Unde gasesc o familie defavorizata care sa merite?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

B.nica, are un fel mai alambicat de a-si exprima ideile, dar eu am inteles ce vrea si nu mi se pare o idee rea. Cu atit mai mult cu cit parintii mei chiar a pus-o in aplicare in primii ani cind ne-am mutat de la tara la oras si era pe vremea aluia... Si mama mea cauta o familie care sa accepte acest lucru, casa era mare, frumoasa, avea pamint, vie in jur, loc ideal de a-ti lasa copiii sa zburde in voie (acolo a fost fetita mea acum si a stat 10 zile si i-a placut atit de mult, ca a zis ca la anul se duce toata vara). Casa se putea imparti si ea la asta se gindea: ca daca ar gasi pe cineva, o familie, cu copii, serioasa si muncitoare, mai saraca decit noi, care nu eram deloc bogati, i-ar putea lasa acolo in casa, sa o ingrijeasca, sa ingrijeasca pamintul din jur, sa plateasca ce e legat de aceasta, lumina si alte cheltuieri, iar noi sa oprim o camera si un hol in care sa ne pastram unele lucruri si sa stam in vacante. Si se gindea ca decit sa o lase sa se dirime, poate aranjeaza cumva cu ei si sa cumpere totul in rate de la noi, ceea ce primeam pe casa, noi am fi dat la apartament si in vreo 20 de ani, aveau si ei casa si noi apartament proprietate. A cautat mult, pentru ca omul e dispus sa orice pe gratis, fara munca, dar cind e vorba sa intretina o gospodarie, chiar daca asta inseamna a avea un acoperis deasupra capului, fug, li se pare greu. Pina la urma, in sat a venit un miner, fiul unui batrin din sat. Din cauza unui accident nu mai putea lucra in mina, avea patru copii si o nevasta crescuta tot la tara, care stia sa lucreze pamintul foarte bine. Dar neavind cu se mai traiasca unde erau, au venit in casa batrinului, care a si murit in scurta vreme, casa care pica pe ei (de altfel, asta a si fost sfirsitul ei, a picat intr-o noapte). Si au fost de acord sa se mute la noi, era mai in centru, aproape de scoala si de magazin, cu dealul in spatele casei si tot ce-i trebuie unei familii de gospodari sa traiasca. Am lasat totul intact in casa, nu am luat nimic, deci era mobilata frumusel, cu covoare pe jos, ce mai, a fost pur si simplu o minune pentru ei. Au stat doi ani in casa noastra, in vacante mai stateam si noi cite o saptamina pe acolo, dar mai mult stateam la bunicii care m-au crescut, ca eram mai legata de locurile alea si sora mea cea mica mergea cu mine. Au intretinut casa foarte bine, copiii au mers toti la scoala, au lucrat pamintul, au facut vin, aveau ce minca, au crescut gaini, porc, aveau chiar si vaca... Si pina la urma, ar fi cumparat-o de la noi asa, in rate, cum am spus la inceput. Numai ca el s-a simtit mai bine, se refacuse dupa accident si pentru ca s-a oferit nu stiu ce posibilitate sa lucreze din nou in mina, pe bani foarte buni, s-au dus inapoi. Am incercat sa mai gasim o familie care sa stea acolo, dar nu s-a mai bagat nimeni. Pina la urma, din cauza unei legi cum ca nu ai voie sa detii dua proprietati, ai mei au stricat casa si au platit un timp pe cineva sa lucreze pamintul, de unde mai luam si noi mincare buna.

Deci, ideea ta nu e rea, daca gasiti o familie si eu cred ca sint, dar trebuie cautati, poate chiar de acolo, din sat, sa faceti de la inceput o intelegere clara in privinta a ceea ce oferiti si ce vrei sa primiti, atit cit este, citeva saptamini de concediu. Mie mi se pare un pret mic sa primesti in ospetie citeva saptamini, de doua ori pe an, o familie care ti-a oferit un loc unde sa traiesti un an de zile, nu? Cineva spunea ca nu se alege cu nimic acea familie, pai, si noi, care platim chirie e un apartament pe care de multe ori il reparam, il ingrijim, il tinem curat, platim toate cheltuielile, si nu e al nostru si mai dam si caruta de bani ca sa stam in el... cu ce ne alegem? Atita doar, ca trebuie ca ambele familii sa fie serioasa si compuse din oameni de omenie cum se spune si trebuie spus clar si raspicat de la inceput cine si ce asteapta. In rest, bafta multa!

Sa stii ca eu am o prietena care a cautat in Bucuresti ceva asemanator, oameni plecati in afara sau la tara, care sa aiba casa in Bucuresti, pe care sa o ingrijeasca, sa plateasca intretinerea si alte cheltuieli, sa o tina curata, dar sa nu plateasca chirie. Si a gasit un apartament, a facut un contract scris, ca trebuie sa fie anuntata cu minim trei luni inainte cind va trebui sa plece, ca sa aiba timp sa gaseasca ceva si a locuit doi ani intr-un apartament de vis, intr-o zona frumoasa, de care a avut grija ca de-al ei (si unde ma duceam in vizita cu mare placere), si-a platit cheltuielile, dar nu a platit chirie. A iesit mult mai ieftin si ea, dar si proprietarul, pentru ca el nu voia sa-l inchirieze, avea de gind sa se intoarca si nu voia sa-l gaseasca distrus. Si sa stii ca sint multi oameni care au facut asa, numai sa aiba un loc unde sa locuiasca linistiti, chiar daca nu e al lor. Sint oameni singuri sau chiar familii, care s-au mutat cu batrini in casa, numai sa aiba un loc neplatit unde sa locuiasca. Neplatit la chirie ma refer, ci cu altfel de munca. Vorbesc despre oameni seriosi, si eu cunosc citiva, nu despre cei care faca asta si apoi isi bat joc de sarmanii batrini, cum i s-a imtimplat surorii soacrei mele sai despre batrinii, care cred ca daca au oferit un loc cuiva unde sa locuiasca, au dreptul sa-l exploateze cum vor ei, numai pentru ca sint in casa lor (mai sint si parinti de genul asta, mai bine lipsa!).

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Vezi XIO,realmente nu vreau sa profit de pe urma muncii nimanui,dar nu ma crede numeni.
Am spus ca daca m-ar cunoaste fetele ,poate ar intelege ca nu traiesc din profitul de pe urma posesiunilor mele.De aceea imi doresc sa ofer posibilitatea unei familii care nu are nimic, sa traiasca din munca ei.
Local e jale,nu mai gasesti decat batrani singuri,nici macar o familie tanara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrath spune:

1 ha nu reprezinta mare lucru in economia unei familii, daca este cultivat cu porumb sau grau. Banii scosi pe recolta nu acopera cheltuielile sa obtii acea recolta.
In schimb, altfel se prezinta problema daca este cultivat cu legume:rosii, castraveti, etc. Dar aici apar alte probleme:cunostintele necesare sa poti sa cultivi astfel de legume ca nu-i chiar floare la ureche, nu chiar oricine poate cultiva rosii si castraveti (pentru care ai nevoie de solar, deci investitie de inceput) mijlocul de transport pana la piata, etc.
In fine, in agricultura, probleme sunt multe si banii putini.

Edit: B.nica, te cred ca esti de buna credinta, dar ceea ce vrei tu este, daca nu imposibil, foarte greu. Nu vorbim aici de intretinerea unei case, vorbim de traitul din banii scosi din agricultura!!!!
Agricultura care nu se poate iarna, care costa foarte mult daca vrei sa-o faci cum trebuie (arat, semanat, irigat, etc)si la care, in ciuda opiniei generale, nu se pricepe toata lumea. In conditiile in care iti propui sa traiesti din rosii si castraveti, trebuie sa ai cunostinte serioase despre cultura lor.

Andreea si Tefanu' nazdravanu'(8.12.2005)
Printesa de Miorlau se lupta din nou

"Nowhere else have I seen such lions led by such lambs."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Andrath,bunicul meu a fost taran si un taran din aceia care erau considerati chiaburi ca toti acei vrednici tarani.
Eu m-am nascut si am locuit numai in Bucuresti,dar pasiunea mea pt. gradinarit nu pot sa mi-o explic decat prin mosteniri genetice.
Am o biblioteca intreaga de carti de legumicultura si pomicultura.
Crede-ma ca nu este mare filozofie daca respecti niste reguli calendaristice si ingrijesti pamantul.
Cu unelte adegvate(pe care le am)este floare la ureche;faci gradina si cultivi fan si porumb pt. animale;gonoiul de la animale iti foloseste la ingrasarea pamantului.
Din pacate sunt multi care privesc munca pamantului ca pe o corvoada;daca ai uneltele potrivite nu este greu si cine profita din roadele pamantului este fericit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Andrath , eu n-aveam nici solar , nici sera , nici nimic special in afara de ceva pamant la strabunici , dar tot se cultivau absolut de toate.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrath spune:

B.nica si XIO, iertati-ma dar raspunsurile voastre sunt raspunsurile tipice ale unor oameni care habar n-au cu ce se maninca problema!!!!
Nu e mare filozofie?
B.nica, din cate inteleg esti de formatie medic ca si XIO, ce parere aveti, daca ma apuc sa citesc niste carti despre medicina, pot sa practic? Cred ca nu!
Nu ma dau io mare agricultor (nici nu sunt de altfel), dar gradina din fata casei nu-ti permite XIO, sa dai copii la scoala, sa strangi ceva bani si sa duci un trai decent!!!! Iar faptul ca la tine la tara se cultivau absolut de toate, iarasi nu inseamna ca si puteau sa traiasca numai din ce cultivau acolo!!!Banuiesc ca aveau si animale si pamant la camp, vie sau poate livada, si probabil ca aveau serviciu in oras sau lucrau in CAP, ceea ce le asigura rezerva de bani lichizi cu care cumparau paine, haine, isi plateau impozitul, cumparau lemne iarna, samd.

IAr in privinta regulilor generale gen calendar, unelte, iertati-ma dar nu fac 2 bani cand nu stii ce fel de seminte sa cumperi (nu deosebesti morcovul de pastarnac decat daca are poza pe plic), daca nu stii ce soi de rosii trebuie plantat si cum, cum trebuie copilite si multe alte chestii.

Cultivatul florilor in ghiveci n-are a face cu agricultura. D-aia au si existat inginerii agronomi ( o meserie care trebuie reinviata daca vrem sa facem agricultura ) si nu s-a lasat cultivatul pamantului la nivelul de stiinta al taranilor, fie ei si chiaburi.

Si ca un final, Moromete avea 14 (patrusprezece)pogoane de pamant a.k.a. 7 hectare si abia se putea descurca cu banii lichizi. Imaginati-va ce puteti face cu 1 ha, acum cand munca in agricultura n-are nici o valoare.

epilog: B.nica iti doresc sa gasesti o familie asa cum iti doresti, dar fii pregatita pentru ce e mai rau.

Andreea si Tefanu' nazdravanu'(8.12.2005)
Printesa de Miorlau se lupta din nou

"Nowhere else have I seen such lions led by such lambs."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Parerea mea,B.nica,daca vrei sa o auzi e urmatoarea:
-daca vrei ca pamantul sa iti fie lucrat,pomii curatati si recoltele(fructele) stranse,este infinit mai usor sa platesti aceasta mana de lucru,in bani si in produse.

Gasesti o familie care sa se ocupe de cea ce vrei tu sa cultivi(uite,de exemplu legume,rosii din alea bune,castaveti,ceapa,cartofi) si stabilesti cu ei un pret si o parte din recolta(ca sa faca treaba ca lumea).Ma gandesc ca sunt multi care lucreaza cu ziua,vin de prin satele sarace ale Moldovei si stau din primavara pana in toamna,lucrand pe unde apuca.Si mai ales pentru produse!

Tot asa,cu niste banuti poti tocmi o femeie de prin imprejurimi care sa-ti faca curat o data pe luna prin curte si prin casa.Sunt convinsa ca nu costa mult.

E complicat sa gasesti ce vrei tu si oamenii vor sta cu frica in san ca poate la anu nu mai au casa,din n´motive.Plus de asta,sunt extrem de putini cei care traiesc doar din agricultura si pomicultura! Micii intreprinzatori incep sa dispara din aceasta ecuatie,tocmai pentru ca nu le renteaza.Si ca sa muncesti tot anul ca sa ai iarna ce manca...suna a vremuri demult apuse.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Sa stiti ca eu inteleg perfect ce vrea sa spuna. Sunt o gramada de oameni, familii care se plang ca nu au unde sa locuiasca, nu gasesc servici...Spun ca ar munci daca ar gasi. O asemenea familie se cauta...O familie fara posibilitati dar care ar face orice ca sa isi intretina copiii, sa ii poata trimite la scoala.

De fapt, sunt multi cu probleme materiale, dar putini care ar face "orice" cu adevarat. Putini care s-ar muta de la oras la sat. Putini care ar lucra "zi-lumina".

Tot apar la televizor familii care spun ca nu au decat alocatia copiilor, nu au bani de mancare, locuiesc ilegal in locuinte insalubre si toti, invariabil, spun ca ar lucra, dar nu gasesc de lucru. Iata, aici se ofera o casa decenta (care trebuie ingrijita - nu-mi dau seama exact ce inseamna "renovata" dar nu cred ca ideea este ca familia chiriasa fara chirie sa schimbe acoperisul sau sa puna gresie si faianta; poate trebuie "varuita" si asta oamenii de la tara fac de cele mai multe ori singuri....si in fiecare an...). Pana la urma nu stiu daca pamantul trebuie lucrat dar s-ar putea cultiva....lucerna (zau, nu sunt agricultoare, habar n-am, dar trebuie sa existe ceva usor de cultivat, nu e nevoie sa se faca legumicultura sau floricultura pe el...). Eu am in curte doi visini si un prun (fiecare cu povestea lui), nu-i ingrijesc, doar ud curtea si tot fac ceva fructe....

Mi se pare interesant ca nimeni nu stie o asemenea familie....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Andrath nu era vorba de sat , ci de Alba Iulia.
Nu trebuie sa lucreze doar in gradina familia respectiva , poate sa o faca si in alte locuri .
B.Nica le ofera un acoperis deasupra capului si posibilitatea de a face venit din ce muncesc in gospodarie.
Ceea ce in opinia mea nu este deloc putin , tinandcont de faptul ca sunt familii care traiesc intr-o chestie cu pereti si ceva in loc de acoperi , iar barbatul munceste cu ziua.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Parintii mei locuiesc la tara, si nu pot sa se intretina numai cu "roadele pamintului". Si muncesc destul de mult. Trebuie bani de piine, bani de arat, semanat, etc, costa o gramada de bani orice - nu mai ara nimeni cu calul sau vaca din proprietate. Ca pot vinde - teoretic da, dar daca stau in piata sa vinda cine mai are grija de gospodarie si cine mai munceste? Trebuie rosii multe ca sa poti vinde la intermediari, si cistigul nu este prea mare. Asta e unul din motivele pentru care nu gasesti multi bogati la tara, ci multi multi saraci.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput