Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)
Raspunsuri - Pagina 12
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui andrutza Pot dovedi tot, o data cu fisa fiscala de anul trecut, unde veniturile sunt lunar mai mari, si a doua oara prin deciziile luate la nivel de institutie nu numai pentru mine, ci pentru toti angajatii din departamentul meu, ca incepand cu 15 decembrie, plata drepturilor se face semestrial. E totul scris, nu poate exista indoiala, e vorba de un ONG mare organizat conform legii, nu de un SRL. Asadar, pot dovedi tot ce-am spus cu inscrisuri. Pot face ceva? Chiar nu am nimic de pierdut si vreau sa stiu pe ce cale s-o apuc. Andrutza si copiii ei dragi - Simona Andreeea (n. 17.01.2005) si 36+ Daniel Stefan |
In mod cert si legal, venitul suplimentar, functie de realizari, nu este unul continuu.
Deci ai un venit constant (leafa), la care se adauga, semestrial, acesti bani. Ei sunt devin venit impozabil la momentul efectiv al platii, si nu cu 3 luni inainte.
Deci, eu nu vad cum ai putea sustine ca TREBUIA sa-i iei acum 2 luni si nu i-ai luat, decat in masura in care acesti bani au fost evidentiati in respectiva luna, iar acum se afla in contul corespunzator - la drepturi neridicate (contabila mea zice ca-i 426 - trebuie sa verifici, la asta nu ma pricep).
Motivele angajatorului (comoditate sau alte criterii) pentru care face semestrial aceasta plata va privesc doar pe voi, iar tu ti-ai asumat aceasta maniera (altfel, trebuia sa ceri prin contract sa primesti banii aia lunar si sa-ti fie impozitati ca atare). Acum, acest venit este ceea ce spuneam: nu unul cu caracter continuu, ci unul variabil, functie de realizari. Prin urmare, el este aferent unui anume moment (la 6 luni) si se trateaza fiscal ca atare.
Ar trebui vazut si contractul - daca acest venit este inscris ca fiind lunar, atunci poate poti cere sa-ti completeze aceasta adeverinta ca atare, deci defalcat pe luni. Daca el este prevazut ca fiind semestrial, atunci asa este.
Si, in treacat, nu cred ca este vorba de comoditate, ci de politica angajatorului, care probabil trage linie la 6 luni si constata care este nivelul realizarilor - vreme in care foloseste acei bani cum considera de cuviinta.
andrutza spune:
Faptul ca m-a deranjat sau nu ca i-am primit la 6 luni, desi se cuveneau lunar, nu este in discutie acum. Banii i-am primit, cu o lipsa de 7.000 de lei care s-au dus la stat pentru diverse dari - deci eu mi-am respectat toate obligatiile cf. legii. Motivul pt. care i-am primit semestrial este 100% sigur comoditatea (mai exista si motivul utilizarii banilor mei inca 5 luni), sunt bani incasati cu luni in urma, in momentul finalizarii unui dosar se impart banii, din care un procent imi revine mie - nu trebuie angajatorul sa aprecieze nimic, e o suma fixa si foarte bine definita.
Pe langa aceste lucruri, eu doar vroiam sa stiu daca ma pot adresa undeva, la ministerul sanatatii sau direct in instanta, pentru a cere aplicarea corecta a OUG 158/2005 intrucat angajatorul, dupa parerea mea, mi-a plafonat gresit venitul lunar si nu baza de calcul. Eventual sa cer interpretarea oficiala si sa o atac, daca este cazul. Poate cunoasteti cazuri asemanatoare si ma puteti sfatui ce trebuie sa fac.
Andrutza si copiii ei dragi - Simona Andreeea (n. 17.01.2005) si
36+ Daniel Stefan
nemary spune:
buna, as vrea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:
eu acum sunt in CIC 1, ce perioada trebuie sa lucrez pentru a avea dreptul sa intru in concediu prenatal?
SI cand ar trebui sa anunt angajatorul ca sunt iar insarcinata?
multumesc.
Mari
de Daria Maria(29.01.2008)
16+ Povestea Darului plangacios
sunt tot mai mare
Daria
marius spune:
Trebuie sa ai o perioada de minim 6 luni anterior datei intrarii in prenatal venituri (profesionale) impozabile (salariu) sau asimilate acestora (somaj, CIC, medical, PFA).
Cu alte cuvinte se poate intra din CIC1 in prenatal (daca se potriveste).
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui nemary buna, as vrea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: eu acum sunt in CIC 1, ce perioada trebuie sa lucrez pentru a avea dreptul sa intru in concediu prenatal? SI cand ar trebui sa anunt angajatorul ca sunt iar insarcinata? multumesc. Mari de Daria Maria(29.01.2008) 16+ Povestea Darului plangacios sunt tot mai mare Daria |
Nu este nevoie sa lucrezi - iti poti lua concediu prenatal imediat dupa CIC, sau poti intra din CIC 1 in CIC 2.
Anunti cand vrei angajatorul ca esti insarcinata, de preferinta imediat dupa ce te intorci din CIC, pentru a fi protejata.
nemary spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Nu este nevoie sa lucrezi - iti poti lua concediu prenatal imediat dupa CIC, sau poti intra din CIC 1 in CIC 2. Anunti cand vrei angajatorul ca esti insarcinata, de preferinta imediat dupa ce te intorci din CIC, pentru a fi protejata. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
pt.a fi ceva mai exacta, ar trebui sa incep serviciul pe 1 februarie si data nasterii ar fi 5 aprilie. deci 2 luni. eu ma intorc la serv pe 1 feb, mi se redeschide cartea de munca cu aceasta data si de pe 2 feb pot intra in concediu prenatal? si cum se calculeaza acesta(ca bani vorbind)?
Mari
sunt tot mai mare
Daria
anne85 spune:
Sunt gravida in 5 luni (DPN - 03.03.2010) si, din cate stiu eu, as putea sa lucrez pana in ultima zi si sa imi iau concediul pre si postnatal impreuna (123 de zile) dupa ce nasc si abia dupa ce trec cele 123 de zile sa depun dosarul pt CIC. Vroiam sa aflu daca este asa intr-adevar (cu detalii daca se poate) si mai vrioam sa stiu cati bani o sa iau efectiv in concediul prenatal si postnatal daca am incadrare la 720 RON salariul brut.
Multumesc frumos !
NicoletaB spune:
am si eu urmatoarele intrebari:
1)cele 90 zile de CM permise in sarcina de platesc cu 75% din salariu?
2)prenatalul se plateste cu 85% din brutul (salarii+prime+ore suplimentare) ultimelor cate luni?
3)prenatalul va iesi mai mare decat castig de obicei, implicit mi se mareste baza pt CIC nu?
4) CIC-ul se calculeaza ca 85% din netul ultimelor 12 luni inainte de nastere, nu?
Multumesc anticipat,
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui NicoletaB am si eu urmatoarele intrebari: 1)cele 90 zile de CM permise in sarcina de platesc cu 75% din salariu? 2)prenatalul se plateste cu 85% din brutul (salarii+prime+ore suplimentare) ultimelor cate luni? 3)prenatalul va iesi mai mare decat castig de obicei, implicit mi se mareste baza pt CIC nu? 4) CIC-ul se calculeaza ca 85% din netul ultimelor 12 luni inainte de nastere, nu? Multumesc anticipat, |
1. Nu, 75% din baza de calcul socotita conform art. 10 din OUG 158/2005, pe ultimele 6 luni. Se platesc doar zilele lucratoare.
2. 85% din baza de calcul socotita cf. aceluiasi art. de mai sus, din care se retine si se vireaza CAS.
3. Teoretic, da. Practic - trebuie socotit exact.
4.85% din media veniturilor pe 12 luni inainte de nastere.
nemary spune:
Mediajust, te rog raspunde-mi si la intrebarea urmatoare:
ar trebui sa incep serviciul pe 1 februarie si data nasterii ar fi 5 aprilie. deci 2 luni. eu ma intorc la serv pe 1 feb, mi se redeschide cartea de munca cu aceasta data si de pe 2 feb pot intra in concediu prenatal? si cum se calculeaza acesta(ca bani vorbind)?
multumesc mult pentru raspunsul anterior.
Mari
sunt tot mai mare
Daria