PATRIARHUL TEOCTIST A INCETAT DIN VIATA!
Raspunsuri - Pagina 17
ilse spune:
quote:
Originally posted by Marilena12quote:
Originally posted by liris
s-a mai dus un securist.
Din cate stiu eu, nu a dovedit nimeni ca a fost securist. Aaaa, ca era foarte des deranjat si tras la raspundere, si luat la intrebari, si amenintat si fortat sa treaca sub tacere adevarate crime ale comunismului, si santajat, etc. asta cine stie, cunoaste!
Ai dreptate intr-o singura privinta: s-a dus, unul mai bun decat multi dintre noi. Toti ne ducem...azi, maine sau poimaine.
www.flickr.com/photos/pisicuta/821316348/" target="_blank">Mari
www.sonia.as.ro" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia!
Hai ca deja e hilar...daca n-ar fi mai grav, e de plans, adica unul care vorba conchitei ajunge in '86 la putere pe vremea lu ceasca-comunistul este cumva liberal, anarhist, capitalist sau cum? Nu taticu-ceausica i-a dat unda verde?? Nu inteleg rationamentul tau...si daca era impotriva comunistilor, de ce nu a ridicat masele impotriva lor, de ce nu s-a dus la daramarea bisericii Sfanta Vineri (asta o spun ca eram martora la eveniment, nu asa din citit pe net, asta ca nu ma acuzi ca scriu doar din "auzite") sa stea acolo rugandu-se alaturi de alti enoriasi impotriva buldozerelor...aaaaah, nu-i convenea sa fie bagat la racoare, torturat sau impuscat pentru dreptate...
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by capcaunulquote:
Originally posted by Marilena12
... Si crede-ma, stiu ce spun! ...
Fain argument!
Din pacate, nu se poate spune totul aici. La momente importante din viata patriarhului a fost martor un om pe care il cunosc foarte bine, si am avut parte de multe discutii cu el. Nu poate nici o publicatie sa relateze despre activitatea si gandurile lui Teoctist, mai bine decat o persoana care a stat alaturi de el timp de aproape 40 de ani, cam zi de zi.
Cred ca nu este deplasat din partea mea ca nu dau si detalii.
Tot ce am incercat sa spun este ca va inselati in privinta omului si ierarhului care a fost Teoctist.
A facut si compromisuri, ca oricine ar fi fost in locul lui la momentele alea avea nevoie de mult curaj ca sa faca fata intr-o asemenea functie, si nu putea plati nimeni pretul care se cerea in cazul impotrivirii. Asta insemna martiriu, si atunci martiriul lui nu folosea poporului roman. De bine de rau, a salvat multe biserici si manastiri de la demolare, a salvat multi clerici de la carcera sau poate moarte, a tinut biserica unita mai bine decat ne asteptam. S-au intamplat destule blestematii in acei 3 ani, si nu cu participarea lui. Nu a distrus nici poporul roman, nici Biserica lui Hristos, nici nu a demolat el vreo manastire. Astea sunt exagerari crase.
ilse spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
[br
A facut si compromisuri, ca oricine ar fi fost in locul lui la momentele alea avea nevoie de mult curaj ca sa faca fata intr-o asemenea functie, si nu putea plati nimeni pretul care se cerea in cazul impotrivirii. Asta insemna martiriu, si atunci martiriul lui nu folosea poporului roman. De bine de rau, a salvat multe biserici si manastiri de la demolare, a salvat multi clerici de la carcera sau poate moarte, a tinut biserica unita mai bine decat ne asteptam. S-au intamplat destule blestematii in acei 3 ani, si nu cu participarea lui. Nu a distrus nici poporul roman, nici Biserica lui Hristos, nici nu a demolat el vreo manastire. Astea sunt exagerari crase.
Aici te inseli sau pur si simplu ignori preotii care s-au impotrivit regimului si au murit prin inchisori sau au fost trimisi la canal...ei au avut curajul sa se impotriveasca si au devenit martiri, dar pe ei nu-i mai plange nimeni ca vorba aia nu sunt domne patriarhi, ei au dat dovada de curaj si adevarata credinta, nu de-alde d-astia care au inchis ochii la daramarea bisericilor numai sa nu cada de pe scaunul ala frumos impodobit...
conchita spune:
quote:
Originally posted by ilse
Hai ca deja e hilar...daca n-ar fi mai grav, e de plans, adica unul care vorba conchitei ajunge in '86 la putere pe vremea lu ceasca-comunistul este cumva liberal, anarhist, capitalist sau cum? Nu taticu-ceausica i-a dat unda verde??
ce anume il putea motiva sa se lupte pentru putere in anii cei mai negrii ai ceausismului romanesc? si care o fi fost moneda de schimb pentru scaunul patriarhal? un adevarat ortodox -din tabara celor buni, adica- ce face cand vede ca poporul sufera crunt de foame, de lipsa sperantei, etc etc? pactizeaza cu asupritorul pentru un ciolan al puterii????? Teoctist nu putea trai asa cum au trait ceilalti parinti ai neamului, adica fara sa se manjeasca pentru a ocupa scaunul de Patriarh? nimeni si nimic nu ma va putea convinge ca Teoctist avea nevoie sa fie patriarh in vremurile alea tulburi cand numai colaborarea cu RAUL era singura perspectiva viabila. si ca a fost martir ca a facut-o, auzi braul. stia ca tre sa scrie omagii la Scanteia dinainte sa devina patriarh? stia. stia ca nu are de ales decat sa subscrie la demolarea bisericilor? stia. stia toate astea dinainte, dar se pare ca nu i-a tremurat nici mana pe pix cand a compus ode catre preaiubitul conducator, nici gura cand a tacut complice in timp ce ceasca a frant si a distrus spiritul acestui popor.
propun sa ne mai folosim si creierul cand analizam niste evenimente si persoane publice, nu numai cunostintele(persoane, adica), pentru ca radio-santul -'mi-a spus mie xulescu ceva, da' nu pot sa va spun nici cine e xulescu, nici ce mi-a zis, dar cine nu ma crede e bip bip ' - nu e nici macar un argument, daramite unul valabil.
Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as īntoarce-n chaos...
Rugati-va pentru Diana si Sonia * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
Adela99 spune:
zic si io ... cineva trebuia sa fie si Patriarh, nu?
nu stiu cum is ei alesi sau realesi si de ce a fost acceptat dupa retragere ...
pe mine m-ar framanta mai mult cine vine dupa el. sper sa aleaga unu' care sa nu se amestece-n politica si alegerea sa nu fie influentzata de politica. da' ma cam indoiesc. se pare ca politicienii au favoriti din motive mai mult sau putin ortodoxe
si da-i si lupta!
spic de grau spune:
Am citit pe sarite, am retinut ca s-au incins spiritele..
Eu zic doar atat (si nu zic eu , zice Biblia): "cu ce masura judeci, cu aia vei fi judecat".. Stiu ca are cine sa ne judece pe fiecare, de asta nu ma indoiesc nici o clipa; asa ca - la topiku de fata zic doar:
"Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace"
Si: sa ne ierte si pe noi.
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
geut spune:
Frumoasa postare, spic de grau!
Numai Dumnezeu are puterea sa judece, noi sa ne vedem de pacatele noastre.
Ca fapt divers, e distractiv faptul ca cele mai inversunate postari vin din afara tarii, de la persoane care intr-adevar au o viata duhovniceasca ortodoxa inchegata si vorbesc in cunostinta de cauza, dupa parerea lor. Ce bine ar fi sa ascultam oamenii care stiu ce vorbesc si care nu arunca cu gunoi numai ca sa se afle in treaba.
Biserica are o traditie veche care nu poate fi incalcata de dragul politicii si orice speculatie pe tema asta este nefondata. Dumnezeu vegheaza asupra a ce se intampla cu noi si va avea grija sa avem un patriarh bun.
In alta ordine de idei, nu-mi aduc aminte ca la moartea Papei sa-l fi criticat cineva. Dar acolo exista imagine si public relations si o armata de oameni care se ocupa cu asta...
geut spune:
Marilena, imi aduc aminte cu pielea gaina de vizitele securistului care il avea in "grija" pe tatal meu, un preot deosebit, cu frica lui Dumnezeu. Dupa fiecare vizita a acelui individ stateam cu sufletul la gura sa nu se intample ceva rau.
Si-mi mai aduc aminte de nasul meu de botez, tot preot, care a murit in urma bolii contractate la canal, unde-a fost trimis din cauza inteligentei si credintei lui.
Siminaf spune:
Adica cine traieste in afara tarii nu are dreptul sa deschida ciocul! Fyi, eu am trait acei ani de groaza, si inca cu vizite ale secu pe la noi prin casa. Deci nu vorbesc fara sa stiu despre ce e vorba. Si am avut si eu preoti in familie. Am avut, pentru ca saracii de ei nu au apucat sa se bucure de caderea de la putere a stimnoicui. Si am trait pe viu si mineriadele, si celelalte evenimente mai mult sau mai putin frumoase. Si ca noi mai sint si altii, sint sigura.
Voi, cei mai tineri, in afara de "am auzit", "mi-a psus cineva", altceva nu puteti aduce drept argument, pentru ca nu aveati cum stii toate aceste lucruri de atunci.
Numai bine!