Degradarea actului de cultura romanesc
Am citit astazi acest articol: http://m.evz.ro/news/1009430
L-am aplaudat in gand pe acest profesor pentru gestul sau rarisim in peisajul manelizat al culturii de scena romanesti.
Autorul articolului pomeneste de un "moment stupefiant". Adevarul e ca lumea a ramas socata, cum sa te opui fatis mizeriei din limbajul contemporan...?!
Actorul Doru Aftanasiu il acuza pe acest profesor de lipsa de bun simt.... Ca, la o adica, pe langa pitipoancele de la tv, ce mai conteaza cateva injuraturi de maidan pe scena teatrului??
Raspunsuri
Tilia spune:
Mie nu mi se pare deloc normal, limbajul trivial in literatura exista de la inceputul timpului si e acolo cu un scop (parca in Aristofan, zicea un personaj feminin ca abia asteapta sa se-ntoarca acasa barbatu, care era vaslas, ca sa traga la vasle cu ea/personajul din ,,Magarul de aur", transformat in magar, face sex cu stapana-sa care ,,incet-incet, il cuprinde tot" sau ceva pe-acolo, acum 2000 de ani).
Cum ar fi ,,Groapa" scrisa in limbaj academic?
Parca Duiliu ZXamfirescu era iritat ca, intr- nuvela, Caragiale mentionase un purice, asta era indecent pentru literatura.
Moralitatea nu are nimic de-a face cu calitatea unei opere, ca sa-l parfrazez pe Maiorescu.
ddana spune:
Mi-ar fi placut sa vad scena filmata. Altfel nu pot decat sa-mi imaginez ce anume l-a determinat pe profesor sa iasa la scena.
...dar e usor sa-mi imaginez asta. Ma "ajuta" unele experiente ale mele cu teatrul ultimilor ani.
Nu sunt pudica. Si sunt de acord cu Tilia care spune ca limbajul trivial nu are nimic de-a face cu valoarea unei opere. Mai cred, in acelasi timp, ca limbajul trivial, obscenitatile, nuditatea pe scena sunt gaselnite menite a atrage public de o anumita factura, sau in fine, doar public, de orice fel, cineva care sa plateasca biletul.
Fara indoiala ca traim intr-un peisaj manelizat, care ne bombardeaza din toate directiile. Si toate mediile sunt intr-o goana nebuna dupa public, care pentru actor inseamna, dincolo de sentimentalismul "satisfactiei artistice", cel care-i plateste pamantenele facturi. De aceea inteleg - sau nu inteleg, dar accept - ca in aceste vremuri anormale regizorii si actorii trebuie sa faca compromisuri. Altfel nu au cum concura cu Zavoranca. Pe care o vad gratis in fiecare zi (cred ca se intelege ca nu generalizez, si ca sunt convinsa ca sunt multe piese de calitate inca in Romania)
Cred ca ceea ce a facut profesorul este un act de demnitate si de decenta. A fost un educator. Ceea ce vedea nu era educatie adecvata si a hotarat sa o sanctioneze. Evident ca e posibil ca elevii sa mearga de la teatru direct in fata "Accesului direct". Evident - si trist- ca nu-i putem feri mai mult, total, de mitocania asta zilnica. Dar profesorul asta a transmis un semnal. Elevilor: ca nu este normal sa te f@#$ pe scena si sa pretinzi ca e un act artistic. Artistilor: ca nu toata lumea e dispusa sa inghita compromisul la infinit. Si, ca o confesiune, mie: ca poate educatia in Romania nu este, totusi, in colaps general.
cris_stef spune:
Am citit si eu astazi stirea si m-a uimit in mod placut curajul de a lua public atitudine. Am simti pentru prima data ca teatrul nu apartine numai actorilor si regizorilor, ci ne apartine si noua, spectatorilor. Celor care venim si dam bani si avem asteptari.
Arta nu inseamna sa inghitim pur si simplu tot ce ni se ofera ca "arta".
Mi l-am imaginat pe domnul profesor cum a cautat o piesa de teatru in acest weekend sa poata merge cu elevii la ea. Au fost invitati si elevii de la Seminarul teologic din Targul Neamt veniti in cadrul unui Proiect.
http://www.teatrulnationaliasi.ro/ro/program.html
Asta se gaseste pe site-ul Teatrului si link catre spectacol:
http://www.teatrulnationaliasi.ro/ro/spectacole/stagiunea-curenta/nirvana.html
Nicaieri nu se specifica faptul ca este nevoie de acordul parintilor sau ca este interzis copiilor sub 16 ani. M-am uitat cu foarte mare atentie pentru ca si eu imi las copilul cu profesorii la teatru si ma bucur de cate ori profesorii au aceasta initiativa (uneori e si comod pentru mine, recunosc).
Cred totusi ca a dat telefon inainte sa rezerve cele 30 de locuri. Nu inteleg de ce nu i s-a comunicat de la casa de bilete ca nu este un spectacol recomandat copiilor.
Mi l-am imaginat stand in mijlocul copiilor, cu elevii personali dar si cu cei straini, invitati la o piesa de teatru in Iasul "cultural".
A scoate jumatate din sala afara, fara a intrerupe reprezentatia ar fi fost imposibil. Probabil ca s-a gandit "trebuie sa fac ceva!". Si ... s-a ridicat, a intrerupt piesa si si-a protejat elevii. Avea o datorie primara fata de elevi, nu fata de actori.
Daca ar fi fost copilul meu unul din cei din sala, m-as fi bucurat sa stiu ca a fost protejat de vulgaritati vandute ca "arta".
Da, nu suntem inocenti, sunt multe vulgaritati in jurul nostru, dar ne straduim sa ne invatam copii sa faca diferenta. Una este arta, altceva este vulgarul.
Ma gandesc cu placere acum. Un barbat cu "bilute". Sa isi asume o astfel de actiune presupune "strong balls".
Tilia spune:
Mie multe pasaje din biblie mi se par de o vulgaritate si de o cruzime incomparabil mai mari decat orice film porno.
Ma intreb domnu' profesor cum rezolva asta?
Tilia spune:
Vad ca ma dezabroba cineva.
Incestul, crima, tradare, abuz de incredere, viol, misoginism, poligamie, pruncucidere, sclavagism - toate apar in biblie si sunt aprobate de d-zeu.
Cand facem un prostest impotriva religiei in scoli?
Carra spune:
Tilia, eu una iti dau dreptate, dar mi-e teama ca deschizi cutia Pandorei. Ai vazut cate subiecte controversate sunt pe tema religiei? Oricum, astept cu interes evolutia acestui subiect. Ar fi frumos si instructiv sa nu degenereze in dezbateri pro si contra religiei sau Bibliei, ci doar in dezbateri de idei.
Tilia spune:
Singurul motiv pentru care am mentionat religia e ipocrizia profesorului care am inteles ca se indeletniceste cu cele sfinte.
Deci cum poti sa sustii cu fervoare ca incestul e in regula si sa te declari oripilat de nu stiu ce cuvinte dure?
JuliaSM spune:
www.ziaruldeiasi.ro/files/fstore/z_is/staticpages/liste/teatru.pdf" target="_blank">Replica actorului.
coracora spune:
Tilia, daca e sa nu mai fim "ipocriti" (in sensul invocat de actorul Doru Aftanasiu), ar trebui sa nu ne mai invatam copiii sa vorbeasca frumos, politicos, intr-un cuvant sa se exprime decent. Ca doar viata e plina de injuraturi in ziua de azi, nu? In trafic, in cinematografe, pe strada, in cluburi, in teatre... Sau sa nu ne mai ferim de cei mici cand ne mai scapa cate o sudalma. Asta ar fi in opinia stimabilului actor pomenit mai sus o educatie realista / adaptata la "standardele" societatii contemporane.
Daca la tv Zavoranca si cu maica-sa vorbesc numai mascari, la radio auzi numai mizerii hip-hop, pe strada adolescentii stalcesc limba in fel si chip, de ce sa nu avem un colt nepangarit de vulgaritate, si anume scena unui teatru?
Si cand spun asta nu ma refer la estetica uratului sau la licentele poetice pe care scriitorii consacrati le folosesc pentru a-si exprima ideile artistice.
Acum vreo 10 ani am parasit sala unui teatru dupa ce am vazut-o pe coana Joitica "la bustul gol", spalandu-se intr-un lighean. Cred ca si Caragiale insusi ar fi plecat dupa scena cu pricina.