avem un nou patriarh...

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by buli

si "superioritatea religiei ortodoxe" de unde vine?
de unde stiti voi ca a fost "asa" si nu "altfel"?

mi se pare ca fiecare are voie sa creada in ce vrea, daca vrea, sa aiba intelegere pentru semeni si compasiune.
dupa mine, inteligenta celor care merg spre ecumenism tocmai in asta sta. in intelegerea si acceptarea semenilor, in stabilirea si respectarea unor principii comune. de ce atitea ingradiri?

iar intelepciunea parintilor nu sta in enunturile scoase din context pe care le citati voi, ci in bunatate, intelepciune, toleranta si iubirea de semeni.

Ai dreptate atunci cand vorbesti de iubire de semeni, de intelepciune, toleranta, etc. Si intr-adevar, fiecare are voie sa creada in ce doreste si cum doreste. Insa "enunturile scoase din context", asa cum le numesti tu, reprezinta esenta invataturii de credinta a bisericii noastre, fara ea, orice virtute este lipsita de plata acolo sus. Este vorba despre mostenirea pe care Mantuitorul Hristos ne-a lasat-o, prin aceste "enunturi" suntem crestin-ortodocsi, si nu de alta religie. Pentru aceste "enunturi" multi crestini au devenit mucenici cu jertfa de sange. Suntem datori din iubire pentru Hristos care s-a rastignit pe cruce pentru noi si din pretuire pentru toti mucenicii lui sa pastram dogmele si invatatura evanghelica intacte.
Asta pentru cine doreste a fi un crestin cu virtuti, ci nu doar un om cu virtuti. Eu asa vad lucrurile...

www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel
Tz, tz!
Vezi ca in graba cu care te-ai repezit crestineste in cositele mele, ti-ai pierdut smerenia si indelunga rabdare . Pe bune ca nu as fi observat, da' cand au cazut, s-a zguduit parchetu' sub mine :-))

Ar fi minunat Marilena draga, daca ai putea (nu mereu, din cand in cand macar ) sa-ti asumi continutul postarilor tale sau macar, folosindu-te de acestea, sa faci niscaiva exercitii de empatie .
Stii? Vazand neputinta de a va sustine doctrina fara sa dati in cap altora, tare am inceput sa cred ca ortodoxia are un micut puncticel doctrinar, dezvaluit numai connoisseur-ilor: la Judecata, fiecare bun ortodox trebuie sa prezinte numarul cucuielor efectuate de-a lungul vietii de credinta, in capetele neortodocsilor.
La acest capitol esti in frunte. Vezi ce faci cu alelalte .

Cat despre Prea Fericirea Sa , nu ma urechi pe mine! Am aflat si io ce era de aflat, tot de pe la ai vostri .

-------------------------

Denizel, vad ca te preocupa foarte mult smerenia si rabdarea mea, impreuna cu alte virtuti...Ai omis un lucru: esti absolul singura care mi le-a atribuit. Eu nu am sustinut niciodata ca sunt smerita sau prea rabdatoare, ba chiar nu am prea sustinut ca as avea vreo virtute. Asa ca...iti sunt recunoscatoare ca te preocupi de mantuirea mea, insa din cate stiu eu, judecata virtutilor sau pacatelor mele este doar a lui Dumnezeu. Daca tu doresti sa-I dai o mana de ajutor, te poftesc sa te prezinti dupa ce mor eu, alaturi de diavoli care imi vor cantari greselile si sa te certi si tu cu ingerii daca vor considera cumva ca am vreo fapta buna si sa arati cucuiele pe care ti le-am pricinuit impreuna cu toate greselile mele (ca tot le sustii in gura mare!), ca sa se cantareasca impreuna.
Doar atunci accept judecata ta, pentru ca pana atunci am timp cat e voia Domnului, ca sa ma pocaiesc de pacate.
Asa ca pana atunci, sa zicem ca eu nu am nici o treaba cu tine, si tu nu te mai straduiesti sa te bagi singura in seama, ok?
Daca ai vreo frustrare legata de biserica ortodoxa sau incerci sa te convingi ca nu ai gresit alegand altceva, fa-o fara sa mi te vari pe gat, si eu pastrez distanta!
Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IreneCAM spune:

1. MANYHOPE, din pacate am inteles ce-ai vrut sa zici la inceput cu "tarbaca"...sunt de acord cu tine ca ar trebui sa vedem mai intai una-alta (decizii ale patriarhului adica) si apoi sa comentam.

Totusi, io am pus o intrebare la care nu am gasit raspuns in postari...sau poate n-am priceput inca: pentru ortodocsi, ce inseamna alegerea lui Daniel si care sunt diferentele (conceptii, mentalitate) intre el si Teoctist. Nu'sh daca e legat neaparat de ce a scris Alinushca in primul mesaj, da' voiam sa stiu, ca ortodox, cam la ce m-as putea astepta. Am inteles ca e vorba despre deschidere etc., dar daca stiti mai mult, m-as bucura sa vad ce parere aveti, sau dati un link ca sa ma luminez

2. Nu inteleg de ce atata furie in unele postari. Am citit subiecte intregi deschise de musulmani aici pe forum, le-am citit pentru ca ma interesau anumite aspecte. Tonul nu era diferit de cel al Marilenei, de exemplu, asa ca nu inteleg de ce atata indignare la Denizel. Apropos, eu nu sunt nici smerita, nici rabdatoare, spun asta preventiv...Denizel, acum serios, de ce atata incrancenare?Am citit si alte postari ale tale, din care unele pt mine, intr-un moment greu, si am fost recunoscatoare pt ce mi-ai scris, indiferent de religie, si tu si altii ati fost alaturi de mine.
De ce esti asa inversunata la ce-a scris Alinushca?

3. Esenta ortodoxiei depinde, din punct de vedere teologic, de anumite aspecte pe care nu le regasimt in alte religii crestine. Nu le expun, s-a facut deja in alte postari. Eu nu afirm aici ca suntem superiori, spun doar ca schimbari de fond in ortodoxie, in spiritul ecumenismului, inseamna schimbarea ortodoxiei, pe care eu am ales-o ca religie tocmai pt ca e asa si nu altfel. Nu ma plimb fudula printre oameni, nu ii categorisesc in drept credinciosi si "ghiaurii de protestanti" cum zicea cineva. Dar mi se pare normal sa ma intreb ce schimbari va aduce un nou patriarh...Aceasta era intrebarea mea pt ortodocsi, poate cineva avizat o sa raspunda...

4. Cred ca e necesar un subiect de genul "idei gresite despre ortodoxie", ca cel despre islam.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by casandra

Daca pot sa inteleg de unde atata suparare....
Titlul mesajului este clar: "Avem un nou patriarh". Cine are un nou patriarh? Biserica Ortodoxa.
Cine nu tine de BOR, ce treaba are cu noul patriarh?
E normal ca ortodocsii sa fie afectati de preferintele patriarhului, pentru ca acesta este in fruntea Bisericii.
Sunt multi ortodocsi care iubesc ortodoxia pentru ceea ce este si nu vor sa o amestece cu alte culte. Ce e rau in asta?
De ce neortodocsii sunt afectati daca ortodocsii vor sau nu sa se roage impreuna cu ei?
Asta eu nu pot sa inteleg.
Daca neortodoxul a ales sa nu fie ortodox, sa mearga la alta biserica, de ce sta cu ochii pe ortodox sa vada daca el il aproba sau nu, daca vine sa se roage impreuna cu el, daca si daca...?
Oare nu e impacat cu alegerea facuta?

Casandra, ma mir ca o persoana care traieste intr-o tara in care toti cetatenii sunt respectati, ba mai mult, li se garanteaza respectarea ideilor religioase (macar la nivel formal), nu sesizeaza lipsa de respect si delicatete, mai ales atunci cand acestea sunt in doze...ohohooo... uriase.

Hai sa-ti spun ceva.
Exista mai multe tipuri de chestii :-)
Chestii pe care le putem discuta doar cu sotul/sotia.
Chestii pe care le discutam doar cu sotul/sotia, parintii si prietenii cei mai apropiati (cei care au aceleasi conceptii cu noi).
Chestii pe care le discutam in cercuri cu deschidere limitata
Chestii pe care le discutam in piata publica (serviciu, forumuri, in pauzele de la scoala, coada de la imbarcarea in avion, etc)

Eu iti dau un exemplu de discurs si te-as ruga, daca vrei, tu sa spui unde merge acesta discutat.

Propunere de discurs

Dragii mei, sunt foarte speriata si alarmata.
Ieri seara a fost ales noul conducator protestant al bisericilor din Romania.
Of si iar of!
Noul conducator protestant si-a facut specializarea la ortodocsi.
Dumnezeule, ce putea invata un protestant de la unii ca ortodocsii?
Poate uita domnul conducator (eu una nu uit niciodata) ca, odinioara, sfantu' Basil Golden Mouth (dragul nostru sfant protestant) a aruncat anatema asupra ortodocsilor si ne-a indemnat sa nu cumva sa ne inhaitam cu ei. Cu astia nici la masa nu avem voie sa stam. Ortodoxismul, asa cum zice dragul nostru predicator Cleopy, este molipsitor. NU poti sa stai langa Rau si sa nu te molpisesti de Rau :-(((
In afara de asta, ortodoscii nu-L recunosc pe Hristos, habar nu au ce-i aia Sfanta Treime, nu cunosc Adevarul (numai la noi protestantii e Adevarul).
Nu zic nu, se roaga si ortodocsii...da' nu pot sa nu ma intreb...la ce se roaga?...Stiu ei la cine se roaga?
Pentru ca una e sa se roage Dumnezeului Sfintei Treimi (ca noi, protestantii!!!) si alta e sa se roage lui Budha sau Odin.
etc, etc, etc

Te rog acum, draga Casandra, sa-mi spui unde trebuie discutate aceste chestiuni atat de delicate.
Daca imi spui ca locul lor este pe un forum, care are inclusiv membri protestanti, eu nu mai zic nimic.
Ba da! O sa zic! De fiecare data cand o sa am chef, o sa arunc noroi in ortodocsi. Si sa nu cumva sa vii sa ma tragi de urechi! ....
Stau si ma intreb: forumurile radical-ortodoxe nu mai sunt suficiente pentru cei care urasc pe cei altfel?

quote:
Daca neortodoxul a ales sa nu fie ortodox, sa mearga la alta biserica, de ce sta cu ochii pe ortodox sa vada daca el il aproba sau nu, daca vine sa se roage impreuna cu el, daca si daca...?
Oare nu e impacat cu alegerea facuta?

Of! Bine ar fi ca logica din intrebarea ta sa fie una beton.
Daca ar fi asa, as putea-o aplica si ortodocsilor care n-au liniste daca nu ataca pe cei care nu le impartasesc cc convingerile si, pe bune daca nu as fi fericita :-).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by IreneCAM
Denizel, acum serios, de ce atata incrancenare?Am citit si alte postari ale tale, din care unele pt mine, intr-un moment greu, si am fost recunoscatoare pt ce mi-ai scris, indiferent de religie, si tu si altii ati fost alaturi de mine.
De ce esti asa inversunata la ce-a scris Alinushca?

IreneCAM, !
Nu eu sunt cea incrancenata!
Vreau doar sa ne respectam reciproc! Se pare ca unora le este foarte greu sa faca asta...

Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Marilena12

Denizel, vad ca te preocupa foarte mult smerenia si rabdarea mea, impreuna cu alte virtuti...Ai omis un lucru: esti absolul singura care mi le-a atribuit. Eu nu am sustinut niciodata ca sunt smerita sau prea rabdatoare, ba chiar nu am prea sustinut ca as avea vreo virtute.

Vaaai, mi-ai luat o piatra de pe inima!!!
Pentru ca, cu cateva postari mai in urma, ai declarat ca:
"Mentionez, nu exprim parerile mele personale, ca sa nu se creeze confuzii, ci pe cele ale bisericii ortodoxe.
".
Daca parerile pe care le scrii pe aici nu sunt de fapt cele ale bisericii ortodoxe, inca mai am sperante ca nu o sa sfarsesc linsata de cei mai credinciosi dintre ortodocsi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IreneCAM spune:

In urma propunerii de discurs a lui Denizel am recitit postarea Alinushcai incercand sa-mi imaginez ca as fi protestant. Nu am sesizat nimic in neregula prima data, pentru ca, fiind ortodoxa, am tot auzit aceste lucruri, nu in familie, dar in medii familiare, la scoala etc. Apoi mi-am dat seama ca si eu as fi fost lezata daca aveam alta religie...Cunoscand-o pe Alinushca, de la alte subiecte, cred totusi ca intentia ei a fost sa-si exprime dezacordul fata de o posibila schimbare a ortodoxiei, nu sa jigneasca persoane de alte religii.

Intamplarea a facut ca in urma cu cativa ani sa fiu in strainatate intr-un grup heterogen, din pdv etnic si religios. Ne-am inteles excelent, ne intrebam ocazional diverse despre religiile noastre, din curiozitate, dar nu faceam comentarii, judecati de valoare. Nu era o intrunire religioasa, era o conferinta stiintifica intr-un domeniu foarte laic, proveneam toti din cercetare si, teoretic, stiam sa argumentam si sa respectam opiniile altora.
Intr-un moment de pauza, a fost adus in discutie Codul lui Da Vinci, care tocmai aparuse. Eram singura crestina atunci in grup, alaturi de musulmani si ceva adepti ai unor religii orientale. Comentariile, pe un ton care mie mi s-a parut atunci deranjant, ma agresau, ma simteam ca si cum cele mai de pret principii erau calcate in picioare...Le-am explicat si punctul meu de vedere, ca si crestin, si au simtit ca ma deranjeaza, au schimbat subiectul cerandu-si scuze.
Ce vreau sa zic cu asta: pana atunci, auzeam comentarii la adresa celorlalte religii si ma simteam indreptatita se fac unele aprecieri critice, ca eram intr-o tara majoritar ortodoxa. Dupa aceasta intamplare, am inteles cat de sensibil este acest subiect si cum e sa fii minoritar si privit cu superioritate. Poti sa iti spui in sinea ta: nu sunt de acord cu doctrina/religia X; poti sa spui altora, atunci cand esti intrebat, de ce tu ai ales o anumita religie si nu alta, sa explici cum vezi tu diferentele. Dar nu poti face calificari de tipul bun/rau cand e vorba de religie, pentru ca religia face parte din identitatea noastra si pe toti ne doare sufletul s-o vedem improscata cu noroi, indiferent care este ea.

_

Putem totusi sa indreptam discutia catre patriarh sau ajungem cu subiectul la ZZ?

Mergi la inceput

Irene CAM, iti multumesc!
Spre deosebire de tine, eu nu o cunosc pe Alinushca de la alte subiecte si habar nu am ce si cum gandeste.
Tot ce am facut, a fost sa citesc randurile ei, urmate de ale ale Marilenei si sa concluzionez ca judecatile de valoare la adresa altor religii nu-si au locul aici.
Chiar nu e posibil sa ne sustinem crezul, fara a leza pe ceilalti?

Nu sunt la prima discutie cu persoane care jignesc protestantii.
Stii ce mi se pare cel putin de neinteles?
Niciodata, dar niciodata!, cei carora li se spune "stop! nu stiti despre ce vorbiti! ne jigniti!", nu se opresc :-)
Despre scuze, ce sa mai vorbim?... :-)

Edit: am vazut acum ca esti de curand inscrisa pe DC.
Probabil ca nu stii cam cum au descurs pana mai deunazi discutiile dinre ortodocsi si protestanti.
La un moment dat, cineva - nu spui cine , a declarat: "protestantii sunt fiii diavolului"
Inlocuieste tu 'protestantii' cu 'ortodocsii' (eu nu pot nici in gluma sa o fac) si spune-mi daca-ti place cum suna!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Marilena12

Ba da, din punct de vedere ortodox, Fecioara Maria s-a nascut si conceput in mod natural, insa nu toata lumea crede asa. Unii crestini sustin ca Sfintii Parinti fiind batrani, au primit de la Domnul prunc prin nastere minunata (ca a Mantuitorului), fara impreunare fireasca intre barbat si femeie, ci in chip supranatural.
Ortodocsii cred insa ca Maria s-a nascut in urma rugaciunilor parintilor sai ramasi fara rod la varste inaintate, insa din unire trupeasca fireasca intre barbat si femeie. Daca ar fi avut o nastere supranaturala (de la Duhul Sfant), cum ar fi nascut pe Mantuitorul Hristos om adevarat si Dumnezeu adevarat intr-o deplina unire a firilor umana si divina? Hristos a fost nascut din fecioara fara samanta barbateasca, insa desi fecioara, mama Sa a fost om, e adevarat, a fost promisa si inchinata de la 3 ani templului, invrednicindu-se cu multa curatie si sfintenie, pregatita acolo pentru a deveni Nascatoare de Dumnezeu. Mai sunt cazuri in Scriptura de oameni care s-au nascut in urma rugaciunilor, din parinti batrani si sterpi, sunt cei care au primit votul nazireatului: de exemplu Sf. Ioan Botezatorul, Samson al Vechiului Testament, Maria, mama lui Hristos...
Mentionez, nu exprim parerile mele personale, ca sa nu se creeze confuzii, ci pe cele ale bisericii ortodoxe.

Am simtit nevoia sa dau replay, poate sesizezi ca ultima fraza se refera clar la postarea respectiva (nu ca as intelege care este problema ta cu ce spun eu aici, ca n-are nici o treaba cu tine sau cu religia ta, ci este doar parerea bisericii ortodoxe despre Maica Domnului).
Si daca tot insisti atata, poate ma luminezi si pe mine, unde se gaseste in frazele mele de la acest topic, vreo referire la protestanti sau neo-protestanti, sau si mai bine, vreo referire la persoana ta. Asta ca sa faca lumea diferenta intre reactia rautacioasa si gratuita pe care ai avut-o in care ti-ai permis sa faci afirmatii ironice la adresa mea, si o reactie fireasca pe care o puteai avea daca eu te-as fi ofensat cu ceva.
Oricum, daca nu te-ai plictisit sa te tot legi de mine, fa-o, poate realizezi pana la urma absurdul situatiei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Nimic nu se intampla in lume fara voia lui Dumnezeu.
Asa ca zile lungi si slujire cu cinste ii doresc noului Patriarh.

In asteptarea lui

Mergi la inceput