Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

La noi in Ro exista concediu de maternitate care este de 112 zile, si apoi mai este Concediul de Ingrijire copil pana cand copilul implineste varsta de 2 ani. Deci titlul topicului nu este tocmai cel corect, lista cu statele lumii se refera la concediul de maternitate.

Si mai este o tara in Europa cu sistemul asemanator Romaniei, Ungaria, dupa cate stiu sunt 168 zile de Concediu de Maternitate (cu 70% din salar), dupa care urmeaza CIC (la ei se soune GYED) pana ce implineste copilul 2 ani, si GYES, care se poate lua in anumite conditii pana ce implineste copilul 3 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Concluzia este ca, va convine, nu va convine, Romania este printre putinele stale din Europa, ca sa nu spun din lume, care are concediul de maternitate platit timp de 2 ani!!! E adevarat ca natalitatea e foarte scazuta si trebuie incurajata cumva, deci eu consider ca 2 ani maternity leave + niste bani aferenti sint OK pantru a incuraja mamele sa faca mai mult de 1 copil pe familie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by conchita
[br...dar tu stii ca statul nu este o persoana fizica, adica reala, care merge la munca si face bani. statul e un concept, iar banii statului sunt de fapt banii cotizantilor la buget. deci, cand zici ca statul nu da, nu face, nu drege, zici, in fapt, ca ceilalti cetateni nu cotizeaza destul pentru nevoile tale. nu sunt deloc socialista si as prefera sa nu se bage statul, asa inefabil cum e, mai deloc in treburile mele. as prefera sa existe minimal. si ma mir ca romanii nu gandesc la fel de liberal, dupa 50 de ani de comunism. pentru ca toti stim cu varf si indesat ca atunci cand statul da un firfirel cu o mana, ia libertati si alte drepturi si bani din buzunar cu sapte maini in schimb.

sunt convinsa ca stii cat sunt taxele la canadieni si australieni, nu? adica gratuitatile alea nu-s gratis, sa nu ne imbatam cu apa rece. banii sunt de la taxe, nu din copaci.

din punctul meu de vedere, cicul de 2 ani arata ca femeia inca nu e egala barbatului in Ro si as prefera sa vad statul inefabil implicandu-se mai mult in directia asta, creind conditii femeii romance sa aiba mai multe optiuni.




http://64.233.169.104/search?q=cache:vAxHhB24VjQJ:en.wikipedia.org/wiki/Image:Income_Taxes_By_Country.svg+taxes+by+country&hl=en&ct=clnk&cd=2&gl=us

De unde vedem ca australienii , canadienii si americanii platesc cam tot atita taxele. Dar e important sa facem breakdown-ul si sa vedem unde se duc taxele.
Anul trecut guvernul statelor unite a avut un buget de aprox 2.5 trilioane, din care 2 trilioane au venit din taxele pe salariu (personale si social security) si mai putin de 5% din corporate taxes. In majoritate deci, cam tot ce se cumpara din banii statului american sint ai mei. Statul american nu e poate o persoana fizica dar cam sta pe banii mei. De aici interesul meu oarecum insistent ptr felul in care sint cheltuiti.
Eu platesc (fara a sustine) razboiul din Iraq cu 45 %si sub 30% platesc pentru sanatate si pensii. Restul e distractia guvernului (tehnic numita programe de cercetare).

Comparativ un Australian sau Canadian, aduce la bugetul statului jumatate din suma totala, 25% provenind din taxele companiilor si plateste sub 10 dolari pe razboi, majoritatea covirsitoare fiind cheltuita pentru sanatate-48%, cultura si infrastructura.

Parere personala (si asta discutam aici), mai degraba as vedea mamele stind acasa ceva mai mult timp cu copiii, decit sa schilodesc niste afgani, iraqieni sau americani. Dar asta tine fireste de faptul ca inca nu ma simt atit amenintata in gindirea mea capitalista de orice miscare de protectie sociala.
Social nu inseamna socialism, comunism, Karl Marx, salam cu soia, lumina stinsa, vai de capul meu.
Inseamna ca imi pasa ce se intimpla cu un bebe de 3 luni daca sta intr-o cresa si nu in bratele mamei, ca imi pasa ce se intimpla cu veteranii mutilati in razboi (america e singura tara din lume care nu ofera pensie si ajutor medical permanent veteranilor), ce se intimpla daca vecinul pica bolnav(n-are asigurari medicale, el si 50 milioane de alti americani) sau daca colegul de serviciu va avea pensie cind se retrage peste o luna.
Mai ales ca asa cum spuneam mai sus ne-am permite totusi sa le facem pe toate, daca nu ne-am mai juca de-a petrolul in munti.

Majoritatea tarilor dezvoltate isi pot permite un asemenea plan si o fac de fapt.
Pentru ca daca stam sa ne gindim singurul numitor comun intre America si celelalte tari vestice este numai GDP-ul pe capita. In orice alt aspect de bunastare, sanatate, conditii sociale, securitate America vine undeva pe la fundul listei.

Si la ce ne trebuie GDP-ul asta al dracului de mare, daca nu ne putem permite sa fim sanatosi, sa ne luam vacanta sau sa avem o pensie linistita? Poate la bucatariile alea noi de care vorbeam.

Eu cam asa vad, ca un stat cu adevarat bogat e cel care are grija sa dea inapoi cetatenilor lucruri de care au nevoie, o mama linga copil, niste medicamente acolo, niste zile de vacanta asigurate prin lege si n-ar fi rau sa introduca si cultura aia odata ca iar sintem singurii care n-avem.

Ideea unui stat cu interventie minima ar fi extraodinara daca as trai in St Marteen. O tara adevarata are nevoie de ceva mai multa grija decit un resort intr-o padure de banani,
A









www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by lorelaim

Conchita - Suedia are problemele ei - NU e o tzara bogata deloc... dar jupoaie taxe de pe cei care muncesc de nu-i adevarat! E crunt - impozitul pe salar INCEPE de la 30% si sare rapid la 50% si apoi la 55%. Cei care NU au copii sunt PENALIZATZI cu un plus de procent la taxe, cei care locuiesc in zone in care rata somajului e mare sunt PENALIZATZI cu un plus de procent la impozitul pe salar! E drept? NU!!! Taxa pe orice produs cumparat - oricat e de banal si modest - de stricta necesitate este de 24%. Comparativ cu Canada - viatza aici e f scumpa. Suedezii sunt MODESTI pt ca nu prea pot sa-si permita sa fie luxosi si pretentziosi. Au si ei frustrarilor lor - din plin - si ii intzeleg perfect. Sunt f multzi emigrantzi - in special cei adusi ca refugiatzi politici (Somalia, Irak, Iran, etc) care fac 5+ copii si primesc extrem de multe ajutoare de la stat, isi permit sa aiba o viatza f decenta, sa NU lucreze NICIODATA si bineintzeles sa cheltuie banii contribuabililor. Au gradinitze f multe - la orice coltz de alee e o gradi - cu personal bine pregatit (cel putzin la gradi unde merge boboaca mea) - dar, omul care munceste plateste 3% din venit pt gradi. Invatzamantul public e gratuit... dar e un dezastru. Aduc emigrantzi bine pregatitzi, cu studii superioare - din USA, Canada, China, India, Est Europa pt ca tinerii lor NU mai gasesc absolut nici o dorintza si nici o motivatzie sa mearga la scoala. Deci... Suedia se confrunta cu multiple probleme... numai cine nu vrea nu le vede!
Apropo de pensii - in Quebec - indiferent catzi ani ai lucrat si ai cotizat la stat - atunci cand iesi la pensie, daca NU stai cel putzin 6 luni/an pe teritoriu canadian - ai pierdut pensia! No comment!

Lorelai
Haga Parken-Fluturi, Haga Parken-Flori de pai
Gabisor face "salata", Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."



La 33K GDP per capita Suedia nu e saraca deloc.
Dar ca s-o luam altfel mai bine comparam disposable income, adica ce iti ramine dupa taxe:

Disposable income as percentage of the average wage of a production worker

Australia 74.6 84.5 79.2
Austria 71.4 88.7 83.1
Belgium 58.2 79.5 67.6
Canada 72.7 81.8 75.6
CzechRepublic 77.2 103.4 85.5
Denmark 56.6 70.3 61.9
Finland 64.6 74.8 73.1
France 72.7 85.4 80.6
Germany 57.9 77.6 65.7
Greece 81.7 81.3 81.9
Hungary 71.7 87.7 84.0
Iceland 78.4 103.9 86.0
Ireland 75.1 86.8 82.3
Italy 70.9 84.3 74.4
Japan 86.2 92.3 88.7
Korea 93.6 94.4 94.5
Luxemburg 75.4 100.2 93.8
Mexico 97.4 97.4 100.0
Netherlands 65.6 77.6 71.6
NewZealand 80.0 85.2 80.4
Norway 70.4 83.8 78.0
Poland 84.2 92.8 88.7
Portugal 81.9 91.0 87.4
Spain 79.8 87.2 83.4
Sweden 65.6 73.9 71.3
Switzerland 78.1 91.7 85.2
Turkey 67.2 67.2 66.7
United Kingdom 74.8 82.6 81.0
United States 74.2 82.1 76.91
single-singur
1 working full-time, 1 not gainfully employed numai unul cistiga in familie
1 working full-time, 1 working part-time
Source: OECD

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Wow, deci daca ma duc in Islanda si il trimit numai pe sot la munca, ne facem de 103%??? Deci muncim, nu platim taxe si mai primim 3% pe deasupra? Ma duc sa-mi fac actele

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

quote:
Originally posted by ocebine

Wow, deci daca ma duc in Islanda si il trimit numai pe sot la munca, ne facem de 103%??? Deci muncim, nu platim taxe si mai primim 3% pe deasupra? Ma duc sa-mi fac actele

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."




Doar daca se insoara cu o Islandeza. Daca vine gata insurat, nu se aplica legea

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by Adina Iulia

quote:
Originally posted by ocebine

Wow, deci daca ma duc in Islanda si il trimit numai pe sot la munca, ne facem de 103%??? Deci muncim, nu platim taxe si mai primim 3% pe deasupra? Ma duc sa-mi fac actele

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."




Doar daca se insoara cu o Islandeza. Daca vine gata insurat, nu se aplica legea

Adina + Olivia Q1.04



Si tu trebuia sa-mi spulberi iluziile???

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ti-am economisit niste bani cu drumul, ar trebui sa facem 50% 50%

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zouzounaki spune:

in Romania inca e bine..concediul de ingrijire pt copil dupa nastere de 2 ani...aici in Grecia este doar de 2 luni...
*** si off topic...in Cipru s-a scos de curind o lege,in care pentru al treilea copil,statul ofera suma de 25.000 de euro..asa da...

"A-I multumi lui Dumnezeu cānd vāntul este prielnic pe mare nu este ceva deosebit; a-I multumi īnsa cānd este furtuna, atunci se arata adevarata recunostinta."

"Fii totdeauna cu Dumnezeu, daca vrei ca Dumnezeu sa fie totdeauna cu tine."
*Sfantul Ioan Gura de Aur*


www.tickercentral.com/view/8d3t/6.png" target="_blank">in asteptarea minunii

www.slide.com/r/0RsGioT34T_1japgk7gNKTdbqWj-XG11?previous_view=mscd_embedded_url&view=original" target="_blank">me...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carolyne spune:

Cum 25000 euro ?????????????????
Sigur nu-i o greseala ?????????????????????

Mai ales ca nu-i o tara bogata sa dea pe-afara. Ceva cred ca nu-i in ordine, o greseala pe undeva poate...
Deci la al 3 copil (daca am retinut bine) te imbogatesti, dar despre primii 2 nu zice nimic???

Cat despre legislatia de la noi cred ca indiferent ce lege va fi votata nu va impaca pe toata lumea.
Excluzand conditiile economice, sistemul sanitar, etc, conditii, as propune ca ajutorul sa fie dat pentru primii 2-4 copii, apoi fiecare pe cont propriu. Cum ai sarit din schema nu mai primesti ajutor. Cand faci copii trebuie sa mai si raspunzi pentru ei, nu sa intinzi mana la stat: da-mi, fa-mi, am nevoie, vreau casa, etc.
Stiu ca suna cam drastic, dar imi mentin parerea: decat mult si calitate proasta mai bine mai putin calitate mai buna.


Mergi la inceput