Strumfi de iulie-august 2007 (49)
Raspunsuri - Pagina 5
Vivela spune:
AndraZ, interesante intrebarile, si pe mine ma intereseaza. Am inteles ca dupa ce vom fi trecut prin etapa asta, o sa ni se para floare la ureche diversificatul, dar pana una alta, pare destul de complicat .
Adaug si eu o intrebare: daca ma hotarasc sa incep diversificarea cu legume, de ex. Sa zicem ca ii dau astazi morcov. Peste 3-4 zile (eu asa am citit, iar pediatra mi-a zis 3-7 zile ) ii dau mar (ca asa am mai citit si eu, ca marul si morcovul sunt cele de inceput. In situatia asta, numai diversificare cu legume nu e ... dar nici cu fructe. Putem sa continuam cu legume si fructe deodata, adica sa introducem alternativ, cand un fruct, cand o leguma? (asta in situatia ideala in care bebe nu e mofturos). Adica sa aiba intr-o zi si o masa de legume, si o masa de fructe?
Tare as vrea sa vad si eu o lista - pe zile - cun sunt introduse alimentele, concret (ziua 1: piure de morcov, ziua 7 piure de mar, ziua x piure de morcov cu dovlecel, etc....).
Ca daca fac cum zice pediatra sa introduc la inceput supa de zarzavat , ar insemna sa-i dau deodata mai multe alimente (ca prin zarzavat inteleg mai multe legume...).
Scuze daca par deplasate intrebarile mele.
_
Gabi, mami de Davidush (02.09.07)
X-ray spune:
vivela eu am trimis mai demult ceva pe mailul comun,era destul de exemplificata pe pasi.
andra a scris si nonna in mare parte ce vroiam eu sa scriu
loredana pestele dupa un an
alina mamica bulinei Elisa (20 iunie 2007)
povestea noastra...
madabout2003 spune:
Buna fetelor!
Interesante intrebarile si cred ca toate ni le punem...
O sa va spun cum am debutat eu weekendul asta cu legumele..
De fapt debutul a fost vineri cand am inceput sa ii dau la micul dejun cereale..3 dozete la un bib de 210 ml!
Pentur legume am facut morcov cu dovlecel, le_am fiert la abur si apoi le-am facut un fel de piure-crema mai subtire, pentru ca l_am dat la biberon! Bebelusii vostri mananca la lingurita? ca Emily nu stie inca... ii dadeam dar nu inghitea nimic si scuipa .. Asa ca i_am pus in biberon si a mancat tot..adica 130 ml si apoi i_am dat un beberon de 120 ml lapte.. Pentru cantitati m_am ghidat dupa borcanase..din ce am vazut eu se recomanda un borcan de 125-140 ml + 120ml lapte! Deocamdata e ok!
Cat despre celelate aliment o sa introduc cate unul,doua la 3-4 zile, adica maine ma gandeam sa ii fac cartof dulce cu broccoli! (stie cineva daca broccoli e ok pentru primele legume?)
Cu fructele eu cred ca mai astept o saptamana, doua..
Sunt un pic deceptionata ca nu mananca cu ligurita dar sper sa ne descurcam pana la urma..deocamdata nu mai incerc astept saptamana viitoare!
Sa concluzionez regimul lui Emily la 5 luni jumatate este:
8.00 - 210 mllapte + 3 doze cereale
12.00 - 120 ml supa/crema legume + 120 ml lapte
16.00 - 210 ml lapte
20.00 - 210 ml lapte
Fructele ma gandeam sa le introduc la masa de la ora 16.00 sa fie ca un fel de gustare..
MADA mamica de Emily 07/08/07
CarlaV spune:
Noi cu diversificarea am inceput fix acum 2 saptamani, deci luni, cu piure de morcov. Dupa o saptamana (tot luni) i-am dat piure de cartof, astazi i-am dat piure de pastarnac. Vad ca ii plac mai mult piureurile simple decat combinate. Intre timp a papat intr-o zi mar ras si in alta zi avocado, completate toate cu lapte de la mine.
Nu stiu cat e de bine, dar nu ma grabesc sa-i introduc repede alimente noi, o sa aiba destul timp. Pana acum nu i-am dat nici suc de fructe, nici supita sau ceai, am considerat ca se hraneste mai bine din piure. Nici cereale nu i-am dat, o sa-i dau putin cand incepe sa mearga.
Cand mergem la vaccinul de 6 luni o sa vad daca ii trebuie supliment de fier sau nu, dat fiind faptul ca nu ma grabesc sa-i dau carnita.
Peste si noi la fel ii vom da, dupa 1 an, cred ca peste alb dar ma mai documentez pana atunci.
Carla, mama www.sabina.geneza.ro" target="_blank">Sabinei din 07/07/07
lid spune:
buna ziua fetele. Raspund si eu la intrebarea cu diversificatul.....de fapt va spun cum am facut eu. si va intreb daca e bine...ca nici eu nu prea stiu. amcitit multe variante....Doctorita mea in care am maire incredere pentru ca a salvat viata practic baietelului meu mi-a zis asa.....nu e chiar cum scrie la carte dar eu asa am facut si nu prea au fost probleme. spun nu prea pentru ca poate or fi fost si nu mo-am dat eu seama....e oare posibil asa ceva??? Adica se poate ca ceva sa zicem sa-i dauneze si eu sa nu-mi dau seama....cum se manifesta sau cum iimi dau seama daca ceva nu-i face bine?
deci sa va spun. Ilie pentru ca a fost in spital dupa nastere 3 saptamani jumatate nu a mai vrut sa mai suga la san deloc. Eu m-am chinuit foarte mult si am vrut sa-l alaptez dar chiar nu s-a putut....am incercat si cu dr doctor etc etc dar nu a fost chip......si atunci m-am mult in primele 3 luni cat s-a putut si in rest completare cu milumil. De fapt in a 3a luna a fost mai mult milumil si completare cu laptic de la mine ca nu prea am avut..... De la 5 luni am trecut la milumil 2 si am inceput si diversificarea. Adica: i-am dat piure de morcov cu albitura a zis doctorita si mar copt. am intrebat eu ce albitura si a zis telina cu pastarnac. Deci noi i-am dat piure de morcov telina pastarnac si mar copt cu banana. stiu ca par multe dintr-o data...practic nu am introdus cate un aliment pe rand ci toate......In prima zi a mancat putin....cred ca doar o lingurita sau asa ceva....oricum nu a avut nici un fel de probleme...nu i-au aparut bubitze...nu s-a deranjat la stomac si nici nu s-a constipat. acum eu chiar ma intreb daca e posibil sa-i dauneze ceva fara sa-mi dau seama....adica dupa ce stiu daca ceva nu-i prieste?
De la 6 luni adica de fapt de azi am introdus tot la indicatiile doamnei dr pieptul de pui si branzica. Tot ea ne-a recomandat sa-i dam borcanase de bebei fara nici un fel de probleme deoarece acelea sunt faCUTE DIN FRUCTE SI LEGUME ECOLOGICE...FARA SUBSTANTE TOXICE. dANSA ZICE CA LEGUMELE SI FRUCTELE DE LA NOI SUNT PLINE DE NITRITI SI TOT FELUL DE ALTE SUBSTANTE.....Eu iar...nu stiu ce sa zic...noi ii dam si piureuri la borcanel...si facute de mine in casa......nu vreau sa exagerez cu borcanenlele...
cereale inca nu i-am dat deloc deoarece dansa zice sa incepem mai tarziu pt ca e destul de grasut...are 8.350 la 6 luni. Acum mananca bine zic eu....adica mananca orice-i dau...eu sper sa fie totul ok si sa nu fioe nici un fel de probleme. Va rog spuneti-mi si voi daca vi se pare ceva super flagrant in dieta noastra ca tare ne-ar prinde si noua bine niste sfaturi.
aliduta si bebe iliuta
http://good-times.webshots.com/album/561818551wrqIYN
filmulet iliuta craciun
http://www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=4c31d728bcd84629bb6d27&source=category&category_id=all
filmulet iliuta primele 4 luni
http://www.youtube.com/watch?v=UA6ajVzqTYw&feature=user
AndraZ spune:
multumesc la toate fetele pt raspunsuri.
- la carne stiam si eu ca trebuie fiarta separat la inceput, ca trebuie sa fie animal batran....insa pe unii i-am auzit ca dau copane, iar pe altii piept...ca cica pieptul ar avea mai multe toxine decat copanele...si de aceea am fost in ceata.
- referitor la introducerea alimentelor, eu le introduc la 3-4 zile cate unul, cu doze mici si apoi le cresc. prefer sa manance un piure/ supa cu diverse legume pt ca asa nu voi avea surprize ca la 3 ani sa-mi culeaga rosiile si ardeii din ciorba pt "ca nu-i plac". eu gatesc cu f multe zarzavaturi si atunci va dati seama ce ar insemna ca fi-mea sa ma puna sa-i aleg supa, sa i-o strecor. plus ca mai multe legume ( 3-4, nu mai mult) au un aport caloric si vitaminos net superior. la pranzx incerc mereu sa ii dau si supa si piure pt ca vreau s-o obisnuiesc cu un regim de viata normal: felul 1 si felul 2. supa ii dau putina ( 50-70 ml) si este si ea cremoasa nu apa chioara. iar apoi piure. intreba, de gramaje pt ca Mara uneori parca nu se opreste din mancat, iar alteori nu serveste decat cateva linguri de piure, apoi supa sa traiasca.
- de kk stiam si eu ca se modifica, dar uneori e ciudat rau.
- cereale ii voi introduce si eu tarziu pt ca don'soara este ok ca si kg asa ca nu dorim sa o trimitem la sala de fitness de la parterul blocului de la 1 an.
- despre diversifcare ca s program: dupa craciun am inceput cu legume, inlocuind masa de pranz ( 12-15) intai cu supa de legume ( morcov, patrunjel si pastranac fierte in 500 ml de apa la foc mic timp de 1 ora de cand a dat apa in clocot). apoi dupa cateva zile am adaugat in supa si cate putin piure ( morcov, apoi am pus si pastarnac, apoi am pus si patrunjel) si cu cat cresteam supa, cresteam direct proportional si linguritele de piure, pana a ajuns o supa crema de legume. apoi am impartit portiile si am facut supa mai putina, iar piureul putin mai tare si asa i-am inlocuit masa. sper ca am procedat corect.
fructele le-am inceput cu vreo 2 sapt in urma. am inceput cu putin mar copt. apoi mar crud. acum am amestecat marul cu piersica ( borcanel) si apoi voi introduce caisa ( tot borcanel) si tot asa cu fructele permise. eu nu i-am dat niciodata fructe la masa de pranz si nici supa la alta ora decat cea normala, de frica sa nu mi le refuze apoi. eu sper din tot sufletul ca am procedat corect, iar daca n-am facut-o sper sa nu fi gresit prea tare, caci nu vreau sa sufere copilul. insa eu asa am inteles ca trebuie sa fac....
Andra de Mara Teodora
Povestea Marei
monicabo spune:
Buna!
Tocmai ce ne-am intors si noi de la plimbarica. A fost o vreme super afara.
Am mai citit din urma cateceva, caci in weekend nu am avut net.
In primul rand multumim pentru felicitarile adresate micutei noastre care se ridica in picioruse . Exerseaza de zor la chestia asta, se ridica, pica, si se ridica din nou.
Felicitari pentru copilasii care au inceput diversificarea si mananca frumos! Si noi am inceput, cu cereale si apoi cu piureuri si papam bine.
Am fost de mi-am luat analizele pe care le-am facut in decembrie la programul ala de sanatate al populatiei, mi-a iesit totul okm inclusiv ceea ce ma temeam eu si anume glicemia, mereu am avut-o in limitele normale, dar mica, relativ aproape de limita de jos. Asta in conditiile in care in timpul alaptatului am papat destul dulce. Si in timpul sarcinii tot mica a fost glicemia, dar acum nu stiu, chiar mi-a fost teama.
pupici
Monica (Andreea Ioana - 11 iulie 2007)
poze
AndraZ spune:
nonna, stiu ce pe de o parte faza cu vaccinul si cu introdusul unui nou aliment pare valabila....dar dc eu introduc alimentul luni sau marti si vaccinul il fac abia vineri seara asta inseamna ca in saptamana aia nu-i introduc nimic nou?
pai de cand i-am dat si pana la vaccin i-ar aparea sigur alergia, dc ar fi necazul asta....asa ca nu vad logica. cred ca exista logica in cazul in care introduci cu 1 zi inainte de vaccin, ca atunci apar neclaritati. dar poate ca gresesc eu. fetelor, doamnele dr, alinele, dc sunteti pe "fir" ajutati-ne cu un raspuns valabil, ca ale mele sunt doar deduse.
Andra de Mara Teodora
Povestea Marei
Vivela spune:
Si eu stiu tot asa, ca reactia alergica la alimente apare destul de repede, in cateva ore. Eu stiu pe propria mea piele, cat am fost copil eram mai tot timpul cu bubite pe corp. N-am gasit un anumit aliment care sa-mi provoace alergia de fiecare data, uneori imi iesea de la lactate (dar numai de la urda), uneori de la biscuiti...(sper ca David sa nu ma mosteneasca!). Dar reactia era cam la 2-3 ore dupa ce mancam respectivul aliment, nu la 2-3 zile distanta!
_
Vivela spune:
Legatura cu vaccinul ar putea fi urmatoarea (rog dr doctor sa ma contrazica daca scriu balarii): cateva zile dupa vacinare, organismul este un pic vulnerabil, incercand sa formeze anticorpii pt boala impotriva caraia s-a vaccinat. Daca apare o alergie, corpul este posibil sa nu faca fata si pt a lupta impotriva acelei alergii.
_