de ce sunt urati bucurestenii in provincie ?
cu banii din salarii compensatorii,mi-am cumparat o casuta intr-un sat de munte .casuta parca e desprinsa din poveste ,zona este de o frumusete tulburatoare ,troite sunt la tot pasul-de, oameni cu frica de dumnezeu,si totusi eu nu- mi gasesc linistea ,macar ca nu locuiesc acolo .sunt o persoana serioasa si modesta ,obiceiul satului e sa saluti pe toata lumea,asa am facut ,alt obicei cu care nu sunt de acord e sa te trezesti cu oricine la tine in curte sau chiar in casa,ii cunosti sau nu sa te dascante de parca as fi ruda cu vre-un ministru,asta chiar m-a adus inpragul disperarii.cei care sunt din buc sau din orasele mai mari cunosc dorinta de a fi lasat in pace,cel putin eu nu sunt nici foarte sociabila si nu sunt amatoare de vizite cand ma scol la 4 dimineata .vrei nu vrei trebuie sa raspunzi la tot felul de intrebari ca sa le satisfaci curiozitatea exagerata .eu mi-am luat casa la munte ca sa-mi gasesc linistea si pentru ca am 3 cani si 5 pisici pe care vreau sa-i las in curte ,prin copaci ,1-2 luni cat as sta vara.acum 2 luni de florii am fost cu fiica mea si cainele nostru -hade ,setter irlandez ,la intoarcere soferul -un localnic mi-a ranjit in ochi ca nu ne ia cu cainele ,desi stia ca e singurul autobuz .tot autobuzul era plin de oameni cu fete satisfacute ca soferul lor umileste pe cineva ba chiar propunandu-mi sa bag javra la bagaje,daca vreau pentru ca e masina lui si gata .pentru cunoscatori cainele,un exemplar tanar ,e o splendoare avea lesa botnita si carnet de sanatate,ne-am oferit sa cumparam bilet degeaba!simteam atata ura ,numai ca i-am multumit de propunere si am plecat pe jos 24 km am ras , am vorbit tot drumul pana am iesit la dn de unde ne-a luat un maxi-taxi-omul s-a uitat mirat cand l-am intrebat daca ne ia cu cainele,la fel cand am plecat spre buc .fara sa jignesc fetele de pe forum as intreba :de ce atata ura impotriva bucurestenilor?in principiu cei care vand ar vrea sa primeasca si banii si sa le ramana tot lor ce au vandut ,ar avea nevoie de bani dar li se rupe sufletul ca instraineaza ceva.
Raspunsuri
numeioana spune:
Giul, poate ca o sa razi cand o sa citesti raspunsul meu, dar nu ma pot abtine. Tu vezi problema din punctul tau de vedere...Permite-mi sa nu cred ce spui. Sunt oameni si oameni...si, asa cum si eu m-am simtit de multe ori exclusa de unii pentru ca nu sunt bucuresteanca, ti s-a intamplat si tie acelasi lucru in provincie. Exemplul tau nu este insa unul prea reusit. Mai degraba soferul care te-a refuzat nu este un iubitor de animale, asta pot sa cred, dar nu pot fi de acord cu tine (ca uraste bucurestenii).
Si eu stau pe undeva printr-o zona frumoasa, nu foarte departe de capitala, unde foarte multi bucuresteni au case de vacanta. Nu de putine ori am vazut ca acestia lasa cheile vecinilor sa aiba grija de casa in lipsa lor. Cei mai multi au relatii f bune cu vecinii, desi s-au cunoscut cand s-au mutat aici. Asa ca cu siguranta nu va uraste nimeni.
Recunosc ca si mie mi s-a intamplat sa ma supar destul de des pe soferii bucuresteni, pentru ca au prea mult tupeu, chiar si cand nu sunt pe propriul teren. Lasa masinile aiurea, in locuri interzise, parcheaza pe un loc pe care incapeau doua masini, exact pe mijloc, ma claxoneaza la semafor pana sa se faca verde, nu au rabdare deloc...si cand vin ei in week-end, se scumpeste piata.
Departe de mine insa sentimentul de ura de care vorbeai. Avem si noi rude, prieteni, familie in Bucuresti asa ca nu e adevarat ce spui.
Ioana
giul spune:
iti multumesc ptr raspuns si cand gasesc timp mai detaliez istoria oricum macar despre sofer -era in timpul serviciului autobuzul e de stat si nu poti avea -exprima pareri decat in limita regulamentului -legii iar despre soferii bucuresteni ,asa se poarta in general , eu sunt sofer incepator dar nu sunt sensibila la aceste afronturi .
Teodora D. spune:
crede-ma Giul ca am citit de 2 ori postarea ta, incercand sa gasesc argumente ale "urii fata de bucuresteni" si nu am ajuns la nicio concluzie din ceea ce ai scris, dimpotriva, cred ca tu ii detesti pe cei in al caror sat te-ai mutat:
quote:
sunt o persoana serioasa si modesta ,obiceiul satului e sa saluti pe toata lumea,asa am facut ,alt obicei cu care nu sunt de acord e sa te trezesti cu oricine la tine in curte sau chiar in casa,ii cunosti sau nu sa te dascante de parca as fi ruda cu vre-un ministru,asta chiar m-a adus inpragul disperarii.cei care sunt din buc sau din orasele mai mari cunosc dorinta de a fi lasat in pace,cel putin eu nu sunt nici foarte sociabila si nu sunt amatoare de vizite cand ma scol la 4 dimineata .vrei nu vrei trebuie sa raspunzi la tot felul de intrebari ca sa le satisfaci curiozitatea exagerata .
mai e faza cu soferul care nu a vrut sa ia in autobuz cainele cu botnita si lesa, da, asta e un bun exemplu al urii fata de bucuresteni sau, ma rog,fata de caini bucuresteni. eu sunt iubitoare de caini si am avut de-a lungul vietii patrupede acasa, dar mai stiu ca un caine pute, se scarpina, ii curg balele, are si el nevoi si zau ca nu ma incanta sa calatoresc cu unul sub nas, mai ales daca nu e al meu.intelesei ca setterul tau nu se incadreaza in tabloul descris mai sus, dar provincialii nu au cum sa stie asta.
in fine,cred ca subiectul acesta nu are ce cauta la "cabinetul psi", desi se defuleaza frustrari in el.
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
Oana spune:
quote:
Originally posted by Teodora D.
crede-ma Giul ca am citit de 2 ori postarea ta, incercand sa gasesc argumente ale "urii fata de bucuresteni" si nu am ajuns la nicio concluzie din ceea ce ai scris, dimpotriva, cred ca tu ii detesti pe cei in al caror sat te-ai mutat:
quote:
sunt o persoana serioasa si modesta ,obiceiul satului e sa saluti pe toata lumea,asa am facut ,alt obicei cu care nu sunt de acord e sa te trezesti cu oricine la tine in curte sau chiar in casa,ii cunosti sau nu sa te dascante de parca as fi ruda cu vre-un ministru,asta chiar m-a adus inpragul disperarii.cei care sunt din buc sau din orasele mai mari cunosc dorinta de a fi lasat in pace,cel putin eu nu sunt nici foarte sociabila si nu sunt amatoare de vizite cand ma scol la 4 dimineata .vrei nu vrei trebuie sa raspunzi la tot felul de intrebari ca sa le satisfaci curiozitatea exagerata .
De acord. Din ceea ce ai scris se intelege ca tu esti cea care vrei sa fii lasata in pace si localnicii nu prea te lasa se cam baga in viata ta. Daca te deranjeaza, poti sa le spui frumos ca ai o treaba importanta de facut (spune si tu ca scrii un roman si ai venit acolo sa iti gasesti inspiratia) ca sa nu te mai trezesti cu vizitatori nepoftiti. Din faptul ca ei vin la tine nu denota decat ca sunt si ei in cautare de contacte sociale, se plictisesc si vor sa mai schimbe niste vorbe cu cineva. Nu reiese nici o ura de aici.
Cat despre capitolul cu caiini nu prea stiu ce sa zic, eu nu sunt posesoare de caiine dar stiu ca si pe mine m-ar deranja sa calatoresc cu unul langa mine tot drumul.
Oana si Paul (3 iulie 2002)
Ticker_Paul
ellej spune:
Poate nu reiese foarte clar din povestirea asta ura fata de bucuresteni, insa e adevarat ca multi provinciali afirma sus si tare ca detesta bucurestiul si pe bucuresteni, eu am cunoscut destui de genul asta. Poate nu e cel mai grozav oras din Romania, insa nu stiu cum se face ca toti trag spre Bucuresti, desi e "nashpa rau" si bucurestenii la fel. Poate sunt de vina complexele orasului mic/satului, sau poate le platesc cu aceeasi moneda bucuerstenilor ingamfati care se dau rotuzi si crocanti ca ei sunt mari si tari (cunosc si din astia destui, ba unii chiar "facuti", nu "nascuti", dar cu aere de bucuresteni sadea).
Cred ca daca incerci sa te adaptezi lor lucrurile vor merge mai bine. La urma urmei traim in societate si cand te duci la om in "ograda" (in speta in satul lor) trebuie sa adopti mai mult sau ma putin nivelul respectiv, ca practis esti la ei acasa. Asta nu inseamna sa fii exact ca ei, ci doar sa faci cateva compromisuri sa ai viata linistita. E ca si atunci cand vreo vanzatoare te ia la per tu, desi n-ati mancat din acelasi blid, nu te apuci sa-i dai lectii de educatie ca oricum e prea tarziu, ci eventual o tutiesti si tu, sau nu, dar fara a face o intreaga tarasenie din asta.
Iti doresc rabdare si intelepciune; ai sa vezi ca dupa un timp te "adopta" ca fiind de-a lor daca mai lasi si tu de la tine.
Bafta!
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
Jocelyn spune:
Nu am inteles nici eu de unde si pana unde ura fata de bucuresteni.
Acum de ce sa nu recunoastem ca nici bucurestenii nu-i prea inghit pe provinciali deci e reciproc
ellej de exemplu si eu sunt o provinciala ramasa in Bucuresti dupa terminarea facultatii desi nu imi place acest oras si nici oamenii lui. Dar am ramas pentru posibilitatile profesionale pe care mi le ofera si atat! Dar cred ca e ultimul oras din tara asta in care vreau sa-mi petrec tineretea sau batranetea. Sper sa nu mai fie nevoie sa stau mult pe aici. Nu urasc pe nimeni, nici orasul dar nu imi place asa cum nici unui bucurestean nu ii place un orasel mai linistit de provincie.
Everyone has a photographic memory, some just don't have film.
adinag spune:
Buna,
eu cred ca asta este o problema intalnita in orice tara. Nu vorbesc de ura, nu cred ca este ura, ci diferente intre locuitorii din capitala si restul tarii (si vorbesc de tari europene, habar n-am cum e in USA sau alte tari de asa dimensiuni).
In primul rand, locuitorii dintr-o capitala sunt mai stresati, mai lipsiti de rabdare, mai repede nervosi. Pentru ca si viata pe care o duc este mai stresanta, mai rapida, mai prafuita, mai sonora. Motiv din care probabil ca oamenii sunt mai retrasi, fiecare vrea sa se retraga, sa-si gaseasca linistea sufleteasca.
Ei. la tara viata e mai altfel, mai linistita, esti obisnuit sa-l cunosti pe fiecare, sa vorbesti cu ei, nu te simti stresat etc.
Daca oamenii din sat vin la tine, atunci inseamna ca sunt prietenosi si-ti cauta compania. Dar daca tu le respingi prea des sau prea dur, sigur ca se poate intampla sa-ti devina ostili. Poate gandesc: uite, vine doamna din B si nici nu vrea sa stea de vorba cu noi, se crede mai buna, nu suntem de nasul ei!
Nu poti sa mergi la ei in sat si ei sa se schimbe pe gustul tau!
zic si eu...
Adina & Jasmina (24 iulie 2003)
adina0 spune:
draga mea, am si eu o intrebare stupida: cainele tau sau voi aveati vreo pancarda pe care scrie sunt din bucuresti? este o atitudine normala a unui om care face ce vrea cu masina lui. iar chestia cu bucurestenii care nu sunt iubiti in provincie apai sa stii ca sentimentul e reciproc!
am fost de curand in bucuresti cu treaba si am luat un bus. o cucoana de bucuresti a binevoit sa se aseje pe mana unei taranci din afara bucurestiului ca asa a vrut ea la ea in oras. e frumos?
si eu am facut facult in bucuresti si pentru mine bucurestiul este o dulce amintire, dar cand vad cum se comporta anumiti locuitori ai urbei care au maxim o clasa mai mult ca trenul, ma apuca niste nervi de ii bag pe toti in aceeasi oala!
poate tu ai venit acolo cu ideea ca esti cineva de la bucuresti si trebuie sa fii tratata ca atare! nu cumva e greseala ta?
ellej spune:
Jocelyn, stiu ca motivul venirii in Bucuresti e un serviciu mai bun, aici sunt alte oportunitati. Mama de pilda a venit din Tg. Jiu la facultate si a facut tot posibilul sa ramana. Ea nu se considera bucuresteanca nici dupa aproape 40 de ani.
Stiu ca nu e "cea mai buna din toate lumile posibile" in Bucuresti, dar e totusi un oras care te primeste. La fel cu romanii care se duc in alta tara; e o tara care ii primeste, nu e prea frumos sa te bucuri de avantajele ei dar sa spui ca e asa si pe dincolo. Ma rog, nu zice nimeni sa ridici in slavi locul respectiv, dar cred ca noi oamnenii ne invatam tare repede cu binele, sau mai binele, si imediat incepem sa vedem doar defectele, iar avantajele ni se pare ca sunt de la sine intelese si oricum le meritam.
Hai ca devin aparatoarea bucurestiului desi nu e asta intentia mea. doar sa subliniez ca daca suntem primiti de un oras, o comunitatte, o tara unde mergem pentru niste avantaje ar trebui sa fim putin recunoscatori si nu tot timpul critici.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
adinag spune:
ellej, eu zic ca ai dreptate si e in acelasi timp si cel mai bun raspuns pe gare-l poti da si la giul, doar e aceeasi situatie, nu-i asa?
numai bine la toata lumea, de unde-o fi ea!
Adina & Jasmina (24 iulie 2003)