cum ne crestem un copil crestin?
Raspunsuri - Pagina 13
marius spune:
Opinia mea este ca tine mai mult de deschidere (sau inchidere) spre multiculturalism. Eu asa percep cel putin aceste aspecte. Mi se pare natural odata cu dezvoltarea informatiilor pe mapamond sa accedem si aceste particulariati ale altor zone, ale altor societati. Ma gandesc nu mai mult decat la Australia sau Noua Zeelenda, dar putem sa ne gandim si la Mexic de exemplu sau Argentina. Fiecare zona expusa mai sus isi are propriile sarbatori propriile traditii. Asa cum acele societati le-au pastrat, promovat mi se pare absolut natural ca si societatea romaneasca sa faca la fel. Daca insa discutam in ce masura noi indivizii in mod particular acceptam sau nu acceptam asimilam sau nu asimilam srabatorile altor zone ale lumii cred ca deja tine foarte mult de fiecare persoana in parte. Insa cred ca tine si de flexibilitate si de ce nu de asimilare. Mi se pare natural daca asa simt eu sa asimilez o anumita sarbatoare sau manifestatie ale unei alte zone. Tine de natural. Asa cum spune Rufus consider ca as fi impotriva (a ce?) curentului sa ii spun fiicei mele cele mari, stiu ca toti colegii tai se distreaza de Valentine's Day sau e show de Halloween dar eu nu vreau ca tu sa fi in rand cu ei, sa te simti bine. Cred ca ar fi o forma de izolare sociala si personala fara nici o justificare obiectiva. Desigur este opinia mea.
Cat despre H.P. - sincer desi nu am citit-o, eu ma bucur ca ea a citit-o - eu ma bucur ca citeste in general. Asta conteaza mai mult pentru mine - ca citeste. Ca nu i-o fi placand madame Bovary de exemplu nu e nici o tragedie. Ea este altfel este natural sa avem poate alte repere si/sau preferinte. In plus este alta generatie. Eu trebuie sa ma adaptez noului adica sa nu raman anacronic. Opinia mea.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Rufus spune:
denizel, nu cred ca-i vorba de propaganda; iar sfaturile din biserica sunt foarte pretioase pentru credinciosi.
Eu nu incerc sa schimb pareri aici...nu-mi permit; vreau sa invat din experienta altora.
Faptul ca voi intreba preotul pe care-l pretuiesc cel mai mult despre cateva lucruri discutate aici este rezolvarea unei curiozitati personale, deja - daca am gresit - greseala am comis-o, in nici un caz nu caut argumente pentru a contrazice credinciosii care aleg sa faca altfel.
Revenind la "Sufletul credintei", oarecum legat de subiect, sunt curios ce parere aveti despre diferentele de viziune intre preoti, care pot genera diferente intre credinciosi. Cunosc (personal sau din auzite) preoti deosebit de ingaduitori cu pacatele noastre, precum si preoti mai stricti, la care trebuie sa "muncesti" serios ca sa meriti o dezlegare. Sper sa nu fi abordat un subiect discutat, ca nu am vazut.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
denizel spune:
Rufus, eu nu vorbeam aici despre propaganda :).
Vorbeam despre niste oameni nefamiliarizati cu lectura ( unii pastori + preoti) care au ajuns pana acolo incat sa bage in sperieti parintii ai caror copii citesc o carte oarecare si inofensiva (sau cel putin la fel de periculoasa ca Harap Alb).
Iar daca acei pastori si preoti care tuna impotriva HP sunt familiarizati cu lectura, pai, e muuuult mai grav ceea ce fac: inseamna ca stiu cat poate lectura sa deschida mintea unui om si s-ar putea ca ei sa nu vrea oameni cu mintea deschisa in "subordine". Sper sa nu fie asa totusi, ar fi prea trist.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
patou spune:
hai sa va marturisesc ca eu nu i-am citit povesti baietelului meu. cu mici exceptii: doamna si vagabondul, pisicile aristocrate, bambi, cartile junglei... habar n-are de povestea cu Mos Craciun, caci i-am explicat ca e doar un om imbracat cu hainele respective...si astea chiar pe vremea cand nu eram crestina.
daca o sa citeasca HP o s-o poata face doar cand va fi in stare s-o citeasca singur, si pana atunci sper ca o sa-l indoctrinez eu bine cu religia astfel incat sa nu fie impresionat de vrajitoriile descrise acolo (eu am vazul filmele)
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui patou daca o sa citeasca HP o s-o poata face doar cand va fi in stare s-o citeasca singur, si pana atunci sper ca o sa-l indoctrinez eu bine cu religia astfel incat sa nu fie impresionat de vrajitoriile descrise acolo (eu am vazul filmele) www.pasipecaleacredintei.wordpress.com" target="_blank">pe cont propriu |
Patou, indoctrinarea cu religie nu foloseste nimanui.
Hai, in cel mai fericit si izolat caz, s-ar putea sa ajute cuiva la mantuire. Dar nu cred.
Pentru a face diferenta intre realitate si fictiune, unui copil trebuie sa i se explice mult si sa i se citeasca mult, nicidecum sa i se indese religie in cap .
Religia nu inseamna mare lucru, dar ceea ce inseamna cu adevarat ceva -credinta- nu poate fi bagata nimanui in cap de catre nimeni .
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
patou spune:
n-am vrut sa spun ca-i indes religie in cap , ci dimpotriva ca o experimentam in viata noastra de zi cu zi, e ca si cum i-as stabili acum cand e mic niste fortarete (de gandire) care mai tarziu il vor apara de "atacurile" la care va fi expus inevitabil. Una e sa citeasca HP stiind ca vrajitoria e rebeliune impotriva lui Dumnezeu si alta e sa citeasca HP stiind ca e cool.
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui patou hai sa va marturisesc ca eu nu i-am citit povesti baietelului meu. cu mici exceptii: doamna si vagabondul, pisicile aristocrate, bambi, cartile junglei... habar n-are de povestea cu Mos Craciun, caci i-am explicat ca e doar un om imbracat cu hainele respective...si astea chiar pe vremea cand nu eram crestina. daca o sa citeasca HP o s-o poata face doar cand va fi in stare s-o citeasca singur, si pana atunci sper ca o sa-l indoctrinez eu bine cu religia astfel incat sa nu fie impresionat de vrajitoriile descrise acolo (eu am vazul filmele) www.pasipecaleacredintei.wordpress.com" target="_blank">pe cont propriu |
Eu cred ca de fapt o imensa indoiala in propria credinta va indeamna sa puneti atitea restrictii asupra copiilor.
Edit sa adaug: pina anul acesta am avut copiii in scoala crestin-ortodoxa (cel mare de la kindergarden pina in clasa VII, cel mic de la pre-k pina in clasa IV). Ore de religie in fiecare zi, mers la liturghie o data pe saptamina, spovedanie, etc. Niciodata nu le-a fost interzis HP sau Halloween. A fi credincios nu inseamna sa te ascunzi (indoctrinezi) de viata ci sa stii sa discerni.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
patou spune:
Citat: |
A fi credincios nu inseamna sa te ascunzi (indoctrinezi) de viata ci sa stii sa discerni. |
tocmai aici e problema. un copil nu are discernamant.
edit. eu cred ca n-are discernamant pana pe la vreo 12 ani, dar s-ar putea sa fiu exagerata.
ocebine spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui patou
tocmai aici e problema. un copil nu are discernamant. edit. eu cred ca n-are discernamant pana pe la vreo 12 ani, dar s-ar putea sa fiu exagerata. www.pasipecaleacredintei.wordpress.com" target="_blank">pe cont propriu |
Un copil nu INVATA sa abia discernamint daca nu ii dai SANSA sa dobindeasca experienta.
Am un copil de 12 ani si un copil de aproape 10...ai fii surprinsa sa vezi cita capacitate de intelegere pot avea si ce "insights" aduc la masa de discutii.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
patou spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ocebine
Un copil nu INVATA sa abia discernamint daca nu ii dai SANSA sa dobindeasca experienta. Am un copil de 12 ani si un copil de aproape 10...ai fii surprinsa sa vezi cita capacitate de intelegere pot avea si ce "insights" aduc la masa de discutii. Anamaria "With sufficient thrust, pigs fly." |
asta ar fi o discutie extrem de utila pentru mine. Cum invatam un copil sa aiba discernamant. (eu ma gandeam ca discernamantul nu se invata, ci vine de la sine ca rezultat al experientei)