Degradarea actului de cultura romanesc

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Aqua, tot nu am priceput ce relevanta au gusturile si perceptia artistica in analiza situatiei noastre. Sa inteleg ca-i ok pentru oricine merge la o piesa care nu-i place sau ii atinge un punct sensibil sa opreasca spectacolul si sa faca scandal pe scena? Pentru ca na, poate in perceptia lui piesa aia e wrong wrong pentru societate si trebuie tras un semnal de alarma. E ok sa mergi la o expozitie care prezinta nuduri, sa zicem, si sa te apuci sa distrugi tablourile pentru ca in opinia ta sunt ofensatoare?

Unde se trage linia intre libertatea de expresie artistica si protestul public? Tocmai am avut recent un exemplu de protest public, la filmul anti-islam de acum cateva luni. Exemplul este extrem, dar e din aceeasi gama: niste cetateni bine intentionati au protestat public impotriva unui film. ti s-a parut indreptatit protestul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Protestul in sine, da. Am dreptul sa protestez impotriva a ceva ce ma lezeaza profund. Asa cum cineva sustine o idee, altcineva poate sustine contrariul - la fel la nivel ideatic.

Modul in care s-a protestat... no way. Nu se poate face comparatie intre acte de agresiune si crime si un protest verbal/scris, Portocalia.

Si nu cred ca profesorul a distrus piesa, asa cum faci tu comparatia cu nudurile. Si nici nu s-a incalcat libertatea de expresie, ca nu cred ca s-a oprit piesa in urma protestului profesorului.

Anywey, discutam discutii... zona e gri si nu isi schimba nuanta in numele libertatii artistice. Niciuna din parti nu a procedat corect, suntem de acord? Asta nu ne impiedica, ca public, sa avem o parere despre directia in care merge cultura

si nici o piesa in sine nu da directia. sa spui ca strict din aceasta cauza actul cultural rom s-a degradat... e o exagerare.

Mergi la inceput

Nu s-a distrus piesa, dar s-a distrus reprezentatia de atunci si munca actorilor din seara respectiva. Si probabil seara altor spectatori care voiau sa vada piesa.

Nici eu nu sunt contra protestului, dimpotriva, aplaud protestele, legitime sau nu (don't really care) cu conditia sa fie facute civilizat, fara distrugerea muncii si wa-ului nimanui. Daca profesorul se plangea la conducerea teatrului, cerea rambursarea biletelor, scria la ziar, pe bloguri sau pe FB - perfect, n-am nimic de obiectat, e dreptul lui sa-si exprime opinia si sa militeze pentru ceva in care crede.

In rest suntem de acord :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris_stef spune:

Eu vad problema ca pe o alegere de urgenta pe care a trebuit sa o faca profesorul. Sa aleaga intre elevii lui (100) si actori. Primar, le era dator elevilor, deci a actionat.
Poate ar fi trebuit niste scuze putenice din partea lui, si gata.

Nu stiu daca este o comparatie buna, dar ar putea fi ca alaptatul in public. Unii sunt scandalizati, mama stie ca nu este ok, dar intre copilul ei si restul lumii alege primar nevoia copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
Nu s-a distrus piesa, dar s-a distrus reprezentatia de atunci si munca actorilor din seara respectiva. Si probabil seara altor spectatori care voiau sa vada piesa.

In articolul citat cu cateva pagini in urma scrie ca scoala a cumparat TOT spectacolul deci era o reprezentatie privata. Ceea ce inseamna ca actorii stiau perfect carui public se adreseaza si ca profesorul nu a deranjat nici un alt "platitor de bilete" .

Eu nu consider ca daca ii interzic copilului filmele cu bulina "pentru adulti" inseamna ca "cenzurez ca in comunism" sau ca "limitez libertatea de expresie". Ci ca il protejez. Dar nici nu duc copilul doar la spectacole pe care le-am vazut deja si nici nu ma duc de una singura la film ca sa fiu sigura ca pot merge a doua oara cu copilul. E de ajuns sa aleg reprezentatiile bazandu-ma pe varsta limita pe care o anunta distribuitorii, daca ei spun ca nu e recomandat celor sub 16 ani nu am de ce sa nu-i cred. Si invers. Clasificarile nu se fac dupa ureche ci in conformitate cu legea pentru protectia minorilor care zice ca distribuitorul e obligat sa informeze corect publicul cu privire la scenele nerecomandate minorilor (limbaj trivial, scene sexuale explicite, consum de alcool si droguri etc... din cate am inteles, piesa respectiva avea din toate si nu a existat nici un avertisment)

In plus, in cazul respectiv banuiesc ca dincolo de "arta" neinteleasa de "ipocriti" a fost vorba de bani, teatrul a vandut scolii o reprezentatie stiind ca nu respecta legea pt protectia minorilor si stiind probabil si ca spectacolul nu are nimic de a face cu proiectul scolar "Valori culturale romāne#351;ti". Dar ce mai conteaza legea si proiectele scolii din moment ce puteau vinde usor 100 de bilete la o piesa la care probabil altfel nu dadea lumea navala. Si-au zis ca daca protesteaza vreunul va fi usor sa dea vina pe profesorii care "nu s-au informat" si ca se vor gasi multi sa-i creada "prosti de-a binelea" pentru ca si-au inchipuit ca legea se respecta.

Mergi la inceput

Doruletz, titlul articolului din evz este urmatorul: Un profesor iesean a urcat pe scena Teatrului National si si-a invitat elevii sa paraseasca sala. Actorii si ceilalti spectatori au privit uluiti cum elevii se chinuiau sa iasa din rānduri, deranjānd toata sala.

in continuare, in textul articolului se face de mai multe ori referire la "ceilalti spectatori".
http://m.evz.ro/news/1009430

presupun ca daca era reprezentatie privata ( exista acest termen pentru un spectacol pe scena Nationalului ???), nu existau nici alti spectatori si nici elevii nu aveau pe cine deranja.

in rest, as mai intreba daca, prin greseala teatrului, te trezesti cu copilul la o piesa nerecomandata minorilor, te urci pe scena si intrerupi spectacolul, explicandu-le actorilor ce mizerie de piesa joaca. (sa stiu daca mai continui discutia, nu de alta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
nu s-a informat publicul, asta e marea eroare a institutiei. de ce toata lumea considera normal sa dai vina pe actori?

"toti", "toata lumea" asta ai repetat in ultimele posturi, fara vreun "aproape" care sa arate ca nu generalizezi. ei bine, te rog sa ma scazi din acest total - eu n-am dat vina pe actori pentru ce-au grait in timpul piesei, ci pe un actor (nu m-am ostenit sa-i retin numele) pentru cum a reactionat la ceea ce s-a intamplat.

(e posibil sa ma fi exprimat prescurtat cand am zis ca as fi catalogat reactia profesorului exagerata daca ar fi existat un avertisment pe afis; daca de-acolo a reiesit cumva ca actorii-s de vina ca n-a existat avertismentul - sorry, normal ca nu, nu ei fac afisele sau strategia de marketing, daca asa se numeste in teatru. dar da, ei ar fi trebuit sa stie ca joaca intr-o piesa al carei vocabular neasteptat n-a fost deloc sugerat publicului si sa isi asume consecintele).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

nu stiu altii cum sunt, dar eu as prefera ca, daca fiu-miu ajunge din greseala intr-un loc nepotrivit insotit fiind de un profesor, profesorul respectiv sa aiba atata sange in el incat sa-l scoata de acolo.

si, da, mai injur uneori, dar nu imi exprim ideile injurand, bagand si scotand si chiar mi-ar face placere sa stiu ca sunt tot mai multi cei care sunt capabili sa atraga atentia prin stralucirea ideilor, nu prin vulgaritatea limbajului.

ps - tot in iasi eram la teatru pt copii si una din vrajitoare trebuia sa spuna un descantec ce suna asa "ifyouwanttofucksomebodyfuckyourselfandsaveyourmoney".
copiii mai marisori au ras cu lacrimi un sfert de ora, pt al meu a trebuit sa gasesc o explicatie la hazul ala general pe care el nu-l pricepea.

si alt ps - actorul ala ataca degeaba profesorul si liceul, e una din scolile foarte bune din oras, cu promovabilitate excelenta la bac.

si cand te gandesti ca voiam sa merg si eu la piesa cu pricina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

ps - tot in iasi eram la teatru pt copii si una din vrajitoare trebuia sa spuna un descantec ce suna asa "ifyouwanttofucksomebodyfuckyourselfandsaveyourmoney".
copiii mai marisori au ras cu lacrimi un sfert de ora, pt al meu a trebuit sa gasesc o explicatie la hazul ala general pe care el nu-l pricepea.[/size=1]

Or stii ei, francezii, de ce dubleaza filmele si nu le lasa in VO...Ca sa nu invete copiii injuraturi in limbi straine!

Mergi la inceput

buli, eu as prefera ca profesorul respectiv sa nu puna copiii in asemenea situatie, in primul rand. mi-ar fi greu sa am incredere intr-un profesor care nu-si face el insusi temele.

mianna, ok, te-am scos (din lista)! sa inteleg ca in conditiile actuale, fara averizare pe afis, reactia profesorului ti se pare normala?

Mergi la inceput