Clubul celor care s-au lasat de fumat (2)
Raspunsuri - Pagina 7
annaa spune:
Buna, ma primiti si pe mine
Sunt si eu o nefumatoarede 5 ani.
Am 36 ani si am fumat de la varsta de 20 ani, din timpul facultatii, deci am la activ peste 11 ani de fum, din care cel putin ultimi patru cu cate doua pachete pe zi.
In ultimi ani am incercat cu tot felul de "retete", tigari muiate in lapte, plasturi, nicoret(pe care dadeam o groaza de bani), ceaiuri de toate felurile.Mi se facea foarte rau si spuneam ca de maine gata, si tot degeaba dupa ce trecea starea de rau, luam o tigara sa-mi fie bine. Nu-mi cumparam tigari seara cand aveam foarte mult de lucru si spuneam ca doar no sa ies ca nebuni noapte pe strada, nu ieseamm dar nici nu lucram sau dormeam din cauza lor.
Acum cinci ani nu am reusit sa ne luam concediul vara, si in toamna prin oct.99, am gasit doua bilete pa Sovata.
Datorita serviciului, am plecat in graba, cu bagaj facut in 1/2h, si am uitat sa-mi iau tigarile.Pe vremea aia fumam Pall Mall.
Cand am ajuns in statiune nu am gasit decat niste tigari unguresti, spre norocul meu.De la obosela acumulata, si aerul tare de munte am dormit vre-o trei zile continu.
Cum am mers acolo pentru odihna nu pentru tratament, am coborat de vre-o 4 ori in salina Praid, mai ales ca auzisem ca este foarte bine pentru cei care racesc usor(sotul meu-care nu a fumat niciodata)
Din acel moment dupa cca 10 zile, nu as mai fi luat o tigara nici cu forta.
Au trecut 5 ani si nu am facut nici cel mai mic efort sa nu fumez, avad in vedere ca rudele mele toate fumeaza, nu ma deranjeaza fumul de tigara decat daca dat spre mine -imi vine rau de la stomac.
Sunt sigura ca totul se datoreaza mediului din salina, si chiar am auzit persoane care veneau acolo pentru si pentru a renunta la fumat.
La mine a fost intamplarea si probabil organismul a spus <GATA! AM AJUNS LA SATURATIE>
In primavara urmatoare am racit foarte tare, cu o tuse foarte urata, si curios cu toate ca trecusera 6 luni de cand nu mai fumam cand tuseam mai tare aveam impresia ca mestec tutun.
Am inteles ca foarte eficiente sunt inhalatiile cu sare (bruta) 2linguri de sare la 1l apa, dimineata si seara timp de 2sapt.
Bafta pentru cei care incearca, stiu cum este.

Ana
Adela99 spune:
annaa
bine ai venit si multumim de sfaturi.
Fetelor, am primit ieri cartea de Allen Carr si m-am gandit sa va scriu cate ceva din ea. Poate va prinde bine, cine stie?
doar franturi.... (cu scuzele de rigoare pentru exprimare, e o traducere libera)
am citit doar 6 capitole din peste 40
-----------------------------------
Fumatorii nu aleg sa fumeze.
Nu exista un singur parinte fie el fumator sau nefumator, caruia i-ar place ca ccc copilul lui sa fumeze. Toti fumatorii isi doresc sa nu se fi apucat vreodata. Si nu e surprinzator, pentru ca inainte de a deveni dependent, nimeni nu are nevoie de o tigara dupa masa sau sa scape de stres. In acelasi timp vor toti fumatorii sa continuue. Nimeni nu-i obliga sa aprinda o tigara. Indiferent daca fumatorul stie sau nu de ce fumeaza, numai el decide cand sa-si aprinda o tigara.
Singurul motiv pentru care nu ne lasam de fumat e Frica. Frica ne face sa continuam. Frica ccc ca viata nu va mai fi la fel, ca trebuie sa renuntam la ceva important.
Toti fumatorii vor sa se lase . Nu ai luat decizia sa intri in capcana, dar nu poti iesi din ea daca nu te hotarasti s-o faci.
Nu recomanda sa micsorezi nr tigarilor, sau sa folosesti inlocuitori cu nicotina, sau dulciuri sau mai stiu io ce... si face o comparatie care mie mi-a placut: sunt oameni care pot sa faca dragoste in picioare intr-un hamac, dar nu e metoda cea mai usuoara.
Ne intrebam de ce o facem, chiar si in timpul cat fumam. Cand nu avem tigari, atunci devin pretioase
Cand fumezi iti doresti sa n-o faci si cand nu fumezi tanjesti dupa o tigara
A fuma e ca si cand te-ai afla intr-un labirint. Cum intram in labirint, cum ni se incetoseaza mintea si pe urma toata viata incercam sa iesim din el
Nici un fumator nu stie de ce fumeaza. Stie doar ca inainte de a se prinde in capcana n-a simtit nevoia sa fumeze.
Ne simtim frustati doar daca nu ne putem aprinde o tigara atunci cand vrem, si satisfacuti cand o aprindem
-------------------------------
Maine va mai scriu (si daca nu vreti
)... dupa ce mai citesc cateva capitole si atunci poate pot sa vin cu ceva mai concret... da' io zic ca intre timp putem rumega randurile de mai sus
Ioana75 spune:
Revin in club, dar tot fumatoare
. Saptamina asta am avut 2 sau 3 zile in care n-am fumat, dar ieri am gresit si am "tras" 2. Ce e nashpa e ca eu sint si in cura de slabire, si cind imi vine pofta de ciocolata mai iau cite o tzigarusha sa-mi treaca
.
ionela-roxana - te rog sa ma treci si pe mine la "aspiranti" pe prima pagina.
Aaa, si ce e cel mai important, cred ca de o luna nu am mai cumparat tigari. "Cershesc" de la colegi cind vreau una
.
Va pup
,
Ioana
sirod spune:
Si io ... 1 luna...da sa stiti ca sint sincera:semnatura mea va va spune de ce!...nu ca am vrut io!
Asta e...as fi vrut si eu sa ma dau mare...
...da nu se poa':e meritul lui mr.capsuna ca le-am lasat...
merit pe listutza?io nu prea cred...ca nu e meritu meu...mai vorbim daca nu le reiau la vara...
va pupacesc cu drag
DORIS cu bb la purtator
Mihaela R spune:
Eu de luni nu am mai fumat nici o tigara, si ieri mi s-a intimplat ceva surprinzator: am uitat de tigari (adica nu m-am mai gindit la ele) vreo jumatate de zi. Am luat prinzul fara sa simt nevoia urgenta de-o tigara dupa, am plecat la serviciu fara pachetul de tigari (am schimbat gentile si am uitat sa mut tigarile dintr-una in alta). Mi-am adus adus aminte ca am uitat sa iau pachetul cu mine cind un coleg m-a intrebat daca nu am o tigara.
Dar....acum vine un "dar" - azi noapte am visat ca fumez. Am fumat, in vis, vreo 2 tigari - si a fost al naibii de placut- si incercam sa imi aduc aminte (tot in vis)cind m-am reapucat de fumat.
Iar azi ma "roade" gindul...dar ma lupt eroic.
energy spune:
bey,
io nu mai pot... ma gandesc s-o iau iar... ca nu mai pot de foame si macar cand fumam, mai saream peste mancat.
Nu pot si dieta si nefumatoare, ma ia cu ameteala de as manca tot frigiderul. am baut la apa de can nu mai fumez de am terminat stocurile de la supermarket, nu stiu ce sa ma fac...
"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici"
webshots.com/user/energy1602
Adela99 spune:
si iata-ma si la capitolul 22 (al cartii) ...
...ganditi-va ca fumatorul reuseste sa supravietuiasca cateva zile fara tigari. Respira mai usor, are ceva mai multi bani in buzunar si de aceea uita de ce s-a hotarat sa nu mai fumeze. E ca si cand vezi un accident de circulatie in timp ce esti la volan, incetinesti ... dar data viitoare cand te grabesti la o sedinta, ai uitat deja totul si accelerezi din nou...
cateva definitii:
nefumatorul: cel care n-a cazut niciodata in capcana
fumatorul cu masura:- cei care au cazut in capcana, dar nu sunt inca constienti de asta
- cei care au fost fumatori inversunati si cred ca nu pot sa se lase (cei mai patetici dupa Allen; ex: cel care fumeaza cinci/zi - de ce fumeaza doar cinci/zi, daca intr-adevar ii place sa fumeze? Si daca nu are nici o importanta, de ce mai fumeaza? e ca si cand te-ai da cu capu' de pereti doar pentru a te simti bine cand incetezi - in categoria asta am fost io o perioada destul de lunga)
- numa' dimineata - sau numa' seara fumatorul: se chinuie o juma de zi doar pentru a-si putea alina abstinenta cealalta juma
-fumatorul in perioade sau "ma pot lasa cand vreau, m-am lasat de multe ori"
- fumez doar la ocazii speciale: ca mai toti fumatorii, dupa care ocaziile speciale se inmultesc
- m-am lasat, da' mai fumez din cand in cand cate o tigara
va regasiti?
mai sunt si derivate ale acestor categorii ...
pana azi m-am vazut ca un fumator nefumator care trebuie sa faca sacrificii...ceea ce e deprimant si te poate determina sa-ti aprinzi o tigara... si ma intrebam asa cum descrie si Allen Carr "cat timp voi rezista", "cum sa procedez", samd..si azi am citit ca iti trebuie trei saptamani fara nicotina (sunt la prima, da' nu prima data) ca sa nu mai simti nevoia de a o inhala...dupa trei saptamani simti ca ai reusit sa te debarasezi de obisnuinta ... si atunci multi fumatori fac greseala ca aprind o tigara ca sa demonstreze ca au scapat de viciu... si-ar aprinde chiar si a doua dar gandesc "nu, nu vreau sa cad in capcana din nou"...si mai rezista o perioada (ore, zile poate saptamani)...si i-si spun: "acum pot sa fumez o tigara fara probleme" ... sunt din nou de unde au plecat... deci atentie!
nu stiu, poate voi nu va regasiti in aceste randuri, da' pe mine ma ajuta cartea asta sa ma inteleg, sa-mi inteleg reactiile si modul de a gandi si de ce gandesc asa ... si cred ca ma ajuta sa devin Nefumator... si simt asa, ca daca prin randurile astea mai pot ajuta pe cineva, merita sa le scriu
Oana_B spune:
Energy, in capitolul trecut MihaelaR vroia acelasi lucru ca si tine: si dieta si renuntat la tigari. Nu este imposibil dar e prea mult sa-ti supui organismul si psihicul la asa mare efort. Acelasi sfat pe care i l-am dat ei ti-l zic si tie. Ia-le pe rand, intai renuntatul la tigari si pe urma dieta.
Oana_B
dadi_t spune:
Am 36 de ani(impliniti). M-am lasat de fumat din 1 ian 1998 ora 9:00, deci 6 ani si 10 luni. Dar de ce 9 dimineata si nu 12 noaptea? Pt. ca atunci mi-a venit ideea sa ma las. Brusc si dintr-o data!
. Cateva luni sotul meu nu m-a crezut ca am vointa sa ma las si chestia asta cred ca m-a ambitionat si mai mult. Pt. cele care vor sa se lase un sfat de la o fosta veterana(am fumat 10 ani), lasati-va brusc ca altfel nu se poate. Am incercat sa le raresc(ciu-ciu), apoi am trecut pe Leigt(si mai rau fumam aproape un pachet jumate'), apoi am incercat pe mentolate---ufff, delicios si acum le mai simt mireasma
. Si sa stiti ca dupa acesti ani, inca mai visez ca fumez.....Iarba dracului. OOps!
Nimeni din anturajul meu n-a crezut ca o sa ma las. Si ca sa fie agonia mai adanca, toti in jurul meu ma parfumeaza (mai putin acasa-sotul meu s-a lasat si el de 11 ani).
Este f. greu sa te lasi de fumat -groaznic chiar-deoarece conceptia fumatorului este ca-i place si nu exista motivatia pt. care s-ar priva de aceasta placere. Uf, oameni buni cate alte placeri nedaunatoare exista in lumea asta...nici nu stiti ca exista asa???
asa, m-am cam lungit, ideea este ca am vrea sa fim si noi in listuta, please!
Tania cu
Anduta(14sept'96)+
Bibi(14febr'04)
...albumul fam.Bugy
Mihaela R spune:
Adela, pe mine ma ajuta sa citesc ce scrii tu.
Eu nu am cartea, si din citatele pe care le dai tu, observ ca e, intr-adevar, foarte interesanta. Deci primele trei saptamini sint critice...Si eu inca n-am incheiat-o pe prima![]()
Totusi, din cite vad eu, o parte din cei care au fost fumatori inraiti si s-au lasat ramin totusi, in sufletul lor, fumatori. Cunosc persoane care s-au reapucat de fumat dupa 2-3 ani de "abstinenta".
Si atunci, intrebarea pe care mi-o pun eu este: daca viciul asta te "bintuie" ani buni dupa ce te lasi de fumat, voi putea oare sa fiu puternica si sa spun nu in fiecare clipa?