S-A SCHIMBAT Limba romana ????

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Am o teama. Mare. Dupa revolutie ma enervam rau cand cineva spunea "alune" in loc de "arahide". Au trecut multi ani de atunci. Acum mananc si eu "alune". Anii trec, daca in timp vor ajunge sa nu ne mai deranjeze greselile gramaticale? Recunosc, eu sunt obsedata de forma corecta a limbii romane (exemplul de mai sus nu are legatura cu limba romana, ci cu puterea obisnuintei...). De-asta m-am si enervat mai devreme din cauza celor care faceau observatii in timp ce comiteau ei insisi greseli gramaticale grave...

Medeea, mamica de bebe Tea - 17 iulie 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisaS spune:

quote:
Originally posted by violeta69
vezi ca se scrie sunt si suntem
na,a ziceam ca eu nu fac observatii...dar asta sigur s-a schimbat....
nu ma supar pe nimeni.....fiecare scrie cum vrea,cum poate....

Stiu ca se scrie sunt si nu sint dar sincera sa fiu inca nu m-am obiJnuit cu asta.Am scris cu 'J'' pentru ca am sesizat ca multi scriu asa , voi ati intilnit cazuri? Stiu ca s-a modificat si nicio si inca ceva, nu m-am obisnuit inca nici cu ele dar va trebui si o s-o fac.
Crisa

Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/7nGZm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

quote:
Originally posted by CrisaS

quote:
vezi ca se scrie sunt si suntem
na,a ziceam ca eu nu fac observatii...dar asta sigur s-a schimbat....
nu ma supar pe nimeni.....fiecare scrie cum vrea,cum poate....

Stiu ca se scrie sunt si nu sint dar sincera sa fiu inca nu m-am obiJnuit cu asta.Am scris cu 'J'' pentru ca am sesizat ca multi scriu asa , voi ati intilnit cazuri? Stiu ca s-a modificat si nicio si inca ceva, nu m-am obisnuit inca nici cu ele dar va trebui si o s-o fac.
Crisa

pai trebuie sa te obisnuiesti...ca n-ai ce face!
nici un se scrie legat adica niciun si nici o la fel,legat nicio

Vio,mamica de viitor "avionar"
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meg67 spune:

si pentru ca tocmai am vazut expresie de genul: "tu nu stii nimic" (negarea negatiei...) mi-am adus aminte ca la foarte multi am vazut expresii de genul: "nu am nimic" (in loc de "am nimic" sau daca suna fortat se poate folosi "am ceva"), "nu e nimeni in camera" (in loc de "e nimeni in camera" sau "e cineva in camera") care de fapt sunt gresite in ideea ca nu exprima ce vrem de fapt

Mergi la inceput

quote:
pai trebuie sa te obisnuiesti...ca n-ai ce face!
nici un se scrie legat adica niciun si nici o la fel,legat nicio

Da CATEGORIC ca o sa trebuiasca sa ma obisnuiesc.Insa am cunoscut cazuri care traiesc in alte tari si daca le-am atras atentia ca nu se scrie corect un anumit cuvint mi-au spus ca asta e , putin imi pasa eu traiesc acum aici si nu ma mai intereseaza.Dar revenind la subiect asta e si trebuie sa-i luam ca atare.
Crisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by meg67
si pentru ca tocmai am vazut expresie de genul: "tu nu stii nimic" (negarea negatiei...) mi-am adus aminte ca la foarte multi am vazut expresii de genul: "nu am nimic" (in loc de "am nimic" sau daca suna fortat se poate folosi "am ceva"), "nu e nimeni in camera" (in loc de "e nimeni in camera" sau "e cineva in camera") care de fapt sunt gresite in ideea ca nu exprima ce vrem de fapt.

Stop, stop, stop.
O fi engleza cea mai vorbita in lume dar asta nu inseamna ca gramatica limbii engleze inlocuieste gramatica celorlaltor limbi.
In romana contructii de genul nu stii nimic sunt negatii corecte din punct de vedere sintactic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meg67 spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
si pentru ca tocmai am vazut expresie de genul: "tu nu stii nimic" (negarea negatiei...) mi-am adus aminte ca la foarte multi am vazut expresii de genul: "nu am nimic" (in loc de "am nimic" sau daca suna fortat se poate folosi "am ceva"), "nu e nimeni in camera" (in loc de "e nimeni in camera" sau "e cineva in camera") care de fapt sunt gresite in ideea ca nu exprima ce vrem de fapt.

Stop, stop, stop.
O fi engleza cea mai vorbita in lume dar asta nu inseamna ca gramatica limbii engleze inlocuieste gramatica celorlaltor limbi.
In romana contructii de genul nu stii nimic sunt negatii corecte din punct de vedere sintactic.

"Stop, stop, stop." ?

bine...stii insa ce e paradoxal? ca acceptam, contribuim chiar la stalcirea limbii romane de care suntem atat de mandrii (si pe langa asta o stalcim si pe cea engleza) si cand sa preluam si noi o constructie logica si corecta ne impiedicam
azi toata lumea "daunlodeaza" (ca sa pari mai elevat scrii "downloadeaza"), "printeaza" etc...
ca sa nu mai spun ca acum 4 ani cand am fost in tara, calatorind de la bucuresti la brasov am vazut si pe o parte si pe cealalta a drumului ca majoritatea restaurantelor/barurilor/bombelor aveau nume in limba engleza (scrise mai mult sau mai putin corect)

eu nu i-as spune "corect din punct de vedere sintactic" ci mai degraba "acceptat"

in ce priveste cea mai vorbita limba din lume, te-a salvat acel "o fi" pentru ca limba cea mai vorbita in lume e mandarina; numarul vorbitorilor e aproape dublu in comparatie cu numarul vorbitorilor de engleza

si acum...pentru tine "nu am ramas cu nimic din discutia asta" e la fel cu "am ramas cu nimic din discutia asta"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

Moama, ati trecut la chestii profunde!!!

Saphir, Amos si Ailish

pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:

si pentru ca tocmai am vazut expresie de genul: "tu nu stii nimic" (negarea negatiei...) mi-am adus aminte ca la foarte multi am vazut expresii de genul: "nu am nimic" (in loc de "am nimic" sau daca suna fortat se poate folosi "am ceva"), "nu e nimeni in camera" (in loc de "e nimeni in camera" sau "e cineva in camera") care de fapt sunt gresite in ideea ca nu exprima ce vrem de fapt

meg
_
just a drop of water in an endless sea

Nimeni si nimic nu reprezinta negatii. Deci ipoteza negarea negatiei cade din start.

Negatiile apartin doar verbelor ori nimeni si nimic nu sunt verbe.

Exemplu:
Am / Nu am

Un exemplu de negare a negatie trebuie sa fie de forma :

Nu e adevarat ca nu este mic?

In exemplul dat verbul a fi cu atributul de comparatie prin negarea negatiei "mic" sensul dorit fiind obtinerea logica a afirmatiei:
"Este mare"

Cele doua enunturi sunt echivalente prima reprezentand o exprimare a unui adevar prin negarea negatiei identica ca exprimare logica cu un enunt afrimativ

Nu e adevarat ca nu este mic ~~ E adevarat ca este mare ~~ E mare

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa

Mergi la inceput

quote:
azi toata lumea "daunlodeaza" (ca sa pari mai elevat scrii "downloadeaza"), "printeaza" etc...

Deja tind sa cred ca esti ruda cu Pruteanu
Cit despre ''downloadeaza'' si ''printeaza'' suna cit de cit mai bine decit ce am auzit eu''downloduieste'' si ''printuieste si mie asta''
Am mai spus-o si o repet , am avut neplacerea sa constat ca foarte multi dintre cei plecati de citiva ani nu mai stiu sa ''vorbeste''.Sa fie snobism , prostie sau pur si simplu comoditate.
Numai bine,
Crisa

Mergi la inceput