Dezbatere: Concediul postnatal mai scurt de 2 ani?
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
In Romania doamnele care au muncit mult dpdv profesional pentru a-si face o cariera (urasc cuvantul cariera, dar nu gasesc altul mai bun acum) se gandesc foarte mult cum sa faca sa se intoarca mai repede la job. De obicei au salarii destul de mari care permit acoperirea unor cheltuieli de tip bona, gradinita, etc. In plus, angajatorul te pune pe tusa daca stai 2 ani acasa, te intorci in firma, dar esti depasit de evenimente, reacomodarea este dificila, etc.
Asa ca majoritatea se intorc dupa 3-6 luni.
Dar am si prietene angajate pe salarii mai modeste, in joburi mai putin stresante, carora le convine mai mult CIC decat job+bona. Si pe cuvant ca sunt mai fericite, nu stai cu frica-n san fata de ce s-ar mai putea intampla acasa, daca bona a hranit cum trebuie copilul sau nu, etc. Dar mai tine si de firea omului, eu una n-as putea, am muncit din facultate si pur si simplu nu stiu cum este sa stai.
Am citit ceea ce a spus Base, el are un punct de vedere foarte bun: daca stai acasa 2 ani te deprofesionalizezi. Nu mai zic de situatia CIC1 + maternitate + CIC2, sunt patru ani si ceva si dupa anii astia esti numai buna de trimis iar la scoala. Si inca unul: al doilea copil este mai greu de facut decat primul, dpdv financiar. Dar cum naiba sa te intorci la munca daca nu ai un sistem de suport in societate, daca nu ai crese, gradinite, samd? Ca nici sa ne mutam soacrele sau mamele cu noi nu putem.
Eu cred ca initiativa de a discuta despre asa ceva este pur si simplu una din "electoralele" lui Base. Ce naiba, nu stia ca gradinitele sunt insuficiente sau ca bonele cer sume ca in UE? Parca ar fi Tariceanu cand indemna muncitorii din constructii sa se intoarca din Spania in Romania ca vezi doamne au crescut salariile spectaculos, de radeau si curcile, doar o ora de munca in Spania e 5 euro, iar in Ro este 1,5 euro...
Daca tot nu fac nimic, macar sa ne lase in pace in durerea noastra nu sa ne dea indicatii "pretioase" de tip "doi copii per femeie fertila".
Andries
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
spic de grau spune:
In Franta te reintorci la munca dupa 10 saptamani. Daca muncesti pana in ultima zi de sarcina (ptr ca ai dreptul la 6 saptamani inainte de nastere), ai dreptul sa le iei dupa nastere.
Dar - cine poate?
Asta e concediul platit de stat.
Din cate am inteles - dupa aceste 10 saptamani iti da statul vreo 300€. Ce sa faci cu ei? Mai ales cnd castigi frumusel, si mai ai si credite (ca deh - cnd le faci iti faci calculele la salariul pe care il ai in acel moment si sperand sa ti se mareasca in timp).
Eu am avut noroc ca ai mei au mai venit la noi. Insa - de la 18 luni, al meu a mers la cresa. In dadaca nu as avea incredere.
Apropo de intoarcerea in RO... Avand in vedere ca preturile in tara sunt egale sau mai mari decat cele de aici, iar salariul meu de aici sigur nu l-as avea in tara - de ce m-as intoarce?
Ca sa nu mai spun de cat de stresati sunt oamenii (si pe buna dreptate).
Eu una am fst socata de ce am gasit in RO (dupa 3 ani).
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
Caprioara spune:
Sa-mi spun si eu parerea??? Asta presupunand ca pe doamna ziarista chiar o intereaza asta si nu are de fapt alta agenda .
Hai sa zic: eu sunt deacord sa nu fie concediul de 2 ani, dar cu niste conditii. As zice ca e ok un concediu de 1 an (maxim 1.5 ani) daca ai posibilitatea sa-ti dai copilul la o cresa (si apoi la gradi), cresa/gradi care sa aiba conditii decente si sa nu te rupa in doua la buzunar. Daca cresa/gradinita se afla in cladirea de birouri in care lucrezi, cu atat mai bine. Si mai zic ca e de bun simt ca pe perioada cat stai acasa cu copilul sa primesti un procent din salariul tau (ca doar in functie de ala cotizezi), sa poti trai decent, nu cum este acum.
Bun, dar daca se imbolnaveste copilul? As vrea sa fie garantat prin lege (si sa se faca controale ca sa se si respecte asta) ca poti sa-ti iei concediu medical sa stai cu cupilul daca nu poate merge la cresa/gradi. Sau macar sa faca un sistem in fiecare cresa/gradi unde pot sta copiii cand sunt bolnavi si nu pot fi dusi in colectivitate. Cred ca stiti din experienta (cei care au deja copii) prin ce nebunie trec parintii cand au copilul bolnav, la cresa/gradi nu poate fi dus, seful se stramba cand zici de azi pe maine ca vrei concediu (fie el si de boala- desi se stie ca boala vine pe nepusa masa si nu tine cont ca ai sau nu o agenda incarcata la birou).
Iar pentru al doilea copil, clar ar trebui stimulente. Poate reduceri la impozite, facilitati fiscale??? Eu vreau 2 copii, dar e greu si cu unul, si aici revin la problema ca nu am cu cine sa-i las, crese ioc si situatia cu gradi stiti cu totii cum este. Ca stimulent as vedea posibilitatea sa fie deductibile chitantele de la cresa/gradi la impozitul global.
A, si sa nu uit, sistemul sanitar e un dezastru. Ca sa fi tratat bine si cu aparatura performanta trebe sa mergi la cabinet particular (dar ce zic eu, ca nici asa nu ai garantii) si sa scoti din buzunar o groaza de bani pe controale, ecografii, medicamente, analize. Ori daca faci asta de 2 ori, cheltuiala e dubla. Poate ar fi o idee buna sa fie chitantele de la medic (daca le ai ) deductibile la impozitul global ???
In plus, ca femeie, la job ai multe de pierdut daca ramai de 2 ori insarcinata si lipsesti de 2 ori in CIC. Cand spui ca ai copii din start ai o bila neagra si adio promovare, ca se presupune ca nu se poate pune baza pe tine (asta apropo de faptul ca se munceste mai peste tot peste program, chestia cu 8 ore e "poveste"). Si nu da bine sa spui ca tu trebe sa pleci la 5 pm sa iei plodu de la gradi...Ori cate crese/gradi au program peste ora 18:00? Ce faci cand si tu si sotul plecati de la birou dupa ora 19:00? Ca asta-i jobul?
Caprioara & Matei
"Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea." - Freud
ruxij spune:
quote:
Originally posted by Carmenbr
Aici gasesti crese si de la 6 saptamani, rar gasesti cu 6-7 copii in grupa si 2-3 persoane sa aiba grija de ei, ratia e de 12 copii la 1 educatoare la cei de 3 ani, nu stiu cat e la cei mai mici. Iar conditiile fetelor difera si aici. Daca eu va povestesc ce conditii am gasit cand am umblat sa-i gasesc lui eric o gradinita, sigur altcineva va zice ce conditii minunate are pt copilul ei in alta zona. Dar, va asigur, ca si aici sunt gradinite de care iti vine s-o iei la fuga. Plus ca statul California abunda de mexicani, care numai curati si ingrijiti nu sunt. Asa ca...nu e deloc pe roze nici aici.
Sorry, ca am zis 8 saptamani pt cezariana, in California, acum 3 ani cand am nascut eu asa era. Eu am stat 6 saptamani acasa cu nastere normala.
Carmen & Ericutz (15.06.2004)
Ajutati-o pe Diana!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=68525 " target="_blank"> Povestea nasterii!
3 anisori...uraaa!
Eu am locuit odata intr-o casa care avea daycare si de la cea care tinea daycare-ul stiu ca legea spune 1 persoana/6 copii. Educatoare sau ingrijitoare.
Carmenbr spune:
Ruxyj, am spus 1 educatoare la 12 copii pt cei de la 3 ani in sus. Am mentionat ca nu stiu cat e ratia la cei mai micuti care au nevoie de day-care. Mai mult ca sigur ca sunt mai putin copii pe educatoare. Eric e la preschool si la varsta lui asta e ratia.
3 anisori...uraaa!
Andrada spune:
Maternity leave around the world - a table of comparisons
Africa | Americas | Asia/Pacific | Europe
--------------------------------------------------------------------------------
Africa
Country Length of leave % of Wages
Algeria 14 weeks 100
Angola 90 days 100
Benin 14 weeks 100
Botswana 12 weeks 25
Burkina Faso 14 weeks 100
Burundi 12 weeks 50
Cameroon 14 weeks 100
Central African Republic 14 weeks 50
Chad 14 weeks 50
Comoros 14 weeks 100
Congo 15 weeks 100
Cote d'Ivoire 14 weeks 100
Democratic Republic of the Congo 14 weeks 67
Djibouti 14 weeks 50 (100% for public employees)
Egypt 50 days 100
Equatorial Guinea 12 weeks 75
Ethiopia 90 days 100
Gabon 14 weeks 100
The Gambia 12 weeks 100
Ghana 12 weeks 50
Guinea 14 weeks 100
Guinea-Bissau 60 days 100
Kenya 2 months 100
Lesotho 12 weeks 0
Libyan Arab Jamahiriya 50 days 50
Madagascar 14 weeks 100
Mali 14 weeks 100
Mauritiana 14 weeks 100
Mauritius 12 weeks 100
Morocco 12 weeks 100
Mozambique 60 days 100
Namibia 12 weeks as prescribed
Niger 14 weeks 50
Nigeria 12 weeks 50
Rwanda 12 weeks 67
Sao Tome/Principe 70 days 100 for 60 days
Senegal 14 weeks 100
Seychelles 14 weeks flat rate for 10 weeks
Somalia 14 weeks 50
South Africa 12 weeks 45
Sudan 8 weeks 100
Swaziland 12 weeks 0
Tanzania 12 weeks 100
Togo 14 weeks 100
Tunisia 30 days 67
Uganda 8 weeks 100 for one month
Zambia 12 weeks 100
Zimbabwe 90 days 60/75
--------------------------------------------------------------------------------
Americas
Antigua/Barbuda 13 weeks 60
Argentina 90 days 100
Bahamas 8 weeks 100
Barbados 12 weeks 100
Belize 12 weeks 80
Bolivia 60 days 100 of national min. wage + 70% of wages above min. wage
Brazil 120 days 100
Canada 17-18 weeks 55 for 15 weeks
Chile 18 weeks 100
Colombia 12 weeks 100
Costa Rica 4 months 100
Cuba 18 weeks 100
Dominica 12 weeks 60
Dominican Republic 12 weeks 100
Ecuador 12 weeks 100
El Salvador 12 weeks 75
Grenada 3 months 100 (2 months), 60% for 3rd month
Guatemala 12 weeks 100
Guyana 13 weeks 70
Haiti 12 weeks 100 for 6 weeks
Honduras 10 weeks 100 for 84 days
Jamaica 12 weeks 100 for 8 weeks
Mexico 12 weeks 100
Nicaragua 12 weeks 60
Panama 14 weeks 100
Paraguay 12 weeks 50 for 9 weeks
Peru 90 days 100
Saint Lucia 13 weeks 65
Trinidad/Tobago 13 weeks 60-100
United States 12 weeks 0
Uruguay 12 weeks 100
Venezuela 18 weeks 100
Asia/Pacific
Afghanistan 90 days 100
Australia 1 year 0
Bahrain 45 days 100
Bangladesh 12 weeks 100
Cambodia 90 days 50
China 90 days 100
Fiji 84 days Flat rate
India 12 weeks 100
Indonesia 3 months 100
Iran 90 days 66.7 for 16 weeks
Iraq 62 days 100
Japan 14 weeks 60
Jordan 10 weeks 100
Korea, Republic of 60 days 100
Kuwait 70 days 100
Laos 90 days 100
Lebanon 40 days 100
Malaysia 60 days 100
Mongolia 101 days -
Myanmar 12 weeks 66.7
Nepal 52 days 100
New Zealand 14 weeks 0
Pakistan 12 weeks 100
Papua New Guinea 6 weeks 0
Philippines 60 days 100
Qatar 40-60 days 100 for civil servants
Saudi Arabia 10 weeks 50 or 100
Singapore 8 weeks 100
Solomon Islands 12 weeks 25
Sri Lanka 12 weeks 100
Syria 75 days 100
Thailand 90 days 100 for 45 days then 50% for 45 days
United Arab Emirates 45 days 100
Vietnam 4-6 months 100
Yemen 60 days 100
Europe
Austria 16 weeks 100
Belarus 126 days 100
Belgium 15 weeks 82 for 30 days, 75%* thereafter
Bulgaria 120-180 days 100
Cyprus 16 weeks 75
Denmark 18 weeks 100 (10 more weeks may be taken by either parent)
Finland 105 days 80
France 16-26 weeks 100
Germany 14 weeks 100
Greece 16 weeks 75
Hungary 24 weeks 100
Iceland 2 months Flat rate
Ireland 14 weeks 70 or fixed rate
Israel 12 weeks 75
Italy 5 months 80
Liechtenstein 8 weeks 80
Luxembourg 16 weeks 100
Malta 13 weeks 100
Netherlands 16 weeks 100
Norway 18 weeks 100 & 26 extra paid weeks by either parent
Poland 16-18 weeks 100
Portugal 98 days 100
Romania 112 days 50-94
Russia 140 days 100
Spain 16 weeks 100
Sweden 14 weeks 450 days paid parental leave; 360 days at 75%, and 90 days flat rate
Switzerland 8 weeks 100
Turkey 12 weeks 66.7
Ukraine 126 days 100
United Kingdom 14-18 weeks 90 for 6 weeks, flat rate after
Andrada spune:
quote:
Originally posted by conchita
mai exista vreo tara in lume unde sa plateasca statul (adica toti cetatenii, prin impozite) concediu de 2 ani pentru cresterea copilului?
"With little public debate, the United States has chosen a radically different approach to maternity leave than the rest of the developed world. The United States and Australia are the only industrialized countries that don't provide paid leave for new mothers nationally, though there are exceptions in some U.S. states.
Australian mothers have it better, however, with one year of job-protected leave. The U.S. Family and Medical Leave Act provides for 12 weeks of job-protected leave, but it only covers those who work for larger companies.
To put it another way, out of 168 nations in a Harvard University study last year, 163 had some form of paid maternity leave, leaving the United States in the company of Lesotho, Papua New Guinea and Swaziland."
ankalaura spune:
Dintre ultimele interventii, sunt foarte de acord cu parerea Caprioarei, pentru ca ma simt in aceeasi situatie.
Nu am vazut nicaieri sa se propuna scaderea perioadei de doi ani, ci doar o "preocupare" pentru saraca mama muncitoare careia nu ii vine sa se mai intoarca la serviciu decat dupa doi ani, si habar n-are ea ce greu ii va fi sa se reintegreze.... Sper ca alegerea asta sa fie a mea si nu a politicienilor. La urmatorul bebe, nu o sa ma grabesc DELOC, dar DELOC, sa revin la serviciu! Chiar daca asta va insemna sa pierd foarte mult la veniturile lunare.
Cu primul copil am stat acasa numai 6 saptamani si a fost un cosmar!
Sa se preocupe statul de gasirea acelei politici demografice salvatoare, ca ma preocup eu singura, la momentul potrivit, de reintegrarea profesionala!
Cat despre compararea sistemului romanesc cu altele din tari civilizate, mi se pare o discutie inutila.
In Romania se cumpara laptele la cutie cam cu 1-1,5 euro litrul si se castiga in medie cam 250 de euro pe luna. Cand o sa se cumpere laptele tot cu un euro dar se va castiga cca 1000 sau chiar 1500 de ce moneda vreti voi, euro sau dolar, abia atunci as fi de acord ca discutia ar avea vreo utilitate - pur si simplu, prefer sa compar mere cu mere, nu mere cu mazariche...
Andrada spune:
Conchita bunastarea (nivelul de trai) unei familii nu se masoara in nr de joburi pe care le poate lua un parinte(cum ne-a spus noua Bush) sau in cit de noua e bucataria, ci in cit timp se petrece impreuna, cit de mari sint vacantele si unde isi pot permite, ce asigurari in caz de boala, cum au grija de copii, ce pun pe masa, la ce ora vin acasa...etc.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu