Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (10)

Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (10) | Autor: irina.c.

Link direct la acest mesaj

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57174&whichpage=10" target="_blank">partea a 9 aIrina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Buna dimineata,dragelor!
Azi e miercuri,zi de post,si am gasit un fragment de predica a parintelui Bastovoi,care se potriveste :Hristos a fost intrebat odata de ce ucenicii Lui nu postesc (Mt. 9, 14). De aici multi au inteles ca apostolii si Mantuitorul Insusi erau niste mancaciosi (Mt. 11, 19). Insa intamplarea in cauza ne descopera, de fapt, ca apostolii si Mantuitorul umblau tot timpul flamanzi. Aceasta se vede foarte bine si din conflictul pe care l-au avut cu Iudeii din cauza ca ucenicii au mancat spice sambata. Apostolii erau atat de ocupati cu predica, incat uitau sa manance, iar faptul ca au rupt spice arata cat erau de flamanzi si ca obisnuiau sa manance pe unde apucau. Mantuitorul insa nu a mancat cu ei, reprosul fiind indreptat numai impotriva ucenicilor; El era pilda de postire. Ca ucenicii mancau putin, reiese si din scena inmultirii painilor, de unde aflam ca aveau numai cinci paini si doi pestisori. Desi erau departe de localitate, in imposibilitate de a-si procura hrana, ei sunt gata sa dea si acest putin multimilor (nestiind ca ele vor fi inmultite!), ceea ce ne descopera ca ei erau obisnuiti cu foamea mai mult decat oamenii de rand. Asadar, Mantuitorul si apostolii posteau, atata doar ca ei nu numarau zilele ca fariseii. La intrebarea lor, Hristos, totusi, le zice ca, desi "fiii nuntii nu au motive sa posteasca atata vreme cat Mirele este cu ei, vor veni zile cand Mirele se va lua de la ei, in zilele acelea vor posti" (Lc. 5, 34-35). Zilele "acelea", in care Mirele S-a luat, sunt miercuri, ziua vinderii si vineri, ziua rastignirii. La anul 50, apostolii convoaca un sinod la Ierusalim, unde stabilesc postul in aceste zile pentru credinciosi.O zi placuta si post usor azi,cu ajutorul lui Dumnezeu!Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Si din cuvintele Sf. Paisie de la Sihla:Nu deasa împărtășanie ne duce la desăvârșire, ci pocăința cu lacrimi, deasa spovedanie, părăsirea păcatelor, rugăciunea din inimă. Râvna unora pentru deasa împărtășanie este semnul slăbirii credinței și al mândriei, iar nu semnul sporirii duhovnicești. De două ori să te împărtășești în post.Să te mărturisești regulat, că dacă mături casa mai des, ți-i drag să stai in ea. Dacă speli cămașa, ți-i drag s-o îmbraci. Căci dacă se face mult gunoi în casă, este mai greu de scos afară. Să te mărturisești mai des - dacă nu în fiecare săptămână, măcar în fiecare lună.
De câte ori cazi, scoală-te, mărturisește-ți păcatele, căiește-te, fă-ți canonul, întreabă și du-ți crucea mai departe, cu ochii la Hristos, până ajungi sus, la Golgota. Noi cu faptele noastre nu putem spune că ne mântuim, fără mila lui Dumnezeu, fără duhovnic și fără rugăciunile Bisericii. Dar să ne găsească ceasul morții în luptă. Numai mila Bunului Dumnezeu și a Maicii Domnului să ne ajute să ajungem și noi la ușa raiului, și acolo să strigăm tare: "Deschide-ne, Doamne, ușa milostivirii Tale!"
Să fiți sinceri la spovedanie, să nu vă îndoiți niciodată de duhovnic, căci nu el, ci Dumnezeu vorbește și lucrează prin el.Pentru a ne ușura de ispite este nevoie să ne mărturisim. Aceasta ne duce la smerenie.Dacă te vei potrivi gândurilor și nu le vei mărturisi, nu vei ajunge bine.La supărări și ispite ai nevoie să te mai descarci la duhovnic, dar numai și numai de boala ta, de slăbiciunea ta să vorbești.Neascultarea și lenevirea la rugăciune, ca și toate celelalte patimi, se vindecă prin mărturisire curată la duhovnic, prin canon și prin săvârșirea faptelor bune în locul păcatelor care ne stăpânesc!Să te mărturisești la un duhovnic care te ascultă și te crede.Urmează sfatul duhovnicului, că el hotărăște!Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Buna dimineata, Irina! :-)
Doamne ajuta, ma bucur ca te-ai spovedit, pentru evenimentul asta ma pregatesc si eu. ma ajutati si pe mine cu rugaciunile pregatitoare? a zis parintele ca sunt niste rugaciuni speciale, eu nu-mi amintesc de ele. unde le gasesc? cica is 12, pe putin. banuiesc ca se pot gasi si pe net, problema e ca nu stiu ce sa caut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Conchita,Doamne ajuta!Eu am rugaciunile dinainte de spovedanie intr-o carticica.Este vorba de ps.6, ps.129 si inca 3 rugaciuni.Ti le caut eu pe net,sa vad ce gasesc.Ti-am gasit una din ele:
RUGACIUNE INAINTE DE SPOVEDANIE
Asculta-ma, Domnul meu si Ziditorul meu, asculta-ma iarasi pe mine, pacatosul si nevrednicul robul Tau, ca de multe ori Ti-am fagaduit sa-mi schimb viata mea cea rea si nicidecum nu am schimbat-o. Gresit-am, Doamne, gresit-am si cunosc greselile mele si imi pare rau ca le-am facut, si mi-e rusine sa vin inaintea fetei Tale, iesind, de atatea ori din cuvantul meu si neparasindu-ma de pacatele mele. Si ce voi sa zic pentru nemultumirea mea cea mare, si unde ma voi duce? Atatea strambatati ce am facut! Catre Tine vin, Stapanul meu mult milostive, si cad cu multa indrazneala la picioarele Tale, de vreme ce vad ca pentru pacatele mele ai primit injositoarea moarte pe cruce si chemi pe pacatosi prin Scripturile Tale catre Tine sa strigi cu gura Ta: Pe cel ce vine la Mine, nu-l voi scoate afara. Drept aceea, Doamne, primeste-ma si pe mine nevrednicul si-mi iarta toate pacatele si-mi da harul Tau si binecuvantarea Ta, pentru mare si nemasurata milostivirea Ta. Ca eu sunt foarte cait; caci am gresit inaintea Ta si am maniat bunatatea Ta cu cuvantul, cu lucrul si cu gandul, cu voie si fara de voie. Drept aceea, de astazi inainte fagaduiesc cu adevarat, cu darul si cu ajutorul Tau, sa nu ma mai intorc la greselile mele cele dintai, alegand mai bine moartea, decat sa calc vreuna din poruncile Tale. Si hotarasc sa Te ascult si acum si pururea, si sa ma inchin numelui Tau celui Sfant, dulcele meu Iisus, si sa Te maresc in vecii vecilor.
Amin.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

sarumana!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

fetele, io nu stiu daca postesc azi, ca e ziua lu sotzioru:)

va pupic tare.
ana, bafta la spovedit.



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Sabinelule,sa-ti traiasca consortul! Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Sabina, sa-ti traiasca sotzioru si sa-i dea Dumnezeu sanatate, credinta, mantuire!

Ana, uite un www.geocities.com/e_dumitrache/Gafencu.htm" target="_blank">indreptar de spovedanie frumos..

Eu va citesc, dar sufar de lene.. am dat de o supercarte.. aici sa vedeti adevarata fata a lumii si stapanitorul ei .. huh.. Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei...



Adriana, mamica lui Codrin si aOlgutei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joanna spune:

Sabina,intru multi ani sanataosi sa-ti traiasca sotul!
Si la anu' pe-acu',sa dea Dumnezeu sa mergeti impreuna la Schitul Darvari sa va citeasca parintele acea frumoasa rugaciune prin care multumiti de cate bune si cu folos ati avut in anul ce-a trecut.
Ana,sa-ti cureti sufleul si sa-ti fie cu folos!
Irina,sa ai dulceata spovedaniei si caldura neincetata in inima!
Va multumesc din suflet ca-l pomeniti si pe tatal meu Stefan in rugaciunile voastre (a suferit un atac cerebral anul trecut si tare greu se recupereaza).
Sa aveti o saptamina frumoasa cu multa dragoste pentru cei de linga voi!
Doamne ajuta,

Joanna

Credinta e un risc al ratiunii; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriva o iluminare a ei.

Parintele Arsenie Boca

Arsenie Papacioc: „CLOPOTELE CHEAMĂ VIII, PLANGE MORTII, IMPRĂSTIE VISURILE”...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Adriana cand a aparut supercartea asta,ca eu n-am auzit de ea.Spune-mi si mie,te rog,editura.Mersic.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput