cine mai inoata impotriva curentului?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cami30 spune:

hai mah.. ca pufuletii erau doar o metafora...(nah ca mi s-a facut brusc pofta de pufuleti)

cami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

buna seara, colege de inot

nu reusesc acum sa scriu mai mult, as avea de raspuns insa hai sa zic repede de pufuleti si mai intru maine.

si eu am fost uimita sa descopar un aspect cu totul nebagat in seama al alimentelor. nici mie nu mi se parea evident. e vorba de procesul de productie. so, pe langa grija pentru ce contine produsul, e cel putin la fel de important sa avem idee si despre cum se face el. de exemplu, zaharul tos, foarte controversat si, cel putin pentru mine, un aliment cu totul contrindicat. se pare ca devine cancerigen in procesul de rafinare.
cu pufuletii se intampla cam acelasi lucru. ingredientele sunt ok, insa malaiul este adus la niste temperaturi f ridicate, pentru a fi pulverizat. imi pare tare rau, mi s-a explicat, de catre cineva care lucra in industria alimentara, am inteles, m-am cutremurat, insa acum sunt incapabila sa redau coerent intregul proces de fabricatie. daca v-am trezit curiozitatea, mai intreb odata (si scriu, ca-s baba batrana, cu braul de lana..)
repet: sunt constienta ca si fiica-mea va gusta, la un moment dat, pufuleti, coca-cola si altele. dar de ce sa i le aduc eu la nas? my opinion.
iar povestea aia cu "e, traim printre oameni, n-o sa poti creste copilul sa nu-i placa taman toate chestiile preferate ale celorlalti", ei bine, I don't buy that. am vazut familii de vegetarieni ce si-au crescut copiii in acelasi spirit (pentru mine e prea mult, insa mi se pare mult mai ok decat cu slana pe masa zilnic). mi se pare f greu sa traiesti intr-o lume de carnivori ca vegetarian si uite ca s-a putut. deci se poate. sa nu mi se aduca argumente cum ca alti copii de vegetarieni n-au ramas asa, mancau carne pe furis samd. un caz nu-l anuleaza pe celalalt.
pana la urma, esential este ce ceea ce ii inculci copilului. ce valori isi pune in geamantan, asta va duce dupa el si dupa asta se va ghida.

Luana si Hora - 14 Mai 2006

www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc

“Daca ti se da o coala liniata, scrie pe cealalta parte”
(Juan Ramon Jimenez)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gtexro spune:

quote:
Originally posted by 26octombrie

cu pufuletii se intampla cam acelasi lucru. ingredientele sunt ok, insa malaiul este adus la niste temperaturi f ridicate, pentru a fi pulverizat.

Sa inteleg ca pufuletii sunt cancerigeni, atunci? Sau de ce te-ai ingrozit, exact? In afara de cunostinta care ti-a spus ca se pulverizeaza malaiul ai mai citit undeva ceva legat de chestia asta? Ma gandesc ca daca nici pufuleti nu pot manca (vorba aia malai, sare si ulei) atunci nu prea pot manca nimic cumparat din magazin.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Cami3o, am inteles ce ai vrut sa spui

e clar, parintele face legea...pentru ca poate...el decide daca pastreaza sau nu copilul, cum il creste samd...

pe de alta parte, in general, parintii se straduiesc sa faca asa incat copilului sa-i fie bine...eu nu zic ca nu exista si abuzuri (vezi clipul de pe utube), si in situatii din astea ar trebui mai multa vigilenta din partea celor platiti sa se ocupe de respectarea drepturilor copilului

dar, in general, o mama care infofoleste copilul are aceeasi motivatie ca si una care il lasa in tricou la 15 grade: grija pentru copil...in general o mama nu-si ucide copiii, si incearca sa-i creasca bine, in functie de posibilitati si de educatie...in general, asta nu inseamna ca nu exista exceptii

cat despre cat suntem de pregatiti sa devenim parinti, eu as zice ca nu e nimeni pregatit cu adevarat vreodata

cand am avut primul copil aveam 24 de ani, si inainte de nastere m-a intrebat ginecologul "esti pregatita sa devii mamica?", i-am raspuns sigura pe mine "sigur, dom' doctor"...abia in lunile care au urmat am inteles ca fusesem tare naiva...si increzuta...daca ai sti cate greseli am facut, de cate ori am plans, de cate ori plang si acum cand imi dau seama ca gresesc

si totusi, uitandu-ma la copiii mei, ma gandesc ca n-am fost o mama chiar atat de rea

Mergi la inceput

Uite ca m-ai facut curioasa si am incercat sa caut info pe internet. Spre surpriza mea am gasit subiectul "pufuleti" dezbatut pe vreo cateva forumuri dar, in afara de "imi plac cutare/ mie imi plac ceilalti", referiri la mamaliga si o singura explicatie anemica despre fabricare nu am gasit nimic.
Ce am retinut eu din explicatia aia unica pe care am gasit-o: "pufuletii se fac intr-o masina asemanatoare cu cea de carnati, dintr-o pasta de malai. In momentul in care iese din masina respectiva, pasta este uscata rapid si expandeaza".
O fi bine, n-o fi bine ?!?

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by gtexro

In momentul in care iese din masina respectiva, pasta este uscata rapid si expandeaza".

gtexro, cica expandarea aia e problema...ca se face la temperaturi f ridicata

ca si la margarina, de pilda, nu E-urile sunt marea problema (nu ca astea ar fi inofensive) ci faptul ca uleiurile alea se prelucreaza la temperaturi f ridicate

imagineaza-ti ca prajesti cartofi de cinci ori in acelasi ulei, pe urma iei uleiul ala si-l pui pe paine sa-l mananci

Mergi la inceput

Sincera sa fiu, nu prea pot sa compar pufuletii aia cu uleiul ultra-folosit la prajit cartofi intins pe paine.
In fine...daca stie cineva sa-mi spuna si mie care e faza cu expandarea asta (ce modificari aduce malaiului sau, ma rog, ingredientelor folosite?).
Scuze pentru insistenta!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Buna seara!!!
De ieri tot citesc si ma tot chinui sa scriu si eu pe aici dar faza cu pufuletii m-a convins.
Tocmai am vorbit cu un prieten care are ceva cunostinte din industria alimentara si l-am rugat sa ma lamaureasca si pe mine daca pufuletii sunt cancerigeni si care-i faza cu expandarea .
Explicatie: la temperaturi foarte inalte in alimente au loc modificari moleculare care pot fi nocive sau nu, de ex. la ciorba se modifica totul de nu mai ramane nimic din zarzavaturile alea dar nu devin si nocive. L-am intrebat cum sta faza cu pufuletii si mi-a raspuns: "Draq a stat sa analizeze structura lor moleculara...or fi nocivi dar cat mananci ca sa ajunga sa te doboare?"
Asa ca nu cred ca v-am lamurit nici eu prea mult, cert este ca eu nu am nimic impotriva pufuletilor si nici a grisinelor si nici a biscuitilor atat timp cat nu se face abuz. iar eu prin abuz inteleg o punga de pufuleti pe zi, zilnic si nu o mana de pufuleti.

Eu ii dau lui Mihnea sa rontaie pentru ca ma streseaza cu mancarea si atunci ma bucur daca mananca in parc, nu pot spune intre mese ca ele nu exista, 2-3 pufuleti, 5 cubulete de mar, sau jumatate de banana. Inainte de a incepe diversificarea eram total impotriva acestei "metode" dar vazand ca este singura care functioneaza...Asa ca el in loc sa aiba 5 mese pe zi are doar 2 de lapte si una intre ele care se intinde la 12.00 pana la 17.00.

Cat priveste imbracatul excesiv al copilului este un lucru care si pe mine ma depaseste pentru ca nu reusesc sa inteleg logica lui. Spre deosebire de Luana eu nu ma pot lauda ca al meu nu a racit niciodata pentru ca nu i-am pus caciula pe cap in casa ci din contra: din sptembrie si pana in aprilie a fost numai cu muci in nas, 2 episoade urate de bronsiolita. Toata iarna cu arosoli in nas si cu vata in urechi ca sa-i tina Otocalmul pentru ca din cauza mucilor tot facea o otita medie. Cu toate acestea nici o secunda nu m-am gandit sa-i pun un lucru in plus pe el sau in cap. Nu m-am folosit de scuza "e un copil sensibil" ca sa-l infofolesc. Realizez ca daca il si supra imbracam in loc sa-i fac toate tratamentele acasa as fi stat cu el prin spitale cu injetii si temperaturi de necontrolat...parerea mea.
Eu inetelg ca acele mamici care pun caciula in cap copilului atunci cand nu e cazul se simt jignite de aceste pareri dar sincer nu e cazul.
O caciula in plus sau in minus conteaza .

De-asemenea expresia "fiecare mama face cum crede ca e mai bine pentru copilul ei" imi seamna cu aia "eu l-am facut eu il omor" . Pentru ca nu trebuie sa faci ceea ce crezi ca e bine ci trebuie sa faci ceea ce e bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Asa si am si eu cateva barfe:

1. Mihnea (13 luni) + 2 fetite de vreo 4 ani se jucau in iarba. la un momentdat erau toti trei pe spate si radeau cand se aude vocea mamei unei dintre fetite: "Miruna, te-am rugat sa nu mai stai cu plamanii pe pamant..."

2."Va felicit ca il scoateti fara caciula/mai dezbracat, eu nu am avut curajul asta"... mai primesc si din astea catodata

3. O amica cu o fetita de 4 ani. De cand ne cunoastem aia mica are rosu in gat. Catodata este intr-adevar f. rau cu febra mare. Intr-o zi era in vizita la mine si vede o cutie pe care scrie "Cexyl" si ma intreaba daca e antibiotic. Ii raspund ca "da" iar ea foarte patrunsa de importanta "Uite din asta nu i-am dat, data viitoare o sa-l incerc. A fost pentru Mihnea, nu?" Ii raspund ca da pt el ar fi trebuit sa fie dar nu a fost, pt. rosu in gat, ca i s-a prescris dar ca pana la urma i-a trecut cu nurofen. De-asemenea imi exprim ingrijorarea cu care ea vorbeste despre administrarea antibioticelor si-mi raspunde "ca un om mare": "Fata deja i le dau prin rotatie ca nu-si mai fac efectul, m-a terminat rosul asta din gat a lu' fi-mea." Discutia a continuat o vreme si mi-am dat seama ca merg pe un teren arid, unde aceste antibiotice erau prescrise de medicul de familie care, evident, stie el mai bine decat mine ca de-aia are o facultate. Asa incat cred ca amica mea este o victima si nu o pot acuza ca nu s-a informat. Pana la urma de aia mergem la medic, la popa, la tribunal ca fiecare stie ce are de facut. Iar ea crede in medicul ei ca asta-i este meseria, a mai vazut rosu in gat si a dat acelasi tratament si a trecut si copiii au ajuns mari si cine e ea sa conteste toate acestea?

Si mai am barfe dar nu ma mai tin ochii care se inchid dupa fiecare litera tastata...dar I'll be back

Mergi la inceput

Multumesc!
Deci nu s-au facut studii pe pufuleti dar chiar daca ar fi cancerigeni ar trebui sa mananci foarte multi ca sa te afecteze. E valabil si pentru cartofii prajiti (astia chiar au fost studiati) dar si pentru alte alimente folosite in viata de zi cu zi (studiate sau nu; ex. zaharul). Adevarul e ca ce e prea mult strica si asta se stie de cand lumea.

Dana

Mergi la inceput