S-A SCHIMBAT Limba romana ????

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Desigur exista probabilitatea sa facem greseli de exprimare, scriere, redactare. Probabilitatea creste cu atat mai mult cu cat exista un nivel de educatie mai limitat sau daca ne declasam singuri din terte motive, mai mult sau mai putin obiective.
Cu toate acestea personal consider ca exista o obligatie morala in ceea ce ma priveste ca vorbitor de limba romana, sa ma exprim sau sa scriu corect. In egala masura admit ca pot sa gresesc si sunt chiar atent la identificarea erorilor de scriere sau vorbire astfel incat sa le elimin intr-o masura cat mai mare. Fara sa sar la jugulara nimanui raman adeptul promovarii unei scrieri si exprimari cat mai corecte a limbii romane in orice mediu de comunicare. Din punctul meu de vedere cum probabil am mai scris a vorbi sau a scrie corect intr-o limba fie ea romana, chineza, germana si asa mai departe tine de respect. Eu asa percep. Nu faptul in sine ca nu ai scris corect sau nu te-ai exprimat corect la un moment dat intr-o anumita limba este o problema ci mentalitatea de a invata, efortul de a comunica intr-o maniera cat mai corecta reprezinta respectul fata de acea limba.
Atunci cand incerci si incercand faci erori este un aspect, atunci cand "iti bagi picioarele" si in fapt ti-e mai bine (cool) sa te exprimi cu buna stiinta defectuos, este deja demn de dispret.
In final am luptat (nu cu sabia in mana) pentru o limba romana corect invatata, corect scrisa, corect redactata si mai ales corect promovata. Regret pierderea cuvintelor vechi din limbajul curent (arhaisme) nu in sensul neutilizarii lor ci in sensul pierderii ca informatie cunoscuta. Asa cum neologismele sunt esentiale si cunoasterea arhaismelor consider ca reprezinta un element de cultura individuala sau de grup (sociala). Tot respectul meu pentru cei care lupta pentru mentinerea si promovarea limbii romane (profesori, literati, secretari de stat, poeti, scriitori sau orice vorbitor de limba romana).

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meg67 spune:

eu am crescut cu "stii" (nu la infinitiv ci forma interogativa, prezent) si "comfortabil"; acum vad din ce in ce mai des "sti" si "confortabil"

fiind plecata demult din tara poate mi-au scapat unele schimbari produse intre timp

care e forma corecta?

multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

alessia,m-am referit la dezacorduri...acolo il corectez pe fi-meu...
el inca nu stie sa scrie

dar cand scriu pe forumul DC ,de exemplu, si eu mai folosesc unele chestii ...asa din amuzament....uite ,imi place sa zic yo in loc de eu
ma simt destinsa(uneori,cand sunt cu prietenele ) si ma rasfat...

insa in mail-urile oficiale,Doamne fereste sa ma apuc sa scriu ca o

totusi, cred ca suntem putin prea

Vio,mamica de viitor "avionar"
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

na,ca mi-am dat cu firma-n cap !!!
(acu' vad ce a scris Marius)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

quote:
Originally posted by meg67

eu am crescut cu "stii" (nu la infinitiv ci forma interogativa, prezent) si "comfortabil"; acum vad din ce in ce mai des "sti" si "confortabil"

fiind plecata demult din tara poate mi-au scapat unele schimbari produse intre timp

care e forma corecta?

multumesc!

meg
_
just a drop of water in an endless sea

Confort - confortabil a fost dintotdeauna. Corect - stii.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Confortabil.
Tu "stii" ce spui. Sa "stii" ca asa e corect! Tu nu "sti" nimic. A "sti". Pare ciudat, dar aceasta este forma corecta: Nu "sti", cu un singur "i" (deci forma negativa). Valabil si pentru verbul "a fi".

Medeea, mamica de bebe Tea - 17 iulie 2006

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Medeea76

Confortabil.
Tu "stii" ce spui. Sa "stii" ca asa e corect! Tu nu "sti" nimic. A "sti". Pare ciudat, dar aceasta este forma corecta: Nu "sti", cu un singur "i" (deci forma negativa). Valabil si pentru verbul "a fi".

Medeea, mamica de bebe Tea - 17 iulie 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisaS spune:

quote:
Originally posted by violeta69
si totusi daca la scoala n-am prea invatat sa scriu corect...in astia 4 ani,ce o sa-mi faci?o sa ma dai afara de pe DC?!sau asta inseamna ca nu am respect fata de membrii DC sau fata de mine?!
si nici ca nu am 7 ani de acasa?!(sa ma rog,18 ani de acasa....pana sa plec la scoli din astea mai inalte...in care oricum n-am invatat mare branza....)
crezi ca o fac intentionat?!
asa scriu eu....pur si simplu nu stiu sa scriu altfel....
sper ca nu o iei/luati ca pe ceva personal....e doar o discutie pur teoretica

Nuuu , categoric nu o sa cred ca te-ai referit la mine personal, cum o sa fac asa ceva? Doar nu mi te-ai adresat mie ci intregului forum, nu?Nu scriem aici sa ne certam fiecare isi spune parerea.Si sper ca nu se va ajunge la polemici si certuri.
Nu draga mea, nu te dau eu afara ca nu e forumul tatalui meu.Si nici nu o sa fac observatie nimanui , fiecare face ce vrea si scrie cum vrea sintem intr-o tara libera.Daca nu-mi convine cum scrii te sar ca doar nu ma poti forta sa citesc ceva ce nu-mi face placere.
In rest..nu cred ca mai sint prea multe de spus , eu personal o sa incerc sa ignor (aici ma refer la lista de messenger) persoane care scriu agramat pentru ca nu-mi face placere sa citesc si nici nu mai corectez pe nimeni si nu mai fac observatii pentru ca am ajuns la concluzia ca nu se merita.Ce-am patit saptamina trecuta mi-a dat de gindit.Dar m-a bucurat ca mi s-a intimplat asta pentru ca voi fi foarte dura cu copilul meu , as innebuni sa ajunga ca specimenul respectiv.
Numai bine ,
Crisa

Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/7nGZm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by CrisaS

quote:
Originally posted by violeta69
si totusi daca la scoala n-am prea invatat sa scriu corect...in astia 4 ani,ce o sa-mi faci?o sa ma dai afara de pe DC?!sau asta inseamna ca nu am respect fata de membrii DC sau fata de mine?!
si nici ca nu am 7 ani de acasa?!(sa ma rog,18 ani de acasa....pana sa plec la scoli din astea mai inalte...in care oricum n-am invatat mare branza....)
crezi ca o fac intentionat?!
asa scriu eu....pur si simplu nu stiu sa scriu altfel....
sper ca nu o iei/luati ca pe ceva personal....e doar o discutie pur teoretica

Nuuu , categoric nu o sa cred ca te-ai referit la mine personal, cum o sa fac asa ceva? Doar nu mi te-ai adresat mie ci intregului forum, nu?Nu scriem aici sa ne certam fiecare isi spune parerea.Si sper ca nu se va ajunge la polemici si certuri.
Nu draga mea, nu te dau eu afara ca nu e forumul tatalui meu.Si nici nu o sa fac observatie nimanui , fiecare face ce vrea si scrie cum vrea sintem intr-o tara libera.Daca nu-mi convine cum scrii te sar ca doar nu ma poti forta sa citesc ceva ce nu-mi face placere.
In rest..nu cred ca mai sint prea multe de spus , eu personal o sa incerc sa ignor (aici ma refer la lista de messenger) persoane care scriu agramat pentru ca nu-mi face placere sa citesc si nici nu mai corectez pe nimeni si nu mai fac observatii pentru ca am ajuns la concluzia ca nu se merita.Ce-am patit saptamina trecuta mi-a dat de gindit.Dar m-a bucurat ca mi s-a intimplat asta pentru ca voi fi foarte dura cu copilul meu , as innebuni sa ajunga ca specimenul respectiv.
Numai bine ,
Crisa

vezi ca se scrie sunt si suntem
na,a ziceam ca eu nu fac observatii...dar asta sigur s-a schimbat....

nu ma supar pe nimeni.....fiecare scrie cum vrea,cum poate....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisaS spune:

quote:
Originally posted by Medeea76

Confortabil.

Arata-ne si noua unde ai gasit tu ca e forma corecta ''tu nu sti nimic''....inseamna ca eu am imbatrinit rau.Pe mine ma zgarie rau la ureche.
CRISA

Mergi la inceput