Colectia de toamna-iarna 2005 (225)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Din pacate calculatorul meu e desul de slab, discul cam plin, dracu stie, nu-mi merge picassa si trebuie sa incarc pozele "de mana", 5 cate 5.

Numai bine intre timp va povestesc cate ceva despre Tunisia.

Tunisienii erau pe vremuri o po****tie locala, berberii, cred. Peste ei au venit fenicienii si au intemeiat marea cetate Cartagina. (Cartagina este azi o suburbie a capitalei Tunis). Romanii bineinteles au vrut sa cucereasca Cartagina, ceea ce au si reusit pana la urma dupa cele 3 razboaie punice (va amintiti de la istorie cand a trecut cartaginezul Hannibal Pirineii cu elefantii).

Dupa cateva sute de ani de stapanire romana (romanii au lasat in urma zeci si zeci de mozaicuri, constructii, samd), au venit vandalii si vizigotii (crestini), care au cam vandalizat constructiile romane. Apoi au venit arabii, (in Marea Moschee de la Kairuan sunt sute de coloane romane, adunate de la templele romane, nu sunt 2 la fel). Pe la 1400 au venit si maurii expulzati din Spania, de unde a rezultat o puternica influenta andaluza. Apoi Imperiul Otoman, apoi francezii, au fost colonie franceza pana in 1956 parca.

Cel care a castigat independenta si apoi a fost presedinte vreo 30 de ani s-a numit Habib Burguiba. Numele lui il poarta strazile principale din toate orasele, la Monastir are si un ditamai mausoleul la care n-am mai binevoit sa mergem.

Burguiba avea o nevasta frantuzoaica si si-a petrecut ani buni prin exil prin Franta in timp ce lupta pt independenta. Asa ca avea idei inovatoare si moderniste, a redus drepturile bisericii musulmane, a inerzis Ramadanul intr-o perioada; a modernizat tara, a dat drepturi egale femeilor cu barbatii.

Prin 1987 Buirguiba a fost declarat prea batran (chit ca a murit in 2000 la vreo 96 ceva de ani) si i-a luat locul actualul presedinte, care are o pozitie tot modernista dar ceva mai impaciuitoare cu biserica musulmana. In Tunisia este un soi de "dictatura luminata", cultul personalitatii in mare voga, poze cu presedintele peste tot, in capitala Tunis ne-am amuzat copios de o vitrina care prezenta realizarile marete ale presedintelui.

Tunisienii sunt musulmani dar nu prea practicanti. De 5 ori pe zi din minaretele moscheilor se aude chemarea la rugaciune, dar nu foarte multi se grabesc sa se roage. Femeile au o pozitie privilegiata in Tunisia fata de celelalte tari musulmane din zona: au acces la studii universitare si teoretic aceleasi drepturi cu barbatii.

Pe strada, cam jumatate din femei sunt imbracate ca nevestele de arabi de pe la noi, cu basma si haine decente, acoperitoare; restul cam jumatate sunt imbracate ca europencele.

Mai ales prin orasele vechi, inconjurate de cetate, Medina, vezi mereu femei batrane care peste hainele lor umbla invelite cu un fel de cearceaf si bvarbati in varsta cu un soi de pelerine cafenii, cu gluga. Altii au niste tichiute cyclam, nu stiu ce reprezinta.

Revin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Lavi sa iti zic ca acuma citesc "Cea care alina", sunt fan Anna Gavalda si cel mai mult mi-a placut "Ensemble c'est tout" - dupa care s-a facut si un film cu Audrey Tautou ( cea care joaca Amelie Poulain). Mi-a trebuit ceva timp sa ma apuc de "Cea care alina" pt ca nu ma inspira titlul care suna tare "greoi" in Fr: "La consolante"

Va invidiez cu zapada voastra! Joy sa va fie de bine tavaleala daca ati reusit inainte de cazatura! Aici lumea patineaza pe canale.

Eu ii citesc missei in fiecare seara, aceeasi carte cu 3 vorbe in ea! Ati gicit cred care: Barbapapa, what else! In schimb o las apoi cu o carte in brate, carte pe care si-o alege ea, si - bingo- e mereu diferita in fiecare seara!

Tetina: noi cred ca am fost ultimile a renunta! E drept ca o aveam doar la somn, si doar acasa dar eram nedesparite. Sa va zic cand si cum: pe 25 dec, cand a venit mosu si i-a cerut-o in schimbul unei roabe de jucarii (deh, sanie cu reni nu se gaseste pe la noi). Si de atunci niente, nici o intrebare, nimic iar mie nu imi vine sa cred ca a mers asa usor! Si culmea ca nici nu eram acasa cand s-a intamplat evenimentul!

Nu mai scriu ce merge nasol netul in seara asta, nu stiu de ce!

XO, XO ( Gossip girl)

Alina si Amalia 17.11.2005

Amalia la 3 ani

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bic spune:

Beyyy, scrisesem un mesaj lung si sentimental despre cum trebuie sa lasam noi lumea in pace sa faca ce vrea, dar uite ca mi-a pierit cheful intre timp. Concluzia este ca grupurile au o dinamica anume si nimeni nu cred ca are ceva personal cu una sau cu alta. In cadrul grupului se formeaza legaturi mai strinse intre unii membri, dar nu cred ca acele grupuri au ceva IMPOTRIVA altor grupuri.
De asemenea, stersul de pe lista a fost o masura adminstrativa care nu are nici o legatura cu atasamentul nostru, ca grup, fata de o persoana sau alta. Oricine care a facut vreodata parte din grup cred ca ese binevenit sa scrie oricind si cred ca nu gresesc cind spun ca ne bucuram de vesti.

Anyway, Cristina, multumim pt. panou. O sa trimit si eu poza in curind. Tu l-ai facut? In ce program?

Ioana (la multi ani pt. ieri) - eu, la virsta mea, inca ma intreb ce inseamna cuvintul "chezasie."

Eu abia acum mi-am dat seama cit de cruda e povestea "Capra cu trei iezi" asa ca nu o sa i-o citesc niciodata. Acum Smarandei ii place Alba-ca-Zapada si mi-e sa nu me intrebe ce inseamna "a murit." Pina acum nu si-a pus problema, dar ma intreb daca nu e mai bine sa evit cuvintele acelea.
Si apropos de carti, noi sintem exact la partea opusa de Joy. Vrea tot timpul. Mai ales la culcare. Desi intelegerea e clar ca citim fie o carte lunga, fie 3 scurte, tot vine cu alta carte si comanda: "Citeasca."

[b]mihaela80/b], eu sint chiar curioasa sa aflu despre nemultumirile tale legate de Canare. Eu stau tot intr-un paradis, mai putin prielnic ca al tau ca nu avem vremea de acolo, dar am fost ani de-a rindul nemultumita. Abia acum, de cind mi-a murit mama si mi-am dat seama ca viata e scurta si e bine sa o traiesti in multumire cu sine, am inceput sa-mi mai revizuiesc atitudinea.

Alina, eu m-as enerva foarte tare daca as vedea-o vorbind la telefon, dar important este daca isi face treaba in timp sau nu. Ca daca tu o platesti pe ora si ei ii ia 5 ore in loc de 4 pt. ca vorbeste la telefon, poti foarte bine sa-i atragi atentia. EU ma indoiesc ca poti sa faci treaba vorbind la mobil. Poate doar daca are casca. Atunci e treaba ei.

SI sa va mai povestesc ce incintata sint de mindra mea. Am fost ieri la patinoar pentru prima data si a fost nemaipomenit!!! Clar, asta este talentul Smarandei. S-a descurcat nemaipomenit de bine. A mers si singura de citeva ori. Spre sfirsit, s-a dus singura pe gheata si cind am venit si eu mi-a spus foarte clar: "Nu. Tu stai acolo. Eu merg singura." Spre marea mea incintare s-a descrucat mai bine decit alti copii mai mari decit ea de pe ring. Abia astept sa o punem si pe schiuri. Sper sa-i placa la fel de mult! Pe mine mama m-a pus pe patine la 3 ani, dar nu mi-am luat mina de pe mantinela pina la 5. Iar fii-mea, pe patine din astea cu o singura lama (cind eram mica eu am avut unele cu 4 lame care se puneau pe cizma), a mers singura.

Smaranda Ioana, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii

www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!

Cum se poarta un bebelus in wrap si discutia de pe DC

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns meems spune:

Bic, bravo pentru micuta patinatoare! Si Riannei ii place mult, asa ca data viitoare cand veniti la noi putem merge la patinoar – e la 3 minute de casa noastra.

Alina, ca ai mentionat cititul... si eu mi-am comandat ieri 3 carti, sper sa am timp de ele, mi se pare ca de prea multa vreme nu mi-am mai facut timp de citit.

Mergi la inceput

Alinus, eu am citit-o inainte de vacanta, cam pe nerasuflate, in cateva zile. Cea ecranizata cu Audrey Tatou e tradusa ca "Impreuna". La noi s-au mai tradus un volum de povestiri si inca un roman, "O iubeam", primul pe care l-am citit. Toate mi-au placut tare mult.

Revin la Tunisia
Cu toate ca femeile ocupa ceva pozitii in societate, tot este o societate masculina, dominata de barbati.

Cafenelele sunt niste institutii masculine: toate masutele au scaunele orientate spre strada, inauntrul sunt numai barbati, intr-un fum gros: beau ceai, cafea, fumeaza sheesha sau tigari. Pe alocuri se bea si bere, desi in majoritatea localurilor nu se gaseste alcool fiind o tara musulmana. Nu te-ai simti confortabil ca femeie in asemenea loc. Femeile (inclusiv localnice) sunt insa binevenite in cafenelele si barurile hotelurilor, in zone turistice + in capitala Tunis.

Barbatii au majoritatea posturilor de "smenareala" sau cu componenta mare de frecat menta, gen portari. Cam toate muncile la ei trebuie sa aiba aceasta componenta bine reprezentata. Femeile sunt la treaba, la munca de jos. Am intrat intr-o cofetarie-patiserie sa bem un fresh. Cerem 3 freshuri barbatului de la tejghea. Ia banii si boscorodeste ceva catre femeia din spate care incepe si munceste la freshuri. Femeile de servici de la hotel, saracele, spala pe jos cu T-ul si clatesc carpa cu mana intr-o galeata. Chelnerii de la masa erau toti barbati dar pun pariu ca in spate femeile curatau la zarzavaturi.

Acum este o tara "in curs de dezvoltare". Cu bune si rele.

Mergi la inceput

Bic felicitari pt Smaranda patinatoarea!
Revelatia cu bucuratul de viata pana poti si cand poti am avut-o si eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxisialexia spune:

lavinia, chiar am fost surprinsa cand ai spus ca mergi in tunisia, stiind ca nu este o zona preferata de tine. cum te-ai descurcat cu mancarea, ati avut masa de revelion rezervata?

bic, bravo sma! mi-ai dat o idee buna, sa merg si eu cu lexi la patinaj.

meems

referitor la citit, imi cumpar mereu si nu apuc sa citesc.
ma duc sa citesc cateva pagini pentru examenele ce bat la geam.
o seara buna!

Mergi la inceput

Roxi moamaaa ce m-ai prins!
Ideea e ca anul trecut cand am petrecut un Revelion asa trist si nasol, am vorbit cu sora-mea ca la anul, daca s-o putea, mergem undeva de revel. Treaba a ramas in suspensie, ca eu sa caut, bineinteles. Pana la urma mi-a venit ideea cu Tunisia, am zis hai sa incercam sa vedem si altceva. Sora-mea isi dorea per ansamblu ceva oriental, a fost o luna in India cu serviciul si s-ar mai fi dus intr-o tara de-asta.
N-am pus prea multa energie si pasiune in planificarea acestui concediu.

Pana la urma mie mi-a placut din unele pdv, din altele nu prea, adica nu ma mulez eu pe stilul oamenilor din aceste tari. Nu mai calc personal prin zona in urmatorii ani. Prefer sa vad in albume sau la TV Pozele au iesit mai fain decat cum m-am simtit eu pe acolo.

Cum se vede si din poze, sora-mea s-a simtit in elementul ei. Sotul ei - de voie - de nevoie. Virgil - OK pentru el orice.

Organizatoric: ne-am cumparat un sejur cu charter la un hotel din Sousse, 4* de-ale lor, 3* romanesti. Zbor, cazare cu demipensiune 7 nopti si masa de Revelion.
In rest ne-am plimbat pe cont propriu, ne simtim mult mai bine in libertatea de a vedea ce vrem si de a zabovi cat avem chef int-un loc sau altul.

Cu mancarea - m-ai prins again
Dimineata si seara - clasicul bufet suedez de hotel, nici prea-prea nici foarte-foarte. Puncte naspa - pt ceai era incalzita apa de la retea - plina de clor, la primul dus pe taram tunisian mai ca mi-a venit rau de la mirosul de clor. Puctul 2: in toata Tunisia, inclusiv pe aeroport, la orice pret, cafeaua e combinata cu cicoare, sau nechezol, sau ce-o fi, imposibil de baut. Nici in super-marchet nu gaseai un sfant Jacobs sau ceva.

La pranz la diverse restaurante, mai fancy sau mai localnice, cum am gasit si noi, nu in toate localitatile gaseai un restaurant mai acatarii. Cele localnice, cam jeggy ambianta, altfel mancarea proaspata si OK. De remarcat - pestele si fructele de mare f bune si proaspete. In rest mancarea super condimentata si iute, deloc pe gustul meu.

Punct bun - curmalele proaspete - excelente la gust.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catutza spune:

hello!

Lavi , abia astept pozele si mai vreau povesti despre Tunisia. Cum mai e Nati cu gradinita?

Roxana , multa sanatate Alexiei si succes la invatat

Mihaela_80 , mai scrie ca-mi place sa te citesc

Bic , felicitari pentru patinatoarea mica !

Alina , mai aveti putin si plecati in vacanta, nu? abia astept sa ne povestesti ce si cum

Noki , cum stai cu invatatul?

Joy , offf ce necaz la voi multi pupici lui Vlad

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

eu tare necajita sunt cu Bia mea, nu ma mai inteleg cu ea. Ma vede ca nu mai am timp 100% de ea si face ca toate cele! cum nu ii dau ceva cu tipa/urla, vrea numai in brate ca pe ea o dor picioarele si tot asa. Dar sunt fericita ca nu a mai plans asa rau saptamana asta, ca sa acomodat si ea la gradi! Dar nu-mi place ca nu vrea sa doarma acolo si cand ajunge acasa cade lata la ora 8

Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)

Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil

Bucatareala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

nici pe gustul meu nu e lumea asta orientala..
ca si chestie exotica pe care mi-o doresc (in afara de sfintele bora-bora), eu as vrea mult sa ajung sa stau un timp cu indienii din America, desi sunt constienta ca nu exista hoteluri si programe de turism rural cheyenne-esc:). n-am vazut in viata mea unul, dar ma atrage tot ce e legat de ei. cred ca am fost unul dintre ei intr-o viata anterioara...:)

noki cred ca s-a blocat in biblioteca. oare s-o salvam?

mami de poet(09.12.2005)
poze cu puiutul meu, Nichita-Andrei
www.dropshots.com/nichita" target="_blank">filme cu puiutul meu, Nichita-Andrei
www.onetruemedia.com/shared?p=1b0ac86d3df77a7c0a7ba6&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">montaj anual

"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"

Mergi la inceput