Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)
Raspunsuri - Pagina 11
lili_a spune:
Buna ziua, lucrez intr-o institutie de invatamint superior si am 2 intrebari:1) Venitul meu lunar brut conform fluturasului se constituie din salariul de cadru didactic (salariu de baza 1529 lei) + 1/2 de norma ca personal TESA (apare pe fluturas trecut simplu parttime 1244 lei) + spor vechime 10%. Spuneti-mi va rog daca pt indemnizatia de maternitate (concediu prenatal) se calculeaza 85% din salariul brut de cadru didactic sau se ia in calcul si jumatatea de norma? (pe fluturas ea intra in salariul brut la care se aplica impozitele)
2) La cererea mea de compensare a diferentei dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala, conform art.66 din Contractul Colectiv de Munca, mi s-a raspuns ca in cazul meu aceasta diferenta nu exista, pt ca acea compensatie s-ar aplica la o diferenta intre indemnizatie si salariul de baza individual, prin aceasta intelegindu-se salariul DE INCADRARE ca si cadru didactic (deci 1529 lei, fara parttime), deci practic indemnizatia de maternitate este in cazul meu mai mare decit salariul de incadrare. As dori sa stiu daca aceasta modalitate de calcul este corecta sau ar trebui sa mi se ia in calcul tot brutul. Multumesc
mamacangur spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mamacangur Buna seara. Am evident, o intrebare: am intrat in invatamant din sept. 2009, iar inainte (aprlie 2008-sept. 2009) am lucrat ca PFA, platindu-mi contributia la sanatate si impozitul de 16%. Sunt insarcinata,urmand sa nasc in mai 2010. Pot beneficia de concediu de boala? Multumesc anticipat! |
Am ajuns sa ma citez:).Intrebarea cu concediul medical revine, intrucat secretara imi spune ca nu pot avea concediu medical platit 6 luni dupa angajare. Va rog mult sa imi spuneti daca asa e sau nu...
Multumesc anticipat!
marius spune:
Din cate stiu nu e asa. E drept ca valoarea va fi mica pt ca se va considera un interval de 6 luni deci pt 1 luna lucrata o sa vina 1/6 insa ai dreptul. S-a abrogat demult din cate stiu eu intervalul limita actual este de 1 luna.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
ame2005 spune:
Buna ziua
Am si eu o nelamurire si poate e cineva aici care a trecut prin aceeasi situatie si ma poate ajuta cu un raspuns.problema mea este urmatoarea: am luat o fetita in plasament,acum urmeaza adoptia.Fetita are 4 anisori.Eu sunt angajata la firma privata (nu bugetar).intrebarea mea este: am vreun drept la concediu de adaptare ptr copil sau ceva de genul? Din cate am citit am vazut ca nu...
Va multumesc si astept orice sugestie sau informatie de la dvs.
Adesa de mail:ame_nistor2005@yahoo.com
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui ame2005 Buna ziua Am si eu o nelamurire si poate e cineva aici care a trecut prin aceeasi situatie si ma poate ajuta cu un raspuns.problema mea este urmatoarea: am luat o fetita in plasament,acum urmeaza adoptia.Fetita are 4 anisori.Eu sunt angajata la firma privata (nu bugetar).intrebarea mea este: am vreun drept la concediu de adaptare ptr copil sau ceva de genul? Din cate am citit am vazut ca nu... Va multumesc si astept orice sugestie sau informatie de la dvs. Adesa de mail:ame_nistor2005@yahoo.com |
Din pacate nu, adoptia cu efecte depline face identica situatia juridica cu a oricarei familii cu copii de 4 ani.
Ai la dispozitie concediul fara plata (motivul este intemeiat), concediul de odihna sau cele medicale. Daca ai un angajator flexibil si iti permite profilul slujbei, ai putea cere adaptarea programului (de exemplu distribuirea inegala a activitatii), functie de nevoile copilului. Daca exista aceasta posibilitate, nu cred ca nu ti s-ar accepta solicitarea pentru o perioada, dat fiind importanta acestui moment in viata familiei voastre.
monis5 spune:
| citat din mesajul lui mamacangur Am ajuns sa ma citez:).Intrebarea cu concediul medical revine, intrucat secretara imi spune ca nu pot avea concediu medical platit 6 luni dupa angajare. Va rog mult sa imi spuneti daca asa e sau nu... Multumesc anticipat! |
| citat din mesajul lui marius Din cate stiu nu e asa. E drept ca valoarea va fi mica pt ca se va considera un interval de 6 luni deci pt 1 luna lucrata o sa vina 1/6 insa ai dreptul. S-a abrogat demult din cate stiu eu intervalul limita actual este de 1 luna. |
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
(ART. 2
(1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;)
din Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005-actualizata pe site-ul institutiei
monis
cu poze sapt 37 +
alinutzac spune:
Buna ziua.
Sunt mamica unui copilas nascut in august 2008 si m-am intors la servici(la negru) pe 01.07.2009. Acum banuiesc ca as avea in burtica un bebe de 3 sapt(dpn 29.06.2010) si daca imi confirm banuiala vreau sa anunt la servici ca de la 01.11.2009 sa lucrez legal, deci fara sa primesc si indemnizatia.
Intrebarea mea este legata de modul cum mi se vor calcula banutii la al doilea bebe. Va fi o perioada de 7-8 luni pe CM cu salariul mai mare, iar restul pp ca se va calcula 600 ron. Voi bebeficia de concediu pre/post natal? La urmatoarea indemnizatie va fi 85% din 600*4(5)+ SalariuCM*7(8)/12?
andrutza spune:
Situatia mea e ceva mai speciala si nu am gasit raspuns in paginile acestui subiect...
Modalitatea de remunerare la locul meu de munca este mai speciala: un salariu mic, nemotivant, si stimulente in functie de activitatea lunara, calculate functie de realizarile lunare. Pana acum nimic deosebit. Pana la finele anului trecut, aceste stimulente se acordau lunar, insa din acest an, s-a decis la nivelul institutiei ca stimulentele sa fie acordate la 6 luni, din motive de comoditate a celor ce hotarau modul de impartire. Astfel, pe luna iulie a acestui an, am primit brut suma de 22.000 lei (net in jur de 15.000), suma la care s-au platit absolut toate darile integral.
La 1 septembrie la intrat in concediu de maternitate - urmeaza sa nasc saptamana viitoare - si mi s-a calculat indemnizatia de concediu luandu-se in considerare salariul lunar si un venit egal cu 12 salarii minime brute pentru una iulie (7.200 lei in loc de 22.000), rezultand o diferenta lunara de aproximativ 2.000 de lei.
Desi textul ordonantei este foarte clar - sunt si eu consilier juridic, plus ca am citit diferite comentarii pe alte forumuri cu privire la aceasta problema - ca baza de calcul se plafoneaza, si nu venitul lunar, un ordin al Ministerului Sanatatii, nu mai stiu exact ce numar, a stabilit printr-un exemplu practic ca se plafoneaza venitul lunar intr-un caz in care jumatate din perioada de cotizare nu intra in prevederile acestui ordin, si nu baza de calcul, care in cazul meu nu depasea 12 salarii minime.
As dori sa stiu ce este de facut, pot apela la instanta pentru a da o interpretare corecta unui articol din legislatia romana? Nu este deloc normal ca o suma impozitata si la care s-au platit toate taxele integral, pentru simplul fapt ca la nivelul institutiei s-a hotarat - tot in detrimentul meu - sa se plateasca semestrial, sa nu fie luata in considerare tocmai din acest motiv.
Multumesc mult pentru atentia acordata.
Andrutza si copiii ei dragi - Simona Andreeea (n. 17.01.2005) si
36+ Daniel Stefan
marius spune:
E delicat un raspuns insa din punct de vedere al actelor contabile rezulta faptul ca in mod singular pentru luna iulie ati castigat suma X adica vreau sa spun ca din acte asta reiese nicaieri nu rezulta sub o forma sau alta ca aceste drepturi se refera la o perioada de timp de Y luni. La rece cum se zice ati castigat in fiecare luna un venit iar matematic in iulie venitul castigat pt acea luna a fost mare. Nu puteti demonstra din punctul meu de vedere "o impartire" a venitului pe un interval de timp pentru ca verbal sau stiu eu cum altfel s-a hotarat astfel.
Iar in ceea ce priveste plafonarea .... iarasi e cu doua fete ce sa zic? Se pot face interpretari si interpretari inclusiv de rea credinmta prin majorarea venitului realizat in vederea obtinerii de asigurari majorate. Dar cine poate demonstra asta? Ba mai mult apare acea plafonare dar iarasi dilema dvs. Cine poate demonstra negru pe alb asta?
Delicata treaba...
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
andrutza spune:
Pot dovedi tot, o data cu fisa fiscala de anul trecut, unde veniturile sunt lunar mai mari, si a doua oara prin deciziile luate la nivel de institutie nu numai pentru mine, ci pentru toti angajatii din departamentul meu, ca incepand cu 15 decembrie, plata drepturilor se face semestrial. E totul scris, nu poate exista indoiala, e vorba de un ONG mare organizat conform legii, nu de un SRL. Asadar, pot dovedi tot ce-am spus cu inscrisuri. Pot face ceva?
Chiar nu am nimic de pierdut si vreau sa stiu pe ce cale s-o apuc.
Andrutza si copiii ei dragi - Simona Andreeea (n. 17.01.2005) si
36+ Daniel Stefan