Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (10)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariuta spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Sabina,ca sa vezi,ne-am trezit odata!

A citit cineva "Euharistia" de Schmemann?Eu nu o am,cred ca azi ma duc sa vad daca este la Sophia.Mi-a recomandat-o parintele.

Irina si bb Ilinca(26apr04)





Irina, cred ca a fost prima carte de teologie pe care am citit-o, dar a fost foarte demult. Mie mi-a placut mult. DIn cate imi amintesc, e o explicatie a Liturghiei. Am intalnit insa si parerea ca ar fi o carte dificila, prea teoretica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Mariuta,am gasit-o azi la Sophia,dar inca nu am cumparat-o.M-am uitat un pic prin ea,e foarte interesanta.Parintele mi-a zis ca o sa inteleg foarte multe lucruri citind-o.
Ce am mai vazut nou este jurnalul ultimului staret de la Optina si "Non-ortodocsii" de P.Barnes.Conchita,doar nu e pusa parola la intrare in grup ,oricine e binevenit aici ,iar daca are si drag de ortodoxie,cu atat mai mult.Multi dintre noi suntem botezati ortodox,dar poate n-am descoperit inca frumuseatea dreptei credinte.Poate avem intrebari,nelamuriri,revolte ,dar Dumnezeu ne va lumina in toate,daca Il cautam intai pe El.Mi-a venit in minte Ps. 132:
1. Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună!
2. Aceasta este ca mirul pe cap, care se coboară pe barbă, pe barba lui Aaron, care se coboară pe marginea veșmintelor lui.
3. Aceasta este ca roua Ermonului, ce se coboară pe munții Sionului, că unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea și viața până în veac.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

poate unora le suna cunoscut notiunea de Singularity (singularitate)
http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity
Iata ce zice un tip pe nume Ray Kurzweil :
"Within a few decades, machine intelligence will surpass human intelligence, leading to The Singularity -- technological change so rapid and profound it represents a rupture in the fabric of human history. The implications include the merger of biological and nonbiological intelligence, immortal software-based humans, and ultra-high levels of intelligence that expand outward in the universe at the speed of light."
Traduc : in citeva decenii, inteligenta masinii va depasi inteligenta umana conducind la Singularitate- o schimbare tehnologica asa de rapida si profunda reprezinta o ruptura in tesatura istoriei umane. Implicatiile includ confluenta inteligentei biologice si nonbiologice, oameni nemuritori bazati pe software si nivele de inteligenta suprainalte care se raspindesc in univers cu viteza luminii.
Prezicerea lui este ca asta va incepe sa se intimple cam in jurul anilor 2030. Eu cred ca va fi mai degraba pe la dupa 2070 dar am o convingere ca va veni. Ceea ce nu vad este cum va putea sufletul sa se adapteze, sau poate tocmai atunci il va intelege mai bine pe Dumnezeu ? (Mereu am crezut ca nu-l putem intelege pe Dumnezeu din cauza pacatului = ruptura initiala de el, a barierelor fizice ale inteligentei noastre si a saraciei simturilor noastre). Stiu ca pe unii i-ar duce gindul la sfirsit, la Antihrist. Se poate, nu stiu, de-asta m-ar interesa ce credeti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

)

Adriana, ti-am scris mail.

Amuleta...nu prea inteleg ce e su singularitatea asta.pai inteligenta masinii nu e data tot de om? ca exiosta oameni mai prosti decat computeru( eu sunt una din aia), adica tehnica a luat-o inaintea neinititatilor, dar specialistii care fac tehnica ? cu ei cum ramane?


cat despre suflet...pai acu cati sunt cu sufletul deschis spre Dumnezeu? cred ca procentul va fi acelasi(ceva de genu care e f credincios n-o sa accepte chipu)

oricum, ma cam depaseste problema:)





Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Interesant subiectul, o sa ma apuc sa citesc si eu pe Eliezar Yudkowski, ar parea ca el are teoria cel mai bine formata (fara bazaconii SF).
Se pare ca pina acum singurul mod in care oamenii de stiinta au reusit sa altereze DNA-ul intr-o celula este destul de primitiv, manipulindu-l cu virusi. Deci cam in acelasi mod in care organismul o face, descoperire care ar putea fi legata de inceputurile vaccinurilor (care actioneaza taman in acelasi mod). Studiile genetice incepute de doi cercetatori mai plictisiti care au pus o celula din ochiul unui soarece pe spinarea unei muste si careia spre amuzamentul cercetatorilor i-a mai crescut un ochi...au cam ramas prin aceeasi zona. Al anecdoticului. O alta observatie a fost faptul ca daca te hotarasti sa extragi DNA-ul, supriza mare, un altul se creeaza, deci si aici creatia artificiala e impiedicata. Cumva fiecare celula, organism, virus e facut atit de bine ca nu are decit un singur scop sa existe in continuare asa cum vrea DNA-ul lui. Iar chestia asta nu poate fi alterata. Omenirea e destul de departe de a intelege ce e viata, necum de a o mai atasa si unui surub.

Deci mie cercetarile in directia asta mi se pare destul de primare, iar experimentele de cele mai multe ori esueaza in a mima viata. Inventatorul vaccinului MMR marturisea deschis la orice conferinta ca habar n-are inca de ce vaccinul lui merge si al altora nu, si se pare ca nu e numai modestie.

Nu cred ca se poate crea in laborator si pe calculator o inteligenta artificiala care sa o depaseasca pe a omului, si optimista cum sint mai cred ca exista si o oarecare protectie impotriva neglijentei prin necunoastere.

A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Ei, tocmai asta este, unii sustin ca se poate ajunge la o implantare a inteligentei artificiale in corpul omului (nanocipuri, de exemplu) care sa creasca enorm anumite capacitati fizice (memorie, forta musculara, viteza de reactie). Un fel de om bionic. Din cite am inteles, este mai degraba o invazie a tehnologiei in corpul omului, decit o alterare a ADN-ului. Problema pe care o am este : sintem noi, ca fiinte, destul de autocontrolati si morali ca sa stim ce sa facem cu o forta de reactie de zece ori mai mare, de exemplu ?
Si tot teoria asta sustine ca avansul tehnologic nu mai este intr-o faza cvasi-liniara (ca o panta), ci ajunge intr-o faza de hiperbola, in care schimbarea devine asa de rapida incit totul este intr-o perpetua reinventare. In conduitiile astea, inteligenta artificiala se poate dezvolta si transforma indirectii nebanuite (zic eu). Cum afecteaza asta relatia omului cu Dumnezeu ? Nu stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Sabina,multumesc,tatal meu e mai bine,slava Lui Dumnezeu.
Si pe mine ma depaseste problema pusa de amuleta.Ca de altfel si cea despre sfarsitul lumii.
Eu abia ma bat cu mine, nenorocita egoista ce-mi sunt.
Va doresc inimi pline de dragoste(si tie draga Alin)
Doamne ajuta,

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Arsenie Papacioc: „CLOPOTELE CHEAMĂ VIII, PLANGE MORTII, IMPRĂSTIE VISURILE”...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Ei, tocmai asta este, unii sustin ca se poate ajunge la o implantare a inteligentei artificiale in corpul omului (nanocipuri, de exemplu) care sa creasca enorm anumite capacitati fizice (memorie, forta musculara, viteza de reactie).



Partea teoretica o s-o citesc desi premisele iarasi mi se par slabutze. Nanotehnologia cu aplicatie in biologie e extrem de la inceput (atita cit am putut eu urmari). O problema f importanta in introducerea unui cip in corpul uman, cip care sa si raspunda stimurilor biologici este mai intii una care tine de raspunsul sistemului imunitar care va privi ca pe un corp strain si-l va "imobiliza" adica inconjura intr-o structura neutra. Incercarile medicale de a contracara actiunile partiale ale sistemului imunitar (imunosupresanti) se lovesc de incapacitatea de a tine sub control fenomenul. De multe ori imi inchipui corpul uman in genul bilelor de jelly, lovesti intr-o parte, raspunde in cealalta, dar cumva forma intiala nu se transforma.
Exista insa citeva nanosubstante (substante smart) care sint programate sa reactioneze intr-o anumita alcalinitate...etc diferiti parametri biologici. Dar substantele respective exista intr-o forma sau alta in corpul uman, sint doar "imbunatatite" sa reactioneze controlat.
Un alt exemplu este modul in care reactioneaza corpul uman atunci cind devine "insarcinat". Un mare procent din sarcinile pierdute sint expulzate taman de sistemul imunitar care din greseala le priveste ca pe un corp strain. Mai mult imediat dupa nastere in primele ore, sistemul imunitar se intoarce rapid sa faca un "complete check-up" (atunci cind dirdiiim ca naiba) pentru ca taman a aflat ca acel corp strain care il nelinistise atitea luni a plecat in sfirsit. De obicei sistemul imunitar revine la forma dinainte de nastere, alteori reactionaeza ca si cum si dupa nastere ar mai fi un corp strain in orgamism,..de unde depresiile postnatale.
Ma tot invirt in jurul cozii ca sa spun nu numai ca ideea nanochipurilor, daca nu imposibila, atunci f indepartata si daca nu f indepartata, oricum va fi complet sub "puterea" corpului gazda (care tocmai spuneam ca are un sistem imunitar extrem de suspicios care nu lasa garda jos usor), pentru ca in biologie spre desebire de viata reala, cel mai destept invinge, si pina acum avem toate indiciile ca acesta viata (de la trilobiti la organismul uman) este cel mai istetz lucru cu putinta de pe pamint.
A

PS teoria (iile) sint interesante amuleta, nu ma dezlipesc de wikipedia, ti-am zis ca asta e enciclopedia mea, articole sscrie de oameni (mai mult sau mai putin) obisnuiti pe intelesul tuturor si poti sa click din termen in termen pina intelegi ce vrea sa spuna ala
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Din cuvintele parintelui Rafail Noica:"Intrebare:
Se poate si casatorie si sfintenie si Rugaciunea lui Iisus?Parintele Rafail Noica:
Sfintenia este firea omului, cea pe care trebuie sa o dobandim in aceasta vremelnicie si nu este pentru om nimica deosebit, in sensul ca se deosebeste de vremelnicie, de viata biologica, sfintenia este firea care vesniceste in Dumnezeu, deci este firea omului. Si fie in casatorie, fie in monahism, fie daca sunt alte cai, tot sfintenia este ce cauta el. Dar noi am facut din sfintenie un sablon si am facut un chip mincinos, am pus pe sfinti pe un piedestal cat se poate de inalt si indepartat de noi si ne uitam la ei cu binoclul pe partea gresita ca sa fie inca mai departe, si atuncea ne miram cum de nu ajungem acolo.Intrebare:
Si cum iesim din sabloane?Parintele Rafail Noica:
A! Domnul acolo sa va scoata! Dar aicea este un pic nadejdea mare in tineretile voastre. Intotdeauna sa aveti inaintea ochilor ca Dumnezeu este Dumnezeul Iubirii si, de acolo, tot ce va raneste sa cautati, sa cercetati, de ce... Nu-mi place ce-am auzit, de ce: fiindca eu sunt pacatos sau fiindca cuvantul nu-i drept.Si restul, iarasi zic, las pe Dumnezeu sa va calauzeasca. Calea cu Dumnezeu este calea libertatii. Libertatea bineinteles ca-i primejdioasa, dar mi-a venit si chipul asta, cand imi era frica sa ma avant. Am zis: dar, daca nu plec - sa zicem ca noi calatorim catre Ierusalimul Cel de Sus -, daca de frica ca ceva ne poate intampina pe drum, nu plecam, avem un singur lucru cert: ca aici vom ramane. Daca plecam, bun, poate nu ajungem ( ceea ce cu Dumnezeu nu-i deloc cazul ), dar daca luam pe "poate nu ajungem, poate ajungem", avem in inchipuirea noastra 50% si 50%. Daca stau pe loc, am 100% certitudinea ca n-o sa ajung.Cu asta vreau sa va dau un pic de curaj. Dar cu Dumnezeu, atata timp cat ne tinem de Dumnezeu, nu este cu putinta sa nu ajungem, in sensul in care Hristos a zis: "Oile Mele din mainile Mele nimenea ne le poate smulge." Si imediat a zis: "Tatal Meu este mai mare decat Mine si din mana Tatalui Meu nimeni nu poate sa le smulga". Accentuez pe acest "nimeni nu poate"! Insa omul este dotat cu o asa de mare libertate dumnezeiasca, ca in acea libertate a mea, mantuirea mea nu imi este garantata, in sensul ca nu m-a pus Dumnezeu intr-o cutie de beton armat. Am o infricosatoare libertate, dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu ma poate tine pana la capat. Si aicea, mai concret, mai drept, mai nestangaci, nu ma pot exprima, fiindca suntem pe niste limite unde logica omeneasca nu se mai aplica. Este pe de o parte, siguranta absoluta ca vom ajunge, fiindca Hristos a Zis: "...nimeni nu le poate smulge.", pe de alta parte libertatea pe care o am, care vad ca in orice clipa ma pot desparti de Dumnezeu; daca adaug insa si "Doamne fereste!", nu ma pot desparti.Mai este un lucru: cand incepem sa vedem cine este Dumnezeul Iubirii care este si Atotputernic, incepeti sa vedeti ca Dumnezeul asta, nu te poti pierde cu El, e cu neputinta. Cand vezi ca firea noastra cazuta este asa de rea, ca tot ce face Dumnezeu spre mantuire, noi desfacem intru-pierzanie, nu te poti mantui nicicum. Si traim, spunea o femeie, o sarba, acum multi ani: "Pe mine ma chinuie in Ortodoxia asta nesiguranta, ca poate ma mantuiesc, poate nu. As prefera sa fiu ca protestantii care sunt siguri ca s-au si mantuit."Dar ceva m-a zgariat in ce zicea ea si, dupa catava vreme, mi-am dat seama ca noi, ortodocsii, nu traim intr-o nesiguranta, ci intr-o dubla siguranta; Asa cum ma vad, este cu neputinta sa ma mantui. Uite, Hristos Isi varsa sangele pentru poporul evreu si pentru toata lumea si evreii invocau sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri ca blestem. Ei, cum se poate mantui asa un om, chiar cu atotputerea iubirii lui Dumnezeu? Si totusi, cand vezi ca Dumnezeu, Hristos, cu puterea dumnezeiasca, cuvant dumnezeiesc, a incercat sa stinga acel blestem, zicand femeilor din Ierusalim: " Plangeti nu pentru Mine, ci pentru voi si pentru copiii vostri", adica pentru care acum cateva minute ati invocat sangele Meu spre blestem iar Eu il vars pentru mantuire. Cu asa un Dumnezeu care nici atuncea nu se supara!!!... Si cand ii bat piroanele in maini zice: "Parinte, iarta-i ca nu stiu ce fac"; cand murind prin mainile noastre, isi da trupul Lui, de noi zdrobit, sangele Lui, de noi varsat, noua spre mantuire, daca vrem; pai, cu un Dumnezeu ca asta, cum si iadul ajungand in el, l-a zdrobit si a facut cale pana la sederea de-a dreapte Tatalui, cu asa un Dumnezeu, cum sa te pierzi???Si suntem in doua certitudini: cu mine mantuirea este total cu neputinta, si asta face parte din spovedania mea, dar daca ma spovedesc asa, spovedesc si pe Dumnezeu, cu Dumnezeu a se pierde este cu neputinta, si intre aceste doua neputinti cred ca cea a lui Dumnezeu trebuie sa biruiasca. E numai destul sa ma agat si sa raman, sa nu ma las deznadajduit pana la capat de navalele vrajmasului, si ma va pescui Dumnezeu."
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

fetelor, noi suntem in concediu. am fost pe la manastirile din Moldova, a fost superb, vremea foarte buna. numai ca am avut o ispita mare de tot, Elena a facut o laringita urata de tot, nu mai putea respira, am ajuns cu ea de urgenta la spitalul din Radauti, credeam ca ne moare in brate, a fost ingrozitor.din fericire, si-a revenit foarte repede, acum am luat eu si cu Ionut, dar intr-o forma mult mai usoara

mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput