Religia si Arta (2)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

----------
Complet nerelevant, nu te supara. Eu nu creez nimic si tot as vrea sa isi aminteasca fiul meu de mine pentru altceva decat prestatiile casnice. Idem cu remuscarile, nu trebuie sa fii artista ca sa le ai si nu are nici o legatura cu ancoratul in realitate, iti e de ajuns o profesie solicitanta.
-----------
Nu ma supar. N-a zis nimeni ca doar artistul are problemele astea, ci ca si artistul le are. Personal, cred ca artistul le resimte mult mai puternic, cel putin hartuirea ideilor, pentru ca produce ceva nou, iar nastere fara dureri nu exista.
Eu am dat exemplul Sabinei, si sper ca Sabina sa ma ierte, pentru ca Lilanda o contrapunea pe Sabina parintelui Savatie. Am vrut doar sa arat ca nici Sabina nu iese din tiparul artistului, asa cum il vede Savatie.

------------
Exact, pacat ca nu au renuntat la a crea si Beethoven, si Michelangelo, si Mozart si toata clica lor de complexati. Va dati seama ce galerie de sfinti aveam acuma, care i-ar fi tinut companie lu' Stefan cel Mare (si Sfant, bineinteles)? Ce opere de arta? Puah! Trebuiau sa se retraga intr-o chilie si sa se dedice "operei supreme de arta". De ce sa creezi pentru altii cand poti crea numai pt tine? Adicatelea, pana in final, singurul lucru care conteaza e mantuirea ta personala.
------------
Catalina, Sfintii nu se roaga doar pentru ei insisi, ci pentru noi toti. Prin mantuirea lor personala, contribuie la mantuirea multora. Iti dai seama ce impact ar fi avut retragerea din lume a lui Beethoven, sau a lui Michelangelo sau a lui Mozart? Probabil ca multi dintre admiratorii lor i-ar fi urmat sau ar fi incercat sa le inteleaga gestul, lucrand la convertirea lor personala....

Qsar, parintele n-a incercat sa bage in sperieti pe nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Si iata-ne intorsi la intrebarea : ce e mai important in viata- adevarul sau fericirea ? Care este scopul artei pentru creatorul de arta si pentru consumator ?
Cred ca fericirea are multe trepte iar la ultima se ajunge doar prin cunoasterea adevarului. Ca sa urci pina la unele din treptele de pe la mijloc, presupun ca o poti face si cu ajutorul artei, mai departe trebuie sfidate tiparele (inclusiv artistice)...cred ca de aceea Gindacelu spunea ca nu se rontaie usor articolul acela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra

Catalina, Sfintii nu se roaga doar pentru ei insisi, ci pentru noi toti. Prin mantuirea lor personala, contribuie la mantuirea multora. Iti dai seama ce impact ar fi avut retragerea din lume a lui Beethoven, sau a lui Michelangelo sau a lui Mozart? Probabil ca multi dintre admiratorii lor i-ar fi urmat sau ar fi incercat sa le inteleaga gestul, lucrand la convertirea lor personala....



Adica tu crezi sincer ca ar fi fost mai bine ca oamenii astia sa ignore geniul cu care Dumnezeu i-a inzestrat si sa ia calea lui Savatie. De unde stii ca nu e un pacat sa nu fructifici un talent special pe care Dumnezeu ti l-a dat? Ce te face sa crezi ca geniul lor s-ar fi manifestat in altceva? Ce te face sa crezi ca Beethoven, surd si bolnav, ar fi reusit sa creeze un fenomen de masa retragandu-se intr-o chilie? Sincer, nu imi dau seama daca vorbesti serios cand spui de "impact"... ce impact sa aiba? Nici un impact, vezi cum au trait si o sa iti dai seama ca retragerea lor din lume nu ar fi impresionat pe nimeni. Operele lor in schimb, de sute de ani incoace ii impresioneaza pe multi.
De ce e atat de greu sa intelegem ca fiecare are calea lui personala, si ca nu poti lua toti oamenii si sa ii bagi in niste tipare? De ce e atat de greu sa intelegem ca nu putem impune altora adevarul nostru personal? Nicaieri in cartile sfinte nu cred ca scrie asa ceva, nicaieri in Biblie nu ni se cere sa ne calugarim cu totii, nicaieri nu se spune ca nu trebuie sa mai ai alte sentimente in afara de cele pentru Dumnezeu. Dimpotriva, suntem mereu indemnati sa iubim, sa simtim, sa ne oferim acestei lumi cu tot sufletul. Ca unii aleg sa se retraga din lume, foarte bine, toata stima pentru ei, insa de aici si pana la a lua de bune toate elucubratiile lor asa-zise "pentru initiati"... mai e. Sa ne mai punem ochelarii... sau sa ni-i mai scoatem, dupa caz.

P.S. Nu mi-ai raspuns la intrebarea despre educatia copiilor.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by casandra
Am vrut doar sa arat ca nici Sabina nu iese din tiparul artistului, asa cum il vede Savatie.




Pai tocmai, Casandra, daca "tiparul artistului" al lui Savatie se potriveste multor oameni care nu sunt artisti, inseamna ca nu e "tiparul artistului", e tiparul altcuiva. Iar Savatie vorbeste acolo strict despre artisti, asta il roade pe el. Prin urmare, e in eroare, q.e.d.
Chestia cu intensitatea e discutabila, nu poti spune ca toti artistii resimt mai puternic zbuciumul ideilor decat restul lumii. Ce zici de un matematician de talent, de exemplu, sau de un savant de geniu, ei crezi ca nu resimt intens zbuciumul ideilor?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by lilanda

Buunn...concluzionam de aici ca un artist care, l-a intilnit pe Dzeu nu va mai face arta..ci va incepe sa se roage??!!! Avem ceva exemple???


pot sa marturisesc? eu sunt un exemplu. si de aceea poate ca inteleg ca pe o marturisire si mesajul lui Savatie, nu ca pe un manifest extremist anti-arta. cine a trecut prin halta artei, nu are cum sa nu ramana indragostit etern de ea, ca de un fost de care te-ai despartit nu ca v-ati urat, ci poate ca v-ati iubit prea mult, pana la incompatibilitate sau pana la epuizare totala.

Savatie vorbeste in nume propriu, Qsar, de ce ar fi nevoie de disclaimer? ce, noi aici punem disclaimer la fiecare mesaj "parere personala, bazata pe experienta?"

pe de alta parte, asta nu e regula, adica artistul renunta automat la arta cand il cunoaste pe Dumnezeu. dar o schimbare tot se simte, in ton, in tema, in pacea pe care o transmite, etc.

totusi, nu vad nici un argument impotriva ideii ca artistii is damnati, complexati, alea-alea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by lilanda
Apoi de ce crede Savastie ca necredinciosul face arta doar de a scapa de frica de anonimat??? Io tocmai sustineam ca faci arta, ca sa exprimi ceva, chiar si dragostea pentru iubit (ca doar asa facu si Savastie)!!! In plus, Sabina si altii pe linga sustin ca faci arta fiindca esti "macinat/framantat/chinuit de ceva"...asa ca de unde si pina unde trage concluzia Savastie ca artistul umbla dupa celebritate (raportindu-se la el, probabil!!!)



mi se pare logica cc concluzia lui. in fiecare scriitor e un mic daimon care vrea sa iasa la suprafata, prima la mana. daca n-ar fi self-centered, un scriitor ar ajunge sa scrie retete de bucatarie, nu opere de arta, asta a doua la mana. cand pui pixul jos si recitesti ciorna, scriitor fiind, marturisesc ca gandurile despre sine sunt cam megalomanice, te crezi geniu, ce mai, cel mai tare din parcare. in adancul mintii de scriitor e imposibil sa nu existe macar un graunte de visare la glorie, caci chiar si atunci cand scrie pentru ca nu poate altfel, finalitatea scrisului e impartasirea cu altii. si, de ce sa vrei sa le arati si altora, daca nu din dorinta gloriei? nu vorbim aici de jurnale intime si incercari literare impartite la prieteni cu ocazia onomasticilor, ci de opere publicate, la asta ii zic impartasire cu altii. pe scurt, macinarea e actul creatiei, ce vine dupa tine de animalul social, adica de glorie si deliciile aferente. avem un exemplu si pe forum, de artist zbuciumat care tanjeste atat de agresiv dupa adoratia maselor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by qsar
Pen'ca eu taman eream cu cartile gramada in mijlocul curtii, cu gazul si amnaru' la indemana, sa le dau focului pe toate, sa arza toata desertaciunea asta colturala


haide mah doamna Q, ca exagerati! la fel erati pregatita cu cisterna de motorina sa dati foc la Romanika dupa o lectura din Cioran? sau la intreaga planeta dupa o lectura din Eclesiastul? :-))

si de ce ar da foc la carti _Consumatorii_ de arta? Savatie vorbeste despre ce i se poate intampla unui _Creator_ apucat pe drumul credintei, in fond si la urma urmei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

va urmaresc si eu discutiile si,desi nu am talentul si priceperea voastra,ma incumet cu o idee:daca arta vorbeste de dumnezeire(eu asa cred),artistul fiind doar un mesager al lui Dumnezeu,mai e sau nu nevoie de arta si implicit de artisti si implicit sunt acestia credinciosi?





...if you know what I mean.(proverb american :-D)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by Ortansa
mai e sau nu nevoie de arta si implicit de artisti


pfiuu, puschea pe limba, cum sa nu mai fie nevoie de arta sau de artisti? :-)) savatie vorbeste de destine individuale rare, stati linistiti ca nu ajung toti la mantuire dupa ce au scris doua nuvele si trei romante si nici nu se sfintesc toti consumatorii de arta cu un bach-burger intre doua felii de manele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by cataghe
[
Exact, pacat ca nu au renuntat la a crea si Beethoven, si Michelangelo, si Mozart si toata clica lor de complexati. Va dati seama ce galerie de sfinti aveam acuma, care i-ar fi tinut companie lu' Stefan cel Mare (si Sfant, bineinteles)? Ce opere de arta? Puah! Trebuiau sa se retraga intr-o chilie si sa se dedice "operei supreme de arta". De ce sa creezi pentru altii cand poti crea numai pt tine? Adicatelea, pana in final, singurul lucru care conteaza e mantuirea ta personala. Iote exemplu de altruism crestin 100%! La yoghinii aia adevarati (nu aia cool) exista conceptul de boddhisatva, dar pt noi e prea mult._
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

De ce batjocoresti ceea ce nu intelegi?Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput