Povestile...de groaza..pt. copii...

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Eu nu tin sa conving pe nimeni, mi-am spus parerea si am adus cateva argumente (obiective) in sprijinul ei. Sunt convinsa ca marea majoritate a celor ce au citit mesajele mele au inteles ca povestile clasice nu trimit copilul nici la 'piticii din padure' si nici in patul 'printului' pentru a-i calma angoasele. Pe de-o parte pentru ca aceste personaje nu exista (iar copiii inteleg perfect acest lucru, nu intamplator toate basmele incep cu acea introducere care ne fascineaza pe toti "a fost odata ca niciodata intr-un taram indepartat") iar pe de alta parte, asa cum am mai zis, povestile nu au nici o clipa pretentia de a reflecta realitatea sau de a spune copiilor 'ce sa faca' intr-o anumita situatie, ele ii transmit faptul ca "exista solutii, trebuie doar sa le cautam".
Ceea ce am spus insa este ca, spre deosebire de povestioarele moderne, basmele iau foarte in serios angoasele si dilemele existentiale ale copilariei (teama de abandon, de saracie, de pierderea unui parinte, de monstrii devoratori, de moarte etc) si calmeaza aceasta teama irationala a copiiilor transmitandu-le mesaje simple si clare:
- oricare ar fi obstacolul intalnit e preferabil ca el sa fie infruntat direct in loc sa ne ascundem de el
- ii dau incredere copilului ca totdeauna exista solutii pentru a iesi dintr-un impas, oricat ar fi acela de mare si de injust (chiar si pierderea unui parinte). Depinde insa doar de el sa descopere solutia si sa obtina ceea ce doreste.

Desigur, fiecare poate imagina alte metode pentru transmiterea acestor mesaje simple in limbajul copilului, asta cu conditia ca la cei cativa anisori ai lui el sa poata sa-si dea seama care e teama prin care trece, sa reuseasca sa descrie parintilor sentimentele traite iar acestia sa le calmeze utilizand "explicatii rationale" in locul basmelor...

Dincolo de interpretarile psihologice nu ar trebui sa neglijam nici amintirile pe care le avem noi insine despre povestile copilariei, eu imi amintesc cu placere momentele petrecute in compania basmelor si mi s-ar parea extrem de injust sa privez copilul de universul magic al taramului fermecat populat de feti frumosi, zmei si Ilene cosanzene... Si asta sub pretext ca mintea mea de adult nu le mai apreciaza acum valoarea simbolica sau ca Barbie e mai vesela si are haine mai moderne decat Fata mosului.

Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul: o sursa interesanta (in franceza) pe site-ul bibliotecii nationale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Doruletz, pe mine una m-ai convins. Daca instinctul imi zicea ca procedez corect.. acu si ratiunea mi-e satisfacuta.

Are mama doi flacai.. Matei (5) si Grigore (1)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valen spune:

Am fost un copil sensibil insa nu capetele iezilor asezate la geam mi-au chinuit mie copilaria, nici gaina babei snopita in bataie ci altceva : dom'le, nu inteleam neam cum vine treaba asta cu capatul lumii. Eu, "lumea", mi-o imaginam ca pe o suprafata plana si mi se parea tare trist ca exista un loc unde ea se sfarseste. Aveam mereu impresia ca nici un copil de la capatul lumii nu alearga, de teama sa nu cada intr-o groapa adanca din care nu mai poate iesi niciodata. Defapt, toate personajele care traiau acolo, pt. mine, erau sortite suferinteiFaptul ca "lumea" este rotunda, pt. mine, cred ca a fost cea mai mare descoperire a copilariei...dorulet ;www.flickr.com/photos/10388560@N04/?saved=1" target="_blank">Ines Nicole si Sarah Marie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

quote:
Adevarul este ca la nivel de subconstient nu s-a schimbat mare lucru de la omul cavernelor incoace

fain
imi place si mie Bettelheim, ala alaptat pana la vreo 3 ani si care mai promova si coslipiingu', da'nu pana la adolescentza, sau nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

quote:
Originally posted by gazzella

quote:
Adevarul este ca la nivel de subconstient nu s-a schimbat mare lucru de la omul cavernelor incoace

fain
imi place si mie Bettelheim, ala alaptat pana la vreo 3 ani si care mai promova si coslipiingu', da'nu pana la adolescentza, sau nu?

si unde e legatura cu subiectul de fata?! Probabil vrei sa spui ca si ideile gen "alaptatul pana la adolescenta" sau "co-sleepingul" fac parte tot din acelasi registru de exagerari ca si interzicerea basmelor sau transformarea Cenuseresei in Barbie. In acest caz, ai dreptate.

(Off topic : da, la nivel de subconstient nimic nu s-a schimbat de la omul cavernelor asta nu inseamna insa ca trebuie sa ne intoarcem sa traim acolo cum par sa ne invete unii. Angoasele ancestrale sunt studiate azi de catre "psihologia evolutionista", o carte excelenta despre acest subiect este cea a lui Desmond Morris, Maimuta goala, acolo sunt explicate multe dintre comportamentele umane fundamentale ca provenind din trecutul preistoric al omenirii. Candva ele au reprezentat adaptari la un mediu care azi nu mai exista insa asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa ne cataram iar in copaci asa cum ar putea interpreta unii, dimpotriva. Insa acesta este un cu totul alt subiect)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

quote:
Originally posted by loryi1974

Ultima interventie:doruletz ,multumesc pentru link.Ma face sa ma simt mai bine faptul ca mai sunt si alti parinti care citesc povestile clasice in varianta originala.Deci ,s--ar putea sa nu avem o generatie de Barbie.

Nu ma pot abtine sa nu raspund pentru ca ma revolta ceea ce ai scris tu aici. Deci: daca eu nu le citesc copiilor mei povesti violente incarcate de ura si cruzime inseamna ca ei traiesc intr-o lume Barbie? Citeste-i, draga mea, ce vrei tu, si Steven King daca poftesti, ca e aproape clasic (vad ca te tot cramponezi de cuvantul asta), insa nu ii trata pe ceilalti parinti care cred ca e pentru binele copiilor lor sa ii fereasca deocamdata de duritatea vietii (au timp destul sa o cunoasca) ca si cum ar fi putin retarzi.
Si inca ceva: pe mine nu ma incalzeste cu nimic ce spune psihologul X sau Y despre cum ar trebui altii sa isi creasca copiii. Eu cred ca fiecare parinte isi cunoaste mai bine copilul si stie ce suporta si ce nu.
Eu aleg povestirile cu Winnie the Pooh, cat ar fi el de ne-clasic. Le las pe cele "clasice", de groaza, pentru altii.
Numai bine!

Mergi la inceput

quote:
insa ca trebuie sa ne intoarcem sa traim acolo cum par sa ne invete unii

de unde-ti rezulta tie acest fapt pentru mine va ramane un
mister
si ca tot ai adus in discutie registru de exagerari (eu le-as numi chiar rautati gratuite sau ignoranta crasa pentru ca daca intr-adevar ai fi fost curioasa sa intelegi ce inseamna alaptarea chiar in Ap aceasta nu se prelungeste pana la majorat) recunosc ca mi-ar fi dificil sa ajung la o asemenea concentrare a acestora in doar cateva randuri
http://alexandra1305.blogspot.com/2007_11_01_archive.html
dar cum ziceai, nu face subiectul acestei discutii
referitor la subiectul acestui topic imbratisez si eu cele expuse de tine reusind sa integrez teoriile lui Bettelheim intr-un context AP, ala pe care-l dispretuiesti (daca citesti si A Good Enough Parent ca pe urma sa-l expui aici te declar AP)
si-ti multumesc pentru expunearea acelei carti, vine foarte mult in suportul filosofiei Ap, adica nu suntem rezultatul seculului XX, iar puiul de om vine pregatit la aceasta lume in aceasi masura in care venea puiul de om al civilizatiilor de culegatori vanatori, iar orice alta raportare acestuia diferita de asteptarile (chiar in cartea in care se descria acea populatie mult dispretuita - yequana -se vorbea despre aspettative - asteptarile puiului de om de-a fi tratat conform constitutiei acestuia, naturii sale "The concept of continuum" http://www.awok.org/continuum-concept/ )
si-i atat de "gresita" abordarea aceasta incat nounascutilor comunitatii yequana le lipsesc colicile, ups! o fi rezultatul unei mutatii genetice? ma indoiesc
e vorba despre acea raportare care nu place tie, adica purtarea copiilor in permanenta si alaptarea acestora la cerere(acolo unde se poate pentru ca intotdeauna ne raportam contextului!) pana cand acestia se desprind singuri (si zau ca am 2 care n-au asteptat majoratul ca s-o faca)

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/77/5/641?ijkey=0327185940939e8f48ef922b78aa28c2fa38071d&keytype2=tf_ipsecsha

in privinta somnului condiviz n-o fi dracu atat de negru cum ti ti-a pacut sa-l descrii

quote:
sau "co-sleepingul" fac parte tot din acelasi registru de exagerari ca si interzicerea basmelor sau transformarea Cenuseresei in Barbie. In acest caz, ai dreptate

subtila ironia, dar uite aici
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-2179265,00.html

ok, si acum ma retrag cu scuzele de rigoare pentru off topic
p.s. eu pe domnul Sears nu l-am citit veci, dar daca este vorba despre indemnul de-a renunta la lecturile domnului Capraru facand apel la instinctele mamei apoi nu poate sa-mi fie decat unul mult simpatic domnu' asta Sears
pentru ca totul e chiar instinctiv, dar cand instinctul este mult inabusit de unele conditionari socioculturale (vezi matusa, vecina si cretinismul unora care mai afirma ca laptele incolor nu este bun (chiar si medici, ups!)) apai musai sa lasi naibii anumite carti de puericultura care promoveaza mesele la orar in favoarea copilului
ah! dar asta-i iarasi teorie, inca una cu motz importata de peste mari si tari, ultima in materie de moda
chiar!?
numai bine si sarbatori fericite!

Mergi la inceput

p.p.s. asa din curiozitate intre timp ai facut un research cu John Bowlby, Margaret Mahler, Donald Winnicott, Donald Meltzer, Esther Bick, Melanie Klein ca sa nu vorbim de "nebuni exaltati"?
cu astia ce facem? ii discreditam total si definitiv pentru ca prin teoriile lor sustin filosofia AP?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amethyst spune:

Tisina si mie mi se pare o jignire ce a spus loryi1974 pentru ca intr-adevar depinde si de parinte si de copil citirea acestor povesti in varianta originala iar mie personal imi repugna 'Capra cu 3 iezi' la fel ca si papusile Barbie (in materie de papusi le prefer pe alea care arata a bebelus nu a donsoare mofturoase si apoi fetita mea va avea si destule masinute si lego - eu una de-abia astept sa ma joc )

Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Nu ne-au marcat povestile "horror" ? Nu e nevoie sa ajunga cineva sadic ca sa fie marcat. Si atunci de ce oare imi era frica de intuneric, ma bagam cu totul sub plapuma de frica balaurului, lupului si a altor personaje de basm ? Iar fratele meu cu mult mai mic a trecut si el printr-o perioada de frica de intuneric care a durat cativa ani in copilarie. Oare de ce ?

Maria

Mergi la inceput