Alaptatul-Help Line-(9)
Raspunsuri - Pagina 30
emaaimee spune:
Lavinia, imi pare tare rau ca nu ti-am raspuns cand aveai nevoie.
am fost super crazy la munca. nu am mai avut timp de net in timpul meu liber. imi era sila sa vad pc acasa. veneam si cam tarziu ce-i drept.
ai reusit, gata ai inceput?
tare as vrea sa stiu ce mai faceti
ALAPTATUL HELPLINE
de piticotu' uriash
m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
furnicusa spune:
Buna seara fetelor,
Va apreciez pentru ceea ce faceti, din pacate v-am decoperit cam tarziu...Urmeaza sa nasc zilele astea (un baietel), mai am o fetita pe care din pacate nu am reusit sa oalaptez decat 2 lunijumate (mixt) pentru ca mi s-a spus ca nu am lapte suficient, lucru care atunci mi s-a parut corect pentru ca fetita plangea efectiv de foame (erau eliminate toate celelalte cauze).Pentru mine a fost o perioada tare neagra prima luna si m-am simtit foarte vinovata ca nu am alaptat... Va scriu in ideea de a-mi da cateva sfaturi pentru ca acum sa nu ma mai confrunt cu problema asta (deja simt ca ma cuprinde panica si depresia). Ce trebuie sa fac de la inceput,ce stimulente sa iau, daca sa ma mulg, etc... orice sfat mi-ar prinde bine. Si mai vroiam sa va intreb daca se mai aflacineva in situatia mea, adica daca pe primul copil nu a reusit sa il alapteze suficient, iar la a doua sarcina nu a mai avut nici o problema.
va multumesc si va doresc numai bine.
Raluca
emaaimee spune:
Raluca, chiar aici au mai venit mamici de pui no 2 care nu au alaptat bb1 decat f putin din varii motive si au reusitsa alapteze bb doi
sfaturi: lasa totul sa decurga normal, da-i sa suga la bb la cerere. adica cand vrea el. asa va stimula lactatia si va ajuta sanii sa produca atat lapte cat va avea bb nevoie. chiar daca va fi din ora in ora sau jumatat in jum de hr. ai multa rabdare si vei reusi.
odihneste-te cand poti: doarme bb, dormi si tu. e f imp sa dormi cand apuci, stii cum e cu bb nou nascut deja.
poarta un sutien bun pt alaptat, sa nu aiba sarme si sa fie comod. manaca sanatos, nu uita de fructe si legume. daca observi ca nu ii prieste ceva lui bb elimini din alimentatie.
sa va spun ce am mancat eu( prima masa dupa nastere, in spital): piure de cartofi cu carne de vita parca& salata de salata verde cu ceapa si rosii. am mancat si fasole uscata cam cu frica, a fost singura de care mi-a fost teama. dr mea nu a avut nimic. de la nici un aliment, fruct/ leguma.
succes la alaptat!
ALAPTATUL HELPLINE
de piticotu' uriash
m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
ama1357 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emaaimee Raluca, chiar aici au mai venit mamici de pui no 2 care nu au alaptat bb1 decat f putin din varii motive si au reusitsa alapteze bb doi sfaturi: lasa totul sa decurga normal, da-i sa suga la bb la cerere. adica cand vrea el. asa va stimula lactatia si va ajuta sanii sa produca atat lapte cat va avea bb nevoie. chiar daca va fi din ora in ora sau jumatat in jum de hr. ai multa rabdare si vei reusi. odihneste-te cand poti: doarme bb, dormi si tu. e f imp sa dormi cand apuci, stii cum e cu bb nou nascut deja. poarta un sutien bun pt alaptat, sa nu aiba sarme si sa fie comod. manaca sanatos, nu uita de fructe si legume. daca observi ca nu ii prieste ceva lui bb elimini din alimentatie. sa va spun ce am mancat eu( prima masa dupa nastere, in spital): piure de cartofi cu carne de vita parca& salata de salata verde cu ceapa si rosii. am mancat si fasole uscata cam cu frica, a fost singura de care mi-a fost teama. dr mea nu a avut nimic. de la nici un aliment, fruct/ leguma. succes la alaptat! ALAPTATUL HELPLINE de piticotu' uriash m-am facut maricica POVESTEA MINUNII |
ai fost norocoasa...
eu cu primul bb mancam doar morcovi, cartofi si dovlecei la cuptor, la gratar sau fierti cu carne fiarta sau la gratar...
pana atunci eu traiam doar din fructe si branzeturi... iti poti inchipui cat de nasol a fost...
bb 2 in schimb mi-a facut o singura data colici de la mazare... in rest am mancat de toate... varza, fasole boabe, fructe, branzeturi...
revin la ceea ce spuneam... este bb care va spune ce sa eliminati din alimentatie... daca bb nu reproseaza nimic... mancati din toate cate un pic... fructele crude sunt chiar foarte indicate, tinand cont ca alaptand se poate ajunge la constipatie...
apropo de diferente ... eu dupa ce am nascut prima data, aveam la gaze in mine... o sa radeti, dar la inceput aveam impresia ca sunt o babuta... le pierdeam fara sa reusesc sa le controlez ... dupa a doua nastere nu am mai avut acest simptom.
puisorul spune:
Raluca, cum au spus si fetele cel mai important e sa alaptezi la cererea bebelusului. Sa fii relaxata si sa nu te gandesti niciodata ca nu ai lapte destul. Eu am baut si ceaiuri pentru stimularea lactatiei dar nu stiu daca m-au ajutat, poate psihic si tot a contat. De muls, eu nu am facut-o decat atunci cand trebuia sa ii las lapte deoarece plecam de acasa.
Si daca plange copilul nu inseamna ca plange de foame. Pot fi multe alte motive. Pentru mine foarte important a fost relaxarea si detasarea cu care am alaptat si alaptez in continuare. Niciodata nu am ascultat de sfaturile "binevoitorilor" care imi spuneau ce bine cresc copii cu lapte praf si cum dorm toata noaptea . Eu stiam una si buna: pentru fetita mea laptele meu e cel mai bun.
Nastere usoara, bebe sanatos si mancacios si sa alaptezi cat mai mult.
Ani de Stefana (23.01.2008)
www.helpsonia.com
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
stancutza spune:
citat din mesajul lui furnicusa Buna seara fetelor, Va apreciez pentru ceea ce faceti, din pacate v-am decoperit cam tarziu...Urmeaza sa nasc zilele astea (un baietel), mai am o fetita pe care din pacate nu am reusit sa oalaptez decat 2 lunijumate (mixt) pentru ca mi s-a spus ca nu am lapte suficient, lucru care atunci mi s-a parut corect pentru ca fetita plangea efectiv de foame (erau eliminate toate celelalte cauze).Pentru mine a fost o perioada tare neagra prima luna si m-am simtit foarte vinovata ca nu am alaptat... Va scriu in ideea de a-mi da cateva sfaturi pentru ca acum sa nu ma mai confrunt cu problema asta (deja simt ca ma cuprinde panica si depresia). Ce trebuie sa fac de la inceput,ce stimulente sa iau, daca sa ma mulg, etc... orice sfat mi-ar prinde bine. Si mai vroiam sa va intreb daca se mai aflacineva in situatia mea, adica daca pe primul copil nu a reusit sa il alapteze suficient, iar la a doua sarcina nu a mai avut nici o problema. va multumesc si va doresc numai bine. Raluca |
Raluca, in primul rand iti doresc o nastere cat mai usoara!
Referitor la intrebarea ta, nu iti pot da exemplul personal, ci exemplul f recent al unei prietene apropiate. Fetita ei cea mare are 3 ani, a fost alaptata o perioada, pe urma mixt, mamica ei spunea ca nu are destul lapte. Nici sporul ponderal nu era de invidiat.
Si acum, cu bebe 2, - un baietel, l-a adus acasa cu 2.900 si ceva simptome de prematur (tremur al barbiei, slabut etc). Puiul papa des, si la o ora. Mamica ma suna la cateva zile: auzi, cred ca nu am lapte destul...auzi, plange si se agita...cred ca ii e foame...sa ii dau formula? Eu am incurajat-o tot timpul, sa astepte cantarirea de la o luna, sa se relaxeze si sa aiba incredere in ea si in bebe. Si, ce sa vezi, acum bebe are o luna si a luat un kg numai cu lapticul ei! Iar ea e o bucatica de fata, micuta, slabuta si cu sanii mici...Asta ca sa mai demolam un mit :-)
Deci, cu incredere, inainte, nu uita ce frumos a zis Ama parca - daca sanul poate produce 50 ml lapte, va produce si 500, numai sa existe cerere!
Stancutza, de Sofia Elena - 21.01.2008
Poze
www.youtube.com/profile_videos?user=stancutza78" target="_blank">Filmulete
Povestea nasterii Sofiei
furnicusa spune:
Fetelor, multumesc din suflet pentru sfaturi. Le-am bagat la cap si asa voi face cum mi-ati spus. Ceea ce ma nelinisteste insa, este sa nu patesc ca la primul copil, cand laptele venea foarte foarte incet. Adica in san era foarte putin lapte la inceput, pentru ca initial simteam sanul plin, iar dupa 3 guri ale bebelinei sanul devenea moale si venea un alt jet de lapte dupa inca vreo 10 minute... adica nu era lapte continuu in san. Asta am observat si atunci cand m-am muls, adica venea in jeturi mici dar la interval mare de timp. Sper ca intelegeti ce spun... Mi-e teama sa nu se intample si de data asta la fel. Eu am si sanii mici si poate nu se stocheaza prea mult, nu stiu ce sa zic. Iar cu pusul des la san am procedat initial si cu fetita, insa nu avea saraca ce sa suga pentru ca sanii mei se umpleau foarte rar, cam in 4 ore... Si plangea in mod cert de foame, ea fiind si un copil mare.
Va multumesc multinca o data, sigur voi incerca tot ce imi sta in putinta.
Raluca
ama1357 spune:
citat din mesajul lui furnicusa Fetelor, multumesc din suflet pentru sfaturi. Le-am bagat la cap si asa voi face cum mi-ati spus. Ceea ce ma nelinisteste insa, este sa nu patesc ca la primul copil, cand laptele venea foarte foarte incet. Adica in san era foarte putin lapte la inceput, pentru ca initial simteam sanul plin, iar dupa 3 guri ale bebelinei sanul devenea moale si venea un alt jet de lapte dupa inca vreo 10 minute... adica nu era lapte continuu in san. Asta am observat si atunci cand m-am muls, adica venea in jeturi mici dar la interval mare de timp. Sper ca intelegeti ce spun... Mi-e teama sa nu se intample si de data asta la fel. Eu am si sanii mici si poate nu se stocheaza prea mult, nu stiu ce sa zic. Iar cu pusul des la san am procedat initial si cu fetita, insa nu avea saraca ce sa suga pentru ca sanii mei se umpleau foarte rar, cam in 4 ore... Si plangea in mod cert de foame, ea fiind si un copil mare. Va multumesc multinca o data, sigur voi incerca tot ce imi sta in putinta. Raluca |
1.) sanul nu trebuie sa fie plin ca bb sa aibe ce suge... sanul nu este un biberon in care sta laptele...!!!! sanul este fabrica... in timp ce bb suge, sanul face laptele de care are bb nevoie... cand pui bb la san, dupa cateva secunde (la unele mame mai repede, la altele mai tarziu) se simte o durere in sanul celalalt... atunci incepe sanul sa faca laptele.
daca astepti sa se umple sanul piatra, gresesti...
sanul in timp ce nu bb nu suge produce lapte dar in cantitati mult mai reduse... cand incepe sa fie "plin"... din punct de vedere hormonal, sanul primeste informatia ca produce prea mult lapte, si uite asa in loc sa produca mai mult, produce mai putin...
pe scurt... cu cat sanul vine golit mai des si mai mult, cu atat va produce mai mult lapte... cerere si oferta...
faza cu mulsul... nu este un mijloc eficient 100%... sistemul de muls cu pompa sau chiar manual, nu stimuleaza sanul in aceasi masura in care o face bb la san... asa ca lasa-ti pompele si puneti pe bb la san sa suga cat ii trebuie cand ii trebuie...
incercati sa dormiti cat mai mult (cand doarma bb, profitati si dormiti si voi) mancati cat mai variat (in cazul colicilor, eliminati alimentul care a produs colici, si eventual incercati sa-l mancati peste vreo 2 saptamani, posibil sa nu mai faca colici de la el) beti lichide destule (ghidativa dupa sete si culoarea urinei, trebuie sa fie galben deschis)... stati in pozitie cat mai comoda si mai relaxata pe perioada alaptarii ( daca stati incordate, automat se incordeaza mai multi muschi si automat si canalele cu lapte din san se sugruma... daca sunt canalele sugrumate, jetul de lapte este mai scazut si bb poate sa fie nervos la san; de asta se spune ca bb stie in ce stare psihica esti) iese mai usor laptele.
haine largi (in cazul hainelor stramte se pot face infundarea unui canal si asta pe langa ca poate complica lucrurile, este si foarte dureros.
atentie la puseuri de crestere, la inceput sunt destul de dese (cam la 2 saptamani) si apoi se raresc (cam la o luna) astea sunt momentele in care mamele cred ca nu au destul lapte... e nevoie doar de rabdare si puneti pe bb la san chiar si la 30 minute daca asa cere!
asadar... aveti incredere in voi si in bb vostri...
pupici la mari si mici
machus spune:
Sunt su eu o viitoare mamica, voi naste peste aprox 3 saptamani. Pana sa descopar acest topic in jurul meu am vazut ff multe cazuri, din pacate, de mamici carora li s-a recomandat sa lase alaptatul ca nu se satura copilul, ca nu au lapte bun.
Este extraordinar ce faceti aici si acum ca am aflat aceste lucruri sunt f hotarata sa alaptez si sa nu ma las influentata, stresata de cei din jur.
O singura dilema am, daca ar trebui sa imi cumpar dinainte pompa sau nu.Imi va trebui in spital? Ce ma sfatuiti?
Cand trebuie sa recurgem la pompa?
Va multumesc !
Anul acesta s-a intamplat
cu Bogdan Andrei
Bubu
Poze
ama1357 spune:
citat din mesajul lui machus Sunt su eu o viitoare mamica, voi naste peste aprox 3 saptamani. Pana sa descopar acest topic in jurul meu am vazut ff multe cazuri, din pacate, de mamici carora li s-a recomandat sa lase alaptatul ca nu se satura copilul, ca nu au lapte bun. Este extraordinar ce faceti aici si acum ca am aflat aceste lucruri sunt f hotarata sa alaptez si sa nu ma las influentata, stresata de cei din jur. O singura dilema am, daca ar trebui sa imi cumpar dinainte pompa sau nu.Imi va trebui in spital? Ce ma sfatuiti? Cand trebuie sa recurgem la pompa? Va multumesc ! Anul acesta s-a intamplat cu Bogdan Andrei Bubu Poze |
pompa nu este obligatorie... eu nu am avut pompa si sincera iti zic nici nu am simtit nevoia ei...
la inceput cand vine laptele... la cateva zile de la nastere, sanii fac lapte mult mai mult decat este necesar ( din punct de vedere hormonal ei nu stiu daca tu ai nascut un singur bb, gemeni, tripleti si etc, asa ca sanii fac lapte pentru un batalion intreg.) si o sa-i simti duri. in aceste momente o sa-i fie greu bebelusului sa ia bine mamelonul, (el trebuie sa ia aproape tot mamelonul in gura, sfarcul avandu-l in cerul gurii, cu alte cuvinte mamelonul se face ca un sandwich... daca sanul este beton, nu poate face acest lucru.) atunci tu va trebui sa pui compresa calduta pe san (asa ajuta laptele sa iasa mai usor) si sa te mulgi un pic cat sa poata lua bebe mamelonul. aici ai putea folosi pompa. dar perioada asta dureaza putin cateva saptamani, dupa care sanul isi regleaza cantitatea de lapte in functie de cat lapte suge bebe.
laptele iese la inceput cu un jet mai puternic (chestie de cateva secunde)... cand este bebe mic posibil sa se inece cand incepe sa traga din san si sa se enerveze si sa planga... aceasi metoda... te mulgi un pic, dupa care il pui pe bb la san si totul este ok. cand bb mai creste nu mai apare problema asta pentru ca devine expert si invata sa-si regleze jetul dupa dorinta!
am uitat sa spun ceva... alaptarea se bazeaza pe hormoni. si stiti si voi ca nu toate persoanele au aceasi cantitate de hormoni in aceleasi conditii, fiecare organism reactioneaza in felul sau. spun asta ca sa intelegeti ca sunt mame care folosind pompa reusesc sa mareasca productia de lapte, dar in acelasi timp sunt mame la care nu functioneaza prea bine acest sistem. sunt mame care pot alapta cu sfarcuri din silicon luni in sir, si sunt mame care alaptand cu acelasi sitem, ajung sa aibe lapte din ce in ce mai putin.
productia de lapte depinde de mai multi factori:
1.) in primul rand de cat lapte vine supt sau muls.
2.) de cantitatea de apa bauta de mama, alimentatia si odihna mamei.
3.) de masajul facut de gura bebelusului si saliva bebelusului cand sta la san.
4.) de starea psihica a mamei... (daca e calma laptele vine mai usor, daca e agitata jetul este mai slab si bb devine nervos)
acum esti tu cea care trebuie sa decida daca iti este utila sau nu pompa.
aici exista un magazin care le inchiriaza (prenatal, s-a deschis si in romania, bucuresti) (tu cumperi doar partile sterile, tetine furtunase), evetual daca simti nevoia, vezi cum este si apoi il cumperi.