S-A SCHIMBAT Limba romana ????
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
danutza_c spune:
Cris, chestia cu studenta la medicina e chiar dureroasa! Daca ea pina in anul 4 nu a invatat ca se spune " OBSTETRICA" e chiar jalnic. Am scris corect, nu e "OSTETRICA" ci "OBSTETRICA".
Asa cum nu e "LINVIST" ci "LINGVIST" (e in mesajele de pe prima pagina a subiectului - fara suparare, dar macar daca vrem sa criticam pe altii, sa scriem noi corect).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
CrisaS spune:
quote:
Originally posted by ciuf
Daca tot suntem la capitolul limba romana, poate cineva sa modifice aici: http://forum.desprecopii.com/ Vrei sa devii (scris devi)membru?
Ciufule esti mortala:))))))))))))))))
Crisa
Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/7nGZm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080
Alé spune:
Fiecare are dreptul sa scrie cum ii place si nu cred ca asa se ia pulsul limbii romane.
Cred ca noi, maturii, care stim de ceva vreme gramatica, ne putem permite sa scriem pe mess oricum ne vine la degete. Copiilor insa, mai ales celor in formare "gramaticala", cred ca le devine tare neclar cind si unde se pune cratima.
Ma uit la mine si la prietenii mei din mess: sor-mea scrie asa cum zici tu, fara cratime si stiu sigur ca nu-i analfabeta.
Pe mine ma distreaza de fiecare data cind vorbesc cu ea, ca nu inteleg chiar din prima ce vrea sa zica (de ex. habarnam). Am o prietena care nu scrie nici ea cu cratime, dar lasa spatii (de ex, in loc de m-am dus scrie m am dus). Cu alte cuvinte, stie unde le e locul dar in viteza nu le mai tasteaza.
Altii scriu in dodii, cu K in loc de "ca" si ma zapacesc de ochi. Pina si eu mai scriu pe forum sau pe mess cu prescurtari (vb, tb, pt) sau inlocuiesc cuvintele (mm=mama, oki, doo=doua) dar este exlusiv din comoditate si viteza.
Daca e sa ma ingrijoreze ceva la haosul din limba romana, acestea sunt niste greseli noi, cum sunt astea de care pomenesc fetele: rea-o, sunte-ti, a-ti (da la facultate) si inflatia asta de i-uri in plus. Pina si barabtul meu mai imbogateste cuvintele cu i-uri si cind l-am intrebat de ce, mi-a zis ca asa se aude, cu doi i.
Si inca o chestie: limbajul asta codat, de chat, e valabil in toate limbile. Am o colega de birou care se converseaza cu niste prieteni vorbitori de lb engleza. Parca scriu chinezeste, nimic nu se intelege. Din nefericire, nu iti pot reproduce nimic, ca n-am fost capabila sa inteleg...
Deci... nu te mai stresa.
Toate lucrurile se intampla cu un scop | Alé |
CrisaS spune:
quote:
Originally posted by Alé
Fiecare are dreptul sa scrie cum ii place si nu cred ca asa se ia pulsul limbii romane.
Aici nu sint de acord..ramin la ideea mea ca te prostesti te prostesti si apoi asa te inveti.Dar ma rog fiecare are de spus cite ceva si o sa se lase mereu cu polemici.Parerea mea e ca te respecti pe tine , fiind corect, vorbindu-ti limba corect nu e vorba de puls.Pe mine personal greselile gramaticale ma deranjeaza si DA imi fac o prima parere despre cineva care scrie agramat.
Numai bine ,
Crisa
Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/7nGZm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ciuf/ciuf.jpg)
ciuf spune:
Nu ma pot abtine sa nu comentez.
Stiu ca acest neo limbaj al chatului devine din ce in ce mai impanzit, iar greselile pe care le faci iti vor intra in reflex si atunci va trebui sa te gandesti de doua ori cand vei avea ceva de scris oficial.
Mie nu mi se pare ceva de admis. Prefer sa consum mai mult timp si sa scriu corect, decat sa chinui limba romana doar pentru a mai castiga ceva timp (inteleg ca asta e scopul limbajului).
Avem doua limbi romane? Una imbogatita cu neologisme, clisee verbale, scrisa dupa stereotipuri, transformata prin internetizare.
Sa consider aceste schimbari ale limbii romane o evolutie? Sa inteleg ca aceasta limba o va inlocui pe cea clasica, a doua? Ca poporul a facut limba, el o schimba ,nu?
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!
alessia105 spune:
quote:
Originally posted by CrisaS
Nu asta mi-a fost intentia sa fac analiza pe text, doar am incercat sa-i spun ca toata lumea a sesizat greselile ei cu atit mai mult cu cit ea venise sa spuna de greselile cuiva.
Cris
![](floare.gif)
![](pupic.gif)
Alessia (31-7-2007 10:16:42): Buna , imi cer scuze nu eram la pc
x (31-7-2007 10:18:02): buna fata
x(31-7-2007 10:19:05): cf cum va fost plimbarea
x (31-7-2007 10:19:14): yo bine peici cu asta mica
x (31-7-2007 10:19:21): co pun pe oala si nu vrea
x (31-7-2007 10:19:22): cum dracu so invat ca ma tampeste
Alessia (31-7-2007 10:19:40): te rog sa ma scuzi un pic ,revin
X (31-7-2007 10:19:45): nui pb ca eu tiam zis ca is pe aici
X (31-7-2007 10:19:49): zi lu Y sa pove cum ia placut cu avionu
X (31-7-2007 10:19:53): ca nu ati fost online si nu stiu nimic
X (31-7-2007 10:19:56): mor sa spuna cum sa simti
Alessia (31-7-2007 10:20:03): Gata , imi cer incaodata scuze , cel mic a avut nevoie de un pic de atentie .
Alessia (31-7-2007 10:20:07): Te rog si eu ceva foarte frumos
Alessia (31-7-2007 10:20:32): Y are ceva probleme cu scrisul si as vrea sa te rog macar cat vorbesti cu el sau e prin zona
Alessia (31-7-2007 10:21:01):sa scrii corect ,pentru ca nu pune cratima si imi e frica sa nu inceapa si la scoala sa faca asa
X (31-7-2007 10:21:14): io cred catu esticu capu
X (31-7-2007 10:21:19): Am auzit eu ca ai nasul pe sus draga de acu de cand esti prin strainezia habar nai lbrom si ai pretenti asae lbrom acu.
Alessia (31-7-2007 10:21:50): Asta e.
X (31-7-2007 10:21:52): dute *****( Am cenzurat numele celor implicati si injuratura)
Fac greseli din repezeala sau pentru ca atunci cand scriu un mesaj mai sunt cu ochii in alte 14 locuri dupa piticul nazdravan ... sunt sigura ca si mesajul asta abunda de tampenii ( ptr ca stau cu piticul in brate ) nu e o scuza ...voi revenii si voi edita ...asta e...asta o stie si fiul meu ..ca se fac greseli din repezeala ...se fac greseli ca mai pui o litera ...doua ..ca mai mananci o litera ...ca una gandesti si alta scrii ..dar nu consider greseala atunci cand o faci intentionat .Plus de asta cum spunea si MissParker
![](floare.gif)
![](pupic.gif)
Mathilda
![](floare.gif)
![](pupic.gif)
----------------------------------------------------
Alessia
![](vampa.gif)
![](olanda.gif)
![](avion.gif)
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
Alé spune:
quote:
Originally posted by CrisaS
..ramin la ideea mea ca te prostesti te prostesti si apoi asa te inveti.
Chiar nu vreau sa isc polemici, dar cu asta nu sunt eu de acord. Si aici ma am exemplu si pe mine si pe sora-mea. N-am facut nici macar o data, din neatentie sau din obisnuinta, vreo greseala din gama celor de pe mess, in documentele pe care le redactez. Si nu pentru ca as avea mult timp la dispozitie sa le concep sau sa le verific. Pur si simplu nu-mi vine la indemina sa scriu bazaconii.
Iar sorelina scrie poezii
![](inlove.gif)
Iar cind am zis ca nu e cel mai corect mod de a lua pulsul limbii romane, chiar n-a fost o ironie sau o categorisire. Pur si simplu, limbajul virtual e foarte liber si sufera de boala tendintelor. Asa cum i-a spus si tanti X Alessiei, asae lbrom acu, asa e cool sa scrii acum. Important este ca tineretul pt care alessia isi face griji sa invete bine gramatica si sa nu fie zapaciti de tendintele astea.
Toate lucrurile se intampla cu un scop | Alé |
Siminaf spune:
Alessia, si tu mai vorbesti cu individa aia?!? Eu am ramas masca.
Despre nenumaratele greseli nu comentez, ca ma enervez si nu are rost, cine nu a facut scoala tot agramat va scrie.
mathilda spune:
alessia,
ca scrie asa pe messenger n-ar fi bai, caci si eu m-am contaminat de la frate ,dar eu cred ca te-a jignit. eu nu fac chat decat cu o prietena enorm de buna din copilarie(din pacate n-am m vazut-o de 14 ani dar tinem legatura online)dar niciodata nu mi-a zis ceea ce ti-a zis tie prietena sau cunostiinta ta.
Siminaf spune:
quote:
Originally posted by mathilda
alessia,
ca scrie asa pe messenger n-ar fi bai, caci si eu m-am contaminat de la frate ,dar eu cred ca te-a jignit. eu nu fac chat decat cu o prietena enorm de buna din copilarie(din pacate n-am m vazut-o de 14 ani dar tinem legatura online)dar niciodata nu mi-a zis ceea ce ti-a zis tie prietena sau cunostiinta ta.
Am gasit si eu o greseluta, nu mare, dar am vazut-o foarte frecvent in ultima vreme: cunostiinta!!!
Mathilda, nu vreau sa te superi, am folosit citatul tau doar pentru acum mi-a sarit in ochi.
![](floare1.gif)