Niciodata, atunci cand nu sunt gravida, nu ma asez la o casa pentru femei gravide... nu mi se pare normal. Asa ca, in opinia mea, cei care se aseaza la o asemenea casa (de obicei sunt foarte bine semnalizate!!!) isi asuma riscul de a trebui sa lase persoanele cu prioritate in fata.
Sa va mai spun ca eram la Regisrul comertului cu un copil mic dupa mine cu o burta mai mult decat evidenta, am stat la rand 2 ore aproape si, cand am ajuns in fata, un domn s-a gandit sa se bage in fata???!!! L-am rugat politicos sa stea la rand si mi-a raspuns ca e prea nervos sa mai stea si la rand atunci i-am explicat situatia mea si i-am spus ca atata vreme cat eu pot sa stau la rand poate si dansul indiferent cat de nervos este. S-a facut liniste in sala iar doamna de la ghiseu m-a intrebat de ce nu m-am bagat in fata de la inceput... i-am spus ca nu mi s-a parut corect fata de ceilalti (tocmai mergand pe principiul sunt gravida pentru ca am ales eu, nu e vina celorlalti). DOmnul... era rosu pana in varful urechilor si-a luat actele si m-a lasat sa "profit" de randul meu sa-si ceara scuze a fost prea mult...
Nu sunt genul care sa imi plang de mila sau sa zac intr-un colt pentru ca sunt gravida... mi-am crescut singura (adica fara mama, soacra, boma sa m-ajute) primul copil chiar si in timpul celei de-a doua sarcini, il voi creste singura si pe-al doilea. In plus, cu toata starea de rau, in timpul celei de-a doua sarcini am lucrat de acasa pentru serviciu, mi-am scos copilul afara zilnic, am alergat dupa niste acte (traduceri, legalizari, preschimbari etc) vreo 2 luni si... sunt ok. Totusi, au fost situatii in care am simtit nevoia sa imi primesc drepturile... un exemplu ar fi analizele de trim II... cand, la centrul medical, am spus ca sunt gravida si am cerut sa imi dea voie sa mi se recolteze la inceput, lumea a inceput sa tipe ca nu e normal etc (desi pe perete trona un mare print cu drepturile gravidelor) angajatele au cedat iar... dupa 10 minute de asteptare am lesinat... nu mancasem nimic inainte sa plec de acasa pentru ca asa era normal la analizele care urmau sa mi se faca si mi-a scazut glicemia foarte tare...
In concluzie sarcina nu este o boala dar este o situatie in care femeia are nevoie sa fie protejata si, daca exista niste legi nu exista degeaba, iar lumea ar trebui sa le respecte dar... traim in Romania.
A! Stiati ca in japonia din primele saptamani de sarcina femeile gravide poarta niste insigne speciale pe care le primesc de la medic pentru ca lumea din jur sa le acorde prioritate acolo unde au dreptul??
Burtocika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui robertzica Cat despre prioritatea gravidelor in diverse situatii (consultatii medicale, cumparaturi etc) exista o lege care atesta si sustine acest drept, nu-i stiu numarul in acest moment dar, pot sa caut si sa revin. Starea de graviditate nu este o boala, este o stare fiziologica mai speciala, protectia fiind necesara pentru mama dar, in mod special pentru copil. Si daca sunt case speciale pentru femei insarcinate inseamna ca cei care au hotarat ca trebuie sa existe stiu de ce au luat o asemenea hotarare. In concluzie sarcina nu este o boala dar este o situatie in care femeia are nevoie sa fie protejata si, daca exista niste legi nu exista degeaba, iar lumea ar trebui sa le respecte dar... traim in Romania. |
Exact, stiam si eu de legea asta, dar uitasem ...
Si, pentru XIO (nu ca as avea ceva personal cu ea, dar este o prezenta constanta de la inceputul subiectului si, mi s-a parut mie, impotriva ... a ceva, nu stiu exact ce) : daca graviditatea este o stare fiziologica "normala", de ce la cabinetul medicului de familie unde te duci la controlul lunar este un afis mare pe care scrie "Au prioritate femeile gravide" ? Poate pentru ca medicii stiu ca gravidele au nevoie de protectie ...
Barbye Ai spus tot ce era de spus ...
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">Hai sa discutam despre frumusete si ... bani
lala spune:
Femeile insarcinate si copiii pana intr-un an au prioritate la intrarea in cabinetul medicului de familie deoarece exista riscul de a lua diverse boli in sala de asteptare. Dar asta este o alta discutie.
robertzica spune:
Femeile insarcinate, urgentele chirurgicale si copiii sub 1 an au prioritate in tot ceea ce inseamna sistem medical de stat sau privat.
lala spune:
Toata lumea stie asta si banuiesc ca toata lumea este de acord cu faptul ca este diferenta intre o gravida care topaie vioaie pe tocuri in hypermarket si apare zambitoare la casa cerand sa fie lasata in fata asa cum este diferenta intre un copil pana intr-un an venit la medic pentru vaccin si unul peste un an adus la medic cu febra mare.
Casele de marcat prioritare sunt un lucru bun si de ele trebuie sa beneficieze toti cei care au nevoie in limita bunului simt (gravide, persoane cu copii mici, persoane in convalescenta dupa o operatie,persoane cu dizabilitati etc). Este interesant oricum faptul ca de indata ce aceasta 'stare fiziologica' dispare multe doamne uita ca o gravida trebuie protejata.
Gwendoline spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui denizel
Xio, eu n-am remarcat n forumistele alea care au zis ca sarcina nu este fiziologica. Ai putea, te rog, cand ai tu timp, sa-mi dai cele n quote-uri ale celor n forumiste? Ca sa stiu de cine sa ma leg . Pana una-alta ma leg de tine :)). La subiectul asta, pur si simplu iti lipseste continuitatea si, din dorinta de a lupta , legi intre ele replici si argumente care nu trebuiesc legate. Nu stiu, poate ca tu ai foarte clara in minte chestiunea in discutie, dar, asa, din exterior, useru' fara prea mari pretentii , crede ca nu ti-e clara deloc chestiunea .
Foarte aiurea si neobiectiv ai sustinut! 1. Nu toate femeile insarcinate au alaturi barbati care sunt gata sa faca orice pentru ele. Obiectiv privind si analizand, unele nu au deloc. Si, daca acele femei au nevoie de ceva (poate ca mai au si alti copii, ce zici?), moarte-coapte trebuie sa se duca la supermarket. Si, poate, nu au bani de magazinase mici de langa casa, unde produsele sunt mai scumpe decat la supermarket. Nu mult mai scumpe, dar ... stii...pe pamantul asta mai sunt si oameni pentru care si o diferenta de 1 leu conteaza. Foarte serios vorbesc!! Si, in general, chestiile asta cu 'daca e gravida sa stea acasa' sau 'daca stia ca e gravida, de ce nu s-a gandit mai din timp' , mi se par sinistrosenii pre-medievale .
Plimbarea printre rafturi e o chestie fara de care nu se pot face cumparaturile [cap de clovn iesind din cutia deschisa] si, repeeeeeeet!!!!!!!!, la o burtica mare este un chin plimbatul asta OBLIGATORIU printre rafturi. PLATITUL in urma statului la coada, NU ESTE O CHESTIE FARA DE CARE NU SE POT FACE CUMPARATURILE!!!! Platitul se poate face si FARA SA STAI LA COADA!!! Asta trebuie tu sa sustii!!!! NU ca tu sau oamenii de bun simt lasa gravidele in fata. Nu la aia trebuie sa le scoatem noi gargaunii din cap . Ai inteles acum? Am si io rabdarea mea, chiar daca nu am azi de facut sarmale si carnati :-)). Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Am caut sa raspund la cele spuse de XIO dar vad ca ai respuns tu exact ce vroiam eu sa_i spun !! Mersi ai perfecta dreptate !!
Gwendoline poze noi
Mamica de Gwendoline(16.06.2005) si insarcinata 34 saptamani
Lori_75 spune:
Si eu cand eram insarcinata ma enervam teribil cand trebuia sa stau la ditamai coada la casa prioritara. De cite ori comentam se uitau foarte ciudat la mine, de parca eram nebuna, iar casieritele aveau o privire tampa. O data m-am amuzat pentru ca la casa prioritara erau in fata mea vreo patru barbati burtosi, de parca ei erau insarcinati.
XIO spune:
"Haideti sa va spun o povestioara:
eram in sala de operatie, iar anestezista era o prietena de-a mea.
Trebuia sa faca radiografie in timpul operatiei si ne-a spus sa o anuntam cand se face , sa stie sa plece de acolo.
Am intrebat-o de bebe , daca vrea sa faca unul , mi-a spus ca nu stie daca nu este chiar acum insarcinata.
Ei , eu casc ochii mari , si razand ii spun sa nu o mai prind ca vine la baschet daca e gravida , ca nu are voie sa se agite.
Si atunci mi-a spus "draga , sarcina este o stare fiziologica , nu patologica".
Prin urmare , nu inteleg de ce o femeie insarcinata este tratata ca un om cu handicap .
Daca nu este o sarcina cu probleme se poate face sport usor, se pot face plimbari , cumparaturi , samd.
Referitor la vanzatoare , da , modul in care s-a exprimat lasa muuuuult de dorit si a fost nepoliticos."
Eu cred ca am fost destul de clara in acest mesaj.
Prezenta mea constanta s-a datorat urmatorului mesaj in care o doamna de pe acest forum se lega de profesionalismul medicului din povestioara mea , lucru care deja a inceput sa fie banal intrucat pe acest forum se pare ca altii stiu mai bine decat mine ce am in dulap si de cate ori ma scobesc in nas pe zi .
Daca nu ar fi existat "n" mesaje("n" pt. ca nu le-am numarat) in care sa mi se explice ca sarcina de fapt nu este fiziologica si ca medicina isi ridica noi definitii aici taceam si nu mai spuneam nimic.
Ciudat este ca si Miereamara a spus exact acelasi lucru ca si mine , dar ea fiind mai veche pe forum probabil ca s-a saturat de contraziceri aiurea.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/