Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
Cum stabilesti ca unde e cantitate nu e si calitate? Eu cunosc o familie cu cinci copii. Ii invidiez in sensul bun al cuvintului.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
roxanal spune:
apoi..eu sincera sa fiu nu inteleg de ce se incing spiritele atat de repede, in definitiv, chiar daca gandim atat de diferit..nu inseamna ca gandim gresit....in alta ordine de idei, eu am 2 copii, de al III-le, nici gand...si asa, ma gandesc cu groaza ca din dec o sa am o gaura serioasa in buget, ptr ca diferenta dintre salariul meu si bona+lapte praf+pampersi+cosmetice+alte...este fff mic...acum, cu Maria am stat acasa fix 6 luni si m-am intors bucuroasa la serviciu(desi m-au fortat sa maintorc ptr ca-mi pierdeam slujba-chiar daca oficial nu, daca imi dadeau 85% din ce era pe cartea de munca puteam sa mor de foame, cu tot cu bebe- intr-un fel, m-am bucurat, ca nu mai puteam sa stau..parca inebunisem) in schimb, la Teo mi-am dat seama ce-am pierdut si am stat acasa 1 an...si am angajat bona...as fi de acord sa fie CIC-ul doar 1 an, insa sa avem si conditii ulterioare ptr cresterea si ingrijirea copiilor...ptr ca in afara faptului ca salariul nu este foarte mare, nu poti face nici credite mari ptr ca salariile pe cartea de munca este mic...acum sa-mi spuna mie cineva ca nu statul e de vina ptr fiscalitatea mare care obliga patronii sa nu treaca suma reala in contractele de munca....deci, ca sa te intorci la munca, daca n-ai mama/bunica/matura, etc care sa vina sa stea cu copii, tb sa platesti o bona un calcul minim spune asa 1000-1100 lei/bona+ 100-200 transportul+mancare la serviciu deci din start scazi aceasta suma din salariu..cine are norocul sa aiba mai mult...sa fie sanatos
..cine nu...sa faca ce vrea, nu?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
sirimie spune:
Eu cred asa: concediul de 2 ani este unul din motivele pentru cresterea natalitatii din ultima perioada.
Daca se vrea renuntarea la cei 2 ani trebuie sa se asigure un numar corespunzator de crese, cu conditii rezonabile, pentru a asigura o alternativa la cei 2 ani.
Eu sincer cred ca motivul sa se renunte pentru ca femeile cu grad scazut de specializare vor intra in somaj, si de aici ca vor avea probleme in cariera e artificial. Femeile cu grad scazut de specializare nu au propriu zis o cariera. Se poate reglementa ceva special pentru ele, ca de exemplu sa nu poata fi scoase in somaj 1 an dupa revenirea la serviciu.
Faptul ca femeile fara servici nu beneficiaza de nici un stimulent e "captat" de marirea alocatiei copilului in detrimentul cotizatiei in concediul postnatal (2 mil alocatia si 6 mil cotizatia, in loc de 8 mil cotizatia). Poate ar trebui marita si mai mult alocatia respectiva, si se rezolva si problema asta.
Mi se pare interesanta propunerea pentru stimularea pentru al doilea copil. Sper ca nu inseamna ca se stimuleaza mai putin primul copil, in schimb. As vrea propuneri mai concrete, ca de exemplu cum sa se intimple asta, cu o cotizatie mai mare in perioada post natala?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/
Despre Andrei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Karina spune:
quote:
Originally posted by roxanal
...acum sa-mi spuna mie cineva ca nu statul e de vina ptr fiscalitatea mare care obliga patronii sa nu treaca suma reala in contractele de munca....
uite aici te contrazic. Indiferent cit ar reduce statul impozitele, zgircitii tot zgirciti ramin. Intelegeam acum citiva ani, cind un angajator platea la stat tot atita cit ii dadea salariatului, dar acum numai e asa. Pot sa pun pariu ca aia care nu trec salariul real in cartea de munca, tot aia sint cei care nu-si platesc nici darile catre stat. Daca angajatorul nu plateste impozite, de unde credeti ca poate statul da ajutoare ?!
Si statul nu obliga nimic, scuza-ma, patronii sint cei smecheri, care fura statul si de fapt ne fura pe noi... Astazi nu trec salariul in cartea de munca, miine iti platesc impozitele cu intirziere, poimiine nu le mai platesc de loc. Las' ca merge si asa, primim o reesalonare, sau o scutire de impozit. Eu nu i-as plinge de loc pe acei patroni, din contra, le-as da niste amenzi usturatoare... Vina statului e ca le permite asa ceva !
Cit priveste intrebarea dezbaterii, nu cred ca are importanta cit CIC se acorda, unele mame tot se vor intoarce mai devreme sau mai tirziu, din diverse motive, dar eu cred ca orice mama ar trebui sa stea acasa cu puiul ei un an. E f. important si pt. copil si pt. mama. Asta nu inseamna ca le condamn pe cele care se intorc mai repede la serviciu din diverse motive, fiecare isi organizeaza viata cum crede ca e mai bine, alege solutia care i se potriveste, sau care si-o permite.
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine
![](icon_smile_big.gif)
Doua Eme mititele au nevoie de ajutorul nostru:
1. Emma- 4,8 ani are nevoie de ajutor - salvati-o pe Emma
2. Sa ajutam la terapia pentru Ema - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
genusa spune:
Parerea mea este ca in conditiile actuale din Romania(crese,gradinite,venituri,etc)CIC-ul de 2 ani(desi daca ne gandim bine,copilul poate fi dus la gradinita de stat de la 3 ani,deci un an nu prea ai ce sa faci cu copilul la 2 ani) ramane singura solutie viabila.
Deja cativa ani cu natalitate mai crescuta au adus probleme mari cu locurile in gradinite,numarul de educatoare,etc.Asa ca de crese,personal calificat spatii disponibile si conditii decente...nu prea cred sa se rezolve asa curand.
Daca se doreste cresterea natalitatii,aceasta nu o sa vina din partea acelor mame care au venituri mari,au o cariera,etc pentru ca ele reprezinta un procent mic din populatia tarii si oricum nu stiu ce stimulent ar trebui aplicat ca sa fie eficient.
Nici eu nu inteleg de ce se incing spiritele la o astfel de intrebare si se ajunge la cu totul alte discutii.
Pana la urma,intoarcerea la serviciu este o decizie personala a fiecaruia si nu cred ca aceasta intoarcere ar trebui sa se faca fortat atat timp cat nu se da alta alternativa civilizata-mai ales in cazul unor copii atat de mici.Si chiar in momentul in care vor fi alternative civilizate pentru marea masa cred ca ar trebui sa fie respectatata si dorinta mamelor care doresc sa stea acasa cu copiii.
Separat de intrebare eu cred ca s-ar realiza o crestere destul de rapida a natalitatii daca la al doilea copil ar aparea un stimulent.De exemplu,daca s-ar primi 1600 ron in loc de 800 ron pe luna,pentru al doilea copil(asta insemnand si dublarea alocatiei de 200 ron).Nu spun ca e bine sau rau dar eu zic ar avea rezultate daca se doreste cresterea natalitatii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
DECARAIMAN spune:
mda e un subiect delicat .chiar daca sunt barbat imi pot da totusi cu parerea datorita faptului ca nu sunt chiar pe dinafara cu subiectul. deci normal ar fi ca perioada aceasta sa nu se reduca pentru ca e o perioada foarte sensibila pentru copilul nou nascut .acum apar alte probleme care se pot rezolva si fara reducerea perioadei ,si anume sunt persoane care probabil la servici castigau mai mult decat primeste ajutor,sau angajatorii obliga lucratorii sa vina mai devreme dar asta se poate rezolva si fara a depinde de cei 2 ani legea nu restrictioneaza acest fapt un alt aspect care ar putea contrazice aceasta lege e faptul ca sunt femei care probabil nu sunt ajutate de barbat in cresterea copilului si la un moment dat simt nevoia sa faca ceva si cel mai usor lucru e sa mearga la servici mai devreme dar oricum am lua aceasta situatie cert e faptul ca perioada ar trebui sa ramana la doi ani e un drept normal si moral castigat dupa epoca de aurconcret un copil in varsta de 1 an care creste prin crese si tot felul de bone bunici vecini nu va avea aceasi stabilitate emotionala la 2 ani precum un copil crescut in aceasta perioada de mama lui. si nici nu pot fi deacord cu faptul ca multi barbati prefera sa stea ei acasa in locul sotiei. da e adevarat ca mai sunt si barbati priceputi dar foarte putin in comparatie cu media pe care o inregistreaza concediu parental. doamnei ce la publicatia respectiva i-as sugera un subiect daca tot o da in politica alocatia de stat e inadmisibil si imposibil sa cresti un copiul cu 25 de lei nu spune nimeni sa cresc copilul efectiv din alocatie dar nici asa e pur si simplu bataie de joc. in statele state civilizate alocatia de intretinere pentru copii este egala cu media ajutorului social pentru somaj adica daca un italian are ajutorul de somaj de 700 de euro alocatia pentru copil e tot de 700 de euro. si pentru doamna nicoleta cred ca aveti o problema nu mai priviti in gradina altuia e treaba domnului presedinte ce a facut si ce face in viata privata
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
dana p. spune:
Sincer nu am avut rabdare sa citesc tot ce s-a scris aici pentru ca pur si simplu imi creste tensiunea de nervii.
Dl. Basescu vrea sa creasca natalitatea si in afara de concediul postnatal si de costurile cresterii unui copil sau mai multi stau si ma intreb dar pentru noi cele care ne dorim foarte mult un copil si facem ani si ani de tratamente si analize pe care le platim din buzunarul propriu, pentru noi de ce nu se face nimic???? Din cate stiam era la un moment dat o discutie ca pentru cuplurile cu probleme sa se plateasca costurile unui tratament pentru FIV dar din pacate nu s-a facut nimic, trebuie sa platim tot, tot. Un fiv te poate ajunge in functie de tratament si de locul unde il faci intre 3000 si 5000 de euro, cate dintre noi ne putem permita sa facem un fiv sau mai multe pentru ca sansa de reusita unui fiv este de 20-25%. De ce nu se fac macar gratuit analizele care sunt premergatoare fiv-ului? Pe noi, cele care ne dorim unul sau mai multi copii de ce nu ne ajuta nimeni???
Si legat de subiect nu sunt de acord sa se reduca perioada de concediu postnatal.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/zouzounaki/zouzounaki.jpg)
zouzounaki spune:
quote:
Originally posted by Carolyne
Cum 25000 euro ?????????????????
Sigur nu-i o greseala ?????????????????????
Mai ales ca nu-i o tara bogata sa dea pe-afara. Ceva cred ca nu-i in ordine, o greseala pe undeva poate...
Deci la al 3 copil (daca am retinut bine) te imbogatesti, dar despre primii 2 nu zice nimic???
Cat despre legislatia de la noi cred ca indiferent ce lege va fi votata nu va impaca pe toata lumea.
Excluzand conditiile economice, sistemul sanitar, etc, conditii, as propune ca ajutorul sa fie dat pentru primii 2-4 copii, apoi fiecare pe cont propriu. Cum ai sarit din schema nu mai primesti ajutor. Cand faci copii trebuie sa mai si raspunzi pentru ei, nu sa intinzi mana la stat: da-mi, fa-mi, am nevoie, vreau casa, etc.
Stiu ca suna cam drastic, dar imi mentin parerea: decat mult si calitate proasta mai bine mai putin calitate mai buna.
![](icon_smile_big.gif)
![](floare.gif)
...si legat de subiect...nu sint de acord cu reducerea concediului postnatal...aici in Grecia,femeile ar fi super fericite sa aiba acest concediu de 2 ani...numai bine
![](floare.gif)
"A-I multumi lui Dumnezeu cānd vāntul este prielnic pe mare nu este ceva deosebit; a-I multumi īnsa cānd este furtuna, atunci se arata adevarata recunostinta."
"Fii totdeauna cu Dumnezeu, daca vrei ca Dumnezeu sa fie totdeauna cu tine."
*Sfantul Ioan Gura de Aur*![](rugaciune.gif)
www.tickercentral.com/view/8d3t/6.png" target="_blank">in asteptarea minunii![](icon_smile_approve.gif)
www.slide.com/r/AGxPSMBHkj8NO-OhBH1s9z2o7tk7lwYq?previous_view=mscd_embedded_url&view=original" target="_blank">
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
http://www.hotnews.ro/articol_85128-Alocatia-pentru-copii-creste-cu-7-RON-din-1-ianuarie-2008-dar-e-posibil-sa-se-acorde-diferentiat.htm
Cred ca pana la urma din dorinta de a castiga de partea lor un procent cat mai mare din populatie, ca partea rurala visatoare dupa Iliescu sa-i urmeze n-or sa scurteze perioada de concediu, ba mai mult ca stirea de sus, sa acorde diferentiat alocatia in fc de venituri. Aia care au salar peste medie au bani, nu le trebuie alocatie. Din pacate daca se va intampla asa ceva or sa loveasca tot in patura medie si asa firava, pt ca barosanii nu traiesc din salarul trecut pe cartea de munca. Ca si cu ajutoarele pt caldura...desi au venituri de zeci de milioane, vile si 3 masini in curte pt ca pe cartea de munca au minim pe economie, solicita aceste ajutoare de la stat, sau cu radierea datoriilor la intretinere al celor cu restante si preluarea lor de catre restul populatiei prin marirea pretului la apa, etc (aici vorbesc de iasi). Asta este, din pacate in loc sa vada solutii pe termen lung sau sa nu mai emigreze asa multi ei prefera praf in ochi. din pacate multi nu vad mai departe de cativa ani.
Si tot din pacate noi nu ne bazam pe cresterea natalitatii pe baza emigrantilor, din contra as zice..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
HIM spune:
Mie mi se pare ca nu zicea nimic de genul ca se reduc cei 2 ani. Dar asta e parerea mea, nu ca as tine cu Basescu. Fiecare intelege ce vrea. Ideea e urmatoarea: pe vremea mamelor noastre nu era concediu decat de 3 luni, dupa care se intorceau la lucru, noi, astia mici, mergand pe la crese. Si cu toate astea ne si alapteau. In alta ordine de idei, statul vrea sa creasca acum natalitatea, dar nu prea stiu mai marii nostri cum sa o faca sa iasa si statul bine. Ar trebui sa ia exemplu de la Bulgari, care sunt cu economia sub noi, dar la capitolul stimulari mamici sunt peste. Sau sa ia exemplul tarilor mai vechi din UE, unde alocatia pentru copil s-a calculat in functie de necesitatile pe care le are acesta. Ca sa zic asa, mie 2 milioane nu-mi ajung, pe luna, decat de pampersi si lapte. Dar ii mai trebuie mancare, ca nu mananca ce mananc eu, ii trebuie apa (vreo 2 baxuri), haine (care in primele 6-7 luni le schimbam cam la 3 saptamani, ca-i ramaneau mici), ce sa mai zic de jucarii (ca vorba aia: trebuie sa-l stimulam si pe el). Poate cand o sa ajungem sa i se dea o alocatie de vreo 350-400 euro, atunci poate mai creste si natalitatea (astea in conditiile in care un salariu ar fi de cel putin 1500 euro).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)