S-A SCHIMBAT Limba romana ????

S-A SCHIMBAT Limba romana ???? | Autor: alessia105

Link direct la acest mesaj

Cand naiba s-a modificat limba romana si eu nu stiu?!?!?Ultimul exemplu dintr-o lungaaaa serie ...tocmai am vorbit cu cineva cunoscut pe messenger ( o amica din bloc , o tipa undeva pe la 30 si de ani), nu mai folosea cratimele ..am rugat persoana respectiva daca doreste sa avem o conversatie sa scrie corect ( mai ales ca era si fiul meu cel mare prin zona ,cu care am cam acelasi gen de discutii ) si redau raspunsul ei exact " Am auzit eu ca ai nasul pe sus draga de acu de cand esti prin strainezia habar nai lbrom si ai pretenti asae lbrom acu "( absolventa de facultate )
Adica cum am pretentii??? A vorbii sau scrie corect romaneste este o pretentie ???
Mi se pare in primul rand o jignire adusa limbii tale materne ,apoi o grava jignire adusa celor care pentru un anumit numar de ani ne-au educat si vorbesc aici de parinti,educatori,profesori .
Si eu fac greseli( mai ales de mancat litere ,inversat etc)...si eu scriu cu tz (cateodata ) ...sau folosesc prescurtari cu prietenii . hai sa le zicem "limbaj de internet" ,dar niciodata nu folosesc acest limbaj de internet in conversatii cu copiii(am vro 3 copii in lista mea de mess 9-15 ani) sau cu persoane unde exista posibilitatea ca prin zona sa fie copii scolari , dar de aici pana la a scrie gramatical incorect ( ma refer la scrierea intentionata fara cratime ) e cale lungaaaa.
Si iar mi se pare aiurea ca sunt pagini de net care accepta acest limbaj ...sau mai rau chiar principalele publicatii sau televiziuni din Romania accepta comentarii de la cititorii scrie in aceeasi maniera .
Daca noi adultii( absolventi macar unei scoli generale) scriem asa , ce pretentii sa mai avem de la copiii nostrii sa scrie corect ???? Sunt eu depasita si/sau cu nasul pe sus sau s-a schimbat limba romana ? Mai sunt si altii care simt ca mine ???

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

O parte din mine

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Alessia,cred ca momentan esti putin furioasa pe "abordarea" fata de tine a persoanei care te-a luat "de sus"...
Eu una nu am auzit pana sa citesc postarea ta de nai ibrom si asae ibrom,am scris cum ai scris si tu...habar n-am ce inseamna si ce ar putea fi.Recunosc ca sunt cam invechita in privinta asta,n-am stiut sa ma informez la timp(stau si ma gandesc daca ma ajuta la ceva sa stiu).
Si mie mi se intampla din repezeala,ca sa nu-mi uit ideea,din graba de a raspunde repede sa mananc litere si sa nu pun cratimele corect,scriu si eu cu sh,cu tz si asa mai departe,cand e cazul,ca sa se poata citi corect ce am vrut sa scriu,mai folosesc si eu prescurtari a la messenger...care le-am aflat chat-uind....insa eu stiu asa,ca in limba romana,de ceva vreme i in interirorul cuvantului a devenit a (vorbim de i de la inghetata si a din cuvantul mancare)....nu am diacritice sa scriu corect....in plus "nici o" a devenit "nicio" si altele asemenatoare,ca de ai un cuvant de alineat,deci care trebuie inceput cu litera mare si incepe cu i,scri I si nu A...si ca i asta se foloseste ca atare doar cand este la inceputul unui cuvant...si cam asta imi vine in minte acum...Intradevar,vocabularul roman s-a imbogatit cu multe cuvinte noi,mai ales acum datorita exploziei de informatie si a tehnologiei existente...Gandeste-te cat de usor este sa spui cuiva"hai ca iti forwardez si tie mailul",decat sa ii spui "hai ca iti trimit si tie mai departe pe inainte mailul asta" sau "downloadez o imagine",decat "descarc in calculator o imagine si o salvez"...
Cam asta am vrut sa spun.De obicei eu nu prea bag in seama greselile de scriere..le trec cu vederea,ca si eu mai fac d-astea...

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

Ei acum daca un prost scrie intr-un fel, inseamna ca s-a schimbat ceva?

Lb. rom se schimba mereu, e un organism viu, dar schimbarile le fac linvistii nu neavenitii...

Don't talk unless you can improve the silence!
Mami
&minunea mea ( mai 2004)
AM T'EI ANI!!!!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gonghy spune:

quote:
alessia105
Ik ben een boef,kuss boef
Cand naiba s-a modificat limba romana si eu nu stiu?!?!?Ultimul exemplu dintr-o lungaaaa serie ...tocmai am vorbit cu cineva cunoscut pe messenger ( o amica din bloc , o tipa undeva pe la 30 si de ani), nu mai folosea cratimele ..am rugat persoana respectiva daca doreste sa avem o conversatie sa scrie corect ( mai ales ca era si fiul meu cel mare prin zona ,cu care am cam acelasi gen de discutii ) si redau raspunsul ei exact " Am auzit eu ca ai nasul pe sus draga de acu de cand esti prin strainezia habar nai lbrom si ai pretenti asae lbrom acu "( absolventa de facultate

Ana cred ca Alessia sa referit la limba romana si a prescurtat lb rom.
Intradevar s-au schimbat multe in vocabularul nostru romanesc.
Si nu vad de ce m-ar deranja persoana cu care vorbesc pe mess,ca nu foloseste virgula,liniutza etc.
Intrii sa vorbesti vrute si nevrute,nu cred ca a uita o cratima,o virgula sau eu stiu mai ce e o jignire adusa limbii romane asta este parerea mea.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns terry spune:

singurele modificari pe care le stiu eu sunt:
nicio in loc de nici o; niciun in loc de nici un.mai multe detalii:http://www.infoportal.ro/articol~din-societate~info-27138~modificari-ale-gramaticii-limbii-romane.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

alessia, si in mesajul tau s-a strecurat o greseala. Stii care?

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Andreea, mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Pe mine ma deranjeaza greselile de limba, dar am observat ca oricit de delicat ai face observatie cuiva se simte jignit si te crede infumurat, snob etc.
Oricum, daca tot s-a deschis un subiect pe tema asta, rog eu fetele care intra aici si se recunosc, sa nu mai scrie "salar, nu se merita, a-ti fost, a-ti vrea", ca nu e 'mumos"!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by copiloi

O iertam. A pus punctul pe i mai hotarata. Stii, cand apesi cu tarie o tasta, ceva mai mult de cateva clipe, litera se repeta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Sincer, pe mine, una, ma deranjeaza astfel de lucruri. Si de la a uita 1 cratima pana la "uita" vreo 10-15 e cam mare distanta...
Ma "zgarie" pe ochi sa vad texte intregi scrise cu greseli de gramatica. La fel cum ma "zgarie" in urechi auzind "copiii e mici, nu stie" si altele din gama dezacord intre subiect si predicat.

Si sincer, mi se pare o aiureala povestea asta cu "n-ai voie sa faci observatii legate de gramatica mesajelor". Fara a pune omul intr-o postura jenanta, i se poate comunica daca a gresit si, astfel, are o sansa sa se corecteze. Daca nu-ti spune nimeni ca gresesti, cum ai putea sa te indrepti?
Copiilor le putem spune cand vorbesc/scriu gresit, de ce nu putem face acest lucru si cu adultii?

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

quote:
Originally posted by copiloi

Alina

Mey, constat ca in ultimul timp nu se mai satura lumea de i-uri (aceiasi greseala si la gonghy). Pun acolo ca sa fie.

cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei

Mergi la inceput