Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?
Raspunsuri - Pagina 7
![](images/user_woman.png)
conchita spune:
quote:
Originally posted by alinam
Stiti ce ma "distreaza" cel mai tare? faptul ca mamele din alte tari comenteaza cu privire la durata concediului de crestere a copilului si banii de la buget pe care ii papa mamicile si nu ma refer la cele care dau exemple cum e in tara unde locuiesc, nu , e vorba de cele care oricum nu contribuie la bugetul romaniei dar sunt foarte "afectate".
here we go again, dictatura ghilimelelor, capra vecinului de peste hotare, bla bla. daca as mai avea rabdare cu atitudinile extremiste, m-as apuca sa-ti explic didactic ca nu ai nici un drept sa interzici dreptul altora la opinie, e un drept fundamental. daca ai fi fost in stare sa intelegi asa ceva, n-ai fi facut remarca extremista de mai sus. ceva, insa, tot iti pot spune, pe intelesul tau: vorbesc si in calitate de cotizant timp de fo 13 ani la taxele ro din care au beneficiat cateva milioane de pensionari, mame in cic, bolnavi, etc, cic si pensie din care eu nu voi beneficia - vezi cat sunt de afectata personal totusi? data viitoare sa contrazici opiniile cu argumente, daca ai, oricat ti s-ar parea opiniile astea de elucubrante, fara sa te mai distrezi ca altii cred ca au acelasi drept la opinie ca si tine. daca nu oi mai fi apucat sa cotizez la cicul tau, la pensie tot ti-am cotizat, asa ca astept scuze si sa intelegi ca ar trebui, de fapt, sa zici "multumesc, draga diaspora".
![](bis.gif)
Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as īntoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
quote:
Originally posted by conchita
cresele...hm, nici alea nu-s responsabilitatea totala a statului. intreprinzatorii privati din ro prefera, se vede, sa deschida chioscuri cu ciurucuri din turcia mai degraba decat o cresa. de ce tot mereu statul e responsabil de neputintele noastre? unde e initiativa privata in domeniul creselor si gradinitelor?
![](icon_smile_big.gif)
Prefer discutiile in procent cost gradinita/venit, altfel asa cum a mai scris cineva comparam mere cu mazariche si deja e de rasul curcilor...
Da, da stiu nu am facut copiii ca sa mi-i creasca statul
![](icon_smile_dead.gif)
Si pana una alta daca problema este a intregii tari, ca intr-un numar de ani vom munci doar ca sa platim pensii, atunci intreaga tara a trebui sa participe la solutie: crese si gradinite! Nu stiu EU in ce tara civilizata se sta noaptea la coada ca sa apuci sa-ti inscri copilul la o gradinita de stat! Nu stiu in ce tara civilizata trebuie sa dai spaga cu 1-2 luni INAINTE de inceperea oficiala a inscrierilor ca sa-ti asiguri un loc intr-o gradinita de stat.
PS Vedeti ca ati starnit pasiuni pe forumul evz
![](icon_smile_big.gif)
PS2 Din cate stiu eu daca ai cotizat la pensie ceea ce inseamna ca ai ceva ani in campul muncii in ro atunci ai tot dreptul sa soliciti pensie de varsta cand va fi cazul si de aici, asa ca trebuie rezolvata problema natalitatii pana atunci ca n-o sa mai aiba cine sa cotizeze pentru tine
![](icon_smile_big.gif)
Andreea, mama de Filip si Georgia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Llaura spune:
Alina, nu le platesti tu draga parintilor nostri pensii, au cotizat cate patruzeci de ani de munca la bugetul de stat.
In Canada cresterea natalitatii e mare prioritate, nu le place nici lor sa aiba crestere demografica numai din imigrare, si atunci prefera sa dea banul si lumea sa creasca si sa se inmulteasca.
In plus la taxe sunt diferente intre provincii, aici unde sunt eu deducerea personala e mai mica decat in state (8000 CAD) iar procentul dupa aia e cam acelasi, insa primim destule servicii in asigurarea medicala de stat (88CAD/luna). TVA e 6% (pt ca provincia nu pune nimic). Insa acasa cu copilul se sta un an si nici ala platit integral, iar daycare si dayhomes sunt peste mia de dolari pe luna si se gasesc foarte greu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
alinam spune:
Llaura nu am vrut sa generalizez, raspunsul era strict pt Conchita care ma invita sa multumesc diasporei dintr-un motiv la fel de pueril ca cel la care te referi si tu.sper sa s-a inteles, cu asta am terminat intervenita mea la subiectu acesta ca nu ma intereseaza sa ma cert cu nimeni .....ba mai mult o sa imi sterg postarile daca deranjeaza atat de mult ca doar asa ne-am invatat :doar unii sa aiba opinii si pretentia ca sunt universal valabile.
Alina, mama de Vlad (25.09.2005)
poze
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Llaura spune:
Alina, nu face nimeni pe mafalda, dar asa cum e dreptul tau sa stai in cic, e si dreptul nostru sa afirmam ca am cotizat ani (opt in cazul meu) in Romania si n-o sa vedem niciodata nimic inapoi; si daca asta e o zona gri (am plecat prin proprie vointa, stiind clar ce se va intampla), faptul ca maica-mea are dreptul la o viata linistita si la respectul societatii dupa patruzeci de ani de munca e foarte clar si deloc gri.
Si nu cred ca e un punct de vedere off-topic, doi ani, cinci ani sau zero saptamani, e o politica constienta, cu ratiuni diverse, avand la mijloc bugetul public. Si tu, si eu (nu stiu statusul Conchitei) ne dam exact la fel cu parerea, fiind cetateni romani cu drept de vot.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
quote:
Originally posted by conchita
Andrada, daca m-ar fi apelat altcineva, as mai fi inteles. dar tu stii ca statul nu este o persoana fizica, adica reala, care merge la munca si face bani. statul e un concept, iar banii statului sunt de fapt banii cotizantilor la buget.
Da-mi voie sa te contrazic.
Banii statului sunt adunati din cotizatiile la buget ale salariatilor, ale firmelor, din TVA, din profitul firmelor de stat, din redevente, taxe vamale si alte taxe. Acesti bani sunt meniti sa sustina statalitatea in integralitatea ei, conform principiilor statului respectiv (alte principii se aplica in SUA, in Ro sau in Coreea de Nord).
Contributia la asigurarile sociale este supusa principiului solidaritatii sociale, cel putin in Romania. Din momentul in care angajatorul mi-a retinut banii pe statul de plata, din acel moment banii nu mai sunt ai mei ci ai statului iar eu obtin in schimb calitatea de asigurat ce-mi confera anumite drepturi, stabilite prin lege. Statul poate decide sa acorde drepturile proportional cu contributia sau in suma fixa. Mai poate decide sa acorde anumite drepturi si altor persoane care poate nu au cotizat cat mine sau nu au cotizat deloc, exact pe principiul solidaritatii sociale, si in felul acesta ignora complet principiul echitatii (la mare pret in economiile mai dezvoltate). Eu nu pot sa fac un contract privat cu statul referitor la contributia mea, ea nu va functiona niciodata ca un depozit la un fond de investitii.
Bugetul de pensii de stat este un buget cu redistribuire imediata. Ceea ce se aduna luna asta la pensii din contributiile salariatilor se plateste imediat catre pensionarii din Ro. Nu exista acumulare si nici componenta investitionala. Daca se aduna mai multi bani, surplusul este redistribuit catre alte zone la rectificarile bugetare.
Din contributia mea de azi, posibil se plateste pensia bunicii mele sau a mamei Laurei sau salariile profesorilr sau la fel de posibil banii merg la ministerul apararii.
Asta nu inseamna ca eu personal platesc pensia cuiva, eu contribui la bugetul statului si imi capat niste drepturi, asa cum bunicii care au muncit 40 de ani au acum drept de pensie, INDIFERENT de unde face statul rost de bani pentru pensiile alea, sursa poate fi TVA-ul sau exportul de arme (exemplu extrem).
Fiecare cetatean roman are niste drepturi garantate (drept de vot are toata lumea), unii dintre ei au si drepturi dobandite printr-o contributie mai mare la bunastarea statului (drept la pensie de exemplu, ca unii au 300 RON si altii 1500RON sau dreptul la pensia de revolutionar pentru ca au participat la revolutia din '89, nu stiu daca stiati ca exista si astfel de pensie).
Concluzia mea este: banii i-am dat, am contribuit, am capatat calitatea de asigurat, am stagiu de cotizare, am niste drepturi acordate, DAR nu pot obliga statul sa actioneze intr-un fel anume decat prin VOT. Nu pot sa-l oblig sa aplice mai multa "echitate" si mai putina "solidaritate sociala".
Plus ca, in momentul de fata statul roman este sustinut si de banii celor care muncesc afara, banii trimisi din afara au ajuns la 5% sau mai mult din PIB dupa ultimele rapoarte.
Cu cresa/gradi iar nu sunt de acord ca nu e responsabilitatea statului. Daca sustii ca toti copiii sunt egali (cum se sustine in Ro) atunci fa crese si gradi pentru toti sau daca nu esti in stare da la toti copiii un voucher pentru cresa/gradi, voucher care sa-mi fie acceptat si decontat si la o gradi particulara si sa vezi cum infloreste initiativa privata in domeniu, plus ca mamele se pot intoarce mai repede la job. Dar statul nu numai ca nu face mai multe gradi, ci si desfiinteaza gradi existente (din cauza retrocedarilor), este de-o ipocrizie fantastica. Si eu personal nu am nici o solutie in Romania sa fortez sistemul sa fie echitabil. Este mai mult social. Nu ma deranjeaza asta, chiar daca perceptia mea este ca eu am contribuit mai mult acum decat altii. Dar sa nu-i mai aud cu demagogiile ca-mi vine sa-mi iau campii.
Andries
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
quote:
Originally posted by Llaura
Alina, nu face nimeni pe mafalda, dar asa cum e dreptul tau sa stai in cic, e si dreptul nostru sa afirmam ca am cotizat ani (opt in cazul meu) in Romania si n-o sa vedem niciodata nimic inapoi; si daca asta e o zona gri (am plecat prin proprie vointa, stiind clar ce se va intampla), faptul ca maica-mea are dreptul la o viata linistita si la respectul societatii dupa patruzeci de ani de munca e foarte clar si deloc gri.
Da, poate ca nu o sa vezi nimic inapoi, dar justificarea statului Roman este ca in aia 8 ani in care ai cotizat ai avut pace, granite pazite, politie pe strada, profesori in scoli si medici in spitale, la calitatea la care era statul capabil sa o ofere.
Mamele noastre au dreptul la pensie si la o viata linistita, dar ceea ce promitea statul la 1950 nu mai corespunde cu viziunea societatii din 2007 si din pacate sunt foarte multi tineri in societatea noastra care ii percep pe cei in varsta ca pe o povara, uitand unde era Romania la 1950 fata de unde este acum sau poate chiar au lipsit la lectia de istorie in care se preda 1950. Nu zic, poate n-are statul bani sa le dea pensii mai mari, dar respectul societatii ar trebui sa existe obligatoriu, ca macar ala nu costa atat de mult.
Andries
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
conchita spune:
quote:
Originally posted by Androix
Nu stiu EU in ce tara civilizata se sta noaptea la coada ca sa apuci sa-ti inscri copilul la o gradinita de stat! Nu stiu in ce tara civilizata trebuie sa dai spaga cu 1-2 luni INAINTE de inceperea oficiala a inscrierilor ca sa-ti asiguri un loc intr-o gradinita de stat.
cu spaga ma ai de aliat. dar legat de criza gradinitelor -de la fetele din Germania am inteles ca e jale cu gradinitele acolo, ca e criza si ca nu ai cu cine sa lasi copilul pana la 3 ani, ca si bonele sunt super scumpe. iar Germania e tara civilizata, nu? si ceva mai bogata decat Romania. si nu mai iese nimeni in strada sa se plateasca cic de 3 ani, cat ar veni la ei.
ai parcurs lista aia data de Andrada? Romania e singura tara din lume cu cic platit de stat de 2 ani.
pensia mea o donez alinei, ca ne-a dat voie in sfarsit sa ne spunem parerea, desi nu locuim in Ro.. :-))
Laura, parintii mei nu au mai apucat pensia. deci Alina poate sa stea linistita, nu vor trai din cotizatiile ei - banuiesc ca asta a scris, ca n-am mai apucat sa citesc.
Andries, tot ce spui tu are perfect sens, felicitari pentru claritate si argumente.
![](japonez.gif)
stat social e Suedia de pilda, ca are de unde sa plateasca tot felul de bonusuri populatiei, e tara bogata, cu un sistem bine pus la punct - care nu prea permite fraudele de genul celor amintite mai sus cu studentele care n-au muncit o zi in viata lor si trec dintr-un cic in altul. sau cu femeile care dau spaga la nush ce patron sa le treaca pe cartea de munca 10 luni muncite cu un salariu fictiv - din care nimic nu ajunge la bugetul statului sub forma de taxe - si care dupa aia stau 2 ani in cic - pe banii cui, crezi tu?
crezi ca aici nu se intampla la fel cu ajutoarele sociale? sunt familii intregi in care femeile paseaza "traditia" de la unele la altele cu facutul copiilor de la 16 ani si trait pe spinarea altora pana la adanci batranete.
Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as īntoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
quote:
Originally posted by conchita
cu spaga ma ai de aliat. dar legat de criza gradinitelor -de la fetele din Germania am inteles ca e jale cu gradinitele acolo, ca e criza si ca nu ai cu cine sa lasi copilul pana la 3 ani, ca si bonele sunt super scumpe. iar Germania e tara civilizata, nu? si ceva mai bogata decat Romania. si nu mai iese nimeni in strada sa se plateasca cic de 3 ani, cat ar veni la ei.
Asa o fi, nu stiu cum e prin germania, dar ne intoarcem la procente si venit: cum traieste o familie in germania cu 2 copii si un singur salariu si cum traieste una in romania cu 2 copii si un sigur parinte care lucreaza? E o intrebare retorica, nu astept raspuns pentru ca ar fi prea multe de luat in calcul dar am asa o vaga banuiala ca in germania e o leaca mai bine.
Ma rog, si asta e un alt subiect interminabil si nu cred ca impresionam pe cineva aici cerand mai multe gradinite de stat.
Eu abia astept sa vad ce se intampla, ca primarul din sectorul meu (pesedist) a promis ca va construi pana la anul 10-15 gradinite noi noulite. Vreau sa vad si eu ca face UNA singura! Ca de fapt si de drept nici nu mai putem vorbi ca e lipsa de bani ci e lipsa de "para'ndarat" cum spune Badea. Desi cu putina imaginatie un "intreprinzator" zareste imediat o oportunitate. Comisioane pe banii statului (sau ai nostri?!), se pot scoate si din piatra seaca la o adica...
PS
![](icon_smile_big.gif)
Andreea, mama de Filip si Georgia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)