cum ne crestem un copil crestin?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ioanadara si Rufus da,inteleg ce spuneti voi,ca doar si eu fac la fel:adica nici eu nu le interzic copiilor mei sarbatoarea asta,odata pt ca la virsta lor nu inteleg din ea decit rochie de printesa si bomboane(asta la scoala/gradi,ca nu le las sa colinde pe strazi)si-n al 2-lea rind ca e aproape imposibil de evitat,chiar daca nu le-as lasa in ziua aia sa plece de-acasa,ar insemna sa le tin acasa cu o luna inainte,caci in toata octombrie n-au decit cintecele si desene cu vrajitoare si fantome si dovleci.Mai tirziu probabil ca,traind aici,vor vrea si sa participe cu grupuri etc si mai mult ca sigur ca n-o sa ma opun,dar ma voi asigura ca le-am explicat si ca au inteles fff bine ce semnificatie are sarbatoarea si ce tb sa evite etc.Si poate vor alege si ele sa nu mearga,cine stie?

Ca de fapt eu pt asta "pledez":pt cunoasterea adevarului,pt a fi informati,cel avizat va lua strict aspectul de care vbea ioanadara:sa mearga la un suc cu prietenii cu aceasata ocazie,sa nu faca opinie separata etc.

(Ramin cu nedumerirea ca se pune pb in Ro de asa ceva,ca aveam si noi carnavaluri,baluri mascate,am prins si eu si inca de la gradinita incepind.Si mai stiu ca oamenii in Ro erau strinsi la punga pt colindatorii de Craciun,inchideau usile si portile si nu prea mai primeau,era o conventie tacita,n-avem bani,e saracie,nu veniti nici voi ca nu deschidem nici noi,acuma chiar deschid usile oamenii pt a da bomboane?Scuzati off topicul,ca-n fond nu e treaba mea ce alege omul sa sarbatoreasca).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Asta da, este chiar de trecut la un capitol cu numele: "ce intelege poporul roman din democratia altora".Nu are nici un sens la romani, bulgari, etc insa se scot bani asa ca e promiveaza.
Cat despre copiii de varsta mica eu nici nu imi pun vreo problema spirituala sa-i zic asa daca vrea in ziua carnavalului la scoala sa fie printesa. Nici nu pricepe ea mai mult la 7 ani de altfel.Ciudatenia ar fi sa fie singura care nu are rochita intre 20 de albe ca zapada, cenusarese, frumoase adormite, etc.
Cu cat creste insa, cu atat ma asigur ca stie exact de ce totusi unii sunt imbracati extrem de urat in ziua respectiva.

Eu chestiile astea le privesc asa ca pe niste corolare, ca pe niste situatii ce trebuie depasite pur si simplu de catre ei insisi o data cu maturizarea lor spirituala.Nu le rivesc ca pe ceva esential.
Esentialul inteles de copilul mare cred ca de la sine la un moment dat va neutraliza chestiile astea absurde fara bataie de cap din partea mea.
Si cu cartea HP la fel am facut.Mi-a cerut-o copilul acum cativa ani pentru ca toti prietenii o citisera, i-am cumparat=o.Nici macar nu a parcurs-o pana la capat.A citit jumatate si a spus: e o aiureala.A lasat-o singura si a citit altceva.
Eu tin minte ca m-am zburlt chiar la a pentru ca dadusem o cara cu bani "mai dar tu nu stii ca nu citim jumaati de carti? Termin-o macar daca am platit-o" .Efectiv i s-a parut ca e pierdere de vreme.Mi-a spus sa o citesc eu prima toata si apoi o termina si ea .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

(Ramin cu nedumerirea ca se pune pb in Ro de asa ceva,ca aveam si noi carnavaluri,baluri mascate,am prins si eu si inca de la gradinita incepind.Si mai stiu ca oamenii in Ro erau strinsi la punga pt colindatorii de Craciun,inchideau usile si portile si nu prea mai primeau,era o conventie tacita,n-avem bani,e saracie,nu veniti nici voi ca nu deschidem nici noi,acuma chiar deschid usile oamenii pt a da bomboane?Scuzati off topicul,ca-n fond nu e treaba mea ce alege omul sa sarbatoreasca).

Draguta de tine...
Cum bine iti imaginezi, sarbatoarea asta (sau altele importate) prind la tineri, care gasesc orice prilej nimerit sa se distreze, sa petreaca; nu mai vorbesc de copii, care nu au altceva in cap. Uite, de exemplu, cand a aparut Valentin-ul, imediat s-a spus ca si noi avem Dragobetele, dar eu am aproape 50 de ani si niciodata nu am auzit (sarbatorit) Dragobetele, sunt crescut la oras, poate d-aia. Imi plac traditiile, sunt lesinat dupa ele, insa zau daca ma deranjeaza ca doi tineri spun ca se iubesc de Valentin, isi fac cadouri cu inimioare si se duc sa petreaca, singuri sau cu alti tineri ca ei. Si eu ii iau o floare nevestei si-i spun ca o iubesc...ma doare-n cot ca-i Valentin sau nu...e o ocazie ca oricare alta. Dar e o ocazie.
Dar la mine colindatorii vor avea intotdeauna usa deschisa.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput

Ioanadara,dar nu am inteles la ce te referi cu rochia de printesa,ca eu in mesajul meu n-am afirmat ca le-as interzice-o fetelor mele,dimpotriva.

Rufus,desigur ca stiu ca tinerii vor sa se distreze si adopta orice,dar exact aici ar interveni rolul parintelui,al profului etc care ar explica un pic tinarului ce-i aia esenta si ce-i aia aparenta,anume ca,orice-am face,noi nu sintem americani si ca ne sta mai bine sa ne vorbim vorba si sa ne purtam portul,macar la noi in tara,acasa.Dar intr-adevar e alta discutie si nu ne mai incadram in subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Pai da, asta am zis: nici eu nu le-o interzic.Nu are nici o conotatie rea la varsta asta mica. Ele nu inteleg decat ideea de a imita o printesa in nici un caz ideea de spirite.
Interzicerea cred si eu ca nu ar avea sens.

Mergi la inceput

Ioanadara,am inteles cu printesele.Drept sa spun,pt mine e o noutate asta cu H si cu H Potter,exact cu ocazia acestui sb am aflat,va marturisesc sincer,ca eu stiam doar de St Valentin ca-l sarbatoresc romanii.Asa ca tb sa mai treaca un pic pina-mi revin din socla care oricum n-am reactionat chiar asa dur,avea dreptate Rufus ca-s draguta.Mai rau a fost cind am primit anul trecut niste poze de la una din verisoarele mele din Ro care a crezut c-o sa fiu impresionata cind o sa vad poze de la absolvirea(ASE de stat,Buc)ei:si am vazut tineri ff frumosi,baieti si fete de 22-23 de ani imbracati in..robe americanesti si cu chapeau din ala nu stiu cum se cheama,cu un colt pe frunte si cu ciucuri,nu mai zic ca aveau si niste diplome-n miini,din alea false si pergamentoase...Ei nici nu dadusera licenta(ca erau poze de absolvire-banchet)dar aveau banchet si robe si diplome false ca sa dea bine la poze....Tineri romani..asa de rau mi-a parut de ei!Si ei ca ei,dar ce-or fi zis profii,parintii?Cum o fi sa treci de la comunism la americanism?Exemplele bune de la studentii de-aici nu s-au prins de ei,alea cu studentul munceste,isi plateste singur studiile etc,nu,ei au luat direct robele.Tichia de margaritar.

Despre cartea H Potter,iar ma minunez cu ce rivna o citesc tinerii nostri,pe vremea mea nici de la biblioteca,gratis,n-ar fi citit..daramite sa dea parintii bani multi pe ea.Dar o Madame Bovary nu i-ar tenta?

Ce sa mai,s-au schimbat tare vremurile,scuzati-ma de vorbarie,iarta-ma Michelle ca ti-am stricat subiectul,ma-ntorc la ale mele,numai bine tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

trebuie sa va marturisesc (si nu mi-e usor) ca eu sunt mai.. extremista. eu i-as interzice bietelului meu sa serbeze Halloweenul, poate chiar din motivul pentru ca n-ar intelege (inca) nimic. pentru ca, consider ca e la o varsta la care nu are discernamant si de aceea are nevoie sa fie protejat, daca pot spune asa.

sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa spun ca e bine cum fac eu, e doar solutia pe care am ales-o eu, as fi curioasa sa-mi spuneti ce parere aveti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

patou, nu ma indoiesc ca trebuie protejati copiii, si sunt 100% de cord cu asta. Dar oare daca ii interzici, nu face oare ca toata chestia sa para mai interesanta? adica din spirit de fronda, asa?...Nu stiu...Antonia chiar este foarte mica, la 3 ani nu se pune problema...Dar ma gandesc ca atunci cand va fi mare sa-i prezint toata tarasenia ca un fel de basm...cum e si, de exemplu, Fata babei si fata mosului, sau Mos Craciun. Ca sunt unii oameni care aleg sa faca asta, dar nu e bine pentru ca...si pentru ca....si sa-i explic pe larg care e treaba cu mortii si spiritele si ca Dumnezeu nu aproba lucruri din astea, si e mai bine sa nu facem, pentru ca El ne iubeste si trebuie sa ascultam de El...

mda. are sa fie greu.dar merita.

iar despre Harry Potter...am citit-o si pe asta, pe langa Madame Bovary , si sunt unele lucruri care mi-au si placut din ea, pe langa toate celelalte care nu sunt benefice pentru copii. De exemplu, mi-a placut cum se sacrifica Harry pentru prietenii lui, si cum in fiecare om salasluieste si ceva bun, si cum dragostea este cea mai importanta valoare posibila...Sunt si lucruri ok, nu e de condamnat cartea pe de-a-ntregul. Dar toata treaba cu vrajitoria....sa fim seriosi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Katya, ti-am zis eu ca esti draguta, cum te minunezi...
Pai, fiica mea cea mare cand a terminat a 8-a, au inchiriat robe si s-au costumat...cu palarie cu tot. Si diplome. Ei, ce zici? Au facut si mare banchet, la club Herastrau, cu tinute numai una si una. Sa vad cand o termina Ana gradinita, poate le trebuie si lor robe...

patou, e drept ca eu nu le interzic fetelor sarbatoarea asta (cum am spus, nici nu m-am gandit sa pun problema ca michelle), dar nici nu vad cum as face-o, ar fi singurele care ar sta acasa, cand colegii se distreaza. Ioana a invatat la Cosbuc, liceu de engleza, pai Halloweenul era sarbatoare mare! Cu mare organizare, cu invitati, formatii...Teodora nu a avut ocazia, dar Ana, ce era sa-i spun, cand se costuma cu peruca si palaria Ioanei? (ca n-am avut, totusi, costum de mort). La noi nu se sarbatoreste ca in America, nu merge nimeni pe strada dupa bomboane...sunt cateva initiative locale, mult sub amploarea lui Valentin. Iar noi gaurim niste dovleci ranjiti si-i punem in geam, ca si-asa nu-i vede nimeni.

Harry P.? Asta nu stiu ce sa zic...fetele mari au citit toate volumele de "n" ori. Si au vazut filmele. Cred ca s-ar mira foarte tare sa le spun ca nu prea-i crestineste...Si da, citesc o multime de alte carti, cu aceeasi placere.

Am fost duminica asta la biserica, dar n-am apucat sa vorbesc cu parintele Ioan. Era lume multa, nu avea timp. Dar il prind eu si-l intreb...sunt curios rau.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Daca le interzicem copiilor sa citeasca HP, inseamna ca trebuie sa le interzicem sa citeasca Harap Alb, Greuceanu, Alba ca Zapada, Cenusareasa, Povestea porcului, Craiasa zapezii etc, etc, etc. Toate astea au vraji, domle . Numarul de vraji pe metru patrat din Greuceanu bate de departe pe Harry Poter. Recititi Greuceanu.

Nu stiu ce le-a casunat unor pastori si unor preoti pe biata carte, e deja ridicola campania asta anti-HP si nu arata spre altceva decat spre cat au citit ei la viata lor si cat pret pun pe lectura si rolul acesteia in dezvoltarea unui copil/individ.
Daca ar fi dupa ei, oamenii ar trebui sa citeasca pana la nouaj de ani doar brosurele moralizatoare si propagandistice a la sec. VIII .
E bine uneori sa iei seama la ce te-nvata in biserica, da' de data asta exagereaza rau de tot...

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput