Baticul islamic si demnitatea umana

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Nu stiu daca se cade (are rost) sa discutam validitatea burcii inauntrul religiei musulmane. Avem in NY vreo 40 de secte ortodoxe evreiesti cu obiceiuri la care te-ai cruci, numai sa iesi pe usa e un sit elaborat de pasi intermediari (personal as iesi numa joia ca atunci e mai lejer)

Ce ne vizeaza pe toti e impactul manifestarilor religioase/culturale ale unui individ asupra celorlalti. Orice act social e un balans fin intre restringerea drepturilor unui individ in favoarea celorlalti.
Burca exclude dialogul, exclude fiinta, fizic vorbind contactul nu poate fi initiat decit de purtatorul de burca si cam acolo se incheie. ( Cum abordezi o fiinta in burca? bati in vizor, cum faci? hei lady with the blue robe, not you, you, no, not you, the other one, third blue burqa from the tree?).

Burqa poate fi impusa si in tarile vestice, cu toate astea la limita poate veni dintr-un act de credinta (mai rar) si atunci n-ar trebui acomodat? In fond pe noi ne costa atit de putin....

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Un alt exemplu de extremism in afara de burqa sint filmuletele citate de NinaR
A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

inteleg ca in afganistan dupa ce au atacat americanii femeile nu mai poarta valul ala. inseamna ca nici lor nu le place conditia lor acolo.

am vazut mai de mult un reportaj printre femeile musulmane din arabia saudita, aparent ele in interiorul caselor sint femei moderne, dar in exterior poarta valul si nu pot conduce masini etc. cred ca nici lor nu le place situatia

legea lui sarkozy poate deranjeaza numai pe barbatii musulmani care nu isi mai pot obliga femeile sa poarte acel val.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Spunea cineva la un moment dat ca: cu ce deranjeaza acel voal, si pe cine deranjeaza?

Pe mine una ma deranjeaza. Ce parere aveti de ex. de persoanele care poarta ochelari fumurii (negri), in interior? Carora nu le puteti vedea ochii, cum va privesc, unde privesc?...
Mie personal imi creaza o stare de disconfort.

Cum ar fi sa merg sa imi duc copilul la gradi, si sa vad ca intra in gradi o fantoma din asta ambulanta, careia nu ii vad nici ochii nici o bucatica de piele, nimic. Ca practic asta inseamna burka.

Sincer - eu una as refuza sa imi duc copilul acolo de teama ca intr-o zi aceasta persoana nu se explodeaza in interiorul gradinitei din prea mult zel.

Iar in Franta li s-a spus: libertate ok, dar atata timp cat nu deranjezi pe cel de langa tine. E ca si cu ascultatul muzicii: poti asculta ce iti doreste inima atata timp cat nu imi impui si mie sa ascult ce vrei tu.

De curand, unui cuplu magrebin i s-a refuzat viza deoarece sotia era valuita. Si zic ca e normal. Daca nu dai dovada sa te integrezi la societatea in care vrei sa te muti, atunci nu ai ce cauta acolo. Ramai la tine in Arabia Saudita/Afgnistan si gata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

Vorbea la Tv la un moment dat o tipa, reprezentanta unei miscari anti-voal (femeia fiind de origine araba).
Si spunea ca persoanele acestea, carora li se pune la un moment dat pata sa isi puna burka, sunt persoane care intra in diverse secte, si ca insisi imami lor nu pot sa mai stea de vorba cu ei, atat sunt de indoctrinati. Pentru acesti... sectari sa le zicem, faptul ca le spune imamul de religie, ca le da exemple din Coran, nu conteaza.
Un fel de spalare de creiere.
Iar burka, pentru cei mai multi e o forma de aderenta la un concept politic in total dezacord cu legile tarii in care se afla. Cu atat mai mult cu cat tara e Occidentala si deci "pacatoasa".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicic76 spune:

din cate stiu eu exista mai multe versiuni ale Coranului, conform traducerilor din araba veche, extrem de interpretative, anumite versiuni proslavesc si obliga la purtarea burkai, altele vorbesc doar de acoperirea parului, mainilor si picioarelor.
Ma invart oarecum in lumea araba, vorbesc cu barbatii si le vad femeile. Cele din Liban sunt extrem de decoltate si europenizate, cele din Iran/Irak sunt extrem de acoperie: pentru mine asta-i controversata lume araba cu religia ei cvasimusulmana!
Ma deranjeaza burka, ca si concept, atunci cand o vad pe o fata care pana acum doi ani era dansatoare in Regie, mi se pare un fel de pierdere a identitatii, nu cred ca de la bara a ajuns rapid in profunzimea Coranului, ca a inteles rapid ce este islamul, mai degraba a preferat sa i se spele creierul sau sa beneficieze de oareshce avantaje materiale.
Pe de alta parte, am mers de nenumarate ori la Pasapoarte si cele mai ascunse femei sub burka, la o vorba sau semn al barbatului lor, s-au descoperit si s-au lasat fotografiate pentru acte, asta in Romania. S-au adaptat. Oare sa nu o faca in Franta? Atunci sigur au ceva de ascuns, parerea mea, si da, cu astfel de femei in preajma, m-as temeValul in sine este inofensiv, periculos este ce se acunde sub el, pe de alta parte nu ai nici o garantie ca o musulmanca, imbracata in straie europene, nu comite un act suicidal intr-un mall. Voalul, burka, este doar un pretext de a fi exponentul religiei musulmane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Eu cred ca domnul presedinte al frantei incalca anumite libertati ale omului cum ar fi libertatea de exprimare si libertatea religiei.
Argumentul vehiculat cum ca atunci cand mergi in tari arabe esti obligata sa te acoperi asa si femeile arabe cand vin in alte tari sa se descopere nu sta in picioare.
Tarile arabe nu se bat cu pumnul in piept ca sunt tari democratice si care respecta drepturile omului asa cum se pretind tarile din europa, sua, canada...etc

Sa nu se inteleaga ca sunt pro-burca, nu pot sa zic ca mi se pare ok ca femeile sa fie obligate sa le poarte, ma enerveaza cand le vad asa pe strada in special cand merg in afara tarii lor....insa nu cred ca are cineva dreptul sa le interzica sa o poarte.

Si incep sa ma gandesc .....dar daca unui presedinte nu o sa i se para ok ca femeile poarta parul lung sau fusta scurta.....sau barbatii mustata...

Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Si eu as interzice aceasta burka. Daca intra intr-un magazin o fiinta (ca nu ai de unde sa stii ca e barbat sau femeie) si trage cu arma sau fura sau iti ia copilul de la gradi? Pe cine sa tragi la raspundere? Ca sa nu mai spun de varianta in care or fi mai multe persoane cu burka..nici nu vreau sa imi imaginez cum poti sa faci o identificare in asemenea ipoteze..Nu cred ca toata treaba asta trebuie sa fie luata ca avand legatura cu libertatea de exprimare. In fond, nu putem spune ca libertatea noastra de exprimare reprezinta un drept absolut, neingradit sub nici o forma. Este ingradit prin morala, prin bun simt, prin norme legale care sanctioneaza anumite tipuri de comportamente, etc.

Baietzii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dov spune:

asta cu "libertate, dar cat sa nu deranjeze e cel din jur" e ca-n caragiale...libertate, libertate, dar s-o stim si noi...asa poate ca ma deranjeaza si ca ala din masina alaturata se scobeste in nas in timp ce asteapta la semafor, sau cand ii vad pe barbati cu cate o fata la brat, la intalnire, si el in trening...si cate altele...ei si?

eu n-am nicio treaba...si daca i gradinita unde merge fi-miu ar veni si o asa femeie sa-si aduca propriul copil, n-as avea absolut nicio problema, dar asta si pentru ca traiesc in Romania...si cine ar vrea sa arunce in aer ceva pe-aici, cand poate rezolva atat de usor prin coruptie?

Mergi la inceput