Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

conchita multumesc pentru apreciere. Eu personal nu ma indrept catre stat sa-mi rezolve problemele, mai ales ca stiu cat de peticit este sistemul. Dar in aproape cei aproape 50 de ani de comunism (spun 50 de ani pentru ca in opinia mea o buna parte din anii de dupa 89 tot comunisti au fost, un fel de comunism de tranzitie) oamenii au fost invatati cu sloganul "nu este nevoie sa ganditi, are tara si partidul grija de voi si mai ales conducatorul iubit", slogan pe care l-au pasat si tinerilor cel mai des sub forma unei frustrari: "pe vremea mea...iti dadea statul casa si repartitie".

Ei.. inca 50 de ani ne trebuie sa scapam de acest mod de a gandi.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

quote:
Originally posted by Andries

conchita multumesc pentru apreciere. Eu personal nu ma indrept catre stat sa-mi rezolve problemele, mai ales ca stiu cat de peticit este sistemul. Dar in aproape cei aproape 50 de ani de comunism (spun 50 de ani pentru ca in opinia mea o buna parte din anii de dupa 89 tot comunisti au fost, un fel de comunism de tranzitie) oamenii au fost invatati cu sloganul "nu este nevoie sa ganditi, are tara si partidul grija de voi si mai ales conducatorul iubit", slogan pe care l-au pasat si tinerilor cel mai des sub forma unei frustrari: "pe vremea mea...iti dadea statul casa si repartitie".

Ei.. inca 50 de ani ne trebuie sa scapam de acest mod de a gandi.

Andries

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Conchita - Suedia are problemele ei - NU e o tzara bogata deloc... dar jupoaie taxe de pe cei care muncesc de nu-i adevarat! E crunt - impozitul pe salar INCEPE de la 30% si sare rapid la 50% si apoi la 55%. Cei care NU au copii sunt PENALIZATZI cu un plus de procent la taxe, cei care locuiesc in zone in care rata somajului e mare sunt PENALIZATZI cu un plus de procent la impozitul pe salar! E drept? NU!!! Taxa pe orice produs cumparat - oricat e de banal si modest - de stricta necesitate este de 24%. Comparativ cu Canada - viatza aici e f scumpa. Suedezii sunt MODESTI pt ca nu prea pot sa-si permita sa fie luxosi si pretentziosi. Au si ei frustrarilor lor - din plin - si ii intzeleg perfect. Sunt f multzi emigrantzi - in special cei adusi ca refugiatzi politici (Somalia, Irak, Iran, etc) care fac 5+ copii si primesc extrem de multe ajutoare de la stat, isi permit sa aiba o viatza f decenta, sa NU lucreze NICIODATA si bineintzeles sa cheltuie banii contribuabililor. Au gradinitze f multe - la orice coltz de alee e o gradi - cu personal bine pregatit (cel putzin la gradi unde merge boboaca mea) - dar, omul care munceste plateste 3% din venit pt gradi. Invatzamantul public e gratuit... dar e un dezastru. Aduc emigrantzi bine pregatitzi, cu studii superioare - din USA, Canada, China, India, Est Europa pt ca tinerii lor NU mai gasesc absolut nici o dorintza si nici o motivatzie sa mearga la scoala. Deci... Suedia se confrunta cu multiple probleme... numai cine nu vrea nu le vede!
Apropo de pensii - in Quebec - indiferent catzi ani ai lucrat si ai cotizat la stat - atunci cand iesi la pensie, daca NU stai cel putzin 6 luni/an pe teritoriu canadian - ai pierdut pensia! No comment!

Lorelai
Haga Parken-Fluturi, Haga Parken-Flori de pai
Gabisor face "salata", Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Ei, Lorelai, pe suedezi i-as intelege si eu sa se bata cu pumnii in piept ca au cotizat...ei chiar cotizeaza, fata de ce se cotizeaza la noi.

Da' asa-i romanul, daca plateste 2 lei lunar trebuie musai pe patul mortii sa-si faca socoteala daca i-a inapoiat statul pana la ultimul leut pe care l-a dat. Principiul soldaritatii sociale n-o sa fie inteles in veci.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Adina, sunt cativa care cotizeaza mai mult de 2 lei , si prin impozitul pe salar poate si prin impozitul pe profit si nu se asteapta la nimic deosebit, poate doar sa nu se mai incurarejeze lenea, poate doar sa primeasca ingrijiri medicale conforme cu cotizatia, fara spaga de rigoare. Banii adunati din taxe si impozite ar fi bine sa mearga la pensionari, sa se finanteze spitalele, sa se construiasca scoli, gradinite, ca doar e din acelasi mare buget...si nu sa se sustina generatii intregi de puturosi. Scuze...dar daca se vor da indemnizatii si la cele care nu muncesc deloc si care in veci nu vor munci, chiar ca principiul solidaritatii sociale nu este inteles. Trebuie sa le dai undita sa pescuiasca si nu pestele sub nas; adica locuri de munca - dar cine se va duce la servici?etc. Numai cand ma gandesc la fustele colorate si la turma de copii ma apuca pandaliile. Cand s-au dat bani de la primarie sa-si faca buletine, au fost toti prezenti...numai dupa capatat, cu mana intinsa...
Nu se poate sa nu stiti de miile de pensionati "medical" cu certificate luate cu spaga la doctori, de persoane cu handicap fabricate la comanda,care beneficiaza de pensii, facilitati, altminteri oameni in toata firea care nu au fost bolnavi niciodata. Asa e invatat romanul, smecher, numai sa fenteze.....hai ca nu mai zic, ca nu are rost.

Mergi la inceput

Iulia, inteleg ce spui, insa chiar asta e sistemul solidaritatii sociale. Sincer, eu nu am nimic impotriva sa se acorde tuturor mamicilor indemnizatia de CIC, dar sustinerea ei pentru 2 ani mi se pare nerealista pentru Romania.

La fel mi se pare analiza ce, cum, cine cotizeaza. Daca-ti spun ca prin ultima lege prin care se ridica plafonul la cotizatie (lege ce nu a afectat pe prea multi, nici nu am vazut-o discutata aici pe forum) eu mai cotizez in plus peste 10 mil., ma face mai indreptatita sa cer un pat mai bun in spital decat altul care a cotizat mai putin? Sau acces la un tratament mai bun pentru o boala?

Serviciile sunt la fel pentru toti, indiferent de cat au cotizat. Dar pentru ca traim in Romania, ele sunt la nivelul la care sunt in medie banii stransi: de 2 lei.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Referitor la incurajarea nemuncii - uite ce a postat Lorelai, modelul suedez, si ai sa vezi ce inseamna intr-adevar sa sustii generatii de lenesi. La noi habar nu am cat o fi suma acordata pentru somaj - dar banuiesc ca e modica si limitata in timp, la fel si celelalte ajutoare sociale - tind spre zero. N-as spune ca Romania incurajeaza nemunca.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Nu e regula generala ca mamele care castiga bani frumosi sa se intoarca repede si sa incropeasca fel de fel de artificii pt a avea grija de bb. Numai eu stiu alte 5-6 mamici cu salarii in jur de 700-1000 EUR si peste care au ales sa petreaca cu copilasul lor aceasta perioada unica, acesti primi 2 ani cruciali pt bb.

Cu banii se descurca.. ba au strans inainte, ba se mai restrang, etc.

Unele sunt la bb2 si tocmai pt ca la primul au fost "grabite" si s-au simtit tot timpul pe fuga, stresate, frustrate si lipsite de momentele deosebite&banale din viata lui bb => au zis ca de data asta vor sa se dedice -macar acesti 2 ani- bebelusului. Altele, care au zis initial ca stau doar 6 luni, maxim 1 an acasa, pur si simplu nu au vrut/putut sa se desparta de bb.

Cat despre dificultati in reintegrarea profesionala dupa 2 ani de pauza.. si asta depinde de multe. Pe ce te bazezi si ce stapanesti. Din punctul meu de vedere n-a fost nici o problema.

Atata vreme cat o familie nu poate trai decent/macar satisfacator dintr-un singur salariu => eu sunt pro CIC de 2 ani. Ideal ar fi de 3 ani pt ca bb sa intre direct la gradinita.

Are mama doi flacai.. Matei (5) si Grigore

www.petitieonline.ro/petitie/sustineti_bolnavii_de_cancer_care_au_fost_lasati_fara_tratament-p41000032.html" target="_blank">Sustineti bolnavii de cancer care au fost lasati fara tratament!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Inca o bila neagra pt.Base. nu vrea sa mai dea bani de la stat dar nici alte solutii nu da.
In Marea Britanie este o propunere de lege ca fiecare gravidutza sa primesasca o suma de bani(150Lire daca tin bine minte) pt a manca cat mai multe fructe si legume in timpul sarcinii. la noi nu doar ca nu iti da nimik in plus dar vrea sa iti mai si ia .

Nemary bun exemplu ti-i mai ales cu Marea Britanie! Ai uitat sa spui ca concediul este de maxim 52 saptamini din care este platit numai 39 saptamini, din care 6 saptamini cu 90% iar restul pina la 39 cu 100 si ceva de lire pe saptamina! Si nu cred ca vrei sa-ti spun cit costa cresele, bonele, doicile etc. Las-o balta si nu te mai plinge!
Uite aici dovada:

When is SMP paid (unde SMP este concediul de maternitate platit)

How long SMP is paid for depends on when the baby is due. It's paid for up to 26 weeks if the baby is due before 1 April 2007. It's paid for up to 39 weeks if the baby is due on or after 1 April 2007.

The earliest that you can start your maternity leave and therefore start getting SMP is the 11th week before the baby is due. The latest you can start your maternity leave and therefore start getting SMP is the week after the week when the baby is born. You can choose when you want your SMP to start within this period, unless you are sick.

If you are sick with a pregnancy-related illness in the six weeks before your baby is due, your SMP will start the week following the week you become sick. If you are sick with a non-pregnancy related illness, you can claim Statutory Sick Pay (SSP) until the week the baby is due.

For more information on statutory sick pay, see Benefits for people who are sick or disabled.

How much is SMP

For the first six weeks of maternity leave, SMP is paid at 90% of your average gross weekly earnings (that is, before tax and National Insurance contributions are deducted). For the remaining weeks, it is paid at 90% of your gross weekly earnings or £112.75 a week, whichever is lower.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

quote:
Originally posted by ankalaura

Daca cumva si cu al doilea bebe nu voi putea sa stau sa il cresc numai pentru ca politicienilor li s-a mai nazarit ceva, ma supar foarte tare. Nimeni si nimic nu va mai putea convinge din acel moment ca as avea de ce sa dau doi bani pe tara asta...

Si unde mergi? Ai vazut lista...

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput