Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)
Raspunsuri - Pagina 11
Avalon spune:
Aaaa, am inteles... Oricum, Codul Muncii nu excede Contractul Colectiv de Munca la nivel national.
Adica este stiut toate drepturile salariatilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca la nivel national se aplica, chiar si in conditiile in care Codul Muncii nu le prevede in mod express.
Cand ai zis ca aceasta prevedere din Contractul Colectiv de Munca la nivel national este "intarita" printr-o ordonanta, m-am gandit la cu totul altceva, nicidecum la faptul ca e o ordonanta care modifica Codul Muncii. De fapt am crezut ca e vorba de legea sanatatii sau normele de aplicare a acesteia sau legea pensiilor, toate acestea fiind modificate prin ordonante...
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
17+ 

firjinia spune:
Buna ziua, am si eu o nelamurire, daca in timp ce eram gravida in 7 luni, patronii firmei unde lucram au parasit tara, ei fiind cetateni straini, si au lasat firma "in pom" , eu in acest timp tocmai am inceput sa iau concediile prenatale, dar nu am mai avut cui sa le dau, nu au mai ajuns deci la casa de asigurari de sanatate si nici banii nu i-am mai primit... Am dreptul sa mai primesc acesti bani? Firma a fost inchisa, actele, stampilele retinute de politia economica si a intrat in litigiu intr-un final. casa de sanatate unde depunea firma mi-a spus pe atunci ca in moment ce firma apare la reg com nefunctionala, voi primi banii, dar ca pot sa merg la casa de sanatate de unde am domiciliul, firma fiind in jud prahova, domciliul meu in bucuresti. acum cand la reg com firma e in liigiu am mers la casa de sanatate buc sa depun actele... m-au refuzat spunandu-mi ca in cartea mea de munca mi-a fost suspendata activitatea de catre itm cu mult mai tarziu... deci firma trebuie sa le plateasca... pai cine imi suspenda mie cm-ul mai devreme ? ce dr imi dadea concediu daca nu eram angajata??? in final am lasat o cerere cu nr de inreg si raspunsul este acesta : Urmare adresei dvs. inregistrata la CAS-MB cu nr: 5269M/28.05.2009 va
facem cunoscut ca in conformitate cu OUG 158/2005, aprobata si modificata prin
Legea 399/2006, art. 36, calculul si plata concediului medical se face de catre
angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale, iar stabilirea
indemnizatiei pentru concediu medical se face in conformitate cu Ordinul Comun
MS/CNAS 60/32 2006.
Neplata acestor drepturi constituie litigiu de munca si in conformitate cu
prevederile art. 52 din OUG 158/2005, "Iitigiile care au ca obiect modul de calcul ~i
de plata a indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se
solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei
asigurarilor sociaIe".
Precizam, ca S.C. DURSANS.R.L. nu se afla in raza administrativ-teritorialaa
CAS-MB, documentele de recuperare sume trebuie predate la CAS Prahova.
Va rog spuneti-mi si mie sa inteleg, mai pot lua acesti bani?
sirimie spune:
Eu sint inginer si nu inteleg deloc cum se calculeaza. Intre timp cei de la servici mi-au dat o suma cu care eu nu sint de acord. Daca puteti sa ma lamuriti si pe mine.
Daca eu am avut salariul net 7000 si brut 8000 (pun niste sume aiurea) in ultimele 6 luni, cum se calculeaza?
Daca numarul de zile lucratoare din ultimele 6 luni este 125, si daca iau salariul brut - pentru ca inteleg ca nu se impoziteaza - am 8000 * 6 / 125 = 384 pe zi, inmultit cu 20 de zile lucratoare da 7620 pe luna. Asta se plafoneaza la 7200 si atunci voi primi 7200 pe luna?
Poate cineva sa imi spuna daca este corect?
Multumesc frumos!
Va dorim sa cresteti mari si frumosi! ![]()
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
sirimie spune:
Edit: am inteles acum. Salariul brut de 8000 se plafoneaza la 7200 in 2009 si 6480 in 2008. Deci baza de calcul va fi 7200 * 6 / 125 = 345.6 pe zi, inmultit cu 20 = 6912 lei (daca cele 6 luni sint in 2009). E corect?
Dar acum nu inteleg cum se aplica legea cu compensarea pe primele 42 de zile:
"ART. 66 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national
(1) Īn cazul īn care salariata se afla īn concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamāni.
"
Adica ei sint obligati ca timp de 6 saptamini sa completeze cei 6912 pina la salariul net de 7000 de lei?
Multumesc frumos!
Va dorim sa cresteti mari si frumosi! ![]()
Despre Andrei
Avalon spune:
Si pe mine ma intereseaza raspunsul la intrebarea ta, sirimie...
dar nu am inteles, unde sunt prevazute plafonarile astea de 7200 in 2009 si 6480 in 2008?
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
17+ 

MAMANICO spune:
Am si eu o intrebare si sper sa poata cineva sa-mi dea un raspuns.
Eu am cartea de munca (contract de 8 ore) la o firma si mai am inca 2 contracte de munca, cu timp partial de 2 ore/zi la alte doua societati. Intrebarea mea e daca prevederile CCMUNN (referitoare la compensarea de catre unitate timp de 6 saptamani, in concediul de maternitate, pana la 100% din brut si acordare unui salariu mediu brut pe unitate la nastere) se aplica si la contractele de munca cu timp partial.
Va rog dati-mi un raspuns.....
vladis spune:
concediul pentru sarcina si lauzie va fi prelungit de la 126 la 168 zile calendaristice
http://www.ziare.com/Concediul_pentru_sarcina_si_lauzie_va_fi_prelungit-797205.html
mami de miruna(27.01.1996) si vlad (20.07.2005)
Si Mihaita are nevoie de voi!
---------------------------------------------
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********
--------------------------------------------
www.dropshots.com/vladis" target="_blank">POZE
eumada spune:
in ce monitor oficial a fost publicata si de cand intra in vigoare amendamentul la 158?adica este publicata sau nu inca?
Madalina
s32
Eva-Maria
AMR 53 ZILE
sirimie spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Avalon Si pe mine ma intereseaza raspunsul la intrebarea ta, sirimie... dar nu am inteles, unde sunt prevazute plafonarile astea de 7200 in 2009 si 6480 in 2008? ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate***************** Avalon 17+ ![]() ![]() |
scrie pe undeva in lege ca se plafoneaza. 7200 = 12 * 600 unde 600 e salariul minim pe economie in 2009.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Despre Andrei