Aici, in Olanda

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mag_d2002 spune:

Buna la toata lumea,
Danyce vad ca ai acelasi spirit critic ca si mine. Eu m-am mai potolit dar la inceput mi se parea ca sunt tare superficiali unii olandezi in felul cum isi fac meseria (si ma refer la cei cu care am intrat in contact -profesori, medic de familie sau functionarii de la primarie). La scoala unde invat este la fel, nici unul nu are pregatirea necesara sa fie profesor de limba olandeza si asta probabil din cauza ca li se pare ca pentru noi e suficient sa ne predea orice olandez ca si asa e prea mult. Numai ca noi am fost invate sa studiem o limba cu metoda , ca la carte, si gramatica este baza pe care iti cladesti ceea ce inveti iar altii din alte tari nu au chiar nici o treaba cu problema asta. Eu am norocul sa am acum un profesor excelent si din 6 cati s-au perindat pana acum el este singurul care poate sa imi raspunda la orice il intreb despre gramatica olandeza. In rest ceilalti o tin intruna cu :nu e o regula , e doar o exceptie". Oricum acum nu ma mai deranjeaza deloc si studiez si caut singura ceea ce vreau si la scoala doar ma bucur ca pot vorbii cu alti oameni fie colegi fie profesori, in olandeza. In rest mie incep sa imi devina din ce in ce mai simpatici olandezii cu stilul lor lejer si fara nici un stres de abordare a unei probleme insa eu sunt doar de cateva luni aici si inca nu am un servici serios ca sa pot spune ca mi-am format o opinie cat de cat avizata.
Fleur te inteleg prea bine ca nu ai timp sa scrii dar oricum citim amandoua acelasi forum si eu iti trimit e-mail-uri sa te bine dispun asa ca se cheama ca si vorbim. Mi-ar placea sa ne si intalnim intr-o zi...
De satul unde locuiesc, Ter Hijde, eu nu stiu sa va spun decat ca e mic mic si a fost un foarte vechi sat de pescari. Sunt doar 3 randuri de case exact de-a lungul marii ceea ce mi-a dat mari emotii cand am venit prima oara aici si am asistat la prima furtuna. Mi se parea inevitabil ca intr-o buna zi marea sa nu acopere casa cu totul asa rau se aud vantul si ploaia cand e furtuna. Asta vara au mai ridicat plaja cu vreu 5 m si nu mai e nici un pericol insa eu tot mai am o strangere de inima la fiecare vijelie...
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AAM spune:

Mai fetelor , eu nu pot fi de acord cu tot ce spuneti voi despre Olanda .Sunt convinsa ca si aici sunt oameni care nu isi fac treaba bine dar orice padure are si uscaturi .Din intamplare am avut si eu ghinionul sa imi pice dosarul de viza la unul dintre acesti oameni dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel .Nu ma pot pronunta in privinta doctorilor si a moaselor pt ca inca nu am avut de a face cu ei prea mult , dar tin minte ca acum un an cand am fost aici in vizita am racit destul de rau si mie mi s-au dat antibiotice si ce mi-a mai trebuit.Daca nu sunteti multumite de cineva puteti intotdeauna sa faceti plangeri si aici sunt o multime de organizatii care va pot ajuta in aproape orice problema.Dar sa nu ii judecam pe olandezi asa de dur pt ca nici dracu nu e asa de negru.Eu personal ii admir din multe puncte de vedere si chiar ma bucur ca sunt aici si ca am sansa sa imi fac o viata asa cum mi-am dorit dintotdeauna.
Pentru fata din Friesland (imi cer scuze daca nu am scris corect), am inteles ca in zona ta se vorbeste un fel de dialect al limbii olandeze iar la scoala ei chiar invata limba olandeza separat de dialectul lor.
Cu site-ul pe care l-am dat am vrut sa arat ca olanda este pe locul 4 cu cea mai mica rata a mortalitatii infantile , de jos in sus ....imi cer scuze ca nu am fost mai explicita, dar merci pt intelegere.
Pupici !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AAM spune:

http://www.map4travel.com/world/europe/netherlands/peopleindex.php
inca un link despre Olanda . Aici gasiti o multime de date .Mie mi
s-a parut interesanta partea cu Friesland.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danab spune:

Fetelor, dragelor, ce-ati mai avansat in discutii!!!
Sunt si eu de acord cu ultimul mesaj al Anei Maria, nici mie nu mi se pare atat de negru. Dar fiecare cu parerea lui, nu am de gand sa schimb imaginea nimanui despre Olanda. Eu am avut in general parte de experiente placute aici deci n-am de ce ma plange.Eu stiam din sursa sigura-acum nu am timp sa caut dar voi cauta cartea in care am citit si am sa va dau si numele brosurii respective, era o carticica in engleza-ca Olanda are una dintre cele mai mici mortalitati infantile din toata lumea. Am intalnit aici o doamna care nascuse trei copii in trei tari diferite, locuiau in Olanda cu pasaport diplomatic si mi-a spus ca nasterea acasa in Olanda a fost de departe cea mai placuta nastere dintre toate cele trei. Un copil il nascuse in Anglia si altul in Arabia Saudita asta ca sa nu credeti ca in cine stie ce tari subdezvoltate s-au nascut acesti copii.Am cunoscut o americanca in cadrul organizatiei de voluntariat unde am lucrat pe vremuri si ea a preferat sa nasca in Olanda decat in America. Dus, fiecare cum considera ca-i mai bine pentru el...Tot in cadrul acelei organizatii am intalnit o gramada de englezoaice carora li se pare super in Olanda, una dintre ele -care este directoarea Access-ului in A-dam (organizatia respectiva) mi-a spus ca ea nu mai pleaca inapoi in Anglia, este mult mai incantata de viata din Olanda. Dus,..
Eu pe perioada sarcinii am fost consultata de moasele din cadrul spitalului, nici mie nu mi s-au facut prea multe analize, mi-am facut si eu echografii intr-un cabinet particular,n-am avut intr-adevar nici o problema pe perioada sarcinii, s-a ivit una mica de tot, nici nu-i pot spune problema, doar o temere de-a mea asa ca m-am dus la spital si mi-au facut niste investigatii ca sa fiu sigura ca totul e ok. Am nascut natural, nimeni nu m-a intrebat de epidurala, nici eu n-am intrebat pentru ca nu am vrut, dar daca vrei sa ai epidurala trebuie sa ii anunti din timp ca sa aiba anestezist in aceea perioada.
Mie mi se pare ca in Ro se exagereaza putin cu atatea analize.
La scoala si eu invat ca si una dintre fetele de aici, scuze nu mai retin numele, pe Code ned.1si 2, mi se pare ok, profii intr-adevar nu-s cei mai buni dar merge. Cine vrea sa invete olandeza rapid si cu profi doxa de olandeza poate alege aceeasi scoala pe care a urmat-o si Maxima, undeva in Belgia care-ti garanteaza invatarea limbii cred ca intr-o luna!!!
Eu v-am spus ca am facut si un curs super scump dar daca-l compar cu aceasta scoala unde nu platesc NIMIC,nu este cu nimic mai bun, metoda de predare mi se pare mult mai pe intelesul unui emigrant la scoala la care merg acum. Nu numai in Olanda dar si in Ro de ex. invatatul acasa este sfant, daca nu incerci sa aprofundezi acasa atunci normal ca nu ramai cu foarte multe cunostinte de la ore mai ales ca ritmul de predare nu este chiar foarte lent.
Multumesc "gdl" pentru link-ul dat este foarte dragut, povestioarele sunt simple,exercitii care le gasesc foarte utile pentru mine, de ex.
Inchei aici, ma duc sa-mi fac tema la olandeza. Va pup si numa bine.

Aaa, am uitat sa va spun ca m-as bucura si eu sa ne intalnim. Mie mi-e cel mai la indemana dumineca.In cursul saptamanii nu pot "de nici o culoare". Fetele din Haga si imprejurimi, ce ziceti, punem de-o intalnire????

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iris2002 spune:

Buna fetelor,

Ce zi ciudata, nu-i asa, cinci minute e soare si dupa aceea e iarasi plin de nori...

Vad ca va povestiti experientele cu docentii de la scoala.... nici eu nu am fost supermultumita de ei, dar sa nu uitam ca nu sunt profesori(nu au grad universitar), cei care ne ajuta la invatarea olandezei. Eu m-am inteles bine cu cele care ne predau, si am ajuns sa le cunosc un pic. Erau fete/femei tare de treaba, multe huisvrouw, cu mavo/havo, eventual vwo... si au facut un curs de citeva saptamini si apoi au inceput sa "predea" olandeza... logic ca nu pot sa raspunda la intrebari dificile de gramatica ! De fapt scopul cursului de integrare e sa ne descurcam cit de cit cu limba, nu sa fim la nivel universitar in olandez. Sigur ca noi suntem ambitioase, perfectioniste, dar cursul e gratuit, si nu prea vad de unde ar avea guvernul bani sa plateasca universitari care sa il tina.
Pe de alta parte, limbile straine sunt altfel predate aici, si la fel olandeza strainilor. In Romania noi invatam limbile straine foarte sec, pe gramatica, si se intimpla des ca absolventi de facultati in domeniu chiar au cunostinte foarte bune de teorie dar practica....
Pe cind aici am observat ca toti prietenii mei olandezi vorbesc limbi straine (engleza, unii si germana sau franceza) fluent, fara probleme, si fara sa fi absolvit literele...am observat la nepotica mea, cind isi facea temele la noi, ca la ei limba engleza se invata in joaca, cu cintece, povesti, nu prin gramatica... si copiii prind astfel mult mai bine limba.
Asta e experienta mea, la scoala la care am fost trimisa de primarie, daca altii fac cursuri platite e logic sa fie cu profesori, mai pline de informatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lena spune:

Fetelor daca s-a inteles din mesajele mele cumva ca e aiurea aici, scuze...ce am vrut eu sa spun este ca si in Olanda ca si-n Romania ca si in alte tzari sunt tot felul de oameni de la buni la rai, de la calzi la ipocriti si asa mai departe. Eu una sunt tare fericita aici pentru simplul motiv ca mie mi se potriveste mentalitatea nordica, mai putin faza cu zgarcenia sau zis mai frumos cu "economiile" din simplul motiv ca eu am fost toata viatza "loisirista" si "mana-sparta", dar norocul cu sotul meu care este si el ca mine...

Plus ca eu sunt de felul meu mult mai dura, sau hai sa zic asa mai "fiul ploii", adica nu am avut probleme cu plansul dupa Romania si altele de genul asta din cauza ca am fost si raman foarte independenta, chiar ideea ca am un copil acum si deci un pic restrictii de libertate a miscarii mi-a dat ceva batai de cap, dar se rezolva. De exemplu prietena mea cea mai buna e in Elvetia si ea a plans un pic dupa familie, fiindca era mai mamoasa, eu nu am fost asa nici in tzara. Eu cred ca absolut totul tine intrinsec de felul de a fi al fiecaruia...eu m-am mai ciondanit un pic pe alte subiecte legate de tzara, emigrare etc, pana cand ca o fata desteapta ce sunt (ce modesta, sunt, nu-i asa?)...am realizat de fapt ca fiecare vede lucrurile cu alti ochi...aoleu cata filozofie pe capul meu, gata m-am oprit nu dati cu pietre

Cred ca mi se trage de la primavara, mi-au inflorit pomii pe stradutza si zici ca e pictata cu alb, roz si galben... sunt indragostita de soare, bine ca mai da cate un pic cu ploaie ca sa-mi strice chefu, asta e, nu mai zic nimic ca sa nu fuga de tot, la nemtzi!!

Fetelor dar parca asta era subiect de barfa ca sa ne mai deconectam ...io de exemplu am o vecina dragutza de tot, care ma tot invita la cafea, dar cand vine ea la mine e un chin ca trebuie sa-mi pun barbatul la ca i-am zis draga vezi ca eu cred ca ma ia astenia de primavara, sau depresie post-natala nu stiu exact ce:"Dar mi-e o lene de ma doare!!! of, of, mai, mai!!"...and by the way mi-e imi lipsesc carcotashii ca asa radeam la ei, cu lacrimi!!

Lena cu zambilutza Freya

P.S. De acord cu cafeaua, unde o bem, hai ca vin pana in Haga, mai vad si io o floricea pe drum, una-alta, io subscriu, sau oriunde altundeva!!! Plus baietzi dragutzi din bar ...oooops, se vede ca a venit primavara, imi sta capul doar la prostii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rukki spune:

Lena, esti o draguta
Si eu sunt cu capul in nori, acum ca a venit primavara, nu mai imi arde de nimic serios, eventual numai de o cafea la soare...Pe care sper sa o bem in curand cu toate in Haga (vad ca pentru majoritatea fetelor e usor de ajuns acolo, nu?). Se incumeta cineva sa propuna o data?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fleur spune:

Lena, te invit la mine sa vezi carcotasii! Chiar ca sunt haiosi...
fetelor imi pare rau dar eu nu prea ma cum sa ajung in Haga,poate cand imi iau carnetul si masina.

Fleur,fata din Friesland (mi-a placut cum suna)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mag_d2002 spune:

In prima duminica care se anunta cu soare si fara ploaie , in Haga centru, la o terasa care nu stiu cum se numeste dar e foarte mare si plina de tineri pe langa magazinul C&A . O sa il intreb pe prietenul meu cum ii spune...ce ziceti?
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rukki spune:

I'm in, de-abia astept sa va cunosc!Sper sa se anunte cat mai multe fete....

Mergi la inceput