Alaptarea (Ce,Cum,Cand si De ce?)

Alaptarea (Ce,Cum,Cand si De ce?) | Autor: Tina_Welsh

Link direct la acest mesaj

Buna ziua dragi mamici,si viitoare mamici.Vreau sa va spun in primul rand,ca ceea ce voi scrie mai jos,am invatat de la o doamna Doctor Profesor de la spitalul Queen Mothers din Glasgow(UK).Aici este de altfel si University of Glasgow,recunoscuta pentru toate research-urile facute despre mama si bebelusi.Dupa spusele acestei doamne,tot ceea ce va voi scrie mai jos s-au dovetit in ani si ani de zile,uramrindu-se activitatea si alaptarea mai mult bebelusi.Deci nu sunt doar vorbe in vant.EU sper sa va fie cat mai de ajutor posibil!


LAPTELE MATERN.CE SI CUM?
In timpul sarcinii.
Imediat dupa ce ramanem insarcinate,sanii nostri incep sa produca lapte.Aceasta "activitate" poate face sanii mult mai sensibili la atingere,durerosi si chiar sa se mareasca in volum.(bucuria noastra nu?)
Aproximativ,din saptamana 7 de sarcina,se pot observa mici "cosuri" pe aureola.Se numesc Montgomery's tubercules,si ele secreteaza o substanta uleioasa care ajuta aureola sa ramana fina.De pe la jumatatea sarcinii,sanii incep sa produca colostru(lapte foarte concentrat),care este extrem de important,in primele zile de viata ale nou-nascutului din cauza continutului de anticorpi.Este conceput sa hraneasca si sa acopere toate nevoile nutritionale ale noului-nascut.
In unele cazuri,din timpul sarcinii,puteti vedea cate o picatura de colostru.Daca aveti asa ceva,spalati cu apa calduta,si tineti sanul foarte curat.
Dupa nastere:
Fiecare femeie,are lapte la inceput,indiferent daca copilul suge sau nu.Eliminarea placentei(dupa nastere),declanseaza o reactie hormonala in corpul nostru,si prolactin(denumirea este in engleza),hormonul care stimuleaza laptele,incepe sa produca lapte.
Undeva in jurul zilei 2-5 dupa nastere,bebelusul este pregatit pentru a suge mai mult decat o cantitate foarte mica de colostru.Ca raspuns,sanii vor produce din ce in ce mai mult lapte acoperind nevoia nou-nascutului.De astfel,s-ar putea in aceste zile sa simtiti sanii mult mai grei si inconfortabili.Nu este in totalitate numai laptele.SAnii contin de asemenea o cantitate mai mare de sange si lichid.De obicei aceast discomfort,dispare intr-o zi sau doua.

ALAPTAREA.

Alaptatul la san este foarte important pentru nou-nascut si practic obligatoriu pana la varsta de 6 luni.

De ce este atat de importanta alimentatia la san pana la varsta de 6 luni?

Prin compozitia sa biochimica laptele matern este adaptat nevoilor nutritive si fiziologice digestive ale nou-nascutului si sugarului prematur sau la termen.
Asigura o protectie antiinflamatorie sui antialergica deosebita prin IgA secretorie , lactoferina, lizozim, macrofage, anticorpi.
Prin factorii imunologici, modulatori de crestere (FEC, FCN, IGF-1, HMGF I, II, III) si tipul de flora intestinal pe care-l induce, componentele sale imunohimice si celulare, ca si cele biochimice sunt unice si benefice petru sugar.
Asigura prevenirea malnutritiei protein-calorice
Creaza o legatura afectiva fundamentala cu o importanta deosebita in dezvoltarea ulterioara a copilului din punct de vedere neuropsihic.



Avantaje:

Dupa cum stim,exista 2 metode de alaptare a nou-nascutilor.Fie piept(san) sau formula.
Alaptarea naturala (de la san) are foarte multe avantaje fata de alaptarea cu formula.Care sunt aceste avantaje?

Avantajele mamei care alapteaza de la san sunt urmatoarele: o reducere majora in riscul de cancer la san si cancerul ovarian,ajuta la pierderea kg acumulate pe perioada sarcinii,si mult mai tarziu va ajuta la Osteoperoza.

Avantajele bebelusului alaptat de la san sunt extrem de multe.Cele mai importante de mentionat ar fi: creierul se dezvolta mult mai bine si mai repede,sunt mult mai protejati impotriva eczemelor,ale diabetului,o tensiune normala (fata de cea putin mai ridicata in multe cazuri in cazurile copiilor hraniti cu formula),mai putin vomitat si diaree,si riscuri reduse de infectie urinara si infectii O.R.L.,mai putine dureri de burtica,si un miros mai acceptail al scutecelor,o reducere in infectiile pulmonare,astma si chiar obezitate.

Colostru contine foarte multe lucruri esentiale pentru bebe in primele zile de viata.Cat a fost in uter,a fost ferit de toti microbii.Dupa cum stim,in lume sunt foarte multi microbi.Acest colostru contine in primul rand anticorpi.O doza de anticorpi,care il ajuta pe noul-nascut sa infrunte viitori microbi.Si de aceea bolile,si infectiile mentionate mai sus sunt mult mai reduse.Laptele formula,contine acest anticorp insa nu este specific fiintei umane,ci bovinelor(si efectul care il are colostrul la nou-nascut,laptele praf il are la bovine),nu la fiinta umana.Un alt atuu pe care il are laptele matern fata de laptele praf,este,acela de a contine o chestie(iertati-ma dar am uitat cum se numeste,pentru ca era in engleza si destul de dificil de pronuntat) care ajuta laptele sa treaca prin aerul acumulat de copil in stomacel (prin plans,sughit etc) si sa se aseze in stomacel,fara a provoca dureri de burtica.Aerul ajungand la suprafata,va fi eliminat prin ragait,putin aer cu lapte (un fel de vomitat dar mic) sau chiar un vant!

STIMULAREA LAPTELUI:
In timpul sarcinii,din saptamana 37 implinita de sarcina,de fiecare data cand faceti baie,incercati sa masati sanii si incercati ca un fel de mulgere manuala,punand degetul mare deasupra aureolei si aratatorul sub,masand spre exterior.Chiar daca rezultatele nu vor fi vizibile,continuati sa masati ori de cate ori sunteti sub dus.Va ajuta mult dupa sarcina.

Dupa nastere,veti continua sa aveti lapte,atata timp cat laptele deja produs de sani este luat,fie ca bebe suge fie prin mulgere cu pompa(manuala sau electrica).Atata timp cat noul-nascut suge la san regulat,sanii vor continua sa produca laptele necesar pentru bebelusul dvs.
Putem incuraja,producerea laptelui,prin expresarea acestuia cu pompa.S-ar putea sa fie necesar sa facem asta,la inceput,daca vom avea un bebelus puturos si care de obicei adoarme la san,sau daca vom avea o nastere prematura si bebelusul nu putea fi tinut de catre noi la san,avand nevoie de ingrijire medicala sub observatie.
Daca laptele,nu va fi muls,treptat producerea laptelui de catre sani va fi oprita,hormonul prolactin,considerand ca numai este nevoie.Reinceperea lactatiei,poate fi stimulata din nou dupa oprire,punand bebelusul foarte des la san sau din nou incercand mulgerea cu pompa(manuala sau electrica).Uimitor unele femei care adopta nou-nascuti pot produce lapte.

PRIMA ALAPTARE:
Unii bebelusi,pot cere de mancare in urmatoarea jumatate de ora de la nastere.Altii mai devreme,sau mai tarziu.Depinde si ce anestezic ati avut pentru travaliu.Daca ati avut morfina sau altceva care il cam amorteste pe nou-nascut,va dura o perioada.Ideal,este bebelusul sa fie hranit la o ora dupa nastere.Dar este doar Idealul..si stim bine ca idealurile sunt idealuri nu?

ATASEARA CORECTA LA SAN A SUGARULUI:

Atasarea corecta la san a sugarului,va va ajuta in primul rand pe dvs.,pentru ca nu veti avea sani durerosi,sani sangerand sau cu alte probleme,si va ajuta si sugarul,sa fie comfortabil si bine hranit.

Cum sa facem o atasare corecta a saugarului la san?
Copilul trebuie sa aibe spatele si caputul drept.Sa nu fie cu caputul intors catre san ci sa fie atasat drept la san.Gatul trebuie sa fie putin inclinat spre spate (exact asa cum inclinam noi cand bem apa din pahar).
Sfarcul trebuie sa fie la nivelul nasului sugarului,pentru a fi sigura de o alaptare corecta.Ei extrag laptele,tragand cu limba sub sfarc(ca un catel care bea apa) de aceea sfarcul trebuie sa fie adanc in gura si in cerul gurii nu jos!
Primul lucru foarte important este sa aiba gurita deschisa (daca nu o are,incercati sa il atatati punandu-i sfarcul pe langa buzite).Cand are gura bine deschisa,limba trasa in spate (ca un cascat)il atasati la san.Barbia va fi prima parte a fetei bebelusului care va atinge sanul,iar nasul va ramane liber,sfarcul va fi aproape de buza de sus,iar sfarcul va aluneca exact in cerul gurii si adanc.



Cum va dati seama daca ati atasat copilul corect?
Alaptatul,trebuie sa fie confortabil pentru dvs,fara dureri.Bineinteles va fi o senzatie putin ciudata pana va invatati,dar fara dureri.
O mare parte a aureolei de deasupra sa fie vizibila,iar partea de sub san,sa fie cel mai mult la bebelus.(rugati pe cineva apropiat sa se uite).
Barbia bebelusului,este lipita de san,iar buzita de deasupra este intoarsa putin spre exterior.
Suptul,se va schimba dintr-un supt scurt in unul mai lung cu pauza.
Obrajorii vor ramane umflati,si il puteti auzi cum inghite.
www.child.gov.ab.ca/acyi/parenting/health/nutrition/images/nipple.jpg" target="_blank"> UITATI AICI
Amintiti-va:

Bebelusul nu trebuie sa isi intoarca capul spre san dintr-o oarecare pozitie pentru a suge.
Daca este necesar (depinde daca sfarcurile sunt in jos sau sunt drepte) ridicati sanul,dar atentie sa nu aveti degetele langa sfarc sau aureola,poate impiedica atasarea corecta la san a sugarului.
Regula este "copil la san" nu "san la copil".Incercati sa nu atasati sanul in gura copilului ci copilul sa fie atasat la san.
Incercati sa nu impingeti capul copilului la san,ci lasati sa vina singur,cu gurita larg deschisa,limba in josul gurii!
www.medem.com/Medem/images/ama/ama_children_breastandbottlefeeding_lev20_breastfeeding_jpp_01.jpg" target="_blank"> UITATI AICI

Scoaterea sanului din gurita:
Scoaterea sanului din gurita a unui bb care nu a fost atasat corect la san,nu se trage de san,ci se arcuieste/indoaie degetul mic intr-un cleste si se baga in gurita scotandu-se f usor in acest mod sfarcul.fara sa opuna rezistenta bb si sa-l muste.

ALAPTAREA TREBUIE SA SE FACA LA CERERE SI NU DUPA ORAR!!



Sper sa va ajute sa va descurcati pentru inceput ceea ce v-am scris aici!SAnatate multa si spor la alaptat!

Linkuri utile:


www.breastfeeding.com" target="_blank"> LINK 1
www.lalecheleague.org" target="_blank">LINK 2
www.babycentre.co.uk/breastfeeding/articles" target="_blank">LINK 3
www.pampers.com/en_IE/content.do?[type=101&contentId=2317¤tid=ar1012317" target="_blank">LINK 4
www.inspq.qc.ca/MieuxVivre/Chapitres/MV11_Aliment_LaitMaman.pdf#page=4" target="_blank">LINK 5(in franceza)
www.phac-aspc.gc.ca/dca-dea/publications/smpf07_f.html" target="_blank">LINK 6 (in franceza)



Daca mai stiti linkuri utile de alaptat,mai spuneti si le trec pe listuta!

Tina and Tina and Mark's baby
Poze de la cununia civila si cu mine gravidutza
Eu si Mark
Semnatura mea


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Tina, pentru munca ta! Tot articolul este foarte folositor!
Vin si eu iar cu un mic amendament! Cred ca e o gresala de traducere dar laptele matern nu contine antibiotice ci anticorpi!


Ioana 30 saptamani cu Serghei si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tina_Welsh spune:

Inaioana,ce ma faceam fara tine?Multam fain.AI dreptate. Am modificat.De mai gasesti ceva sa imi zici!

Tina and Tina and Mark's baby
Poze de la cununia civila si cu mine gravidutza
Eu si Mark
Semnatura mea


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

imi bag si eu nasul aici pt ca imi place mult subiectul(alaptez la cerere si acum)
zi-mi mie numele chestiei din engl(cea continuta de laptele matern) poate te pot ajuta.imi place mult ce ai facut si daca pot sa te ajut imi face placere,Tina.uite in Ro:tuberculii lui Montgomery,prolactin=prolactina in ro,hormonul lactatiei.poti sa imi dai Pm daca vrei si te pot ajuta cu unii termeni daca ii stiu.
mi se pare imp de precizat cum se scoate sanul din gurita unui bb care nu a atasat corect la san,nu se trage de san,ci se arcuieste/indoaie degetul mic intr-un cleste si se baga in gurita scotandu-se f usor in acest mod sfarcul.fara sa opuna rezistenta bb si sa-l muste.tot la orele prenatale am fost invatata asta si am stiut imediat cum sa fac dupa nastere
alte linkuri despre alaptat
http://www.babycentre.co.uk/breastfeeding/articles
http://www.pampers.com/en_IE/content.do?type=101&contentId=2317¤tid=ar1012317
nasteri usoare, pefecti si spor la alaptat





de fetita cu fundita

Uite atat suntem de mari


POVESTEA MINUNII

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aida_o spune:

Tinutza

33+2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anairda36 spune:

Multam fain Tinuta, o sa stau cu bebe la san si cu ochii pe monitor :) si daca nu pricep (stii tu cum stau eu cu neuronu ala ultimu) sa te astepti ca te sun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dariagold spune:

FETELOR, FELICITARI CA ALAPTATI!EU AM ALAPTAT PANA LA 11 LUNI BB-UL SI MA GANDESC CU DRAG LA ACEEA PERIOADA DESI AM AVUT SI MIC PROBLEME, AM FACUT MASTITA DE 2 ORI SI AM AVUT LA LAPTE...MULT.
SPOR LA HRANIT, SI BEBELUSI SANATOSI!
AL MEU NU A AVUT NICI O PROBLEMA DE SANATATE PANA LA 1 AN.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim spune:

Viziunea de aici despre alaptare si avantajele ei (in limba franceza):

http://www.inspq.qc.ca/MieuxVivre/Chapitres/MV11_Aliment_LaitMaman.pdf#page=4
http://www.phac-aspc.gc.ca/dca-dea/publications/smpf07_f.html

35+

KIM & p’tit bout d’chou
photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim spune:

Intrebari frecvente si nu numai...

http://www.allaitement.ca/_faq.asp

35+

KIM & p’tit bout d’chou
photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RalucaN spune:

Dragi mamici,
Felicitari pentru subiect, este f. interesant si util pt. prospetele si viitoarele mamici care isi doresc si reusesc sa alapteze. Intradevar, beneficiile sunt f. mari pt. copilas dar si pt. mamica. Insa eu as dori sa spun cateva cuvinte de incurajare si pt. mamicile care nu reusesc sa alapteze, din diverse motive, cum a fost si cazul meu. Pur si simplu nu am avut suficient lapte. Nu reuseam sa satur copilul la o masa cu laptele pe care il aveam. Si eram super stresata din cauza asta, ma mulgeam zi si noapte, ca sa stimulez lactatia si daca mulgeam 50 ml eram fericita de productia mea. Astea erau zilele bune, caci pe la o luna deja imi ieseau ochii din cap si ma dureau sfarcurile, iar de iesit nu mai ieseau nici 10 ml. Asa ca am decis sa renunt, pt ca deja nu se mai putea, eram atat de stresata si de obosita si plangeam intruna.Am ramas exclusiv pe formula si copilul meu era fericit, se satura si dormea f. bine noaptea. ca si acum dealtfel.
Deci mamici care nu puteti alapta, nu va stresati pe tema asta, caci nu o sa muriti de cancer la san , iar copilul vostru nu o sa fie bolnavicios toata viata si o sa creasca frumos si armonios si cu formula. Intradevar, alaptatul reduce aceste riscuri, dar nu le elimina.
Va rog sa nu dati cu roshii si sa imi spuneti ca locul acestui mesaj nu este aici, pt. ca nu sunt de acord. Stim cu toatele cum e sa fii mamica de cateva saptamani, stim ce vulnerabile am fost si ce plangacioase, mai ales cand e vorba de binele copilului. Daca nu se poate cu san, nu se poate, asta e, au crescut atatia copii pe lumea asta cu formula si sunt ok.
Santatate multa!

Raluca si Ioana Catalina (3.10.2005)
bursicutza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tina_Welsh spune:

RalucaN,imi pare rau..Nu da nimeni cu rosii in tine ca nu are de ce.Dupa cum vezi in subiect scrie ca reduce..nu ca elimina..Te si daca o sa ai si un al doilea bebe,tinem pumnii sa ai laptic de data asta.

Tina and Tina and Mark's baby
Poze de la cununia civila si cu mine gravidutza
Eu si Mark
Semnatura mea


Mergi la inceput