Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by Andrada

Maternity leave around the world - a table of comparisons

Africa | Americas | Asia/Pacific | Europe


Romania 112 days 50-94





De ce scrie 112 zile cind de fapt sint 2 ani?

Nu ma apuc de comparatii cu USA (nu ca am avea ceva de comparat - $0 bani cu 2 ani e o diferenta de la cer la pamint...si Bush chiar nu isi are locul...nici Clinton n-a dat nimica).

2 ani sint destul de multi comparativ cu restul Europei...si poate o zic din invidie (si mie mi-ar fi placut sa stau acasa 2 ani cu baietii).

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Cred ca atunci cand tatal castiga suficient sau exista o afacere proprie pt ca o familie sa-si petreaca vacantele fara resou, sa aiba asigurari private de sanatate, studii, sa nu-si faca probleme ce pun pe masa si altele, mama in nici un caz nu-si mai pune problema celor 6 mil pe care-i castiga in CIC, nici durata lui, nici de laptele praf acordat gratuit. Ar fi doar niste bani in plus, de-o prajitura. Deci cele care-si fac griji de durata concediului in conditiile sumei respective sunt cele care nu au venitul suficient pt a asigura cele necesare, zic eu, numai din veniturile tatalui. Cele care castiga peste aceasta suma iar nu-si fac grji de durata CIC pt ca oricum se intorc mai devreme la servici. Poate daca ar fi procent din salar, s-ar mai schimba situatia. Dupa cei 2 ani sau mai multi se poate se te intorci la acelasi job sau unul similar, poate mai bun, dar se poate si mai prost...depinde de f multe lucruri.
Dar pt a asigura cele spuse de Andrada cateodata este nevoie ca nu numai tata sa lucreze, ci si mama...in detrimentul timpului petrecut cu copiii. Fiecare isi stie situatia, are un nivel de raportare, de valori si alege diferit..asta e, suntem diferiti.
Eu prefer sa nu-mi linistesc constiinta si sa stau 5 ani acasa, apoi cand copiii cresc si au n nevoi, au timpul lor, viata lor sa ma trezesc ca nu am ce sa le ofer decat "descurca-te".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Inseamna ca eu sunt, probabil, printre foarte putinele persoane preocupate de durata CIC-ului, dar nicidecum din perspectiva sumei respective.
Sper sa nu fie cazul sa imi fac griji in privinta duratei de 2 ani, pentru ca mai devreme de 2 ani nu vreau sa ma intorc, pentru ca nu mai vreau sa muncesc in timp ce copilului meu ii apare primul dintisor, nu mai vreau sa ajung acasa cu jumatate de ora inainte de ora lui de somn, si alte de-astea.
Daca cumva si cu al doilea bebe nu voi putea sa stau sa il cresc numai pentru ca politicienilor li s-a mai nazarit ceva, ma supar foarte tare. Nimeni si nimic nu va mai putea convinge din acel moment ca as avea de ce sa dau doi bani pe tara asta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Totusi cum a ajuns RO sa aiba 2 ani CIC, si sa sparga clasamentele? A fost ceva electoral, sau cum?

Nu ma-ndoiesc ca o sa fie multe voci impotriva, in fond e ca si cum ti-ar lua statul ce ti-a dat deja, indiferent ca trebuia sa-ti dea sau nu.


Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marimar spune:

E adevarat ca nu e responsabilitatea statului sa-ti creasca copiii dar totusi, statul e responsabil de viitorul cetatenilor tarii iar daca natalitatea scade trebuie sa intervina si sa stimuleze cumva populatia .

In Noua Zeelanda se da concediu de 1 an de maternitate din care 12 saptamini sint platite ( aici depinde unde lucrezi, guvernul iti plateste un minim iar compania poate sa faca top-up pina la completarea salarului).
Daca mi-ar da oricit sa stau mai mult acasa cu placere as sta!
Familiile isi fac socotelile sau se restring la 1 salar pt un an si altii chiar mai mult, pina merg copiii la scoala.
Cresele sint scumpe, o treime din salar si mai mult.


-------
Alaptati cit de mult, incepeti diversificarea de la 6 luni si mare atentie la ce alimente dati copilului!
Nu va jucati, repercursiunile in timp pot sa fie iremediabile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabitza1977 spune:

in Austria se poate sta in concediu de crestere copil cel putin 2 ani (se poate si mai mult in anumite conditii)si se primesc lunar aprox 435 euro.
va spun asta pentru ca am tot vazut ca s-a spus ca Romania este singura care are doi ani concediu de crestere a copilului.
mie mi se pare ok sa fie doi ani. cine isi permite si vrea sta, cine nu, se intoarce mai devreme la serviciu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

uiote ziarista. cred
http://www.expres.ro/article.php?artid=323667

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Fetelor,
Zau asa voi chiar luati de buna ce zice nenea Basescu ??? Hai sa vedem cum in campania electorala o mai suceste el bine mestesugit cum ca nu mai stiu eu ce partid are in politica sa o mai buna protectie a mamei si copilului. Stati linistite si bucurati-va din plin si de banutii acordati si de timpul petrecut cu copii si de copilasii vostrii. Restul vin sau pleaca de la sine!
Spun sa va bucurati din plin de toate avantajele pe care le aveti pentru ca in USA ai de ales : ori copilul, ori seriviciul. Si uite asa ajungi sa te chinui aici sa duci copilul la day-care de la 6 sapt. sau stai cu emotii daca primeste vreo bunica din Ro. viza pentru State sa vina sa sta cu copilul. CAt despre "avantajele materiale" (luati serios in seama ghilimele) sa nu mai vorbim ! Ca nu exista !Nici un cent !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

dna Mihalcea a publicat deja articolul
http://www.expres.ro/article.php?artid=323667

va multumim pentru contributie.
Vocea voastra este foarte importanta.





Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Andrada

Conchita bunastarea (nivelul de trai) unei familii nu se masoara in nr de joburi pe care le poate lua un parinte(cum ne-a spus noua Bush) sau in cit de noua e bucataria, ci in cit timp se petrece impreuna, cit de mari sint vacantele si unde isi pot permite, ce asigurari in caz de boala, cum au grija de copii, ce pun pe masa, la ce ora vin acasa...etc.
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu



Andrada, daca m-ar fi apelat altcineva, as mai fi inteles. dar tu stii ca statul nu este o persoana fizica, adica reala, care merge la munca si face bani. statul e un concept, iar banii statului sunt de fapt banii cotizantilor la buget. deci, cand zici ca statul nu da, nu face, nu drege, zici, in fapt, ca ceilalti cetateni nu cotizeaza destul pentru nevoile tale. nu sunt deloc socialista si as prefera sa nu se bage statul, asa inefabil cum e, mai deloc in treburile mele. as prefera sa existe minimal. si ma mir ca romanii nu gandesc la fel de liberal, dupa 50 de ani de comunism. pentru ca toti stim cu varf si indesat ca atunci cand statul da un firfirel cu o mana, ia libertati si alte drepturi si bani din buzunar cu sapte maini in schimb.

sunt convinsa ca stii cat sunt taxele la canadieni si australieni, nu? adica gratuitatile alea nu-s gratis, sa nu ne imbatam cu apa rece. banii sunt de la taxe, nu din copaci.

din punctul meu de vedere, cicul de 2 ani arata ca femeia inca nu e egala barbatului in Ro si as prefera sa vad statul inefabil implicandu-se mai mult in directia asta, creind conditii femeii romance sa aiba mai multe optiuni.

cresele...hm, nici alea nu-s responsabilitatea totala a statului. intreprinzatorii privati din ro prefera, se vede, sa deschida chioscuri cu ciurucuri din turcia mai degraba decat o cresa. de ce tot mereu statul e responsabil de neputintele noastre? unde e initiativa privata in domeniul creselor si gradinitelor?

sigur ca statul trebuie sa desfasoare politici de incurajare a natalitatii, etc, dar asta e problema colaterala, cred, atunci cand un cuplu decide sa faca un copil. sau nu?

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
*********
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
*********
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput