practica agricola???? din nou???
Raspunsuri - Pagina 10
AB_AC spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui beren
Eu n-as putea fi asa de sigur ca stiu cine protesteaza sau nu: despre unii dintre ei cred ca se poate presupune ca-si cresc deja copiii in spiritul reponsabilitatii sociale si-al respectului pentru natura, mai bine decat ar face-o sistemul de invatamant romanesc. Altii, probabil ca nu. E util sa vedem toate aspectele problemei - iata inca unul mentionat mai devreme: transportul. Banii de la UE vor face deodata mai sigure soselele din Ro? Una e the yellow bus in comunitatea linistita din US, si alta sute de autobuze adaugate la traficul de Bucuresti. |
Poftim? Eu am spus cu ce argumente se protesteaza pe acest forum si la acest topic. In rest ...tzop..tzop cand ne lamurim ca nu va vine totul din America spalata la creier ... cand vine din "relevanta EU"...tzop, tzop din lipsa de argumente sarii discutia de la una la alta! In NYC si pe LIE se conduce mai rau decat in Bucuresti si sunt accidente constant. Iar bus-urile scolare galbene sunt pe motorina si miros si nu au centuri de securitate. Cel putin nu ale noastre.
Da stai putin, parca US nu era relevanta!! Sau e numai cand ne convine?
Daca discutam despre Europa, apai nu-ti vine bus-ul la poarta sa ia copilul, ok? Circulatia in orase se face functie de loc mai bine, au mai rau ... si totusi practica scolara se face! Ia sa vedem cat iti ia sa iesi dintr-un oras ca Parisul sau Marsillia sau Lyon-ul... or fi avand perifericele n-spe benzi dar la orele de varf tot bara la bara sunt automobilele.
Bani de drumuri in .ro au fost si s-au evaporat. Daca stam sa discutam de fiecare data ce s-a intamplat cu toate proiectele ratate nu se avanseaza cel curent. Eu repet inca o data pozitia economica a Romaniei nu este una in care poate emite pretentii. Primeste ce primeste si ar trebui sa-ncerce sa profite cat poate. "Calul de dar nu se cauta la dinti" dar il poti hrani bine si vaccina si te poti servi de el inca multa vreme.
In plus de cand cu criza se circula aproape bine in Bucuresti.
Idei de genul "Momentul in care voi face primul pas in lume este acela in care lumea va fi pregatita sa ma intampine." se pot aplica in mod nesanatos doar unor copii de oameni extrem de bogati.
Vizitele la bunici sunt un cadru in care copilul ajunge sa priveasca viata la tara idilic si cu pudoare. De asemenea excursiile cu uite iepurasu hai sa-l mangaiem dincolo de gradinita au un scop recreativ si nu de invatare. Exact ideea de a face ceva organizat fara haos este diferenta intre vizita si invatare. Exact din lucrul marunt dar bine facut provine satisfactia. Maria Montessori spunea pe buna dreptate sa nu faci niciodata pentru un copil un lucru pe care-l poate face si singur. Ii vom invata sa fie serviti in lucrurile vietii cotidiene sau in insasi procesul de invatare ii invatam ca lucrurile se gasesc pe birou la nasul lor.
Cl absolut de acord cu ideea de cazare sau masa.
Inaioana daca tot te agati de pana lui Preda ca ultim recurs instructiei de genul "practicii agricole" ... mai reciteste Morometii ca sa vezi ca premiul si cariera scriitoriceasca se poate avea si muncind de-adevaratelea. Imi displace eticheta de intelectual pusa pe orice slogan elitist. In plus un intelectual nu e orice absolvent cu diploma universitar au chiar doctorat. Si copiii nostri in mod cert nu-s intelectuali.
Mik absolut ca se practica in vacante si ca munca adevarata pentru bani. E ceva cand pentru banul de buzunar evolueaza de la camp la ceva mai "profesional". Au sentimentul ca au facut un pas.
beren spune:
Copilul meu e 100% Montessori kid, multumesc pentru informatie.
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Inaioana daca tot te agati de pana lui Preda ca ultim recurs instructiei de genul "practicii agricole" ... mai reciteste Morometii ca sa vezi ca premiul si cariera scriitoriceasca se poate avea si muncind de-adevaratelea. Imi displace eticheta de intelectual pusa pe |
Ce inseamna "muncind de-adevaratelea"? Adica ce nu este munca adevarata? Si de unde stim cum munceste cine? Eu nu stiu, nu presupun.
Comparatiile cu US/Franta mi se par inutile pur si simplu tocmai din cauza ca exista diferente mari fata de Ro la nivelul adultilor care ar trebui sa asigure succesul programului: invatatori, primari, agricultori. Si in Franta mai arunca unii pescari motorina in mare, dar izolat. In Romania, padurile sunt defrisate cu o viteza ingrozitoare. De catre unii tarani, de proprietari, cu complicitatea unor "ingineri silvici". Ei ii vor invata pe copii respectul fata de natura?
Multi dintre ei ar trebui educati in acest proces, pentru o atitudine potrivita. Ori, a lansa programul fara a lua aceste aspecte specifice (acestei generatii, acum) in considerare, mi se pare incorect fata de copii.
Deocamdata, cred ca educatia civica se face in principal in familie, precum acum 20 de ani. In unele familii, evident. Dar nu atat de mult in scoala sau in societate.
AB_AC spune:
Si ai mei:)), dar pasajul nu ti-era adresat. Poate toti cei de pe topic stiu cine a fost Maria Montessori, poate nu.
Marin Preda sau ma rog baietelul din Morometii muncea cu adevarat in calitatea-i de copil. Adica nu o practica sau un invatat la scoala care se termina si mergi acasa si indiferent cat ai adunat/invatat in timpul zilei mama are o vorba buna, masa calda si patul facut si curat.
Sunt absolut de acord ca educatia se face in familie in .ro. Si totusi de la un anumit moment va trebui sa se faca in societate pentru a insufla ceea ce majoritatea familiilor nu fac si anume o solidaritate sociala minima si un respect pentru moduri de viata diferite.
Resursele educationale sunt cele care sunt. Date fiind salariile din invatamant si veniturile agricole sansa imbunatatirii acestor resurse peste noapte este extrem de mica.
(De ce generalizarea motivelor parintilor ar fi nepermisa, dar categorisirea unor anume categorii profesionale ar fi? hmm?)
Totusi printre acei educatori, agricultori, silvicultori denigrati se afla destui care-si iubesc meseria pot propaga mai rapid cunostintele lor si copiilor a caror familie nu poate sau nu vrea sa-i ajute in acest sens. Propagarea oricaror cunostinte pe linie descendenta, in familie, nu este considerata suficienta nici macar in societati mai dezvoltate.
grati.ela spune:
nu am citit decat primele pagini dar nu sunt de acord cu reintroducerea practicii agricole... am avut si amintiri placute dar si multe oribile: la 5 dimineata trezit, la 6 la bac la 7 eram in Insula Mare a Brailei...imi amintesc de parca a fost ieri cum depanusam porumb pana la inceputul lui decembrie...cand mergeam la olimpiade la matematica cei din bucuresti stateau cu gura cascata cand le povesteam ca faceam materia in cateva saptamani (de la 1 oct la 5 decembrie camp, in aprilie serveam deja spalat borcane la Zagna Vadeni iar in mai la sfarsit incepeau ciresele la Insuratei...)...de unde performanta?
grati.ela spune:
... si sunt curioasa care vor fi bazele de practica: terenurile lui Trita Fanita???
inaioana spune:
AB, umorul meu e chiar cam prea abstract sau probabil sunt singura care il vede, se pare in ultima vreme.
Nu voi reciti Morometii acum, ca am altele la rand si oricum este una dintre cartile pe care le-am tot recitit si rasfoit dupa prima lectura de acum vreo 20 de ani.
Problema pentru care nu ne intelegem nu este atat ca privim diferit educatia (eu mi-am mai expus pe aici opiniile privind filosofia educatiei si sunt in acord cu MM in cele citate de tine) ci ca avem o abordare politica diferita. Am o reactie de respingere viscerala la "presiunea societatii", nu cred ca "societatea" trebuie sa "isi educe cetatenii" cumva si cred in general ca am functiona excelent daca am fi lasati in pace sa ne dezvoltam fiecare dupa puteri fara patul lui Procust social. And guess what, cred ca societatea in ansamblu ar avea in final mult de castigat din asta.
Nu cred ca copiii trebuie sa invete toti acelasi lucru in acelasi timp si in general cred ca cel mai important lucru este sa nu inhibi niciodata dorinta naturala a copiilor de a invata, de a acumula cunostinte, aia cu care se nasc si care este de cele mai multe ori anihilata cu totul in cativa ani tocmai de societatea care "reguleaza" invatamantul incercand sa le impuna cum si ce sa invete, unde , cand, cat timp si ce subiecte anume. Daca reusim asta, atunci nu vom avea copiii eminenti la scoala x ci oameni care vor invata de-a lungul vietii continuu si constant. Ceea ce daca te gandesti bine, este iarasi spre folosul "societatii" cand targi linie la final.
Multumesc ca mi-ai spus ce este un intelectual, dar imi place sa cred ca nu ma zbateam in negura nestiintei sau a prejudecatilor in privinta asta.
Da, cred cu tarie in metoda de a invata prin practica si experiment,mi se pare ca in subiectele in care asta se poate face (si sunt mult mai multe decat au oamenii senzatia in general-mai toate pot fi initial abordate asa) asta trebuie sa fie inceputul invatarii. Nu este vina mea ca scoala romaneasca sufera intens la capitolul asta si nu voi aplauda frenetic un mugure de idee (ca floare nu pot sa ii zic) care aduce un strop de practica in scoala romaneasca cu care nu se face primavara deloc in opinia mea, pentru ca ideea este subtirica rau si mai si vine la pachet cu o gramada de alte neajunsuri.
Ca individualista si refractara la ideile crete ale "societatii" imi asum in totalitate educatia copiilor mei, nu o astept si nu o accept de la "societate".
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
Natasa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cl Natasa, stirea e preluata de pe Realitatea. Poate pe hotnews stirea nu e completa sau poate ca e, poate cei de la Realitatea au facut exces de zel sau nu, nu stie nimeni nimic concret. Totul e in stadiu de proiect. Cat despre afirmatia ta "mult zgomot pentru nimic!", da-mi voie sa consider ca nu e chiar asa. Mai bine atragem atentia acum, cat nu e prea tarziu. In fine, daca tie ti se pare inutil, poti sa sari subiectul. |
M-ai pus la punct, ca atare chiar ma retrag. Bine ca de la o ideea de dus copiii sa viziteze o ferma s-a ajuns la saptamini intregi in lagare si la fete violate de niste tarani violenti. Atrageti atentia repede pina nu se intimpla vreo nenorocire.
sorana spune:
Eu cred ca si pana aum in scoli se faceau chestii de-astea cu vizite la ferme si activitati de gen plantat. Adica fi-mea a terminat cls I si au avut la "Cunoasterea mediului" teme de gen sa puna la incoltit un bob de fasole ... In plus cu ajutorul parintilor (ca furnizori de ghivece si seminte ) fiecare copil a avut in grija o floare. La finalul anului scolar si-au luat acasa ghiveciul cu floarea de care au avut grija (au pus samanta la incoltit, au plantat, au udat, etc).
Asta este ceva normal dar ... era deja in materie! Cum ziceam la "Cunoasterea mediului".
Nu prea pricep ce se vrea cu aceasta noua chestie? Se vrea sa faca obligatoriu o excurise de o zi la o ferma sau statiune? Asta ar fi ok, de principiu o fac oricum, doar ca acum ar fi obligatie si nu voluntariat ...
Dar daca implica "cazare" asigurata de primari eu una nu-mi las copilul ... probabil cum zice cineva fac un imprumut si platesc hotel si ma duc cu ea. Sau daca e aproape de Bucuresti (maxim 100 km) fac dus-intors cu masina zilnic. Si sunt convinsa ca nu voi fi singura.
Sorana si Monica (7 ani)
gaby76 spune:
Mda, dupa parerea mea si din cate citesc in acest topic, realizez ca noi, ca natie, avem din ce in ce mai putine sperante... pai, eu am facut practica agricola in clasele 7 si 8 si nu mi-au cazut galoanele!! ce-i atat de rau si rusinos sa MUNCESTI? ma uit cati dintre romani sufera de foame dar isi pastreaza apartamentele in marile orase si nu-si pot permite sa-si platesca datoriile... oare nu le-ar fi mai bine la tara, unde poti avea o gradina, un animal, doua... dar nu, munca, si in special munca pamantului e o rusine... pacat, pentru ca, pana la urma pamantul este cel care ne hraneste si noua ne e jena sa-l bagam in seama...
http://lt1f.lilypie.comGUYIp3.png
Pozici din tinereti
inaioana spune:
Gabi, nu a spus absolut nimeni la acest topic ca ar fi rusinos sa muncesti in orice fel.
Sper ca avem voie sa avem valori diferite totusi, nu e obligatoriu sa fim toti samanatoristi.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.