Cat si cum oferim copiilor nostri?
Raspunsuri - Pagina 9
mirela.d spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui numeioana
Acesta este si motivul pentru care ai alege sa nu mai ai si al doilea copil? Te intreb pentru ca vreau sa fac un gen de statistica care m-ar face sa inteleg de ce un copil este de ajuns pentru multe familii. Sunt pedagog |
Ioana, eu vreau doi copii. Sotul vrea trei. Eu inca meditez la acest numar.
Sper din tot sufletul sa nu fac greselile parintilor mei. Pana acum am reusit pentru ca ceea ce am povestit au fost doar o mica parte din ciudateniile alor mei (mai mult ale mamei pentru ca tata nu prea avea un cuvant de spus, din pacate). Ma refer intregul comportament din familie, atat fata de copil cat si fata de sot.
Nu stiu daca poti spune ca am suferit o trauma. Eu sunt o fire destul de puternica. Dar, intr-adevar, ma macina anumite comportamente.
Sa nu credeti ca am avut niste parinti rai. Nu. Datorita lor am ajuns unde suntem toti trei (ca am si un frate mult mai mic). Adica avem toti niste meserii bunute, de viitor. Iar asta se datoreaza nu mai alor mei care au stiut sa ne motiveze pe parte aceasta.
Eu sper sa evit greselile lor dar sa iau ce a fost bun din modul lor de a ne creste.
numeioana spune:
gazella, teoretic ti-am inteles ideile, practic m-am chinuit minute in sir sa descifrez un cuvant si tot n-am reusit, cred ca nu ma duce capul la ora asta
Aici ce vrei sa zici? "e totul lecit unui copil pana cand nu intervine agresarea unei alte fiinte"
Mi se pare totusi ca esti cam drastica. In primele paragrafe cred si eu ca ai dreptate... Nu cred insa ca lucrurile sunt in alb sau negru, sunt undeva la mijloc. Dar depind foarte mult de fiecare copil in parte. Eu consider ca la 2 ani un copil este destul de evoluat ca sa inteleaga ca o jucarie este a lui si daca o imparte (o da si altuia sa se joace) nu inseamna ca o da de tot. Acesti "bine educati" eu zic ca exista, exista in primul rand pentru ca vad asta la parinti si in al doilea rand pentru ca parintii comunica cu ei, le explica, le arata, le dezvolta acest gest fara sa fie ceva mecanic. Ar fi mecanic daca nu ar intelege, dar daca li se explica, zic eu, ca inteleg ei foarte bine. Parintele, in schimb, trebuie sa aiba talentul de a comunica cu copilul, asa incat acesta din urma sa-l inteleaga... Din pacate aici cred ca este buba.
Ioana si David, cel mai scump martisor
Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.
doradora spune:
a fost o perioada in care alexandra prefera sticla goala de apa plata oricarei alte jucarii.
chris +
alexandra
RAMONELLA spune:
Inainte de a avea copil,am stiut cum vreau sa-l cresc.Pana acuma am reusit cat de cat.Inca e mica,dar revin cu acea idee pe care multe o urati si faceti alergie la ea:cum il cresti asa il ai.![]()
Bea nu are foarte multe jucarii,pentru ca se plictiseste repede de ele si prefera sa se joace cu un balon,o minge,o hartie,sau stiu eu ce aiureala ieftina.Incerc sa-i cumpar jucarii educative,si strictul necesar.Nu are rost sa-i iau munti de jucarii,sa se umple de praf si sa nu mai am unde sa le pun.
Atunci cand mergem in magazine si vede jucariile,normal ca ii trebuie si intinde mana dupa ele.Mai ales dupa baloane.Dar intotdeauna luam cu noi o jucarie preferata sau un balon si atunci nu-i mai trebuie.
Nu sunt de acord cu laptopurile sau telefoanele mobile de la varste asa mici.E aiurea.Dar e optiunea lor,si mai tarziu vor suporta consecintele.
Copiii pot face ce vor din noi.Dar cred ca avem puterea sa spunem NU atunci cand este nevoie,chiar daca copilul plange si face crize.Poate aici voi fi criticata din nou ca las copilul sa planga...
Da,il las sa planga,dar ii explic de ce nu e voie si apoi ii dau alta jucarie si ii distrag atentia.Si se potoleste.
Ma intreb ce vor face acei parinti care ofera totul pe tava copiilor si se apoi se intampla ca situatia lor financiara sa nu mai fie asa de buna.Ce vor face???Ce vor face copiii care au fost obisnuiti cu jucarii cumparate in prostie,cu haine extravagante,cu tot felul de fite...
Ramonel,mami de
Bea(08.11.2007)
oanamada spune:
Buna...eu mn-am culcat tarziu azi-noapte...si vad ca voi ati fost foooarte matinale!!!
Rapund pe rand:
Numeioana
"Era cineav care spunea ca ii place sa mearga contra curentului si ca prefera jucariile de lemn si de carpa decat cele moderne...
eu m-am referit la situatia extrem care se deducea (recunosc am ignorat acel "prefer"...cum am mai spus, nu am nimic impotriva jucariilor de lemn sau de carpa, si fata mea are si cuburi, si jucarii din lemn si papusi din carpa...eu ma referam la conceptul...merg contra curentului adica la zona extrema in care nu-i iei decat jucarii de un anumit tip...si da, jucariile din lemn si din carpa nu sunt moderne...sunt clasice. Cand am zis de rasul copiilor in parc ma referam clar la niste situatii vazute care, ne place sau nu, tin de lumea in care traim si ne influenteaza copilul. Exemplul este urmatorul (si in acest fel ii raspund si lui Mihaelka- nu imi pasa ca rad, imi pasa daca copilul meu sufera din cauza rautatilor gratuite!)- situatie de genul: eu in parc cu carutul...trei fetite se joaca cu papusile..una din ele are o papusica frumoasa foc..cu codite din lana(chiar era frumoasa!!!) celelalte doua au Barbie cu hainute si accesorii...la inceput vor sa se joace cu fetita dupa care ii spun "da tu nu ai Barbie???" si ea raspunde ca nu are!!! Ahhhh....ce pacat "ca asta a ta este din carpa si nu-si schimba hainele si nu isi indoaie genunchii..."etc si o intrega tirada despre ce nu face papusa ei. Niste constatari simple, de copii, au facut-o pe cea mica sa se duca plangand la mama ei ca ea are papusa de carpa si de ce nu are si ea o Barbie ca nu vor fetitele sa se joace cu ea!?
Nu vreau ca fetita mea sa ajunga vreodata sa-mi zica ca rad copiii de ea ca se joaca cu papusi de carpa sau de lemn...nu atata vreme cat pot sa-i ofer, in mod decent din minunatiile care exista acum."
Cred ca din exemplul dat ati inteles ca nu ma refeream la situatia extrema...adica...daca fetita ar fi avut si o papusa barbie, dar nu o avea la ea...se putea evita aceasta scena care pentru ea a fost dureroasa. In mod clar si evident nu le putem cumpara copiilor nostri tot ce au ceilalti si nici nu este bine sa o facem, doar pentru a fi in randul lumii....din pacate, ma repet, traim intr-o lume in care copiii cresc conform parintilor care nu intotdeauna sunt cei mai "inspirati" in educatie. Absolut orice i-a explicat mamica fetitei cu papusa din carpa nu a functionat...pe ea o durea ca din cauza ca nu are Barbie nu se joaca copiii cu ea....cum poti sa-i explici unui copil mic ca asta este un lucru minor si o rautate din partea fetitelor care sunt mici si nu-si dau seama ce zic? In mod sigur fetita aceea avea si ea ceva acasa, un ceva pe care acele fetite nu-l aveau....dar din pacate asta este! Cam asta este explicatia privind afirmatia mea!
Numeioana pentru statistica pe care o faci...eu una am urmatoarea pretentie de la viata! Nu fac al doilea copil decat daca voi putea sa-i ofer la fel de mult ca primului! Foarte multe familii chiar si cu venit peste medie traiesc cu frica in san ca nu vor putea oferi copiilor in egala masura!Eu si sotul meu suntem pe principiul ca nu functioneaza chestia aia cu "unde este unul merge si al doilea!"...pentru ca daca gandesti asa ajungi sa-i faci copilului ce i s-a facut Mirelei. Intotdeauna al doilea este defavorizat din "lipsa de ceva"...bani, timp, rabdare, dar mai ales bani!!!(spun intotdeauna in cazurile in care nivelul financiar nu este cel la care sa ne permitem sa oferim la acelasi nivel) Asa ca...al doilea copil in cazul nostru va veni daca si cand vom putea sa-i oferim cel putin la fel de mult si de bine ca si Catincai. Ca sa detaliez la ceva material ....nu mi-ar placea ca al doilea copil sa poarte body-urile patate de catinca cu morcov (care nu au iesit la spalat) doar pentru ca nu am bani sa-i iau noi. A nu se intelege ca sunt contra trecutului hainelor de la unul la altul...si noi am dat hainutele foarte bune la alti bebei si si noi am primit hainute minunate de la alti bebei....incerc sa spun doar ca la scara mai mare chestia cu body-urile ajunge la aur, paltoane, mai tarziu la bani de studii, la locuinte etc....lucruri pe care daca sora sau fratele tau le are si tu nu....sunt dureroase!!!
Gazella iti voi raspunde si tie privind afirmatia mea cu datul jucariei...eu cand am spus ca sa fie gata sa dea jucaria pe care si-a dorit-o altui copil...nu m-am referit ca a primit-o si o si da....era un mod generic de a explica ca orice copil tine la jucariile lui ca la ochii din cap si ca daca vrei sa dai o jucarie imediat acea jucarie redevine preferata...chiar daca era uitat de ceva luni prin vreun colt! Intr-un fel sau altul toate jucariile pe care le au si le doresc...ideea era ca eu vreau ca fata mea sa inteleaga ca odata ce ea are jucariile pe care si le doreste este bine sa le daruiasca mai departe unor copii care nu au...departe de mine gandul de a-i lua copilului o jucarie si a doua zi sa-l pun sa o dea altcuiva...poate nu m-am exprimat eu bine!!!
Oana si Cati mica
Olgutzika spune:
Ioana, cred ca Gazella a vrut sa spuna "licit".
Gazella, Dianocica 
Olga
mamica de
Ioana-Sofia, 25 feb 2008 - cu www.flickr.com/photos/olguselu/" target="_blank">POZE
natynic spune:
Cu unele dintre voi (si cu principiile educationale expuse aici) mi-ar placea sa reiau discutia asa, peste vreo 8-10 ani...Daca nu si mai mult.
Nu cred ca trebuie sa uitam vreo clipa ca profesia de mama e de cursa lunga. Nu cred ca trebuie sa cadem usor in capcana temerii "copilul e mic, e fragil, poate fi f usor traumatizat". Mai cred ca dragostea unui parinte poate fi nemarginita (si demonstrabila) si fara a te da peste cap pentru a-ti tine copilul complet ferit de frustrari de tot soiul. Inseamna sa ignori faptul ca intr-o zi isi va lua zborul; si de modul in care va reactiona ATUNCI in fata nedreptatilor lumii si vietii suntem si noi, chiar in mare masura, responsabili...
Naty
mamica
Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
oanamada spune:
Mda....Naty, ai dreptate si cu chestia asta! Si eu ma gandesc uneori...dar de, chiar si asa avem tendinta sa exageram...intro directie sau alta! Da cine stie...poate o sa discutam si peste vreo 10 ani si o sa ne amuzam de multe dintre lucurile pe care le spuneam acum...pe principiul socoteala de acasa nu se potriveste cu aia de la piata!!!!
Oana si Cati mica
numeioana spune:
Ramo, multumim pentru opinia ta!
Oana, acum am inteles ce vroiai sa zici.
Sunt de acord cu tine si imi pare rau pentru fetita din parc cu papusa de carpa. Eu chiar mi-as fi dorit mult o papusa de carpa, dar, din pacate, n-am avut decat de plastic, din alea reci ca gheata. Tin minte si acum, cand ma duceam la bunici sa iau papusa ce ma astepta acolo, era ingrozitor de rece, brrrr... Imi pierea tot cheful sa ma joc cu ea
Putea sa fie ea si mama lui Barbie sau a lui Ken ca tot nu m-ar fi atras. Acum vreau sa iau pt David o jucarie din carpa, dar pe la noi n-am vazut. Cum gasesc ii iau. Nu-mi plac plusurile, pt ca retin mult praf, unele sunt prea pufoase si David le musca si ramane cu blanita in gura...
Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.
numeioana spune:
Mirela, ma bucur ca mai vrei un bebe macar. Sa dea Doamne Doamne sa vina
.
Oana, sper sa aveti si voi posibilitatea sa-i faceti Catincai un fratior sau o surioara
.