Mincare sanatoasa (fara aditivi)
Raspunsuri - Pagina 14

Idora spune:
Pateu de seminte de dovleac (VEGAN)
Ingrediente:
2 cAni (250ml) dovleac, seminte
3 catei usturoi, sau ceapa
1 cartof fiert si pasat
1 lingurita ulei de masline
sare, dupa gust
Mod de preparare:
Semintele de dovleac se dau prin râsnita de cafea, se adauga restul ingredientelor si optional o jumatate de lingurita de mustar.
Pateu de soia (VEGAN)
Ingrediente:
600 grame soia, boabe
1 bucata ceapa
1 bucata morcovi
300 mililitri ulei
1 lingura mustar
1 lingurita Delikat
cimbru
busuioc
1 lingura zeama lamaie
sare
1 bucata gogosari, optional
2 bucati castraveti, murati
Mod de preparare:
Boabele de soia se aleg, se spala bine si se pun la înmuiat 12 ore. Apoi se pune soia la fiert în apa suficienta (cca. 6 l) pentru ca fierberea dureaza 2-4 ore. Când este aproape gata, se adauga un morcov si o ceapa. Se tine pe foc pâna se fierb si legumele. Se scurge zeama, se îndeparteaza legumele fierte si se mixeaza sau se dau de 2-3 ori prin masina de tocat. Uleiul se adauga treptat, apoi aromele, mustarul si zeama de lamâie. La sfârsit se poate adauga gogosarul si castravetii murati tocati marunt (în acest caz nu se renunta la mustar si lamâie).
Pateu din naut (VEGAN)
Ingrediente:
1 cana (250ml) naut boabe
ceapa
1 lingurita zeama lamaie
3 lingurite ulei
1 lingurita sare
Mod de preparare:
Nautul se spala bine si se pune la înmuiat 12-24 de ore. Se scurge de zeama si se pune la fiert în apa suficienta. Fierbe în cca. 3-4 ore. Când s-a fiert nautul se scurge de zeama, se pune într-un castron si se paseaza împreuna cu ceapa tocata, sarea si uleiul. În loc de ceapa cruda se poate folosi ceapa calita sau usturoi. Se mai pot adauga mirodenii, dupa gust.


Idora spune:
"Chicken" Nuggets (VEGAN)
Ingrediente:
400 grame tofu, foarte ferm
1/2 cani (250ml) pesmet
1/2 lingurite usturoi, praf
1/4 lingurite piper negru
1/2 cana (250ml) apa
sare, dupa gust
Mod de preparare:
Îndepartati excesul de apa din tofu si puneti-l în congelator într-o punga de plastic bine sigilata. Se congeleaza pentru cel putin 24 de ore.
În urmatoarea zi, dezghetati-l punându-l într-un castron în cuptorul cu microunde, dar numai dupa ce ati scos tofu din punga de plastic! Acoperiti castronul si dati cuptorul la 700W si verificati la fiecare 2-3 minute ca sa nu se coaca. Dupa ce s-a dezghetat bine, apasati usor ca sa se elimine tot excesul de apa si apoi taiati tofu în cubulete de aproximativ doi centimetri si jumatate.
Crema de soia (VEGAN)
Ingrediente:
1 cana (250ml) soia, boabe
200 mililitri ulei
fructe, de sezon
1 lingura suc lamaie
Mod de preparare:
Soia se pune la înmuiat 12-24 ore. Apoi se paseaza bine în blender împreuna cu 1/2 cana de apa. Pasta obtinuta, la care se adauga sare se pune într-o tigaie de teflon si se fierbe la foc mic timp de 20 de minute amestecându-se continuu, pentru ca se prinde foarte repede. Se lasa la rece. Când s-a racit, se pune din nou în blender împreuna cu fructele. Se mixeaza bine apoi se adauga treptat uleiul, iar la urma sucul de lamâie. Când este gata, se rastoarna într-un borcan cu capac si se foloseste ca orice crema.


Idora spune:
Drob de nuca (VEGETARIAN)
Ingrediente:
20 linguri nuci, macinate
2 bucati ceapa
3 felii pâine
4 bucati oua
1 cana (250ml) rosii, suc
4 linguri gris
3 linguri ulei
1 lingurit Vegeta
1 lingurita sare
patrunjel, frunze
Mod de preparare:
Ceapa se toaca marunt, pâinea se înmoaie si se stoarce bine de apa, se adauga restul ingredientelor cu exceptia albusului care se adauga la sfârsit, batut spuma. Compozitia obtinuta se pune într-o tava unsa în prealabil si se pune la cuptor pentru 20-25 minute.
Gratar de tofu cu citrice (VEGAN)
Ingrediente:
400 grame tofu, ferm
2 bucati lamâi
1/4 cana (250ml) suc de portocale
2 linguri sirop de artar
2 linguri otet de mere
1 lingura ulei de masline
1 1/2 lingurite rozmarin
2 catei usturoi
1 1/2 lingurite sos de soia
1 vârf de cutit piper negru
Mod de preparare:
Se amesteca bine intr-un castron toate ingredientele, cu exceptia la tofu.
Se taie tofu în 8-9 felii, se aseaza intr-un vas mare si apoi se toarna si solutia pentru marinare peste tofu. Se acopera si se baga la frigider pentru cel putin 8 ore.
Se pregateste gratarul la o temperatura medie si se curat cu ulei de masline. Se pun feliile de tofu pe gratar ungându-se cu marinata în timp ce se gateste. Se tin aproximativ 5 minute pe fiecare parte


Idora spune:
Icre de soia (VEGAN)
Ingrediente:
1 cana(250ml) soia, boabe
sare, dupa gust
ceapa mica
150 ml ulei de floarea soarelui
lamâi, zeama
Mod de preparare:
Boabele se pun la înmuiat 8-10 ore. Se curata de gunoaie si de boabe stricate. Se pun în mixer si se mixeaza cu apa. Se adauga apa atât cât sa se poata mixa bine. Compozitia va fi bine mixata atunci când se simte la mâna ca un malai grisat. Se toarna apoi într-un vas si se fierbe la foc mic cca. 30 min., amestecâdu-se continuu. Compozitia va trebui sa aiba consistenta unui terci. Dupa ce s-a racit, se ia din compozitie o cana sau mai mult si se adauga sare, ceapa si se mixeaza. Apoi se toarna ulei ca la maioneza. Când se termina uleiul, se adauga zeama de lamâie. Se poate pune si boia dulce pentru culoare.
Icre din gris (VEGAN)
Ingrediente:
1 ceasca (125ml) gris
3 cesti (125ml)suc de rosii dulce
2 1/2 bucati ceapa
1 ceasca (125ml) ulei
sare
piper negru
Mod de preparare:
Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga în ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin câte putin uleiul, frecându-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pâna se încorporeaza tot uleiul. La sfârsit se adauga dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.
PIZZA-SURPRIZA FARA CUPTOR (VEGETARIANA)
Pentru a realiza o pizza naturala, deci fara a fi pusa in cuptor, iata o reteta: se amesteca 1 kg de faina integrala de grau cu 100 ml de ulei si cu foarte putina apa rece, cu 50 grame de cascaval ras. Acesta e blatul, care se intinde pe un platou.
Se face o compozitie din: 50 ml de ketchup, 300 grame de ceapa taiata foarte fin, 300 grame de morcovi, 350 grame de sfecla rosie rasa, condimente, 100 grame cascaval dat prin razatoare fina, 250 grame gogosari feliati si putin patrunjel tocat.
Peste compozitie se asaza un strat de morcovi, sfecla rosie si cascaval cubulete. Se orneaza cu masline si ketchup si se portioneaza.


Cristina A spune:
Felicitari pentru topic!!
Cu o experienta putin cam acida in spate, penduland in active topics am pasit si eu in dialogul vostru si trebuie sa recunosc ca este mulat pe nevoile mele, fara a fi catusi de putin pretios sau putin abordabil asa cum mi s-a intamplat deunazi.
Inca o data felicitari


Idora spune:
quote:
Originally posted by Cristina A
Felicitari pentru topic!!
Cu o experienta putin cam acida in spate, penduland in active topics am pasit si eu in dialogul vostru si trebuie sa recunosc ca este mulat pe nevoile mele, fara a fi catusi de putin pretios sau putin abordabil asa cum mi s-a intamplat deunazi.
Inca o data felicitari
Cristina A
Cristina,ma bucur ca-ti place topicul


------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze


cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by Cristina A
Felicitari pentru topic!!
Cu o experienta putin cam acida in spate, penduland in active topics am pasit si eu in dialogul vostru si trebuie sa recunosc ca este mulat pe nevoile mele, fara a fi catusi de putin pretios sau putin abordabil asa cum mi s-a intamplat deunazi.
Inca o data felicitari
Cristina A
Ma bucur ca iti place topicul nostru

Poate mai are cineva idei noi...A incercat cineva din retetele postate de Idora? Eu inca nu...

Idora, ai incercat pizza aia fara cuptor pe care ai postat-o? Imi pare cam ciudat aluataul ala fara sa-l coci, de-aia sint curioasa...
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005


Idora spune:
Cipcipcip, n-am facut reteta aia de pizza,dar e naturista si de-aia nu se coace si aproape sigur ca nu-i nici prea gustoasa.O s-o incerc mai incolo, ca o sa ma apuc de dieta dupa grupele sanguine si orice incerc nou o sa va zic cum a iesit si daca-i bun.Nici eu nu mai folosesc knorr, am acum o vegeta care nu are monoglutamat de Na dar are potentiator de gust E 621(o sa ma uit sa vad daca-i periculos).Am eu o reteta de vegeta, dar nu o am bagata in calculator, cred ca o am in casa scrisa pe vreo hartie.O s-o scriu aici daca o s-o gasesc.Vreau sa fac eu alta reteta de vegeta, cu legume deshidratate (adica maruntesc legumele:morcovi, telina s.a radacinoase si le pun la uscat)amestecate cu diferite condimente.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Göteborg


Idora spune:
Acum m-am uitat si E 621 e glutamatul de sodiu.Ce mai schimba astia denumirile, ca sa te induca in eroare
Gata,o sa scap de ea
E 621 (glutamat monosodic), permis in Romania, continut in exces in supele concentrate, considerat de specialisti dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin deshidratarea ciorbelor si a supelor preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf, care ulterior este amestecat cu substante chimice (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid, sau sub forma de cubulete. Glutamatul monosodic se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatii de profil din Uniunea Europeana duc o intensa campanie de interzicere a acestei substante. Glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Göteborg


Idora spune:
Am gasit reteta rapid, ca mi-am adus aminte ca am scris-o mai demult aici,era in arhiva.Mie-mi place gustul.
Vegeta
2 plicuri oregano
1 plic cimbru
1 lingura cu varf cimbrisor
1\2 plic tarhon
1 lungura seminte cimbru
1 lingurita rozmarin
1 lingurita busuioc
2 lingurite ghimber
1 lingurita maghiran
1 lingurita menta
1\2 lingurita piper negru
2 lingurite praf de usturoi
1 lingurita arpagic verde
1 lingurita chimen
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Göteborg
