de ce sunt urati bucurestenii in provincie ?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nuschu spune:

Dar de ce nu ma recunosc in acest "aer de superioritate", in "le-a luat mamica lor sosea", in ... Si nu-mi recunosc nici o mare parte dintre prieteni (deh, cine se-aseamana, se-aduna). Si stiti ce ? Dintre prietenii mei, cel mai "necioplit" si mai mandru de asta e un tanar din Ploiesti.
In Ardeal nu am fost izbita de buna crestere a oamenilor, sincer. E mai linistit poate decat in Bucuresti, dar amabilitatea oamenilor nu difera foarte mult de a celor din Bucuresti (adica se intampla sa fii tratat asa sau altfel, "statistic"). In Moldova, insa la Piatra Neamt, oamenii mi s-au parut amabili si calzi si moldovenii pe care i-am cunoscut in general mi-au placut mai mult decat toti ceilalti (ardeleni, olteni, bucuresteni, constanteni etc).
Probabil ca oamenii, cand ajung aici, sunt un pic bulversati de agitatie, de zgomot, de aglomeratie... Dar cred ca sunt aceleasi sanse sa fii inselat la rest in Bucuresti ca si in Cluj sau Botosani. Sunt un pic mai mari, e drept, dar asta pentru ca populatia e de 3-5-6 ori mai mare (acelasi argument statistic de mai sus).
Iar eu nu am simtit neaparat ostilitate/ura ca bucurestean in afara Bucurestiului. Numai remarci de genul: esti destul de ok pt o bucuresteanca; asta pentru ca oamenii au prejudecati. Sau... se asteptau la o anumita frivolitate excesiva/accentuata din parte-mi, nu stiu de ce.
Evident ca n-am sa ies eu in evidenta la Neptun sau la Targu Mures, ca am o masina normala (si dac-as avea una catalogata "de fite" tot aia as fi), conduc normal (poate cam "fricos" uneori), nu arunc ambalaje pe geam, zic "multumesc" la supermarket, stau la coada, platesc la pesteri sa fac poze, nu-mi intind bagajul pe trei locuri in tren etc.

Pisica, zambind

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
Originally posted by Tino

de smecheri ce sunt.
nu stiu in alte parti, dar la noi la mare e jale cand vine vara.
se conduce obraznic ca in Bucuresti ca poate le-o fi cumparat mamica stada, se etaleaza cele mai ... masini si fite s.a.m.d.
stiu ca nu trebuie sa generalizam ca sunt oameni si oameni, dar in general bucurestenii au un aer de superioritate cand se afiseaza in provincie.

simpla curiozitate: ce inseamna "mashina de fitze"?
sa stiu daca mashina mea provoaca sau nu ostilitate pe drumurile nationale, de aia te intreb... sau numai Hummer-urile?

Dpdv condus, cumva iti dau dreptate.
Dar poate o sa ai mai multa ingaduintza daca te gindesti ca asta e pura obisnuintza: azi, cu toate artificiile "artistice" de Schumi, tot am facut 2 ore pina la job.
2 ore.
Daca veneam de la Ploiesti era acelasi lucru.
Crezi ca daca ies din Bucuresti pot sa imi schimb brusc stilul de condus cu care sint obisnuita?

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tino spune:

in caz ca nu ati observat, am spus ca nu trebuie sa generalizam, ca sunt oameni si oameni etc., dar daca va atacati e problema voastra.

elise, nu eu am folosit expresia "mashina de fitze", ci tu. vad ca m-ai si citat, asa ca ...

unde dai si unde crapa!

mamitza lui Papitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Ieri la stiri aratau cum o dubita a intrat intr-un biciclist beat care s-a dezechilibrat. nenorocirea s-a petrecut in Brasov, iar dubita avea nr de Bucuresti. Intervievat pe strada, un nene suparat pe arogantii astia de bucuresteni care intra in brasoveni beti a spus clar si raspicat: eram absolut sigur ca soferul e din Bucuresti, numai aia conduc asa! Pare extrem de logic, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns himera spune:

Am senzatia ca suntem prea exclsivisti,avem tendinta de a critica, de a judeca si dupa aceea spunem ca ceilalti au ceva cu noi,ca sunt prea indiscreti,ca vor sa stie tot, dar nu ne gandim ca poate, noi le-am incalcat teritoriul,ca le tulburam linistea.
In general oamenii din provincie sunt consevatori si atunci cand se confrunta cu o situatie noua devin mai rigizi,mai suspiciosi,si in special cand este vorba de o invecinare cu o fam dintr-un oras mare, pt ca ei ii considera mai agresivi si cu ifose, asta si din pricina sentimentului de inferioritate.
Dar la fel de bine putem vorbi si de incapacitatea de adaptare, respectiv de intelegere a mecanismului de gandire a pers din provincie,de catre o persoana care provine dintr-un oras mare si care accidental ajunge sa locuiasca intr-un oras mic.
Problema, cred eu ca se afla in noi in primul rand,ar trebui sa ne intrebam ce anume din comportamentul nostru atrage astfel de reactii din partea celorlalti.
Cred ca atunci cand vom reusi sa ne armonizam pe interior,vom constata ca indiferent unde ne-am afla, cu cine ne-am invecina, noi ne vom simti bine si nici macar nu vom observa sau mai exact nu vom acorda importanta situatiilor conflictuale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

quote:
Originally posted by ruxij

De ce sunt urati bucurestenii in provincie?

Din invidie si dintr-un complex de inferioritate. Cam din acelas motiv pentru care sunt urati americanii in Romania/Europa

Tu chiar vorbesti serios: E frun ioropean complexat ca nu-i american???Iu kiding,roait???

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
Osama

Cine da din coate...departe ajunge...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nuschu spune:

quote:
Originally posted by himera

Am senzatia ca suntem prea exclsivisti,avem tendinta de a critica, de a judeca si dupa aceea spunem ca ceilalti au ceva cu noi,ca sunt prea indiscreti,ca vor sa stie tot, dar nu ne gandim ca poate, noi le-am incalcat teritoriul,ca le tulburam linistea.
In general oamenii din provincie sunt consevatori si atunci cand se confrunta cu o situatie noua devin mai rigizi,mai suspiciosi,si in special cand este vorba de o invecinare cu o fam dintr-un oras mare, pt ca ei ii considera mai agresivi si cu ifose, asta si din pricina sentimentului de inferioritate.
Dar la fel de bine putem vorbi si de incapacitatea de adaptare, respectiv de intelegere a mecanismului de gandire a pers din provincie,de catre o persoana care provine dintr-un oras mare si care accidental ajunge sa locuiasca intr-un oras mic.
Problema, cred eu ca se afla in noi in primul rand,ar trebui sa ne intrebam ce anume din comportamentul nostru atrage astfel de reactii din partea celorlalti.Cred ca atunci cand vom reusi sa ne armonizam pe interior,vom constata ca indiferent unde ne-am afla, cu cine ne-am invecina, noi ne vom simti bine si nici macar nu vom observa sau mai exact nu vom acorda importanta situatiilor conflictuale.

iris

In mediul rural nu mi se pare ca bucurestenii sunt urati; sunt priviti cu oarecare curiozitate (ca orice noutate), sunt poate un pic asaltati de localnici care se simt poate ofensati daca nu sunt tratati asa cum se asteapta si cum sunt obisnuiti. Adevarul este intr-adevar undeva la mijloc (si mie mi se pare deplasat sa ma trezesc cu cineva in curte la ora 8 dimineata, dar stiu cum sunt obiceiurile si inghit, desi bodoganind in sinea mea; daca-l tratez cu raceala, se va simti nelalocul lui si va povesti celorlalti ca "oraseanca" e cu nasul pe sus; e alegerea mea pana la urma, pot impune niste limite si in cele din urma oamenii ma vor sti de lenesa, nevorbareata etc.).

In schimb, uneori cei din alte orase decat Bucurestiul ii eticheteaza pe toti pe nedrept si nu cred ca asta tine de comportamentul meu. Unii dintre acestia vor vedea numarul de inmatriculare al masinii si daca nu conduc conform standardelor lor, ma vor cataloga drept nu stiu cum si vor spune si mai departe cat de strigator la cer ma port ! Nu e ceva gresit neaparat in comportamentul meu, ci in perceptia lor. Cum spunea Elise, un stil mai sportiv de a conduce nu inseamna agresiune voita vizavi de ceilalti, dar va fi taxata ca atare.

Nu cred ca tine de comportamentul meu, ci de o generalizare clasica a aspectelor negative extrapolate la 2.5 milioane de locuitori.

Pe de alta parte, nu toti cei din afara Bucurestiului fac asemenea generalizari.

Deci... clasic: oameni si oameni peste tot.

Pisica, zambind

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cicina spune:

Eu mi-am trait tineretea in Ro si am simtit clar ca eram altfel priviti cei din Buc ca fiind "smecheri". Nu stiu in care masura puteam fi, mai rau, pentru noi a fost o viata mai grea din punct de vedere al mancarii pentru cine nu avea rude la tara, de unde mai venea ceva oua, pui, purcel de Craciun si altele. Singurii cu care m-am simtit bine sant cei din nord-vestul tarii si constantenii.
Dar marea mea mirare e ca si aici, in primul an, am fost da-ti la o parte "noi astia din Buc" ca ne putem descurca singuri si ajutati altii, nu vreau sa fac nume pentru ca eu nu sant de acest principiu.
Oricum si in vremuri vechi si in cele noi noi bucurestenii NU AVEM NIMIC CU NIMENI.
Chestia de ce zicea cea cu catelul de rasa, nu au saracii oameni nimic cu ea ca e din Buc ci e vorba de cultura, obicei. Nici aici nu poti merge cu cainele unde vrei tu, abia acum incearca animalisti sa deschida mai mult orizontul in acest sens, asa lumea cand pleaca in vacanta nu mai lasa pe strada animalele(caini, pisici, serpi, lei, si multe altele).

cicina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

apropo de fitzele bucurestenilor si de catzei de rasa - cainele meu e teckel.
Am fost cu el la cabana, undeva in muntii Mehedinzti, pe unde n-am mai vazut asemenea salam umblator.
Si a fost indragit (de fapt, indragita) imediat de toata lumea din zona. Lume care se reduce la citeva familii pe citiva km., e drept.

Au studiat-o indeaproape, s-au distrat ca pichineatza mea se revolta cind vede orice animal bruscat, fie el cal, vaca, oaie etc, ca nu lasa pasarile sa treaca pe deasupra curtzii si in general ca e viteaza de nu mai poate desi nu i se vede decit vf. cozii din iarba.

Acum ma intreaba, cu regret, "Da' unde-i CATZAUA?!" de fiecare data cind ma duc fara ea.
Deci... unde e ostilitatea aia proverbiala?

PS: si nici cu mashina mea B-...-... n-au avut nimic, serios. Ba chiar m-au ajutat sa pun niste lemne peste un parau ca sa pot sa trec cu ea, ca are garda jos.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cicina spune:

Am inteles ca acele specimene de care se spune ca "fac fite" chiar daca au masini de Buc, nu sant chiar natanti, sant de adoptie, veniti cu ceva afaceri, le-a mers bine si se cred buricu' pamantului.

cicina

Mergi la inceput