Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
gabrielle_ro spune:
Concediul de crestere de ingrijire a copilului de 2 ani este o chestiune greu de conceput in statele vestice unde mamele se intorc la serviciu "extra fast", adica in cel mult 3 luni. Poate nici asa nu e bine, dar din punctul meu de vedere 2 ani este enorm. Poate ideal ar fi 9-12 luni.
Poate ca problema ar trebui pusa insa altfel: ar trebui facute studii statistice din care sa rezulte care categorii profesionale si sociale de mame stau acasa 2 ani si care prefera sa se intoarca mai repede la serviciu si dupa cat timp. Sunt convinsa ca rezultate ar fi interesante. S-ar constata probabil ca 2 ani stau numai mamele care nu castigau 8 milioane net inainte sau cele care lucreaza in domeniul public, unde slujba nu fuge nicaieri oricum sau ... cine stie ?
Cred ca din punct de vedere al copilului, in intervalul 1-2 ani, rolul mamei poate fi usor suplinit de o alta persoana in conditiile in care prea putini copii mai sunt alaptati la varsta aceasta, iar rutina zilnica specifica varstei ar trebui sa fie deja instaurata si posibil de asigurat si de alte persoane.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
alinutza00 spune:
"in statele state civilizate alocatia de intretinere pentru copii este egala cu media ajutorului social pentru somaj adica daca un italian are ajutorul de somaj de 700 de euro alocatia pentru copil e tot de 700 de euro. "
sunt curioasa de unde ai informatiile astea...aici nu exista alocatie, ci un asa zis ajutor economic ptr familii(chiar daca nu ai copii), in fct de venit.Noi ne incadram la vreo 70 de euro pe luna, inca nu ne am ocupat si de asta.Se mai dadeau 2 mii de euro la nasterea copilului, dar s au schimbat legile si se dau doar ptr al 3 lea copil..
Karina spune:
quote:Eu sint una din mamele care nu au stat acasa 2 ani, lucrez in domeniul public si cit am stat acasa cistigam mai mult de 8 milioane (era acum 3-4 ani) fiindca era kestia cu 85% din venit. Chiar cistigam mai mult decit cind m-am intors la serviciu. Asa ca nu se poate generaliza si mi se pare absurd sa stabilesti cit sa stea fiecare mama acasa in functie de categoria profesionala sau sociala in care te incadrezi.
Originally posted by gabrielle_ro
Concediul de crestere de ingrijire a copilului de 2 ani este o chestiune greu de conceput in statele vestice unde mamele se intorc la serviciu "extra fast", adica in cel mult 3 luni. Poate nici asa nu e bine, dar din punctul meu de vedere 2 ani este enorm. Poate ideal ar fi 9-12 luni.
Poate ca problema ar trebui pusa insa altfel: ar trebui facute studii statistice din care sa rezulte care categorii profesionale si sociale de mame stau acasa 2 ani si care prefera sa se intoarca mai repede la serviciu si dupa cat timp. Sunt convinsa ca rezultate ar fi interesante. S-ar constata probabil ca 2 ani stau numai mamele care nu castigau 8 milioane net inainte sau cele care lucreaza in domeniul public, unde slujba nu fuge nicaieri oricum sau ... cine stie ?
Cred ca din punct de vedere al copilului, in intervalul 1-2 ani, rolul mamei poate fi usor suplinit de o alta persoana in conditiile in care prea putini copii mai sunt alaptati la varsta aceasta, iar rutina zilnica specifica varstei ar trebui sa fie deja instaurata si posibil de asigurat si de alte persoane.
Chiar daca cu ochiul liber nu observi diferente intre un copil care sta acasa cu mama 2 ani sau cel care sta acasa cu bona sau la cresa, cu timpul iti vei da seama. Nu vreau sa creez motiv de discutii, de aceea subliniez, ca nu e o diferenta in sens negativ, ci doar o diferenta.
Sincer ultimul tau aliniat ma face sa cred ca de fapt mamele nu sintem decit niste mame surogat, care dam nastere copilului si apoi putem sa-l incredintam oricui, cel putin in primii 2 ani, ca tot aia e.
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine
![](icon_smile_big.gif)
Doua Eme mititele au nevoie de ajutorul nostru:
1. Emma- 4,8 ani are nevoie de ajutor - salvati-o pe Emma
2. Sa ajutam la terapia pentru Ema - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ramiris/ramiris.jpg)
ramiris spune:
Cred ca problema s-ar putea pune si altfel:
Cate mamici din categoria celor cu venituri peste medie (si prin medie inteleg media oficiala pe economie) isi permit sa stea acasa chiar si o luna in CIC? Majoritatea se intorc dupa cele 126 de zile de concediu pre+postnatal in care primesc 85% din salariu. Si asta nu pentru ca nu ar vrea sa stea mai mult de 3-4 luni cu copii ci pentru ca NU-SI PERMIT.
Pentru multe mamici din aceasta categorie, suma primita in CIC nu acopera nici macar rata creditului la casa de exemplu, si din cate stiu banicile nu-ti suspenda obligatiile de plata in itnervalul in care esti in CIC.
Cred ca motivul pentru care in multe familii din aceasta categorie bb1 apare tarziu si bb2 aproape nicodata.
Opinia mea e ca da, doi ani e prea mult,10 luni -un an max poate fi OK si corect ar fi ca indemnizatia CIC (sau cum se cheama ea) sa fie proportionala cu contributiile platite de fieacare, ca pana la urma muncim 35-40 ani din care probabil stam acasa in CIC 1-2-3 ani.