avem un nou patriarh...
Raspunsuri - Pagina 4
xenocid spune:
quote:
Originally posted by denizel
Si eu cred ca Dumnezeu plange cand aude cuvinte ca cele ale Alinushcai...
Denizel daca la Tlahuizcalpantecuhtli te'ai referit , eu cred ca se tavaleste prin porumb de râs cand va citeste.
pss: Mama lu' Tlahuizcalpantecuhtli e pururea fecioara Coatlicue ;)
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by buli
mie mi se pare ca ccc credinta in Dumnezeu n-are legatura cu felul in care au fost conceputi unul sau altul (cu o exceptie). pai, ce in asta stau esenta si invataturile religioase?
asta e mai important - cum si in ce fel? sau existenta lor si ce-au creat?
Pai are legatura, ca una este sa spui ca Mantuitorul Hristos este om adevarat si Dumnezeu adevarat, nascut mai inainte de veci din Tatal si Care s-a pogorat din ceruri si s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria, si alta este sa zici ca Iisus s-a nascut precum oamenii, etc. In aceste detalii sta dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, tot aici gasim si umanitatea Lui, aici devine si rastignirea Sa JERTFA DE MANTUIRE.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
buli spune:
si "superioritatea religiei ortodoxe" de unde vine?
de unde stiti voi ca a fost "asa" si nu "altfel"?
mi se pare ca fiecare are voie sa creada in ce vrea, daca vrea, sa aiba intelegere pentru semeni si compasiune.
dupa mine, inteligenta celor care merg spre ecumenism tocmai in asta sta. in intelegerea si acceptarea semenilor, in stabilirea si respectarea unor principii comune. de ce atitea ingradiri?
iar intelepciunea parintilor nu sta in enunturile scoase din context pe care le citati voi, ci in bunatate, intelepciune, toleranta si iubirea de semeni.
denizel spune:
quote:
Originally posted by Marilena12quote:
Auzi, Alinushca?
Este incredibil cum, alaturi de Marilena, in numele smereniei, nevinovatiei si al dragostei fata de aproape, pliiiiine de bune intentii, aruncati numai rautati si jigniri la adresa neortodocsilor.
Mie mi se face sila pur si simplu, atunci cand citesc acest tip de discurs .
Ca unele care va declarati credincioase si smerite, iubitoare de oameni (vaaaai, indiferent de religie ) ar trebui sa aveti mai mare grija la afirmatiile pe care le faceti si ar trebui sa nu va mai etalati atata superioritatea, invelita prea vizibil insa, in limbaj de lemn, limbaj lipsit de minima consideratie la adresa celor care nu va impartasesc cc convingerile.
Cat despre "Parintele Teoctist", saracu'...Dupa ce ca trebuia sa se invarta in mormant pentru bisericile alea daramate si pentru vietile alea distruse, mai are o belea pe cap: "Prea Fericirea Sa" Daniel, are numai Manastirea Petru Voda pe listuta de ras cu buldozerul. Of, il credea capabil de mai mult!
-------------------------
Iti marturisesc sincer ca ma dezamagesti. Nu vad care este problema ta, nu-ti inteleg veninul si agresivitatea si te-as ruga sa te abtii de la ironii si rautati cata vreme nu te-am jignit cu nimic. Eu nu ti-am analizat limbajul si intentiile si nu te-am catalogat in vreun fel. Si te mai rog sa nu mai vorbesti "din auzite" despre biserica ortodoxa si ierarhii ei, pentru ca eu nu am aruncat cu noroi in predicatorii si biserica ta! Daca ai sti ce vorbesti cu privire la Teoctist versus Daniel, cred ca frazele ti-ar iesi altfel! Dar pana te informezi, lasa catalogarile la adresa mea! Iti poti exprima dezacordul fata de biserica ortodoxa si fara sa-mi cercetezi mie smerenia si alte atribute.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Tz, tz!
Vezi ca in graba cu care te-ai repezit crestineste in cositele mele, ti-ai pierdut smerenia si indelunga rabdare . Pe bune ca nu as fi observat, da' cand au cazut, s-a zguduit parchetu' sub mine :-))
Ar fi minunat Marilena draga, daca ai putea (nu mereu, din cand in cand macar ) sa-ti asumi continutul postarilor tale sau macar, folosindu-te de acestea, sa faci niscaiva exercitii de empatie .
Stii? Vazand neputinta de a va sustine doctrina fara sa dati in cap altora, tare am inceput sa cred ca ortodoxia are un micut puncticel doctrinar, dezvaluit numai connoisseur-ilor: la Judecata, fiecare bun ortodox trebuie sa prezinte numarul cucuielor efectuate de-a lungul vietii de credinta, in capetele neortodocsilor.
La acest capitol esti in frunte. Vezi ce faci cu alelalte .
Cat despre Prea Fericirea Sa , nu ma urechi pe mine! Am aflat si io ce era de aflat, tot de pe la ai vostri .
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Originally posted by xenocidquote:
Si eu cred ca Dumnezeu plange cand aude cuvinte ca cele ale Alinushcai...
Denizel daca la Tlahuizcalpantecuhtli te'ai referit , eu cred ca se tavaleste prin porumb de râs cand va citeste.
pss: Mama lu' Tlahuizcalpantecuhtli e pururea fecioara Coatlicue ;)Come to The Dark Side ... we have cookies!
Io tot prin porumb, da' in ala de plans .
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
denizel spune:
quote:
Originally posted by alinushca
Voi stiti cum sunt bisericile Rusa si Greaca ? In loc sa ne facem un model din ei, noi ne vom face model din ... altii
In asteptarea lui
Ai vazut, mey alinusca? Inceputul a fost mai greu si cu poticneli, combinate cu timide scuze.
Gata! Esti pe cai mari acuma!
casandra spune:
Daca pot sa inteleg de unde atata suparare....
Titlul mesajului este clar: "Avem un nou patriarh". Cine are un nou patriarh? Biserica Ortodoxa.
Cine nu tine de BOR, ce treaba are cu noul patriarh?
E normal ca ortodocsii sa fie afectati de preferintele patriarhului, pentru ca acesta este in fruntea Bisericii.
Sunt multi ortodocsi care iubesc ortodoxia pentru ceea ce este si nu vor sa o amestece cu alte culte. Ce e rau in asta?
De ce neortodocsii sunt afectati daca ortodocsii vor sau nu sa se roage impreuna cu ei?
Asta eu nu pot sa inteleg.
Daca neortodoxul a ales sa nu fie ortodox, sa mearga la alta biserica, de ce sta cu ochii pe ortodox sa vada daca el il aproba sau nu, daca vine sa se roage impreuna cu el, daca si daca...?
Oare nu e impacat cu alegerea facuta?
conchita spune:
quote:
Originally posted by daniela_b
Vezi, eu nu stiu ce inseamna TAINE dar daca TAINE inseamna sa tragi o linie cu creta seaca intre tine si ceilalti, atunci intreb: unde mai e Dumnezeu in toate astea si unde ii mai e Fiul?
Si ce legatura are asta de fapt cu noul patriarh?
Ce te ingrijoreaza, concret?
Si, asta mi-ar fi intrebarea si pentru ceilalti credinciosi: cu ce schimba lucrurile (concret) in viata credinciosului cinstit, de rind, numirea noului patriarh?
Ce s-a intimplat atit de dramatic (pentru credincios) la ora 19 trecute fix cind a fost numit Daniel patriarh, in data de...
De ce a suferit ortodoxul care il "prefera" pe un altul si mai ales ...de ce l-ar prefera pe un altul?
Intervine patriarhul in legatura intima intre om si ortodoxie?
Si daca da, cum?
www.helpsonia.com
incerc si eu sa-ti raspund...desi, dupa ce am citit pe dc si pe linkurile date despre trecutul candidatilor la patriarhie, mai bine n-as mai zice nimic! daca si Daniel a fost securist, incredibil, e clar ca sunt total pe dinafara legat de intrigile astea, habar nu aveam de "amanuntul" asta despre Mitropolitul Moldovei. eu l-am cunoscut ca un om destupat la minte, destept, foarte instruit, tolerant. dar ce stiu eu? asa ca am decis sa nu mai "tin" cu niciunul, plus sa nu mai rog decat sa se faca voia Sa.
Tainele, hehe, numai creta si linii seci nu inseamna. Tainele sunt inima credintei, prin Taine se savarseste pecetea lui Dumnezeu in trupurile si sufletele noastre - vezi botezul, cununia, mirungerea, maslul, etc. Ar fi extrem de dureros pentru crestinul ortodox, ar fi chiar periculos pentru mantuirea sa daca vreuna dintre aceste Taine ar fi 'adaptata' ca ritual dupa vremuri, sau dupa interese straine credintei ortodoxe. sa luam Botezul - pai ce inseamna botezul altceva decat o nastere intru Dumnezeu dupa ce te-ai nascut in trup? vezi tu, daca profanezi taina botezului, ai profanat nasterea intru Dumnezeu a pruncului, ai atentat la legamantul sacru dintre om si Tatal.
legatura cu Patriarhul e stransa. daca vine un patriarh care crede ca crestinatatea trebuie sa fie una si sa se uneasca ortodocsii cu catolicii si protestantii si este "prea deschis" si nu apara esenta ortodoxiei, atunci ortodocsii se tem ca se va distruge ortodoxia in sine, care a ramas neschimbata de sute de ani - pentru ortodocsi e extrem de importanta "neschimbarea asta", nu ii (nu ne) intereseaza sa ne adaptam religia, ritualurile si credinta la vremuri, caci Adevarul e unul si nu e schimbator. deci vezi? incepe sa se lege? daca vine un patriarh "prea" deschis, mai mult cu inclinatii spre ecumenism decat spre ortodoxie, cam astea sunt riscurile.
ca ne mantuim individual si n-ar trebui sa ne pese - hm, e si nu e asa. Biserica trebuie aparata, iar daca pastorul turmei o darama, nici turma nu mai sta unita intru credinta si incep mieii sa se rataceasca de credinta, ispititi de fapta pastorului.
cam asa vad eu, in rezumat, temerile exprimate la discutiile astea legate de patriarh. le impartasesc si eu? oarecum. de cand am inteles ca Mitropolitul Daniel ar fi avut trecut securist, mi s-a luat cu totul de discutii despre patriarh. in fond, ar fi fost prea frumos sa fi avut BOR o sansa de renastere, in timp ce Romaniei laice i-a fost furata intr-un moment similar, in 89.
Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
ManyHope spune:
Acum presupun ca e clar de ce am "colorat" postarea anterioara cu expresia "luare in tarbaca", se intzelege presupun ca e vorba de "luatul la bataie" !
...nu pricepeam la inceput cine e de batut, daca e Patriarhul? sau studiile sale "de specializare"? sau "ghiaurii spurcatzi" de protestantzi? sau ecumenistii anatemizabili? sau oamenii cu "reactziile" lor? sau deviatele persoane care se roaga impreuna cu altzii din alte religii? respectiv care nu recunosc pe Fecioara Nascatoare de Dumnezeu ?
Acum insaaaaa... e mult mai clar, ca e si zi si mi s-a odihnit neuronu, da mi-ati si aratat voi tot ce era de lamurit in privintza care cu care se bate!
Vreau sa salut in primul rand aparitzia oportuna_in ceaunul romanesc de mamaliga, a lui Xenocid ! Cat ai mai lipsit omule ...
Despre "rugatul-impreuna" vreau sa va atrag puuutzin de tot atentzia la un aspect: exista desigur norme, fiecare biserica le are pe ale sale si normele sunt bune desigur, insa Norma normelor de Biblie e continuta: asadar, care va intereseaza si vreti si putetzi, verificatzi in Carte pe unde scrie despre sfantul prooroc Elisei, ca pe acolo pare-se ca cineva i-a solicitat lui TOCMAI o ingaduintza cu privire la o aidoma "inchinare-impreuna" alaturi de cineva cu alta credintza !! iar in mod paradoxal si complet de neintzeles se pare pentru noi cele de aici&acum... se pare c-a si acordat-o ? verificatzi daca e asa sau nu ! de ce oare? sa fi fost proorocul "ecumenist"? sau poate era "protestant" si "ne-ortodox"? nu-L cunostea oare proorocul pe EL si Voia LUI si Norma LUI ? ...sau poate pentru ca respectivul solicitant si asa fusese atata de bolnav si amarat, incaaaat...ce sa-i mai ceara? sau pentru ca avea omu "stare" ?
Voua asadar, vi se pare drept si incadrat in norma Bisericii ce-a facut profetul atunci? sau daca ar fi el azi aici sa ne stea dinainte cu fapta-i de atunci, ar fi oare la fel de judecat si osindit-gata de voi ca... altzii? Unde vi se pare voua ca se trage "linia" aia cu creta sau cu ce s-o trage si de ce vi se pare ca voi putezi sa deosebitzi DREPT dupa CREDINTA unde si cum si pana unde se trage "linia" pentru alte persoane? Da, eu pe a mea, in ce ma priveste pe mine personal, este imperativ sa mi-o trasez drept si corect, dar pentru voi sau pentru alte persoane... asta ma depaseste si nu ma bag sa va trasez eu liniile voastre sau pe ale altora, ci fiecare sa-si faca cum alege si aia va avea pana la capat !
ManyHope spune:
... continuare
Despre problema cu Patriarhul vreau sa mai spun o vorba, pana nu va obosesc de tot.
Pentru mine este foarte limpede ca trebuie sa existe "un scaun inaltzat" deasupra poporului, chestia asta e mai presus de orice discutzie; trebuie sa fie, pentru ca noi oamenii...suntem cum suntem de nabadaiosi si nesolidari si dezordonatzi, asa ca e necesar cineva inaltzat peste totzi, cineva care sa traseze "o linie", o directzie, o ordine, o disciplina, practic sa defineasca "o norma"! ca altfel nu suntem in stare sa functzionam impreuna intr-o cat de cat armonie = pana si aici pe DC, de n-ar fi un regulament si niste persoane insarcinate sa-l impuna, cata "gogeala" s-ar mai da....maiculitzaaaaaaaaaaaaaaaaa mare....
Acuma, e clar ca sunt "scaune si scaune", dregatorii si dregatorii, dar nu e drept(zic eu!) sa le tratam pe toate la fel! Nu e corect sa tratam pe Vladica Bisericii, intocmai ca pe conducatorul politic sau militar, ca pe presedinte sau domnitor sau dictator sau rege sau cum s-o mai numi pozitzia/functzia!
Dupa mine, cand se face asa, e intruchiparea expresiei (presupun ca mai cunoscuta) urmatoare: "li s-a urcat democratzia la cap" !!
Nu e bine asa !
Vladica nu are slujba administrativa, aidoma "alesilor", ci are o lucrare in partea spirituala ! Asa cum s-a si pomenit de cineva, nu toate ce se fac sus, ne afecteaza pe noi de jos: daca un "ales" face o tampenie cu vreo lege sau hotarare proasta, aia ma afecteaza pe mine si pe voi direct si imediat, material ne lezeaza, insa cu pastorul spiritual, lucrurile sunt putin cam altfel, suficient de altfel incat si altfel sa ne dam liber inspre el la "linia cu creta" a dreptului de-a-l judeca !!
Tot din Carte sa zic ceva, ca sfantul Pavel, pare-se ca de la oameni nu prea si-a cerut scuze, ca n-a prea mai avut de ce s-o faca dupa ce s-a increstinat, insa intr-o ocazie tot a avut pentru ce sa isi exprime regretul pe buna dreptate: a fost atunci cand a ocarat(tot pe buna dreptate de altfel!) taman pe mai marele religiei de atunci si acolo, pe "echivalentul" patriarhului nostru de azi adica ! Cititi si vedeti cum a fost! Ce vi se pare? pe langa proorocul Elisei, sa trecem "la raboj" si pe sfantul Pavel? sa-l taiem si pe el de pe lista? ca s-a retzinut de-a judeca si condamna, cum se cuvenea, pe "Vladica" de atunci al poporului sau? indrazneala ce mai avetzi mai, mare indrazneala !
Va zic dar asa:
omul, persoana care sta pe scaunul patriarhal, poate fi om vrednic sau nevrednic, orice e posibil, insa scaunul in sine, dregatoria, pozitzia,TREBUIE RESPECTAT! si NU poate fi criticata dregatoria in sine de noi, de cei care suntem inca ataaat de dincolo de zidurile Patriarhiei si chiar departe mult de gardul dimprejurul dealului Patriarhiei !
Nu putem asa sa ne desfintzam-criticam-demolam pe cel care e pus spiritual mai presus de noi, ca daca pana si pe acela il anulez si-l consider mai prejos decat mine, insemna ca eu am ramas varful lumii asteia,inseamna ca mai sus in dreptate si credintza decat mine nici macar patriarhul nu e, de de vreme ce fara crutzare il judec si-l gasesc vinovat/nevrednic/incapabil/rau-intentzionat, ci iata-ma chiar eu sunt - vezi Doamne ! - topul topului, piscul piscurilor, Everestul spiritual taman io as ramane ca sunt ! E cam PREA mult! e exagerat de tot ! ...ca daca eu as fi cel mai sus punct ce-l poate produce omenirea asta, cat eu abia ajung poate...POATE la "genunchiul broastei"...pai vai de noi totzi, cat mai e de aici, de la "inaltzimea mea" pana la Cer... mi se pare ca nu mai am avea nici o sansa parca !
Nu asa se face ! NU e cazul ca pe cel care sta pe scaunul de frunte al Bisericii tale sa-l faci cu ou si cu otzet ca pe ... fel de fel de terchea-berchea din "teatrul romanesc politic MASCA" !
...iar ca s-o inchei cu aia de elementar bun-simtz: pai omul, ca patriarh n-a prea apucat sa faca nimic inca, nu a facut inca o fapta sau doua sau trei, ca sa le putem vedea daca-s bune sau rele sau condamnabile sau dubioase sau de ce fel or fi, nu? sa-l lasam intai sa faca ceva, ca pe urma sa-l discutam pe om ca o fi cum o fi el! dar inainte sa faca ceva, atata de "prooroci" suntem sa-l anticipam deja ca va face si va drege si ne va nenoroci "ecumenindu-ne" ? oare "smerenia" cea pomenita, nu include si ca un dram de "rabdare" ? hai sa o avem si sa-i dam omului ocazia sa ne arate cat e de ortodox sau de neortodox, iar daca nu e pe cat ar trebui si el s-a ales ca cel mai capabil din tot poporul asta ortodox...pai atunci cum mai ramane cu calitatea noastra a celor de mai jos decat el? oare nu ne desfintzam practic pe noi insine daca desfintzam fara crutzare pe cel care e pus mai sus decat noi totzi ?