Criza financiara mondiala
Raspunsuri - Pagina 25
sirimie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danitin Pai cum sa nu fie criza, daca toti cream dar nu produem. |
Asta e rationament inductiv: eu sint inginer/PR, nu creez nimic atunci nimeni nu creeaza nimic
Mai sint si unii care muncesc/produc cite ceva, nu sint chiar toti PR.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Mariaa spune:
in domeniul meu incercam sa producem, numai ca nu mai cumpara (aproape) nimeni
pentru Emma
Lyme
blog DC,Impreuna Timisoara
"mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi" Che Guevara
valentinag spune:
S-a facut euro 40 de mii!Mi-e rau!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Edip spune:
valentina... nu-i bai ca economia romaneasca e super tare si nu are probleme cu recesiunea... sa vezi cand o ajunge la 50-60 nu 40 ce veselie o sa fie... poate se mai trezesc unii ca nu merge asa cu pomana si specula la infinit ( valabil nu numai in RO).
Aaaa. ce ziceam de Octombrie si bursele internationale? Istoria se repeta se pare...
capcaunul spune:
Si suntem abia la inceputul lui octombrie!
Zilele interesante sunt mai spre sfarsit: 19, 29.
marius spune:
Eu zic ca in preajma Sarbatorilor. Ma uitam pe graficul evolutiei cursului de schimb. Per general nu se poate spune ca avem o rupere totala (cel putin pan acum) dar desigur este o corelatie extrem de subiectiva.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa
Guestus spune:
A crescut leul cu 10 bani si gata...e criza nene...economia cade si vine apocalipsa. Si daca o sa creasca mai mult e si mai bine...devin importurile mai scumpe si se incurajeaza internul. Unul cistiga si altul pierde....e ceva logic
A dat faliment vreo banca...sint cumva oameni care au pierdut depozitele? Aia e o problema...nu altele.
Si o tot dati aici cu plecarea investitorilor...pai pleaca aia care ard gazu la bursa....sau se ocupa de asigurari si alte prostii...aia care produc ceva sint pe pozitie. Cistig ca in Ro nu au ei in alta parte.
try spune:
Io am inteles asa: ca si de nu se merge pe salvarea/nationalizarea institutiilor financiare in rahat, omu’ de rand va plati, si de se merge pe salvarea lor, tot omu’ de rand va plati. Adica cu ce e de vina vecinu’ x ca si-a pus x banii la banca cutare care acum e in situatie de faliment? Dupa unii el ar trebui sa plateasca pt proasta investitie pe care a facut-o – si-a plasat banii intr-o banca (,) care in final s-a dovedit a fi prost condusa. Cata transparenta exista dincolo de usile birourilor importante ale unei banci astfel incat omu’ de rand sa stie daca face sau nu o investitie buna? Si chiar de-ar exista o oarecare transparenta, cati oameni au totusi pregatirea necesara sa poata aprecia pe de-antregul cat de riscant sau nu e sa-si depuna banii la banca cutare. Oamenii aleg bancile in functie de niste caracteristici marunte: program la banca, rata dobanzii, doamna de la ghiseu, cat platesti fee de gestionare a contului, dupa parera vecinului sau cuiva din familie etc. Cati oameni stiu unde se intind radacinile unei banci, pana unde merg afacerile unei banci? Omu’ de rand nu intelege dedesubturile sistemului bancar si nici nu ar avea cum. El stie doar ca are cont la banca x si gandeste ca daca si-o fi strans ceva economii pt vremuri grele la banca, sunt in siguranta.
Mi se pare doar simpla intamplare sau noroc chior ca x oameni au cont la banca cutare care nu e in situatie falimentara si ca y oameni au cont exact la bancile care sunt in situatie de criza. Mi se pare intr-un fel moraliceste normal ca, daca tot e sa plateasca omu’ de rand, sa plateasca toti in porportii asemanatoare. Cei ce au banii la bancile-alea norocoase acum nu doresc un “socialism”. Aia de au banii la bancile falimentare, vor sa plateasca toti caci ei se simt in fond nevinovati – si intr-adevar asta sunt, nevinovati. Cu totii sunt victimele aceluiasi sistem financiar. Acuamcat de eficient e folosit sau nu acest bailout – ramane o discutie deschisa si controversata, io nu-s in masura sa gasesc u nargument puternic care sa ma situeze de o parte sau alta.
Ce nu inteleg cei ce-si au depunerile la bancile inca sanatoase e ca si ei vor plati partea lor de stricaciuni, indiferent daca statul va sprijini bancile falimentare sau nu. Pt ca va fi imposibil de evitat ca John Smith care are banii la banca x roz sa nu simta reverberatiile cazaturilor a 50% din institutiile financiare negre lasate sa moara (banca aia roz putin probabil sa nu fi avut ceva legaturi cu macar o institutie financiara din alea de pe lista neagra si efectele se vor vedea in conditiile acestei banci si nenea John o sa aiba pe alte parti de suferit. Ca sa nu mai zic de piatza muncii si toate implicatiile in alte laturi ale vietii. Deci oricum ai lua-o tot va platit toata lumea.
Cred ca in momentul de fatza conteaza mai putin cine plateste, conteaza ce facem de acum incolo sa evitam astfel de situatii. Poti sa tragi acum pe x sau y la raspundere pt ce s-a intamplat? Nu, e imposibil. Fenomenul e deja de masa, e ca si cand ai lasa repetenti 50 din elevii unei clase. Aia de-au trecut clasa nu-s cu nimic mai avantajati pt ca daca repetentii nu-s ajutati, clasa urmeaza sa se desfiinteze la anu’ si n-are nimeni de castigat din asta. Deci, in final intr-un fel sau altul, trebuie sa puna toti umarul la rezolvarea acestei probleme. S-a ajuns unde s-a ajuns dintr-o vina colectiva daca e sa impartim vina. Cu totii au fost raspunzatori pt ce s-a intamplat in tara lor.
Ce e cel mai important este ce invataturi vom trage din asta? Cum ne vom organiza treburile la nivel financiar (macro si micro) sa nu mai ajungem in astfel de situatii.
Cred ca scuzele le-au adaugat dupa ce l-au alex pe bush a doua oara .
Citat: |
casele,au ,cel putin in RO,preturi care nu reprezinta valoarea lor reala.Este nevoie de o reasezare la o valoare corecta.Si,categoric, de o inasprire a conditiilor de creditare. |
Ma tem ca nu creditele acordate cu usurinta au dus la explozia de preturi la casele din Ro. Sunt alte cauze acolo.
Citat: |
cum pare deci cel mai indicat sa ne [astram economiile? Dolari..euro...lei? |
Dupa articolele care le-am citit postate de cei de-aici pare ca in aur ar fi cel mai indicat. Dar daca ar fi sa fiu in Ro sis a am de ales intre cele 3 monede as alege Euro. De ce? Pt ca doalrul SUA prezinta mai putian garantie i nicest moment, Euro e sustinut de o intreaga clasa de natii si se va incerca o afectare cat mai mica. Leul… e doar un puradel de provincie pt care nu se va agita nimeni, iar capii decizionali din Ro ma tem ca nu pot tine piept tavalugului crizei mondiale.
Citat: |
daca inteleg eu bine voi deduceti la taxe dobinda pe mortgage si taxele locale? ramine de fapt doar capitalul de platit pe un mortgage, |
Le scad doar la taxe, dar dobanda tot o platesc. Numai ca la 10k dobanda pe an poate primesc inapoi 1000 ca nivel de taxe (un exemplu cu rapoarte fictive), deci 9000 ii scoti oricum din buzunar. Nu are cu msa ramana doar capitalul de platit. Asta nu-i scuteste de dobanda la mortgage. Salveaza niste banisori, dar nu ceva care sa te faca sa dai iama-n magazine sis a lasi rafturile goale.
Citat: |
Cresterea pretului apartamentelor isi gaseste explicatia tocmai in flexibilitatea acordarii creditelor si in lipsa ofertelor pe piata, in conditiile in care cererea exista. |
Cerere mare in raport cu oferta de case (ma refer gereric la case, include si apartamentele) a existat intotdeauna, ceea ce a facut posibila totusi o crestere exorbitanta a preturilor la case in Ro este, dupa mine, disponibilitatea financiara a celor ce au muncit afara, a celor ce au adus venituri pe care nimeni nu le visa daca ar fi ramas in tara si ar fi muncit ceea ce au muncit anterior plecarii. Si aparitia creditelor ipotecare a dus la cresterea preturilor, dar nu justifica singura explozia de preturi. Daca nu ar fi fost oameni dispusi sa plateasca aceste preturi, nu se ajungea aici si f multi oameni in Ro au venituri nedeclarate sau ajutor din alte surse decat salariile proprii.
Citat: |
Suntem o tara unde cash-ul e rege spre deosebire de americani care cumpara vorba lui Guestus si o rasnita in rate.... |
Ma tem ca vorbesti din auzite despre americani sau ai facut o deductie nefondata, dupa ureche. Nu se cumpara rasnite in rate in N-America. Se cumpara in rate cam aceleasi produse care se cumpara si-n Ro in rate: aparatura de uz electrocasnic, masini, case, treburi de genul asta. Ce naiba, la un sal. mediu de 2000$net/luna (zic si io, mai jos de-atat nu paote fi) crezi ca nu se gasesc 20-100$ sa dai pe-o rajnita (dincolo de faptul ca aici nu prea exista cerere pt rasnite, orice mag de alimente cu raion de cafea are rasnite in dotare si cafeaua e rasnita loco)? Daca prin “rate” intelegi de fapt carte de credit, atunci ai reptate, aici se cumpara aproape tot cu carte de credit, cash-ul e pt o cafea, un corn pe strada, un ziar, un billet de autobuz etc.
Ce elocventa cu subiectul de fatza are stirea ca s-au vandut 15 ferrari in Ro? In orice tara exista o mana de bogatasi care-si permit ceea ce omu’ de rand nu viseaza niciodata. Media e cea care traseaza cursul si care are sens a fi discutata aici, nu exceptia pe care o reprezinta bogatasii intr-o tara?
Citat: |
Pai cum sa nu fie criza, daca toti cream dar nu producem. |
Nu produci tu, dar produce ala din china, Hong Kong, India, produce vecinul tau daca poate il intrebi. Nu cadea in ispita sa crezi ca daca familia ta nu produce, nimeni nu mai produce, inclusiv langa tine, la nici 100 de m de casa ta, sigur o sa dai de ceva oameni care produc. Ai tu un punct interesant cu calatoria pe care-o face o marfa de la producator la consummator final, dar nu asta e o cauza a crizei mondiale – nu cel putin directa si in nici un caz insemnata.
Citat: |
A propos, pana si gradina bunicii de la sat e in paragina, ca nu are cine sa semene, are, pliveasca, etc. E mai comod sa pui gazon si sa cumperi din magazin.... Parerea mea. |
Nu numai ca e mai comod, dar te asigur ca e si mai eficient (una e sa-si produca fiecare rosii si alta e sa produca 1 pt 100 de persoane si apoi sa le vanda alorlalti 99, costurile sunt mult mai mici pe kilogram de rosii). Parerea mea.
valentinag spune:
Mai marii europeni se gandesc sa dea directiva bancilor sa garanteze 50000 de E,nu 20 ca pana acum!Oricum,in Romania la ora actuala,depozitele populatiei sunt undeva la 20 de miliarde de E,dar 90% sunt sub 20000E!
Deocamdata ai nostrii stau bine,de luni au aparut si alte noi norme de creditare,cam greu sa mai iei un credit in zilele noastre!Nu ca inainte ar fi fost prea usor!
Guestus,corect,multi investitori straini vin la noi,impozite mici,costuri de productie mici,deh una e 500E la un salariat si alta 2000!
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
valentinag spune:
www.zf.ro/zf-24/update-islanda-in-pragul-falimentului-national-coroana-islandeza-blocata-la-un-curs-fix-3278265/" target="_blank">Islanda aproape de faliment???
"La vita e bella"
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea