la ce ora adormiti copiii seara?
Raspunsuri - Pagina 14
Luna1 spune:
Laura sunt total de acord ca nu acuzam copiii de ceea ce dorim noi sa facem si nu putem. Asta in conditiile in care este ceva ce intra in contradictie cu beneficiile copilului. Insa atat timp cat studii de specialitate, binele si nevoile copilului meu imi spun ca este bine sa-l culc la max 21 nu vad de ce nu as face-o desi el, ca orice copil, ar sta toata noaptea treaz (experiment incercat de mine pe cel mare cand intr-un weekend am ales sa-l tin pana vrea el la somn. La 3 dimineata eu picoateam pe fotoliu si el cu ochii pe jumatate inchisi turuia sa mai vedem un film).
Asa cum voi mi-ati spus motivele pentru care culcati copiii dupa ora 22 asa am spus si eu de ce nu o fac. Mi se pare normal. Si da, mi se pare foarte important dinamica realtiei mele cu sotul meu dupa aparitia copiilor, ca e vorba de "bugetul familiei", un pahar de vorba, declaratii de dragoste, sau sex (desi cum spunea-i tu ala se poate face si la 12 noaptea deci nu intra in discutie ca primordial la ore rezonabile).
Roli intrebai de scos copiii afara dupa-masa. Copiii mei stau afara dimineata iar aici la ora 4 e intuneric si nu mai este nimeni pe strazi, decat vulpile. Socializarea cu alti copii o facem ori la noi acasa ori la ei acasa pana in ora 8 in fct de ora lor de somn.
Toata lumea s-a legat de ora 19 de culcare, da ok, am recunoscut si eu ca nu s-ar potrivi familiei mele, insa sincer de la ora 19 sa ajungem la ora 23-24 e cale lunga.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
alra spune:
eu nu cred ca ora de culcare in sine e neaparat o problema mare cat cantitatea si calitatea somnului si rutina care duce la acea ora de culcare.
si da, si in belgia se insista foarte mult pe rutine si nu exista "ai incredere ca isi face el singur program" sau "eu ma adaptez la orele lui nu el la ale mele". fetele mele s-au nascut cu ritmul zi-noapte total sucit, in sensul ca se culcau pe la 2 noaptea in primele saptamani dupa nastere si a trebuit sa muncesc foarte mult cu ele ca sa le aduc treptat la ore decente de culcare.
nu zic ca uneori nu facem exceptii sau ca in concedii nu mutam orele, dar in ansamblu le respectam programul la fel si in weekend cu o mica marja. nu prea actionam impulsiv ci gandim dinainte care sunt consecintele iesitului seara sau plimbarea peste somnul de pranz al fetei mici. un pui de somn poate sa traga si in carut dar nu in fiecare zi si apoi seara trebuie culcata mai devreme.
acuma si situatiile sunt diferite - una e sa ai un singur copil si sa stai acasa, alta e sa ai doi care merg la gradinita si cresa si sa ai servici si tot asa. dar despre asta s-a mai vorbit: in familiile mai mari organizarile sunt mai stricte.
Luna1 spune:
Eu inteleg ca v-ati suprat pe expresia "inuman" a Ancai, intr-adevar e foarte apriga in exprimare si nu consider inuman culcatul copiilor dupa ora 22 ci doar o ora nepotrivita.
Faceti un simplu exercitiu:
Intr-o zi culcati-va la ora 2-3 si treziti-va pe la 5-6. Apoi vedeti la ce ora mai puteti sa adormiti noaptea. Banuiesc ca pe la ora 1-2-3 noaptea. Ok, ati adormit, aveti un somn satisfacator? Dimineata treziti-va la ora 8-9. Sunteti functionali 100%?
Va explic cum ma simt EU si am mai auzit si alte persoane la fel. Dorm la pranz si sunt fericita ca am dormit. Noaptea ma bag in pat si la 1 ma uit inca pe pereti. Intr-un tarziu adorm si am un somn agitat caci nu sunt obosita de ajuns probabil sau... in orice caz am un somn prost calitativ, iar dimineata cand ma trezesc sunt rupta si simt ca as mai dormi cateva ore.
Oare copiii nostri nu patesc la fel?
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
danat spune:
Bineinteles ca este la fel si pt ei.
In plus, se stie ca orele dinainte de ora 0:00 sunt cele mai odihnitoare, cu somn profund. De ce sa le piarda?
Si eu, daca ma culc pe la 23-24, ma simt cu totul altfel a doua zi, chiar daca dorm 8 ore, fata de serile cand reusesc sa dorm pe la 22:30.
Hobby
www.youtube.com/watch?v=IeVt9UEUh-8" target="_blank">
"It´s all for love... L.O.V.E."
www.youtube.com/watch?v=wuQKnuFBg2E" target="_blank">Michael Jackson - King of MUSIC
.... "Ok, everybody, that's a wrap!"
tanima_i2002 spune:
Dragelor, vorbiti de ore de somn, de program de somn, de reguli...
Dar cand ai un copil care nu accepta nici o regula ce te mai faci? Ajungi sa o iei pe aratura ca mine.
Baiatul meu are 3 ani si 2 luni. Din ziua in care l-am adus de la spital am dus o lupta continua cu el in ce priveste somnul. Am avut nopti in care se trezea de 20 de ori pe noapte. Am avut nopti in care urla si se zbatea si nu stiam ce sa ii mai fac (asta mai ales cand ii dadeau dintii), am avut nopti in care dormea 5-6 ore si alea cu 2-3 treziri iar ziua abia daca inchidea ochii 30 de min. Prima noapte dormita intregral am avut-o dupa 1 an si 7 luni, dar nu au fost prea multe, avem si acum nopti in care ne mai trezim de 3-4 ori ptr diverse. Am incercat mereu sa ii fac program, sa il culc cat de cat la ora fixa, sa ii dau mesele la ore fixe. In timp ora de somn la pranz s-a decalat pana am ajuns la ora 3 (adica 15), iar daca depaseste aceasta ora deja renuntam la somnul din ziua respectiva. Seara cu greu adoarme la 22.30 poate chiar 23. Ne chinuim in fiecare seara sa ne punem in pat cel tarziu la 21.00-21.15 ritualul cam mereu acelasi:citim, mai spunem o poezie, mai vb, dupa care incercam sa adormim, dar de fapt incepe frichineala:"mami nu pot sa dorm"...
Am mers la doctori, am ajuns la neurologie din disperarea de a incerca sa intelegem ce se intampla cu el, de ce nu ne mai intelegem cu copilul. Concluzia doctorilor: asta este ritmul lui, este mai energic, ne manipuleaza...bla, bla, bla. Ca tratament pastile. Cel mai socant tratament a fost ntrazepan vreo 3-6 luni. Nu am acceptat tratamentele. Am incercat cu ceai de tei, am incercat cu siropuri de linistire, am incercat si cu peritol (tot la sfatul unui medic) care mai rau il agita. Daca se intampla sa nu doarma la pranz seara este atat de obosit incat se culca dupa ora 24. Am incercat sa il lasam si dupa bunul sau plac. La prins si ora 1 noaptea.Dimineata nu doarme mai mult de 8-9, desi in timpul saptamanii merge la cresa si trezirea este mai devreme.
Paradoxul este ca la cresa adoarme f repede la pranz si la o ora imposibila (12.30-13). Am incercat si acasa sa pastram programul de la cresa dar a fost zdarnic.
Oare ce as mai putea sa fac? Oare am gresit undeva?
Fetita in schimb are alt ritm. Ea se culca seara de la 20-21 maxim, dimineata la 6 este in picioare. Este tot copilul meu, tot in aceasi casa si in acelasi mediu crscuta. Spun asta ca mi s-a reprosat inclusiv faptul ca baiatul este agitat si nervos din cauza mea. Alaptati au fost amandoi. Acelasi regim alimentar si de viata am aplicat ambilor copii. Si totusi sunt foarte diferiti ca temperament si ca ritm.
Asadar, inteleg perfect mamele care spun ca isi culca copii dupa ora 22 la fel cum le inteleg si le aprob si pe cele care au alt ritm cu copii. Fiecare se adapteaza cerintelor familiei si ale copilului.
Oare cu ce sunt eu vinovata ca fiului meu ii ia uneori si 2 ore pana adoarme, iar fata in 10 min se culca singura.
Mami de doi ingerasi Rares (15 oct 2006) am 2 ani si Miruna (1 febr 2009)
anaemi spune:
Copii mei sunt pregatiti de somn de la 21.30. Acum Anastasia doarme deja de jumatate de ora, Filip inca se uita pe pereti...in conditiile in care au dormit fff putin la pranz si au stat vreo 2 ore afara la joaca...pai eu cand am intrat in casa la caldura, m-as fi culcat imediat, ei...nu. Acum eu pic de somn, iar Filip povesteste...
Stiti cum e... satulul nu crede flamandului...
Ana & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...
catrinik spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ilse
Nu e conceptia, este sistemul...nu ma pot pronunta in ceea ce priveste alte tari, in Olanda, unde scoala se incepe la fix cei 4 ani ai copilului...somnul de pranz evident ca nu mai este important, pt olandezi, specific, ca sa nu se superea ceilalti...pentru ei este important ca un copil de varsta asta 3-4 ani sa doarma 12 ore/zi...de aceea copiii aici dorm de pe la 7:45-8:00 seara pana la 7:45-8:00 dimineata->cele fix 12 ore necesare copilului, care e foarte fericit si fara somnul de la pranz. |
Pai tocmai.
Au nevoie de 12 ore de somn.
Care la voi le dorm neintrerupt.
Iar la noi dorm 10 ore/noapte ( 22-08) + 2 in timpul zilei.
Deci tot pe acolo ajungem.
catrinik spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna1 Eu inteleg ca v-ati suprat pe expresia "inuman" a Ancai, intr-adevar e foarte apriga in exprimare si nu consider inuman culcatul copiilor dupa ora 22 ci doar o ora nepotrivita. Faceti un simplu exercitiu: Intr-o zi culcati-va la ora 2-3 si treziti-va pe la 5-6. Apoi vedeti la ce ora mai puteti sa adormiti noaptea. Banuiesc ca pe la ora 1-2-3 noaptea. Ok, ati adormit, aveti un somn satisfacator? Dimineata treziti-va la ora 8-9. Sunteti functionali 100%? Va explic cum ma simt EU si am mai auzit si alte persoane la fel. Dorm la pranz si sunt fericita ca am dormit. Noaptea ma bag in pat si la 1 ma uit inca pe pereti. Intr-un tarziu adorm si am un somn agitat caci nu sunt obosita de ajuns probabil sau... in orice caz am un somn prost calitativ, iar dimineata cand ma trezesc sunt rupta si simt ca as mai dormi cateva ore. Oare copiii nostri nu patesc la fel? Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007) |
Nu se pot compara.
Noi avem nevoie doar de vreo 7-8 ore somn, pe cind ei de mult mai multe.
ilse spune:
[/quote]
Pai tocmai.
Au nevoie de 12 ore de somn.
Care la voi le dorm neintrerupt.
Iar la noi dorm 10 ore/noapte ( 22-08) + 2 in timpul zilei.
Deci tot pe acolo ajungem.
[/quote]
Pai ce zic, cate bordeie atatea obiceie.
Insa ma gandeam daca n-ar fi mai usor pentru voi sa scoateti somnul ala de pranz de la vreo 3-4 ani, desi vad ca ati scris ca se fac nu stiu ce activitati d-astea la ore inaintate.
Sincer mie personal, nu ma bag la ce simt altii mi se pare mult mai "usor" sistemul asta de la 8 la 8 ca sa zic asa.
Bine aici nici nu e posibil altceva ca scoala se termina la 3 dupa-amiaza.
Sabina spune:
pai daca tin fata treaza ziua , studiul la pian de dupa amiaza e destul de ineficient, se enerveaza....ori la pian cantam de placere, nu ca "trebuie".
Cand e odihnita e minunata lectia.Fiecare familie cu necesitatile si nevoile ei.
Totusi, noi avem regula asta, oricat s-a dormit, nu depasim ora 22, chit ca nu adoarme si doar sta in pat si citeste.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo